Skocz do zawartości
Lumperator

ATI Radeon R520

Rekomendowane odpowiedzi

więc pozostaje nam tylko czekać na dobre stery do x1800 i zobaczymy co potrafi nowy produkt ATi :) ciekawe kto piierwszy będzie miał x1800XT z forum i jak się będzie kręcić, bo na początku każdy mówił że XL słabo słabo a tu proszę jordi23 pokazał nam na co stać Xl'ka na standartowy chlodzeniu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jezeli chodzi jak dziala mi COD2 to tak jak napisal chmemiczny_ali - misje amerykanskie strasznie piluja grafike, ale u mnie jest zdecydowanie lepiej, genralnie gram w 1600x1200 2xAA 8xAnizo wszystko na max w detalach i czasami mam spadki do 25-26 fps ale tylko czasami. Wogole wydaje mi sie ze porownywanie karty 7800GT to mojego Xl tak podkreconego nie ma sensu, xl bedzie szybszy... Obecne moje max stabilne OC to 670 / 720 a to juz jest szybciej/tak samo jak XT (rdzen nadrabia pamiec), jedyny minus to pamiec 256MB ale generalnie wszystkie Nv tez taka maja (nie ma jeszcze 7800 512MB)

powtorze moje wyniki zeby byly w jednym poscie :

A64 3000+ @ 2700MHz (9x300), pamiec 1GB@ 250MHz cl.2.5/3/6/3/ 1T

X1800xl@ 670/720 stery cat 5.10 beta :(

3DMark 2001 - 30.000

3DMark 2003 - 17.180

3DMark 2005 - 9.061

Quake 4 q4.demo

1024x768 HIGH 4xAA 16xAnizo - 127,2

1280x1024 HIGH 4xAA 16xAnizo - 95,2

1600x1200 HIGH 4xAA 16xAnizo - 73,9

FEAR - niestety bez patcha 1.01 ktory poprawia zauwazalnie fps

1024x768 max (ss-on) 4xAA 16xAnizo - Min-24 Avg-42 Max-83 (5%-50%-45%)

1280x768 max (ss-on) 4xAA 16xAnizo Min-18 Avg-29 Max-62 (39%-44%-17%)

1600x1200 max (ss-on) 4xAA 16xAnizo Min-12 Avg-22 Max-38 (70%-30%-0%)

Splinter Cell - timedemo lighthouse

1600x1200 Shader 3.0 - wszystko wlaczone - 4xAA (ale i tak nie dziala) 16xAnizo

Average-48,94517

Min - 30,33021

Max - 121,73014

Obecnie bo juz paro dniowej zabawie Xl1800 wiem jedno gdybym mial wybierac miedzy 7800GT a Xl nie zastanawial bym sie i wybral XL, przedewszystkim za mozliwosci OC, na standardowym chlodzeniu robie karte XT (nawet szybsza), dlatego nie moge doczekac sie testow Xl na chlodzeniu wodnym Racucha.

Bo widzialem juz testy wodne na forum zachodnim i spokojnie uzyskiwali 800rdzen 800 pamiec - wiec o czym my tu gadamy ;), GT sie chowa i tyle. Zreszta ktos tu napisal ze na podkreconym GT ma 8000 w 2005

no ja mam 9000 - 1000pkt wiecej w marku 2005 to kolosalna roznica.

Aha i najwazniejsza sprawa - korcilo mnie wczoraj jeszcze raz sprawdzic te moje zacinanie sie gier, jak ktos tu wspomnial ze moze jednak nie mam stabilnych pamieci czy proca.Podnioslem leciutko napiecie dla pamieci i proca i zacinki zniknely. jednak macie racje to ze 40min przechodzi Sp2002 czy prime nic nie znaczy

Pozdro

na tweaktown jest test podkrecalnosci X1800XT - udalo im sie krecnac karte do 665MHz rdzen 860MHz pamiec. Memmory ladniutko, ale to 1.2ns (ja mam 1.4ns) ale rdzen slabo liczylem na wiecej tym bardziej ze xt ma originalnie wieksze napiecie niz XL - hehe cos czuje ze x1800 XL bedzie mega podkrecaczem i to mnie cieszy z utesknieniem czekam na arctic silencera dla X1800 :P (w przypadku x800xt sprawdzil sie u mnie rewelacyjnie) Na tym podkreconym XT 665/860 uzyskali 9060pkt w Marku 2005 - tyle samo co ja :P (mieli proca A64 X2 @ 2.4Ghz)

Edytowane przez Jordi23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i o to chodzi. O satysfakcje z zakupu. :)

Co do tych przycinek to z tymi DFI jest jakoś dziwnie. Mam dwoch znajomych, którzy mają A64, DFI, Corsair, 7800GTX. Każdy mówił, że DFI to potęga więc je kupili i teraz się wkurzają bo nawet Windows sam z siebie się restartuje. Nie mówiąc już o grach. Te DFI to naprawde trzeba nauczyć się obsługiwać. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nawet nie zwracam uwagi na teksty typu „gt szybsze” tobie jordi23 też to radzę. Chyba ktoś pisząc to nawet nie przeczytał tego tematu. Nawet dokładnie nie przeczytał postów, które skomentował. Wracając do tematu jest to karta, którą można pogonić 30% szybciej, po wykręceniu dorównuje 7800gtx i to kręconemu (piszę to na podstawie relacji Jordiego) Jej cena to aktualnie 1650pln. Więc moim zdaniem bardzo atrakcyjna, niestety jest niestabilna, więc nic po jej możliwościach. Czekam na poprawione stery i jeśli rozwiążą one jej problemy to kupuję bez wahania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rxg- upominasz innych, że nie czytają postów zanim odpowiedzą a sam robisz to samo. Nieładnie ;) Przeca Jordi napisał, że podciągnął napięcie na ramach, dfi (nie x1800xl) przestała świrować i już wszystko bangla. Także o niestabilności vga nie może być mowy.

Stery są niedopracowane, to fakt ale nie na tyle by losowo wywalać z gier (to byłby jakiś absurd!). Na odpowiednie stery do x800 czekałem też ok. 2 miesięcy, ale to cena jaką się płaci za obcowanie z nowościami na rynku.

I dodatkowo- u nV można czekać i ponad rok, a i tak nie dostanie się uniwersalnych (takich by dobrze działał COD2 jak i np GTR) sterów dla tak "starej" karty jaką jest 6800go.... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

draak

Czytam, po prostu Ty wyciągasz optymistyczne wnioski :wink: . Ja jestem ostrożny, bo może być tak, że zacinek nie ma, lecz po 1h wypad do windows. Poczekajmy na bardziej konkretną wypowiedz Jordiego23.

Edytowane przez rxg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem napisanie sterowników, które dobrze działają przez 5minut, a później się wykrzaczają byłoby sztuką, o którą nie posądzam ati ;)

Ale masz rację- jeszcze się pomęcze na tym co mam do czasu aż Jordas oznajmi, że jest w pełni zadowolony z swojej nowej zabawki, a Racuch pokaże na co mogę liczyć przy chłodzeniu gpu wodą.

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tej niestabilnosci o ktorej chlopaki tutaj tak dyskutujecie ;), to narazie moge powiedziec tylko tyle

ze wczesniej COD2 wywalal mi sie po paru minutach nieraz po parunastu a czasami po paru sekundach grania. 3DMarki przechodzily cale ale gry np Homeworld2 tez sie freezowal po paru chwilach.

Po podniesieniu napiecia dla procka o 0.25v i pamieci o 0.1v wczoraj gralem w COD'a okolo 2 godzin i nic sie nie stalo - to tyle co moge narazie stwierdzic wiecej gier nie uruchamialem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jordi

Próbowałeś kręcić trix-em od sapphire?

hehe wlasnie to mnie zdziwilo mianowicie :

Karte kupilem Sapphira X1800xl OEM dokladnie ta i zamawialem w tym sklepe :

http://www.newegg.com/Product/Product.asp?...N82E16814102612

karta wyglada dokladnie jak na zdjeciu ze strony, czyli nie ma naklejki sapphira sterowniki na plytce dostarczonej do niej sa sapphira i zawieraja trixxa, ktory jak go wlacze wywala komunikat

trixx works only with sapphire video-card :)

generalnie moja karta niby kupiona jako sapphire nie ma biosu sapphira - jest poprostu referencyjna ATI ;)

wiec Trixx nie dziala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę mnie zastanawia czy te, które są w Polsce będą się tak kręcić jak twoja. Chodzi mi o konkretnie o pamięci, po co dali 1.4ns do 1000mhz. Boje się że kupię i dostanę 1.6 albo gorsze. Da się to jakoś sprawdzić przed zakupem? Tu pamięci poszły tylko 1060 http://www.hexus.net/content/item.php?item=3781&page=14

czuję że zobaczymy 1.4 ns jak świnia niebo

Edytowane przez rxg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zapominajcie że już za tydzień silencer na 7800GT/GTX wyjdzie więc zobaczymy jak się kręci NV. jordi23 jeszce raz gratuluje wyników XL jest naprawdę super kartą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 listopada nVidia ma wypuścić GeForce 7800 GTX 512MB z wiekszymi zegarami tj. rdzeń 550 MHz i pamięci 1700MHz Samsung 1.1 ns - ciekawi mnie bardzo jak to się będzie miało do X1800XT - co wy o tym myślicie ?

Edytowane przez Tranquility

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam juz na biurku X1800XL w wer. LiteBox wiec bez gierek itp. bajerów.Karciocha wyszła za ok. 1,4pln. (po małym myku z VAT-em)a wer. Full box jest ok. 100-150 pln. drozsza.Ceny napewno nie spadna a wręcz będzie odwrotnie ,świeta i wariactwo z dolarem .

Do usłyszenia pózną nocą.

Czy możesz zrobić zbliżenia tylnej strony karty? Możesz pomierzyć odległość międy śrubkami mocującymi? Czy rozstaw jest identyczny jak w przypadku poprzednich ATI? Chodzi mi o to czy obecny bloczek na GPU będzie pasował na X1800

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra jeszcze raz zapytam opyla się wymienić mojego GF na XL'a ? biorąc pod uwagę tak kręcona karta jest git a dodać jeszcze lepsze chłodzenie to można się spodziewać około 700mhz na rdzeniu no i jakieś 750mhz na pamięciach :) czy czekać na silencera do GTX i ewentualnie sprawdzić czy jeszcze dodatkowych mhz nie da się wyciągnąć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy możesz zrobić zbliżenia tylnej strony karty? Możesz pomierzyć odległość międy śrubkami mocującymi? Czy rozstaw jest identyczny jak w przypadku poprzednich ATI? Chodzi mi o to czy obecny bloczek na GPU będzie pasował na X1800

No coż trzeba testy odłożyc na pózniej(zapinke homemade juz kleję ;-) )

Wymiary całkiem inne patrz na screen:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

opyla się wymienić mojego GF na XL'a ? biorąc pod uwagę tak kręcona karta jest git a dodać jeszcze lepsze chłodzenie to można się spodziewać około 700mhz na rdzeniu no i jakieś 750mhz na pamięciach :) czy czekać na silencera do GTX i ewentualnie sprawdzić czy jeszcze dodatkowych mhz nie da się wyciągnąć ?

Ja sie pytam, dlaczego chcesz wymienić tą kartę na XL'a? Dla 500pkt w marku 05, czy z jakiegoś bardziej poważnego powodu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cavarr i Tranquility koniec wyzywania się.

Wasze posty zostały usunięte a fakt ten został odznaczony, co oznacza, że kolejna taka sytuacja skończy się zablokowaniem obydwu z was na kilka dni.

Proszę się wypowiadać na zadany temat a nie robić tu OT.

EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tej niestabilnosci o ktorej chlopaki tutaj tak dyskutujecie ;), to narazie moge powiedziec tylko tyle

ze wczesniej COD2 wywalal mi sie po paru minutach nieraz po parunastu a czasami po paru sekundach grania. 3DMarki przechodzily cale ale gry np Homeworld2 tez sie freezowal po paru chwilach.

Po podniesieniu napiecia dla procka o 0.25v i pamieci o 0.1v wczoraj gralem w COD'a okolo 2 godzin i nic sie nie stalo - to tyle co moge narazie stwierdzic wiecej gier nie uruchamialem.

no tak na ATI tak jest , że zamałe napięcie powoduje zwieche grafy ale co lepsze jak sie przesadzi z napięciem to też jaest zwiecha:-) albo to jakieś zabezpieczenie albo poprostu układ zasilania karty nie wyrabia ? jak bym miał taka kartę jak ty to bym nie czekał na jakieś tam chłodzonko tylko jakiś cooler od PIII albo coś większego założył na mojego 9550XT mi sie zmiesciło to i na 1800 wejdzie:-) dziurki wiercisz w radiatorze zaciskasz zaciski plastikowe dla bezpieczęstwa dajesz 4 podkładki filcowe (coś podobnego co miały AMD socked A) na rogach rdzenia i jechanka:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo już mam taki mętlik w głowie że nie wiem czy mój GTX nie jest wolniejszy od XL ;]

To faktycznie masz mętlik jeśli zapomniałeś o jedynym wyjściu, jeśli faktycznie chcesz mieć bezkompromisową wydajność 3D (naturalnie oprócz wymiany cpu na FX'a i dokupienie 1GB ramu)- dokup 2giego gtx i tyle. Wymiana gtx'a na xl to imho głupota. Wymiana gtx'a na xt to rzecz gustu, nic więcej.

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam juz na biurku X1800XL w wer. LiteBox wiec bez gierek itp. bajerów.

Do usłyszenia pózną nocą.

jakie masz pamięci? niektórzy obawiają się, że będą 1.6ns. czy wogóle specyfikacja ati to dopuszcza?? no i jeśli to nie tajemnica - skąd kupowałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coż trzeba testy odłożyc na pózniej(zapinke homemade juz kleję ;-) )

Wymiary całkiem inne patrz na screen:

1745612[/snapback]

O pamieciach może pozniej gdyż mam 84-86C na GPU i zakładam blok.Grzeje sie niemiłosiernie.
Te temperatury to na default na chłodzeniu standardowym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To niedobrze, liczyłem na to, że będą kompatybilne :/ Albo zmiana topu albo całego bloczku. Słabo ...

Te temperatury to na default na chłodzeniu standardowym?

Co do temp. to jest juz normalnie. Stery dołaczone na CD można wywalić przez okno.W Q4 ciemnica,zły odczyt temp. qulawo i tragicznie ale już lecę na hotfix_xp-2k_dd_ccc_027483 i problemy zniknęły.

LostCoast w AAx4 ,anizo 16x i HDR Full wyglada przepięknie a w kosciele grafa poprostu wymieka na całego FEAR i Q4 to betka.Zapinke homemade juz zrobiłem i zabiore sie zaraz za zakładanie bloczka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi