Skocz do zawartości
Lumperator

ATI Radeon R520

Rekomendowane odpowiedzi

PS. Co tak skaczesz z kwiatka a kwiatek? :P Raz będzie xfire, raz nie. Decyduj się w końcu ;)

MIal byc, ale:
  • pobor mocy przez 2 karty
  • mala dostepnosc biosow do plyt na xpresie
  • nie chce eksperymentowac na sobie :]
  • mala mozliwosc pozniejszej odsprzedazy plyty na chipsecie ATI
  • rozpowszechnienie plyt na nforcie, i jakosc sterownikow (nie wiem jak sprawa wyglada na ATI)
  • czytalem na xsystem o asusie z chipem ati i jednak sa minusy, max vcore bez moda 1,55V.
Nie chce miec potem problemow z ta plyta, wywale ~500zl na plyte ktora okaze sie w o/c slabsza od obecniej to troche nie halo.... no i dlatego chyba bedzie MSI K8N SLI Diamond Plus nVidia C51D :] brakuje w nazwie chyba tylko mega turbo :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie jakiś sposób na prawidłową zmianę profilów (taktowania ze zmiejszeniem napięć) w ATITool-u?

Mnie ciągle (beta 12) wiesza się przy zmianie profilu np. (670/650 1.3/2.1) na (500/495 1.1/1.9). W menu Voltage Control oczywiście jest ok.

Przy okazji wie ktoś może jak to wreszcie jest z tymi napięciami w ATITool bo bety się zmieniają a ciągle podaje (dla XL) 1.075V zamiast 1.1V (chyba że ATITool podaje faktyczne, prawdziwe wartości napięć).

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie wiarygodność narzędzia scan for artifacts w ATItool-u rzecz w tym, że po przetaktowaniu karty wykrywa arty natomiast ja usilnie wpatrując się nie zauważyłem nic. Dodam, że karta chodzi stabilnie w grach bez najmniejszych błędów. Napiszcie jak jest z tym scanem artów, traktować go poważnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie "Scan for Artifacts" działa na podobnej zasadzie co SuperPI, porównuje "wyrenderowany" obraz ze wzorem zawartym w ATITool i jeśli są różnice to podaje błędy. SuperPI zatrzymuje liczenie ale w grafice jeśli tych błędów jest minimalna ilość, 2 lub 3 (których może nie być widać) to nie przeszkadza w działaniu gier.

Trzeba brać pod uwagę złożoność scen 3D w grach, rozdzielczości i zmianę obrazów na sekundę (tzw. fps) wtedy kilku błędów nie zauważysz.

Błędem (artefaktem) może być kolor piksela albo też również (np. przy przetaktowanej pamięci) jakaś część programu pixel shadera wtedy "zwali" się widoczny kawałek obrazu (mignie np. zielony trójkąt czyli polygon, Nature 3Dmark03 :))

...

Edytowane przez southorn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, co tak cicho "u nas"? ;)

Jakie macie odczucia po betach 6.2? U mnie wrażenia średnie, czekam na oficjalne 6.2, bo te bety coś nie bardzo chcą współpracować z ati tool'em beta 12...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest beta 13, co prawda z błędem skanera artefaktów (nic nie wykrywa) ale wreszcie (osobiście interweniowałem :D) działa prawidłowo zmiana profili w któych wraz z taktowaniami jest podnoszone napięcie.

Błąd był taki: w ATITool w profilach jest najpierw zmiana napięcia potem zegary, w górę ok ale z powrotem w takiej sytuacji zwis. Teraz przy zmianie w dół jest tak: najpierw taktowania potem napięcie.

http://forums.techpowerup.com/showthread.php?t=8823

...

Edytowane przez southorn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kilku dni mam problem z OC X1800XT 256MB karta ma 2 tryby, 2d-500/700 oraz 3d-625/750

Po odpaleniu Ati Toola (11, 12, 13) lub rivatuner programy rozpoznaja tylko tryb 2D i podkrecanie nawet o kilkanascie MHz powodują zwisy w 2D...

Overclockerem udalo mi sie dojechac do 695/864 bez zmiany napiecia, podniesienie lub obnizenie napiecia nie przynopsi zadnych efektów (poprostu nie dziala zmiana napiecia). Mial ktospodobny problem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Usługi odpowiedzialne za ccc (ati smart/ hot key poller) naturalnie odhaczyłeś?

rivatuner nie współdziała z r520/580. ati tool beta 11 również. Dopiero bety 12 i 13 (jeśli odpowiedziałeś twierdząco na monit przy 1szym uruchomieniu tych aplikacji. Jeśli nie, to masz problem.) bezproblemowo radzą sobie z trybami 2d i 3d po o/c.

Zmiana napięć z poziomu overclockera to śmiech na sali, nie dziwi się, że niczego to nie daje.

Podsumowując- cat 6.2+ at beta 12 (za jego pomocą o/c + zmiana napięcia) działa bezproblemowo na zdecydowanej większości xt512mb. Dziwne, że na 256mb nie chce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez mam problemy ale x1800xl , a overclocker to faktycznie smiech na sali , taktowania i napiecia jakie on ustawia sa w jakis sposob pozanizane ...

a co do mojego problemu to ze karta czasem dziala na pewnych taktowaniach a czasem nie , albo jezeli dam nawet niskie takty ale napiecie ~1.275

to juz przez to potrafi sie zawieszac

i jak z tamtym odhaczaniem sie robi ?

PITer , gdzie i ile dales za 256mb ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie jak napisal draak, polecam tylko ati toola beta 12, nie podkrecajcie averclockerem, bo on pokazuje smieszne zegary. Byl to pierwszy program umozliwiajacy podkrecanie nowe grafy ATI i dlatego jest niedoskonaly (sam go uzywalem przez jakis czas).

Ja uzywam cat 6.2 + atitoola beta 12 i wszystko smiga. Normalnie pogrywam z ustawieniami 650/750 (max 680/780) napiecie rdzen 1.3v pamiec 2.3v temperatura niestety wysoka (w stressie 70stp w iddle 50)) ale narazie nic nie zrobie czekam na nowego arctica X1.

Edytowane przez Jordi23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie pogrywam z ustawieniami 650/750 (max 680/780) napiecie rdzen 1.3v pamiec 2.3v temperatura niestety wysoka (w stressie 70stp w iddle 50)) ale narazie nic nie zrobie czekam na nowego arctica X1.

Temperatury masz rewelacyjne ja miałem 2 xl-ki na każdej z nich przy 1.3V w idle było 60-65* stres 80* i więcej. Ustawiłem ją też na 1.5 core i 2.5 mem doszła do 120* na gpu i 115* na zasilaniu, po czym się wyłączyła. Tu scren z 102/103* Edytowane przez rxg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rxq - to masakryczne te temperatury, ja pierwsze co zrobilem to rozebralem to chlodzenie i sciatgnalem ta stara paste z rdzenia i przesmarowalem go arctic silverem 5 tak samo poprawilem te rabane gumo-podobne przewodniki na pamieciach, zgialem je na pol zeby jeszcze bardziej ciasno bylo i lepiej przylegal radiator. I mam takie temperatury jakie podalem

aha na grafe dodatkowo dmuchaja 2 bezglosne wiatraki Arctic Cooling Fan 3 TC.

Ale wogole ja mam jakas mega udana te karte ;) - rodzynek :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam ten bol ze nawet jezeli temp mam kolo 62 na rdzeniu i tak samo voltage regulator to grafa sie zawiesza !

wiec praktycznie nie bata zeby dac napiecie wieksze niz 1.250 i obciazyc karte bo z miejsca nie kontaktuje :/

Niestety nie każda xl-ka radzi sobie z wysokim V. Mi pierwsza nie chciała chodzić powyżej 1.2V. Swego czasu myślałem, że odpowiada za to brak jednej mosfety. Okazało się jednak, że XT 256 mb również jej niema, co nie przeszkadza jej w pracy na 1.3 i więcej. Musisz zadowolić się tym, co masz.

rxq - to masakryczne te temperatury, ja pierwsze co zrobilem to rozebralem to chlodzenie i sciatgnalem ta stara paste z rdzenia i przesmarowalem go arctic silverem 5 tak samo poprawilem te rabane gumo-podobne przewodniki na pamieciach, zgialem je na pol zeby jeszcze bardziej ciasno bylo i lepiej przylegal radiator. I mam takie temperatury jakie podalem

aha na grafe dodatkowo dmuchaja 2 bezglosne wiatraki Arctic Cooling Fan 3 TC.

Ale wogole ja mam jakas mega udana te karte ;) - rodzynek :wink:

Rdzeń smarowałem, nawiew był 2x120 na 12v ścierwo po prostu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

NIe czytałem całego wątka (dużo podstron), ale... dziś włożyłem do komputera Asusa X1800XT TOP 512MB i... chyba Chieftec 360W (Sirtec) nie podołał. Czy ktoś może sprawdzał radeony x1800xt na takim zasilaczu? Powiem, że na X850XT i GF7800GT (również po o/c) nie ma problemu :).

Reszta mego konfigu to Opteron @2500mhz, 1.8gb ramu i 160gb dysku twardego.

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi