Skocz do zawartości
Lumperator

ATI Radeon R520

Rekomendowane odpowiedzi

yyyy no popatrz co za rewelacje głosisz ;)

a moze to dlatego ze w 03 pierwszy test (samolociki) jest jeszcze w DX7.* i dlatego jest bardzo zależny od CPU :blink: :blink: tak tylko niesmiało pytam ;)

Dokładnie tak jest, GT01 w marku03 to dx7 i jest b. zależny od cpu, widać, że proc Yotomo to ładna bestia i stąd ten wynik.

PS. Porównaj orby moje i Yotomeczka z marka03, to sam zauważysz tą zależność.

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nudziłem sie deczko (napiecia 1.2/2/1.9)

Dołączona grafika

a na codzien 600/600 i jest przyzwoicie ;)

Update z zegarkami 650/650 voltarz: 1,25/2.1/1.95

Dołączona grafika

i z zegarkami 660/660

Dołączona grafika

Niestety to napewno nie sa pamiatki 1,4 nano .Przy 666 MHz ;) definitywnie się kończą.Rdzeń daje radę nawet na 670 ale do 10K bedzie ciężko .

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak jest, GT01 w marku03 to dx7 i jest b. zależny od cpu, widać, że proc Yotomo to ładna bestia i stąd ten wynik.

PS. Porównaj orby moje i Yotomeczka z marka03, to sam zauważysz tą zależność.

na jakich zegarach 2003 zrobiłeś ?

No różnica ładna

GT1 - Wings of Fury 373.6 vs 512.2

w ogóle ciekawie wygląda porównanie ... naturka wydaje się korzystać i z grafy i z CPU - bo grafe miałem na bank niżej taktowaną i chyba CPU nadrobił ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez interesujaco prezentuja sie wynki w 2005

u mnie____draak_____yoto

42.7______ 42.3_____42.2

30.1______31.7______30.9

50.2______54.0______49.6

10.031___10.425____10.034

widac ze draak mocno odskoczyl w ostatnim tescie, bo w pozostalych bardzo podobnie

i te 4fps daly mu 600pkt wiecej

Edytowane przez Jordi23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, za nisko (zdecydowanie!) wypada u mnie pierwszy game test w marku05, co potwierdziłem podczas rozmowy z Cobrą, ogólnie przy taktach z benchy (coś koło 742-5MHz core/ 900mem) powinno być u mnie ok 10700 w marku05 i >20k w marku03.

Nie potrafimy dojść co jest nie tak, może to wolne ramy (czekam wiadomo na jakie g.skille ;)), a może przyda się format windy... Karta się kręci b.dobrze, cpu może (2.8GHz) może być wąskim gardłem szczególnie vs. Yotomo ale z pewnością nie vs. Jordi lub Cobra (u niego wyższe wyniki, a cpu identico)... Ot, zagwozdka, coś mi zjada te ok 3% wydajności i kiedyś dojdę do tego (jak będę mieć czas/ chęci :lol: )

Pzdr!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jordi______draak_____yoto____pit

42.7______ 42.3_____42.2____43.1

30.1______31.7______30.9____30.1

50.2______54.0______49.6____49.6

10.031___10.600____10.034___10.018

Z Ciekawosci dodalem moje..

http://service.futuremark.com/compare?3dm05=1561323

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no fajna tabelka sie robi - czyzby narazie 4 "wspanialych" z wynikem powyzej 10k w marku 2005????

hehe no Bachus jesio ale to na 7800GTX 512 (ale to CPU na FC i grafa z Vmodami choć chłodzenie fabryczne)

jordi______draak_____yoto____pit_____Bachus__Sulaco

42.7______ 42.3_____42.2____43.1____50.2_____44.1

30.1______31.7______30.9____30.1____34.7_____31.0

50.2______54.0______49.6____49.6____57.1_____47.9

10.031___10.600____10.034___10.018__11.580___10.074

Sulanco - sorki za niepamięć :-P

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No robi sie ciekawie ;) , zrobilem wykresik w kolejnosci z wynikami bleee jestem przedostatni ;)

Dołączona grafika

pozdrowka

ładne - tylko Bachus zawyżył średnią i nie widać różnic :D

Draak chyba dzięki taktom pamięci wyrwał z tym jednym testem do przodu ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znowu ja ! :D Nieszczęśliwy posiadacz 7800GT :D

Orientuję się ktoś jak to jest z tymi płytkami PCB

na X1800XT?

Dokładnie taki model:

Radeon X1800XT Sapphire 512MB VIVO / 2xDVI bulk.

Trzeba liczyć na szczęście, czy już jest pewność, że

otrzymam tą lepszą wersję. Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ładne - tylko Bachus zawyżył średnią i nie widać różnic :D

Draak chyba dzięki taktom pamięci wyrwał z tym jednym testem do przodu ...

Moim zdaniem, to nie dzięki wysokim taktom pamięci, a rdzeniowi o 20MHz wyżej puszczonemu niż u Ciebie mam wyższy wynik. Taktowania pamięci powyżej 800MHz śladowo odbijają się na wyniku w marku05 w przypadku xt.

Co ciekawe robiąc bencha na taktowaniach Jordiego nie mam najmniejszych szans by dobić do 10k :blink: Baaardzo dziwne. Na a64@2.8GHz i x1800xt 745/900 wynik powinien oscylować w granicach 10650-700pkt, czyli u mnie z leksza za mało. Stąd moja prośba do Jordiego i PITera: podajcie swoje dokładne konfiguracje software'owe: które drivery do nf4, które catalysty, jaka winda etc. Ciekawe, gdzie mi się gubią te punkty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, to nie dzięki wysokim taktom pamięci, a rdzeniowi o 20MHz wyżej puszczonemu niż u Ciebie mam wyższy wynik. Taktowania pamięci powyżej 800MHz śladowo odbijają się na wyniku w marku05 w przypadku xt.

Co ciekawe robiąc bencha na taktowaniach Jordiego nie mam najmniejszych szans by dobić do 10k :blink: Baaardzo dziwne. Na a64@2.8GHz i x1800xt 745/900 wynik powinien oscylować w granicach 10650-700pkt, czyli u mnie z leksza za mało. Stąd moja prośba do Jordiego i PITera: podajcie swoje dokładne konfiguracje software'owe: które drivery do nf4, które catalysty, jaka winda etc. Ciekawe, gdzie mi się gubią te punkty...

z orbów wida że jechaliśmy na tych samych sterach :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha powiem ci nawet ze moje 10031 pkt uzyskalem na procku 9x300=2700 (dopiero od 3 dni mam inny egz. A64 ktory mi biega 9x317=2853 - na nim nie robilem jeszce marka 2005)

stery uzywalem cat 5.12, sterowniki do plyty glownej najnowsze dostepne na stronie (nie pamietam numeru)

w ustawieniach grafiki wszystko na performance

grafika podkrecona 670/769

rozdzielczosc pulpitu 1024x768 (taka jak puszczony bench - to podobno tez daje pare pkt)

wylaoczone wszystkie smieci w pamieci systemu (jak winamp, daemon tool itp)

tst zrobiony po restarcie systemu

zegar PCI-E puszczony na 120MHz (oryginalnie 100)

pamiec 1GB dzielnik 180 = 250MHz cl 2.5 /3/6/3 1T

windows XP Pro Sp2 - zasmiecony niestety, licze ze na czusciutkim systemie mialem bym paredziesiat pkt wiecej

tutaj jeszcze screeny z wynikow jak stopniowo podkrecalem az zuyskalem ponad 10k

670/747 = 9944pkt

Dołączona grafika

670/756 = 9983pkt

Dołączona grafika

i ostatecznie 670/769 = 10031

Dołączona grafika

wiec rzeczywiscie powinienes miec zdecydowanie wyzszy wynik, na 745/900 niz masz obecnie mysle ze w granicach 11k ze spokojem

Edytowane przez Jordi23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

graliscie moze w warhammer 40000 daw of war - wczoraj to odpalilem w 1280x1024 4xAA 16xAnizo (HQ) grafa ustawiona 650/700

i w pierwszym toutorialu mam 19fps :blink: dalej to juz nie patrzylem bo normalnie sie przestraszylem (w detalach gyr wszysko na max)

what the fuck ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z czego pamiętam to te cienie jadą po fpsach :(

sprawdze, thx

sprawdzilem co cavar powiedzal i to rzeczywiscie prawda, zobaczcie ta roznice w fps - poprostu szok

rozdzielczosc 1600x1200 4xAA 16xAnizo(HQ) w grze wszystko na max

Dołączona grafika

Dołączona grafika

zostawilem wszystkie ustawienia z poprzednich screenow i tylko zmniejszylem cienie z high na medium

Dołączona grafika

Dołączona grafika

dla mnie szok nigdy nie widzialem takiej roznicy w wydajnosc w zadnej grze po zmniejszeniu o jeden stopien cieni :blink:

z 30fps na 300fps - :?

z 16fps na 211fps :?

masakra

sory za offtop ale musialem sie tym podzielic ;)

Edytowane przez Jordi23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wreszcie jest informacja na temat coolera dla kart serii X1800 od arctica oto opis:

Dołączona grafika

jak widac zapowiada sie calkiem przyjemnie chlodno i cicho, jak tylko pojawi sie w us bede go mial - ma kosztowac 33$

pozdro

Edytowane przez Jordi23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od paru dni dostepny jest H264.DECODER.Daje poprawe jakosci w WMP 9-10 (ostrość obrazu) w porównaniu do playerek bez "wspomagania".Na plikach z kompresja 8000 kb/sec jest spadek zużycia CPU z 70 na OK 45%.Martwi tylko że kodec jest w wer. trial ;(.Oczywiscie jest dostepny soft do odtwarzania napisów w WMP10.

testujta

http://www.cyberlink.com/cinema/ati/h264_d...r/enu/index.jsp

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 1sze. Dzięki Jordi za wyczerpującą odpowiedź- teraz już wiem gdzie szukać tych zgubionych punktów ;)

Po 2gi. Cooler AC wygląda nawet nieźle, ale ja jutro jak tylko czas pozwoli (a z tym ostatnio krucho) zakładam wc (jeszcze nie wiem co za blok, do wyboru cały repertuar z 4max.pl ;) ) i zobaczymy co dalej.

Po 3cie. Racuch, jak sprawuje się radek PO o/c na wc :) Czy grzeją się jakieś elementy na pcb w stopniu, w którym 120@5V wiejąca na kartę, by tego nie schłodziła?

Po 4te. Jak z wc wszystko zatrybi, to umieszczę tu jakieś fotki, co bym innym pomóc ;)

Pzdr!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racuch, widzę, że masz fajny blok na cpu. Czy istnieje szansa, że ta zapinka podpasuje też pod otwory mocujące na x1800? Pytam, bo blok zacny, a mam szansę kupić go okazyjnie.

Popełnił byś tzw." hard-OC wyczyn" do czego nie namawiam,zresztą pewnie haczył by o jakies układy bo to kawał walca z miedzi.W sklepie miesnym może robić za odważnik.

powodzenia

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako ze pojawilo sie rolling demo x3:reunion z mozliwoscia robienia benchmarka, czy mozna liczyc na jakies wyniki z 1800? bez podtekstow, screenow itd itp ;) tylko wyniki

http://www.3dgamers.com/dlselect/games/x3/...3_inst.exe.html

proponuje ustawienia w demie 1280x1024, fsaa 4x, aniso 8x, glow, quality high, AQC wyl.

7800gtx 256 550/700

Video settings during benchmark:

Screen resolution: 1280 x 1024 * [32]

using shader profile: 3.0

Antialias Mode: 4x

Anisotropic Mode: 8x

Graphic & Shader settings

Texture quality: high

Shader quality: high

High quality bumpmaps: enabled

Environment map: enabled

Postprocessing: enabled

using 16bit vertex format: yes

Framerates

--------------------------------------------------------------------------------

Scene 00 58.0 average fps 47.0 minimum fps 85.0 maximum fps

Scene 01 40.0 average fps 19.0 minimum fps 80.0 maximum fps

Scene 02 55.5 average fps 40.0 minimum fps 82.0 maximum fps

Scene 03 66.1 average fps 41.0 minimum fps 137.0 maximum fps

Overall average framerate: 54.9 fps

Edytowane przez Sulaco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne sciagne demko i zapodam wyniczki

pozdro

zrobilem tescik na kompie w pracy

AMD64 3000+ -nie krecony

Geforce 6600 -nie krecony

1GB ram pc3200-nie krecona

Graphic card name and driver used: NVIDIA GeForce 6600 Version [6.14.10.8185]

CPU name: AMD Athlon 64 Processor 3000+ Family 7 Model H

Video settings during benchmark:

Screen resolution: 1280 x 1024 * [32]

using shader profile: 3.0

Antialias Mode: 4x

Anisotropic Mode: 8x

Graphic & Shader settings

Texture quality: high

Shader quality: high

High quality bumpmaps: enabled

Environment map: enabled

Postprocessing: enabled

using 16bit vertex format: yes

Framerates

--------------------------------------------------------------------------------

Scene 00 11.8 average fps 8.0 minimum fps 16.0 maximum fps

Scene 01 13.8 average fps 8.0 minimum fps 24.0 maximum fps

Scene 02 11.5 average fps 9.0 minimum fps 17.0 maximum fps

Scene 03 14.0 average fps 7.0 minimum fps 28.0 maximum fps

Overall average framerate: 12.8 fps

Edytowane przez Jordi23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

W ten wieczór dołączyłem do dwuosobowego ( :lol: ) klubu posiadaczy x1800 chłodzonych by Abadon. Blok, tak jak pisał Racuch, leży jak ulał, temp przy taktach 700/800 full load3D to ok. 40C, przy temp cpu 36C. Zalman byłby typowym overkill'em, dzięki Racuch za oszczędzenie nerwów!

PC chłodzony tylko 2 fanderami120mm@5V, czyli cisza i niezły 3D raw power w jednej obudowie B) Bloczek na gpu okazał się tak wydajny, że pewnie za te kilka miesięcy będzie sobie świetnie radził ze schłodzeniem następcy tego x1800xt ;)

Parę fotek i screen z temp idle.

Dołączona grafika

Kompletne chłodzenie, na nf4 wskoczy albo blok albo jakaś pasywka, kable w budzie "się posprzątają" ;)

Dołączona grafika

Standardowe chłodzenie vs. blok, czytaj również: siła mięśni vs. rozum.

Dołączona grafika

Polecam wc niezdecydowanym ;)

PS. Takie są efekty przemęczenia, nie doliczyłem się właściwej ilości elementów do schłodzenia i... zabrakło 4 radiatorków na mosfety. Nadrobię to w poniedziałek.

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi