Skocz do zawartości
soSna

Chaplet 8363-686

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem ze znalezieniem biosa do tej plyty, poniewaz Chaplet juz nieistnieje. Bios jest dystrybucji Awarda, ktory badz co badz tez juz nie istnieje ; P

Mam bluescreeny i jest to spowodowane najprawdopodobniej tym, ze bios jest "lekko" przestarzaly ( chyba chodzi o konflikt z pamiecia ).

Jak by ktos mogl mnie jakos nakierowac, albo - lepiej - podac bezposredniego linka do downloadu to bylbym wdzieczny.

PS.

Nr id - 09/11/2001-8363-686-IA6LMC5CC-00

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogolnie to wszystko z Toba dobrze tak?

Co to jest Chaplet sam to wymysliles? Czy moze nie umiesz napisac Chaintech ktory jak i Award istnieja i maja sie dobrze wiec nie pisz bzdur bo nie jestes wcale smieszny no chyba, ze kogos smieszy taka glupota.

Oczywiscie tej strony nie ma tak?

http://www.chaintech.com.tw/tw/eng/product...SNo=13&PISNo=21

Jezeli myslisz, ze powodem jest bios to sie mylisz, sprawdz ram, podmien zasilacz, sprawdz kondensatory, chociaz biorac pod uwage to co napisales to moze lepiej oddaj komputer do serwisu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogolnie to wszystko z Toba dobrze tak?

Co to jest Chaplet sam to wymysliles? Czy moze nie umiesz napisac Chaintech ktory jak i Award istnieja i maja sie dobrze wiec nie pisz bzdur bo nie jestes wcale smieszny no chyba, ze kogos smieszy taka glupota.

A z Tobą wszystko ok??

Jak nie wiesz o co chodzi to się nie odzywaj - Chaplet to firma produkująca płyty główne, niestety od bodajże 1998 nie istnieje.

http://www-user.tu-chemnitz.de/~mad/BiosKo...ium/awboard.htm

sprawdź sobie identyfikator C5.

A następnym razem zanim na kogoś najedziesz, weź na wstrzymanie i odpal google'a, ok??

Mnie głupoty na pewno nie śmieszą, a już na pewno nie Twoje.

Dzięki za "pomoc" :rolleyes:

EDIT:

SiSoftware SandraSystemManufacturer : VOBISModel : VT8363ID : FFFFFFFF-FFFFFFFF-FFFFFFFF-FFFFFFFFMainboardManufacturer : [B]Chaplet[/B]MP Support : NoModel : 8363-686System BIOS : 09/11/2001-8363-686-IA6LMC5CC-00Chipset : VIA KT133/AOn-board DevicesEthernet Adapter : Ethernet Adapter (Enabled)Sound Adapter : Sound Adapter (Enabled)FLASH Memory ControllerLocation : MainboardError Correction Capability : NoneNumber of Memory Slots : 4Maximum Installable Memory : 512MBBank0/1 - BANK_0 : DIMM 128MBBank2/3 - BANK_1 : DIMM 128MBBank4/5 - BANK_2 : EmptyBank6/7 - BANK_3 : EmptyChipset 1Model : VIA Technologies Inc VT8363/5 KT133/KM133 System ControllerBus(es) : ISA AGP PCI USB i2c/SMBusFront Side Bus Speed : 2x 134MHz (268MHz data rate)Maximum FSB Speed / Max Memory Speed : 2x 133MHz / 1x 133MHzWidth : 64-bitIO Queue Depth : 4 request(s)Logical/Chipset 1 Memory BanksBank 0 : 128MB SDRAM 3-3-2-0Bank 2 : 128MB SDRAM 3-3-2-0Speed : 1x 134MHz (134MHz data rate)Multiplier : 1/1xWidth : 64-bitPower Save Mode : NoFixed Hole Present : NoMemory Module 1Manufacturer : SiemensModel : HYS64V16900GU-75-Serial Number : 03F4EFA7Type : 128MB SDRAMTechnology : 8x(16Mx8)Speed : PC133U 3-3-3-5Version : 1.2Date of Manufacture : 28 stycznia 2002Set Timing @ 133MHz : 3-3-3-5Set Timing @ 100MHz : 2-2-2-6Memory Module 2Type : 128MB SDRAMTechnology : 8x(16Mx8)Speed : PC133U 3-3-3-5Version : 1.2Date of Manufacture : 25 grudnia 1999Set Timing @ 133MHz : 3-3-3-5Environment Monitor 1Model : VIA 686PM PCIVersion : 10.02Mainboard Specific Support : YesTemperature Sensor(s)Board Temperature : 20.2°C / 68.4°FCPU Temperature : 48.0°C / 118.4°FPower / Aux Temperature : 29.9°C / 85.8°FCooling Device(s)Auto Fan Speed Control : NoChassis Fan Speed : 4787rpmVoltage Sensor(s)CPU Voltage : 1.68V+3.3V Voltage : 3.28V+5V Voltage : 5.10V+12V Voltage : 12.66VAGP Bus(es) on Hub 1Version : 2.00Speed : 4x 66MHz (264MHz data rate)Multiplier : 1/2xFast-Writes Enabled : NoSide Band Enabled : NoSide Band Support : YesAperture Size : 64MBPCI Bus(es) on Hub 1Version : 2.10Number of Bridges : 1PCI Bus 0 : PCI (33MHz)Multiplier : 1/4xLPC Hub Controller 1Model : VIA Technologies Inc VT82C686/A PCI to ISA BridgeACPI Power Management Enabled : YesDelayed Transaction Enabled : YesMultiplier : 1/4xSpeed : 8MHzDMA Multiplier : 1/2xDMA Speed : 4MHzUSB Controller 1Model : VIA Technologies Inc VT82C686B USB ControllerVersion : 1.10Interface : UHCIChannels : 2Speed : 48MHzSupported Speed(s) : Low (1.5Mbps) Full (12Mbps) Legacy Emulation Enabled : NoUSB Controller 2Model : VIA Technologies Inc VT82C686B USB ControllerVersion : 1.10Interface : UHCIChannels : 2Speed : 48MHzSupported Speed(s) : Low (1.5Mbps) Full (12Mbps) Legacy Emulation Enabled : NoSystem SMBus Controller 1Model : Intel/SW PIIX4/OSBx SMBusVersion : 4.00Advanced TCO Mode Enabled : NoSlave Device Enabled : YesPEC Support : NoSpeed : 16kHzExpansion Slot(s)ISA : ISA 16-bit +5V Full-LengthISA : ISA 16-bit +5V Full-LengthISA : ISA 16-bit +5V Full-LengthISA : ISA 16-bit +5V Full-LengthPCI (Eh) : PCI 32-bit +5V Full-Length AvailablePCI (Fh) : PCI 32-bit +5V Full-Length AvailablePCI (10h) : PCI 32-bit +5V Full-Length Used (Realtek Semiconductor RT8029(AS) Ethernet Adapter)PCI (11h) : PCI 32-bit +5V Full-Length Used (C-Media Electronics Inc CMI8738/C3DX PCI Audio Device)AGP (8h) : AGP 32-bit +5V Full-Length Used (Nvidia Corp GeForce2 MX 100/200 (DDR) [NV11DDR])Port ConnectorPRIMARY IDE : None - ATA / NoneSECONDARY IDE : None - ATA / NoneFDD : 8251 FIFO - Floppy Disk / NoneCOM1 : Serial Port 16550 - 9 Pin Dual Inline / DB-9 pin maleCOM2 : Serial Port 16550 - 9 Pin Dual Inline / DB-9 pin maleLPT1 : Parallel Port ECP/EPP - DB-25 pin female / DB-25 pin femaleKeyboard : Keyboard - None / PS/2PS/2 Mouse - No Detected : Mouse - PS/2 / PS/2USB : USB - None / NonePerformance TipsNotice 224 : SMBIOS/DMI information may be inaccurate.Warning 100 : Large memory sizes should be made of Registered/Buffered memory.Tip 2546 : Large memory modules should be ECC/Parity.Warning 2528 : System monitor device implementation is known to vary.Tip 2 : Double-click tip or press Enter while a tip is selected for more information about the tip.

Log z analizatora plyty glownej ...

A co do Awarda ... hmmm www.award.com ... pewnie ku Twojemu zdziwienu pojawi sie strona Phoenix ... co wskazuje jednak na to, ze Award wcale sie dobrze nie ma ; >

A skoro niby moje podejrzenia co do poprawy po update'cie biosa sa bledne to polecam kolejna lekture ...

SiSoftware SandraGeneral InformationManufacturer : Award Software International, Inc.Version : 6.00 PGPlug & Play Version : 1.00SMBIOS/DMI Version : 2.30(EE)PROM Size : 256kBGeneral CapabilitiesCan be Updated/Flashed : YesCan be Shadowed : YesIs Socketed : YesSupports Plug & Play : YesSupports ESCD : YesSupports Enhanced Disk Drive : YesNEC PC-98 Spec Compatible : NoPower Management FeaturesSupports APM : YesSupports ACPI : YesSupports Smart Battery : NoBoot FeaturesSupports Selective Booting : YesSupports CD/DVD Boot : YesSupports PCMCIA/CardBus Boot : NoSupports LS-120 Boot : YesSupports ZIP Boot : YesSupports i2o Boot : NoSupports FireWire/1394 Boot : NoSupports BIOS Boot Block : NoSupports Interactive Network Boot : NoPerformance TipsTip 201 : [B]System BIOS is old. Check for an update.[/B]Notice 224 : SMBIOS/DMI information may be inaccurate.Tip 212 : BIOS can be shadowed so check whether it is.Tip 211 : BIOS is flash-able and socketed so it can be upgraded when needed.Tip 2 : Double-click tip or press Enter while a tip is selected for more information about the tip.

Wszytko wiedzacy stoleczniaku ...

Edytowane przez soSna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale sie naprodukowales i po co skoro nie masz racji, a do tego wszystko Ci juz podalem?

No ale nic moge Ci napisac jeszcze raz skoro nie dotarlo:

Twoja plyta to Chaintech 7AIA5 bios id:

BIOS Version : Award Modular BIOS v6.00PG

BIOS Info : 06/21/2002-8363-686-IA6LMC5CC-00

BIOS Message : 06/21/2002

BIOS ID : IA6LMC5C

http://www.chaintech.com.tw/tw/eng/product...SNo=13&PISNo=21

Nie wazne, ze chaplet zdechl czy nie i tak nie wyprodukowal tej plyty (ani chyba, żadnej innej) tylko sprzedwal oem chaintecha ale jakie to ma znaczenie skoro ma sie to nijak do obecnej sytuacji? Jest to chaintech i tyle, a ze ktos nie zmienil identyfikatora to juz nie moja wina, za to Ty naucz sie lepiej szukac na google, ktore tak polecasz.

Phoenix = Award i to juz od 98 roku, a idac Twoim tokiem myslenia nie robia juz plyt z biosem award'a tak? heh.

Award BIOS Software became part of Phoenix Technologies in September 1998 and the web sites have been joined to reflect the expanded range of product offerings and technology solutions.

To, ze sandra radzi wgrac bios nie znaczy, ze trzeba to zrobic! tak samo radzi wgrac bios do karty graficznej, ale w koncu musi byc ktos kto bezmyslnie wykonuje polecenia kazdego programu i do tego wierzy we wszystko co mu dany program wyswietli.

Zainstaluj sobie lepiej Everest.

Czy moge liczyc na to, ze przestaniesz juz nudzic i wklejac te wszystkie logi?

Ps. Skoro Chaplet nie istnieje od 98 roku to jak mozesz miec bios z 2001? ;-) Jak nie masz co robic to mozesz tez otworzyc obudowe poszukac naklejki na kosci biosu z napisanym modelem plyty oraz logo chaintecha na radiatorze chipsetu (o ile jest).

Edytowane przez Kolobos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja nie pisalem, ze chipset nie nalezy do Chaintecha ; > tylko to, ze moja plyte wyprdukowal Chaplet ... a Ty na mnie najechales, ze cos takiego nie istnieje.

A to, ze Award jest czescia Phoenix to raczej oczywiste skoro zostal przez niego wchloniety ... ale na Phoenixie nie widze zadnych sterow do Awarda : >

Zamiast na mnie najezdzac to podal bys linka i tyle ... a biosa musze zmienic nie dlatego, ze mi tak sandra pisze tylko dlatego, ze przez ten przestarzaly bios przy uruchamianiu kompa zamiast 256mb ram uzywa on tylko 20 ; >

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja nie pisalem, ze chipset nie nalezy do Chaintecha ; > tylko to, ze moja plyte wyprdukowal Chaplet ... a Ty na mnie najechales, ze cos takiego nie istnieje.

Ja tez nie napisalem "ze chipset nie nalezy do chaintecha" ;-)

Chaplet to jakis syf i niczego chyba nie wyprodukowal.

Biosy to moje zboczenie i nie umiem nic nie pisac jak widze taki post jak Twoj :P

A to, ze Award jest czescia Phoenix to raczej oczywiste skoro zostal przez niego wchloniety ... ale na Phoenixie nie widze zadnych sterow do Awarda : >

Nie wiem o jakie sterowniki Ci chodzi i pewnie dlatego ich nie widzisz ;-)

Zamiast na mnie najezdzac to podal bys linka i tyle ... a biosa musze zmienic nie dlatego, ze mi tak sandra pisze tylko dlatego, ze przez ten przestarzaly bios przy uruchamianiu kompa zamiast 256mb ram uzywa on tylko 20 ; >

Jakbys w pierwszym poscie napisal tylko bios id i to, ze szukasz biosu to podalbym Ci link i nic wiecej nie napisal, a ze postanowiles napisac reszte to masz efekt.Z tym ramem tez cos krecisz, jezeli chcesz napisac, ze wykrywa Ci 20MB to nie jest to mozliwe, a jezeli uzywa 20MB to niby co uzywa to 20MB i jak niby to sprawdzasz? eh naprawde lepiej juz nic nie pisz ;-)

Edytowane przez Kolobos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi