Piterix Opublikowano 5 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2005 (edytowane) Mam problem modyfikuje WC i mogę zmieścić w budzie albo chłodnicę od Syreny(miedziana) albo 3 nagrzewnice od Kadeta. Chłodnica od syreny umieszczona by była tak: http://www.gdynia.mm.pl/~piterix/syrena3.jpg A stan jej jest taki: http://www.gdynia.mm.pl/~piterix/syrena2.jpg http://www.gdynia.mm.pl/~piterix/syrena1.jpg Teraz wszystkie kanały są drożne - co nie znaczy że czyściutkie... nawet brzeszczotem nie da się idealnie w środku wyczyścić. Kadety były by umieszczone tak: http://www.gdynia.mm.pl/~piterix/1.jpg Z tym, że zamiast tego małego akwarium byłby trzeci kadet... Z nagrzewnicy od żuka na tym zdjęciu zrezygnuję bo nie chcę mieć żadnego wylotu powietrza u góry (hałasu). Stan kadetów - nieznany ;-) Tzn. Czyściłem je około miesiąca różnymi sposobami - kwas siarkowy, fosforowy, octowy, kwasek cytrynowy, proszek do prania, tytan kamień i rdza itd... Nic z nich nie leci - choćby nie wiem co ;-) Woda w układzie już od kilku miesięcy czyściutka (po używaniu kadetów) dlatego myślę że ich stan jest BDB. Czyli które rozwiązanie lepsze ? ps. ma to chłodzić CPU, NB, GPU, 4xHDD, w planach jeszcze mosfety... Edytowane 6 Października 2005 przez Piterix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 5 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2005 (edytowane) głos na syrenke kadety maja spore opory więc przy 3 to juz pompka musi terkotac:D Edytowane 5 Października 2005 przez yotomeczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quarantino Opublikowano 5 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2005 syrenka dobrze się prezentuje i według mnie będzie lepiej z nią ale tak myśle może jeszcze tam upchać druga syrenkę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 5 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2005 1 - pociągnie to grundfos więc z oporami nie ma problemów... 2 - mam tylko jedną syrenkę... pozatym 2 by się nie udało - wydajnie upchnąć (nawiew będzie od dołu (3x120mm) a powietrze będzie swobodnie wychodzić przez nagrzewnicę z boku budy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 5 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2005 Kolejny głos na Syrenę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 6 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2005 Ja też na syrenkę, będzie wydajniejsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowal_ Opublikowano 6 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2005 ja również za syrenką, nie wiem jak z wydajnością bo na oko jej nie ocenię, ale przemawia też fakt, że jest to jedno wielkie bydle i do tego nie będzie takiej plątaniny węży. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 6 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2005 Jak wystawisz syrenępoza budę. to wtedy jest sens. inaczej ugotujesz wszystko w środku. Wystarczy, że zmienisz mocowanie z wewnętrznego na zewnetrzne. Ciekawe ilu przebiegową zrobisz? tylko jakoś lepiej jąpomajuj i bedzie ok. A tak BTW nie masz 3 kadetów tylko 2 i jednego żuka 100% mosiądzu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 6 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2005 Jak wystawisz syrenępoza budę. to wtedy jest sens. inaczej ugotujesz wszystko w środku. Wystarczy, że zmienisz mocowanie z wewnętrznego na zewnetrzne. Ciekawe ilu przebiegową zrobisz? tylko jakoś lepiej jąpomajuj i bedzie ok. A tak BTW nie masz 3 kadetów tylko 2 i jednego żuka 100% mosiądzu. 1685527[/snapback] Będzie w budzie - z boku a ścianka tego boku będzie oczywiście wycięta i powietrze będzie swobognie wychodzić na zewnątrz przez chłodnicę - (bud jako shroud) Narazie jestem w trakcie gruntownego czyszczenie, na koniec pomaluję... tylko z moimi zdolnościami... ;-) w każdym razie gorzej nie będzie. Ciekawe ilu przebiegową zrobisz? - no ale o co chodzi ?? A tak BTW mam 3 kadety i żuka mam, i jeszcze nówkę chłodnicę od toyoty corolli, i zastawę i recorda, i kilka aluminiowych...ale nie wszytsko się na zdjęciu mieści ;-) Czekam na dalsze opinie - a tym czasem biorę się za czyszczenie syreny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 6 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2005 CHodziło mi o to ile razy woda bedzie zawracać w tej syrenie, bo przy tej wielkości by dał minimum 3 przebiegi (zawraca 2 razy). Trzeba po prostu odpowiednio przegrodzić kanały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 6 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2005 (edytowane) CHodziło mi o to ile razy woda bedzie zawracać w tej syrenie, bo przy tej wielkości by dał minimum 3 przebiegi (zawraca 2 razy). Trzeba po prostu odpowiednio przegrodzić kanały. 1685599[/snapback] No właśnie ;-) masz absolutną rację. Odlutowałem drugi zbiornik: http://www.gdynia.mm.pl/~piterix/s3.jpg I pocięłem, żeby wlutować przegrody: http://www.gdynia.mm.pl/~piterix/s1.jpg Które będą zrobione z tego kawałka miedzi: http://www.gdynia.mm.pl/~piterix/s2.jpg I jeszcze pytania: 1. Czy do każdej przegrody robić u góry odpowietrznik ? - już zrobiłem do każdej... 2. Czy ta syrena jest napewno lepsza od 3 x kadet ?... cholenie dużo z nią roboty... EDIT: Ciągle walczę z tą syreną - Proszę o opinie - czy to napewno ma sens - bo z kadetami miałbym o niebo mniej roboty... Edytowane 8 Października 2005 przez Piterix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 (edytowane) no ale napisał by ktoś coś... bo ja się tu pier... z tą chłodnicą od syreny już prawie tydzień i nie wiem czy warto... a tu fotki: http://www.gdynia.mm.pl/~piterix/pieprzenie1.jpg http://www.gdynia.mm.pl/~piterix/pieprzenie2.jpg http://www.gdynia.mm.pl/~piterix/pieprzenie3.jpg cdn of korz ;-) Edytowane 9 Października 2005 przez Piterix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robocat Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 ladna ta syrenka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonczeq Opublikowano 14 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2005 no ale napisał by ktoś coś... bo ja się tu pier... z tą chłodnicą od syreny już prawie tydzień i nie wiem czy warto... Czy ta syrenka ma być ustawiona jak na pierwszej fotce?? bo jeśli tak to będzie za płytą główną - tak to przynajmniej wygląda na pierwszy rzut oka (i nie wiem co na nią będzie dmuchać)... Z racji swojej wiekości ta chłodnica będzie wydajniejsza pewnie i od 4 kadetów :) więc życzę powodzenia w dopasowywaniu tego cudeńka. A możesz podać wymiary tej syrenki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryba_8 Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 Syrenka jest bombowa. lutuj wytrwale, bo warto. Uszczelnij dobrze i jazda! A tu racja jedna się pojawiłą: za płytą głowną będzie grzanie blachy. Albo spory odstęp (>3cm), albo w tym miejscu bedzie ostatni przebieg. Dobrze Ci idzie. Ja bym tylko przed lutowaniem do kupy zrobił porządne szczotkowanie wnętrza zbiorników. Szczotka mosiężna na wiertarce i wio. Uważaj na palce! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 jak ma byc tak duzo blokow to moze daj jednego kadeta pomiedzu cpu, a gpu? ajk grundfos to da rade, a wtedy na pewno brdzie epiej od 3xkadet. Podziwiam cie za ta robote z ta syrenka bo to strasznie duzo roboty i to takiej nudnej ze hej. Ja po czyszczeniu nagrzewniocy od poloneza, jak zaliczyła boiedaczka glebe o beton to sie prowie rozpłakałem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 Chłodnica od syreny robi się dalej... - potwornie dużo roboty... już wszytsko ładnie rozlutowane i przycięte i częściowo zlutowane i się czyści. Lepiej miesiąc dłużej poczyścić i mieć śliczną chłodniczę niż potem problemy mieć. Będzie umieszczona za płytą główną ale w drugiej obudowie - tzn w tej co widać bo w pierwszej jest już komp - więc absolutnie niczego nie nagrzeje oprócz powietrza w pokoju. W chwili wolnego czasu (i nienawiści do syreny) nie wytrzymałem i zmontowałem na prędce chłodzonko z 3x kadet (chcę przetestować blok na hdd, i grundfosa... od wczoraj się odpowietrza... ) A jak za miesiąc/dwa chłodnica będzie gotowa to po prostu wywalę kadety i wstawię syrenę ;-)... albo ją sprzedam bo do tego czasu zdążę ją znienawidzieć ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jawor_ Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 A jak za miesiąc/dwa chłodnica będzie gotowa to po prostu wywalę kadety i wstawię syrenę ... albo ją sprzedam bo do tego czasu zdążę ją znienawidziećPo co wywalac :D ja chetnie przyjme Twoje kadety :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...