Skocz do zawartości
Lumperator

ATI Radeon R520

Rekomendowane odpowiedzi

Zgodze sie z tym, tylko że nie wtedy kiedy gra cały czas chodziła w okolicach 20fps :blink: Sprawę jednak rozwiązałem. Problemem był AtiTool :mur: tylko nie wiem dlaczego. Po jego zainstalowaniu miałęm te same problemy, a po i usunieciu wszystkiego z rejestru juz bylo OK :mur: Teraz sobie gram w 1280x1024 na maxa z HDR, AAA 4x, AF 16x i żadko spada poniżej 20fos. Czasem mam tylko przycinki spowodowane małą ilością Ramu. Ciesze sie ze juz moge prograc, ale temperatura procesora raficznego jest dla mnie naprawwdę za duża. Zainstalowałem z powrotem catalysty 6.3 . Czy jest jakis inny dziala jacy program dzieki ktorym bede zmianial predkosc wiatraka ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

quartzXXI

Riva Tuner, overclocker. Nie żebym był złośliwy, ale zapytam czy Ty czasami próbujesz odpowiedzieć sobie sam na którekolwiek z miliona pytań, które twój umysł płodzi w tak zawrotnym tempie :blink:

Edytowane przez rxg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak napisal quartzXXI: ATITool po wlaczeniu pokazuje ustawienia trybu 2D - 600 MHz GPU i 700 MHz pamieci ( wyjatek moze stanowic uruchomienie jednego z utworzonych przez Ciebie profilow ,jesli taka opcje zaznaczysz) .Sprobuj podkrecic karte inna wersja ATITool'a ,ja korzystalem z bety 12 ,lub w ATI Overdrive i wtedy sprawdz czy pojawiaja Ci sie artefakty. Jesli problem nadal wystepuje, warto rozwazyc wysylke do serwisu ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co im powiem, ze grafa mi sie nie kreci <_< Mam ustawione tak, ze ATi tool zalacza przy starcie systemu profil.

Sama karta grzeje sie jak szalona (powietrze na wylocie ma nawet 58 stopni w stresie), nie wspominajac ze wyje jak startujacy boeing. Moze to temperatury ograniczaja OC? Niedlugo zamontuje wode,juz mam dosc fabrycznego chlodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli karta generuje artefakty ponizej wartosci nominalnych (u Ciebie teoretycznie powyzej 710 MHz na pamieciach, gdzie wartoscia nominalna dla trybu 3D jest 750 MHz) jest to wystarczajacy powod do reklamacji ,ale jak powiedzialem sprawdz jak sie kreci w na innej wersji ATITool'a lub bezposrednio w CCC ,by wykluczyc blednie dzialajace oprogramowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli karta generuje artefakty ponizej wartosci nominalnych (u Ciebie teoretycznie powyzej 710 MHz na pamieciach, gdzie wartoscia nominalna dla trybu 3D jest 750 MHz) jest to wystarczajacy powod do reklamacji ,ale jak powiedzialem sprawdz jak sie kreci w na innej wersji ATITool'a lub bezposrednio w CCC ,by wykluczyc blednie dzialajace oprogramowanie.

Nie mam ccc, korzystam z omegadrivers. Czy jest jakas mozliwosc sprawdzic taktowanie pamieci w czasie grania w jakas gre z wlaczonym overdrive (tak, zeby taktowania rosly w trybie 3d)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie tragedia z dostępnością X1800XT w normalnej cenie. Gdzie bym nie zadzwonił to karty się skończyły i nie wiadomo kiedy będą. Dystrybutor twierdzi, że kart nie ma i narazie nie spodziewa się dostępności serii x1800. Po obniżce cen zeszły jak świerze bułeczki. :/ Ale lipa. Chyba kupię x1300 i będę miał spokój! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol:

Facet sypie ortografami w co drugim zdaniu, dodatkowo wmawiając, że ori suszara jest cicha... n/c Także to jego o/c do poziomu 700/1600 to kpina, a nie "selekt". Co tu dużo pisać, mało wiarygodny typ.

@kojak- to może zamiast x1800xt skusisz się na 7900gt? Jedynym minusem nv jest tylko 256mb vram, odczuwalne w np. Oblivionie. Oprócz tego, karta zielonych ma same plusy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie tylko w Oblivionie ale także i w TR:L. ;) Widać tam gdzie potrzeba mocy shaderów i 512MB jakoś słabiej zieloni wypadaja. Pozatym wkurza mnie to, że nV wydaje stery do każdej nowo powstałej gry i jest to średnio raz na tydzień. Kupiłem kumplowi 6800GT i miałem okazję się pobawić. Niestety zielony mnie nie przekonał. Te 512MB także się przyda jak i AVIVO. No i sympatyzuję z ATI. :D Te 7900GT to tak naprawdę w ostateczności kupię. :( Karte kupuję nową bo potrzebuję F-Vat ;). Allegro przeglądam codzień licząc na jakiegoś sprzedawcę ze sklepu. ;)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie! Rewelacja!!! Zamówiłem w końcu X1800XT 512MB Sapphirea! :D Nawet nie wiecie jak się cieszę. :)

Powinna być na piątek. :)

Jeśli ktoś szuka to podaje namiar: Bit Shop

Na hurtowni są jeszcze 3szt. więc jak ktoś szuka to ma okazję. ;) Dzisiaj zabieram się za szukanie dobrego i cichego chłodzenia bo kompa mam bardzo cichutkiego i suszara do mnie nie przemawia. :D

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

draak.

Ostatnio przeleciałem parę tematów i ktos pisał o AcceleroX2, że mosfety bardziej się grzeją? Właśnie nie pamiętam, czy to nie było czasem w temacie o R580. Dopiero wieczorm będę szukał bo teraz mam prace. Chyba, że możesz coś więcej powiedzieć o kompletnym chłodzeniu. Co mam kupić itp. ;)

Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację, mosfety grzeją się bardziej. Jest na to rada- kupno małych radiatorków na te mosfety właśnie i nawiem z boku jakimś śmigłem@5V. Wtedy masz dobre i ciche chłodzenie za niewielkie pieniądze.

Ja naturalnie polecam WC, ale jeśli nie chcesz aż tak radykalnie zmieniać chłodzenia w PC, to w 1szym akapicie znajdziesz rozwiązanie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Accelero X2 chłodzi memki na karcie?

skoro je przykrywa ... :wink:

nie masz alternatywy w chłodzeniu tej grafy jesli nie chcesz zostac przy ori chłodzonku (dość wydajnym acz nieznośnie głośnym)

vf900 na 1800/1900 średnio sie sprawdza i ceni sie 2x tyle

x2 za 70zł zapewnia nieznacznie ale lepszą wydajnośc niz stock ale za to jest kompletnie niesłyszalne (oczywiscie do pewnego poziomu obr)

na mosfety musisz przykleic 7 radiatorków i zapewnic im dodatkowy choć minimalny nawiew (jak pisał draak)

Edytowane przez bartezjusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te CoolerMastery na chłodzenie mosfetów kompletnie się nie nadają bo Accelero ma taki cholerny daszek nad mosfetami....

Proponuje coś niższego. U mnie jest coś takiego:

SilentiumPC BGA RAM Booster (cooling.pl 12zł)

Dołączona grafika

+ 92mm @5V

Temperaturki spadły mi ze 100 C w stresie do 80 C.

Edytowane przez lordtvonp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi