draak Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Jest, i co ciekawe w GT ma o 1,5 fps więcej ode mnie (45,6 vs 47,1), w GT2 o... 0,2 (33,6 vs 33,8) a w trzecim teście 13fps (sic!) więcej (56,9 vs 69,9). Cpu wyżej o tylko 70MHz, gpu o 23MHz, a mem- o 13MHz. Jak widać, coś jest wyraźnie nie tak- w 1 teście różnica minimalna, w drugim praktycznie brak róźnic, a w trzecim całkowity pogrom. Aż chyba pobawię się znów radkiem po 3miesięcznych wakacjach od mocniejszego o/c, jakie mu ostatnio dawałem ;) PS. Na tle innych wyników na orbie, np http://service.futuremark.com/compare?3dm05=2063967 te 69,9fps w GT3 wydaje się być conajmniej podejrzane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolboy Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 (edytowane) rzeczywiście teraz to widzę - niezła ściema, kolejne przykłady mamy tutaj; 2 jaja i konkretne OC http://service.futuremark.com/compare?3dm05=1698234 (stare stery) a tutaj Optek 148 @ 3100 http://service.futuremark.com/compare?3dm05=1783908 a ten wątek autora ww. wyników może zainteresowac niektórych mniej doświadczonych posiadaczy X1800XT (takich jak ja;), sporo przydatnych info można znaleźc śledząc OC przygody tego Aussie'go Edytowane 21 Czerwca 2006 przez toolboy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 O ile dobrze pamiętam, to ludzie nie polecają overclockera do podkęcania, bo prawdopodobnie oszukuje, zgadza się ?? :mur: ( w tym linku co podałeś gość używał overclockera) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolboy Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 (edytowane) oszukuje (?) 3dMarka??! a to ciekawe :mur: może rozwiniesz tą ciekawą myśl - jacy ludzie, kogo/co oszukuje?? Edytowane 21 Czerwca 2006 przez toolboy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 (edytowane) Hmm, też nie przypominam sobie tych oszustw ;) w wykonaniu overclocker'a. Jedynym znanym mi (choć zaznaczam, że nie jestem alfą i omegą i coś mogło mi uciec ;) ) problemem z tym softem było gubienie ustawień podczas przechodzenia z trybu 3d do 2d (kłopot w puszczeniu całego 3dmarka). Sam podkręcałem ati toolem (beta 11, kolejne nie podobały się już tak mojej karcie), z wyłączonymi usługami w msconfig. Napięcia też ustawiałem via atitool. PS. masz rację southorn, ale ja starałem się znaleźć jakieś "oszustwo" overclockera wpływające bezpośrednio na wyniki w markach- sądzę, że quartzXXI pisał własnie o tym, o czym Ty wspomniałeś, tylko mniej czytelnie to wyartykuował ;) Edytowane 21 Czerwca 2006 przez draak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lateral Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Problem z Overclockerm polega na tym, że podaje "nieprawdziwe" (oszukuje :D) wartości zegarów po podkręceniu. Czyli podaje wyższe dane niż karta faktycznie ma ustawione. Proponuje porównać z ATITool maksymalne możliwości karty oraz wydajności przy identycznie podkręconych kartach ("wartościowo"). U mnie pamięci w Overclockerze "chodziły" na ponad 750Mhz (bez zmiany napięć) podczas gdy poprzez ATITool udało mi się max zrobić ok. 680Mhz przy wysoko podniesionym napięciu. Podobna sprawa miała miejsce z rdzeniem. ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 (edytowane) oj dżizus......Jednak nie wytrzymałęm i podkręcałem. Wkońcu udało mi się przekroczyć moje 10k, dokładnie 10024punkty przy zegarach aż c705/mem810 Wedlug mnie porażka, powinno byc wyżej....a pamieci przy 820 już nie wyrabiają, krzaki na ekranie i to na wlaczonej 100%suszarce....echh...ide dalej grac w WolfensteinaET @edit: a moze daje za duze napiecie ?? Ustawilem na 1.425v core i 2.2v dla memorianek :mur: Edytowane 21 Czerwca 2006 przez quartzXXI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 quartzXXI Zobacz jak wygląda chłodzenie pamięci na stockowym coolerze: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=172924&st=482 :> W te upały byłbym ostrożny .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 wiem, już to widziałem ;) Zdejmowałem już kiedyś to chłodzenie by popatrzeć sobie co tam jest :rolleyes: Zresztą, niedługo nałoże arcticSilvera na rdzenia to może on trochę więcej pójdzie.....No ale te 10k które chciałem to mam i narazie jestem w miare zadowolony (bo normalnie powinno być więcej przecież :lol: ) To tyle, a teraz musze was przeprosic bo odgoniliscie mnie znowu od W:ET :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolboy Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 @edit: a moze daje za duze napiecie ?? Ustawilem na 1.425v core i 2.2v dla memorianek :mur: tym pamięciom należy raczej ujmowac voltów a nie dodawac, poza tym AndyN ma rację, to nie jest dobra pogoda do kręcenia na AC, szczególnie z tymi białymi padami między kośćmi a suszarą. Co do pasty to nie spodziewaj się raczej poprawy - jest tam jakieś szare coś, po zmianie go na OCZ Ultra 5+ nie zanotowałem żadnej poprawy OC - szkoda roboty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 nie mam AC tylko boxowe chłodzenie :evil: Zresztą spróbuje się jeszcze jutro tym pobawić. Moze jakos wyjdzie :D Ja sądzę, że są lekko inne. Dokładnie napiszę jak siądę na swojego kompa. Ale z tego co pamiętam u mnie to: GPU: 1.275V MEM: 2.097V 1.4v jest na biosie od PE. ;) Co do tych napięci (wiem że spóźniona wypowiedź) to one są w 2D A JA POTRZEBUJĘ TYCH DO 3D. Interesują mnie takie napiecia by nie przesadzic a i zeby cos sie wiecej wykrecilo niz to co mialem :mur: 2.2v na mem to za duzo na boxie ?? ile spobowac by poszly wiecej niz 810 B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 1,45V, mimo upałów za oknem (w domu nonstop 22,5C, klima robi swoje :D) i ori chłodzenia, powinno być dla Ciebie bezpieczne. Z napięciami dla mem musisz sam eksperymentować, faktycznie czasem sekcja zasilająca nie wyrabia i przydaje się obniżenie vmem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolboy Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 (edytowane) nie mam AC tylko boxowe chłodzenie :evil: Zresztą spróbuje się jeszcze jutro tym pobawić. Moze jakos wyjdzie :D Co do tych napięci (wiem że spóźniona wypowiedź) to one są w 2D AC - Air Cooling, nie Arctic Cooling / Air Conditioning :idea: Co do bezpiecznych napięć - do benchmarków ustawiam 1,525v z suszarą na 100% i problemów nie ma, poniżej 80 st C, buda jednak otwarta a na tyłek radka wieje 90mm wiatrak. Na codzień w trosce o słuch nie daję więcej niż 1.45v. Co do upałów nie tyle są one niebezpieczne dla karty co skutecznie orgraniczją możliwości OC. (no chyba, że mamy dobrą AC - w tym wypadku klimę ;)) @draak - jakie masz napięcie dla 767MHz i tempy na gpu w stresie? Edytowane 21 Czerwca 2006 przez toolboy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 (edytowane) Piszę, że u siebie w domu mam klimatyzację i obojętnie czy mamy skwar za oknem, czy śnieg o/c nie spada. Napięcie- 1.5V, temp nie przekracza 55C, przy 2fanderach120@7V na chłodnicy. edit- sądziłem, że pisząc "AC - Air Cooling, nie Arctic Cooling / Air Conditioning" sugerowałeś, że mam problemy z odszyfrowaniem tego akronimu ;) Edytowane 22 Czerwca 2006 przez draak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolboy Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 (edytowane) fajno, u mnie przy otwartej budzie w idle tyle jest... Piszę, że u siebie w domu mam klimatyzację i obojętnie czy mamy skwar za oknem, czy śnieg o/c nie spada.zrozumiałem za I razem, nie ma się co tak chwalić ;) edit - gdzież bym śmiał - sugerowałem, owszem, ale quartzXXI'owi ;) Edytowane 22 Czerwca 2006 przez toolboy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolboy Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 (edytowane) sry za 2xpost ale mam pytanie z innej beczki - ktoś próbował zgrywać obraz z odbiornika cyfry (pioneer u mnie), przy pomocy kabla s-video i przejściówki s-video(+RCA)<->SCART? (oczywiście korzystająć z wejścia video w swoim r520) Mój problem polega na tym, że korzystając z kabla s-video mam czarno-biały obraz (kabel sprawdzałem na tv-out'cie i jest ok) stosując kabel RCA jest kolor, wolałbym jednak s-video - lepsza jakośc obrazu. Sprawdzałem dwie przejścówki (prawdopodobnie tu jest problem) i na obu to samo. Zastanawiam się nad tą: http://www.allegro.pl/item110088147_przej_...w_kolorze_.html Please help! Edytowane 22 Czerwca 2006 przez toolboy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 w skład s-video wchodzi luminacja (Black and White) i chrominacja (kolor) problem leży w przejscówkach oczywiście - nie doprowadzaja / doprowadzają tam gdzie nie potrzeba chrominacje :) polecałbym samemu ja poprawić :) bo tak szukać przelotki mozesz wiekami xD (jeszcze mozesz compositive podłączyć pod chrominacje i też bedzie OK :) ) troche sie bawiłem w eurozłaczach xD robiłem przelotki VGA - EURO(S-Video - to to samo tylko inna wtyczka :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 wróciłem ;D Kurde, jako że lubie poeksperymentować, to mam pytanko, czy slyszał ktos moze o tym -----> http://allegro.pl/item111639029__evercool_...bo_2_gw_fv.html i jak to sie sprawdza na x1800xt, bo chce sobie sprawic, a jakos do accelero mnie imo nie ciagnie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolboy Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Z tego co czytałem to poza heatpipe'ami kolidującymi z radiatorami na pamięciach i badziewną obudową to całkiem wydajne i ciche chłodzenie. Wydaje mi się jednak, że przy tak mocno grzejącej się karcie każde chłodzenie bez DHES (chyba tak to było - bezpośredni wydmuch gorącego powietrza z obudowy), zrobi Ci niezłe piekiełko we wnętrzu budy. Też się nad Evercoolem zastanawiałem, ale po namyśle postanowiłem przejśc w końcu na WC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 no dobra, to jednak wezme tego accelero..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Wszystko się zgadza, X2 jest najlepszym (paradoksalnie, bo wcale nie najdroższym) AC dla r520/600, jednak dużym minusem jest naturalnie brak konstrukcji typu DHES/OTES. Mimo to, niczego innego bym nie polecał jeśli chodzi o AC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rxg Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zaletą Accelero jest cisza i tylko cisza, bo temperatury nie bardzo spadają no i obowiązkowo nawiew na zasilanie karty (ten lufcik to jakaś kpina). Co do temperatur w budzie to jak już ktoś napisał piekło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2006 Ja u siebie zapodałem dwa wentyle na 5V bezpośrednio pod sobą, które są pod zasilaczem i przy zamkniętej budzie mam 52st. Jak ściągnę boczek to mam już 56st. :D Myślę, że jak dodatkowo uszczelnię budę, żeby powietrze leciało tylko z otworów wentylacyjnych na dole boczku to temp spadnie jeszcze o 1-2st w idle. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolboy Opublikowano 1 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2006 Kilka spostrzeżeń odnośnie wpływu AI (CCC) - wyłączonego i ustawionego na advanced w grach Far Cry i F.E.A.R Opteron 148 @ 2,42GHz 2x512MB RAM @ 220MHz X1800XT @ 695/792 Catalyst 6.6: 4xAA|16xAF|MipMapQuality-max Far Cry HardwareOC Far Cry Benchmark - demo: training 1280x1024 ultra details Average score = 88,47 FPS < AI advanced Average score = 79,90 FPS < AI disabled F.E.A.R. Wbudowany test 1280x960 wszystko na max, SS off min-avr-max: 35-62-146 < AI advanced 29-58-143 < AI disabled 1024x768 computer - max graphic card - max (SS on) min-avr-max: 40-81-203 < AI advanced 36-76-202 < AI disabled 41-82-204 <AI advanced, MipMapQ - 2 (licząc od lewej) Z tego co sprawdziłem w 3dM05 - wzrost po włączeniu AI występuje tylko gdy mamy wł. AA i AF. Sorry ale nie chciało mi się uploadowac screenów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 1 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2006 SOry, ale wlasnie, tak w ogole czym jest to AI w sterownikach Ati ? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 1 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2006 (edytowane) Najprościej mówiąc inteligentnymi OPTYMALIZACJAMI. ;) To chyba działa tak, że sterownik wykrywa (odczytuje nazwę aplikacji 3D) i włącza konkretne optymalizacje pod konkretne aplikacje. Zamieszałem? :D Jakie optymalizacje się włączają to nie wiem. Bymoże podmienia w locie wolniejsze instrukcje na szybsze? A może wyłącza coś, czego i tak nie widzimy? Pieron wie. :) Edit Takie coś znalazłem w sieci: Catalyst A.I. - dopalacz dla graczy Najbardziej kontrowersyjnym elementem nowego oprogramowania jest system A.I., narzędzie pozwalające sterownikom na wymianę kodu cieniowania zaszytego w grach na zoptymalizowany kod przygotowany przez ATI pod kątem określonej gry. Jak wykazały nasze testy, A.I. rzeczywiście zwiększa wydajność karty w określonych grach. Nie zaobserwowaliśmy przy tym widocznego pogorszenia jakości generowanej grafiki. Kod nie jest wymieniany w przypadku uruchamiania benchmarków syntetycznych w rodzaju 3DMark, aby nie utrudniać analizy wyników testów. System A.I. można samodzielnie uruchamiać, co też zrobiliśmy, testując Radeona X700 Pro. Nie zaobserwowaliśmy przy tym jakiegokolwiek spadku jakości wyświetlanej grafiki. Edytowane 1 Lipca 2006 przez kojak_ct Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 (edytowane) Jakie macie wyniki w 3dmarku05, na standardowych taktach grafy i najlepiej (błagam) taktach procesora na poziomie 2,5Ghz ?? U mnie wynosi 9,4k, i chciałbym wiedzieć ile trace mając w kompie płyte na rd480 niż DFI na nforce4. Z góry dziękuje. Edytowane 5 Lipca 2006 przez quartzXXI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 A ja mam takie pytanie. Ściągaliście Accelero z radków? Dzisiaj chciałem to zrobić ale nie mogę rozkleić tych gumiżelków z pamięci. Tak się do nich przykleiły, że accelero mógłby działać bez śróbek. :D Jakieś pomysły? Quartz. Poźniej mogę zrobić testy. ;) W sterach wszystko na LOW czy na HIGH? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rxg Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 (edytowane) Jakie macie wyniki w 3dmarku05, na standardowych taktach grafy i najlepiej (błagam) taktach procesora na poziomie 2,5Ghz ?? U mnie wynosi 9,4k,Karta 620/750 procesor 2500 ram @210 2t 3dmzrk 05-9200 płyta na rd480 i chciałbym wiedzieć ile trace mając w kompie płyte na rd480 niż DFI na nforce4. Z góry dziękuje.Nic nie tracisz a myślę, że nawet zyskujesz Edytowane 6 Lipca 2006 przez rxg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolboy Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 @quartzXXI Wyniki w okolicach 9550 +/- kilkadziesiąt pkt - w zależności od ustawień sterowników Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...