Sulaco Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 Jakosc jest wysmienita i jezeli lubisz dobry film w super jakosci to nie masz wyjscia NV qleje pod tym względem i to od dawna.mocne slowa, ale nie majace chyba pokrycia w rzeczywistosci tak w/g testow ( link ), jak i ogolnych opinii userow uwazajacych, ze purevideo nv wypada jednak lepiej od avivo ati. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 (edytowane) mocne slowa, ale nie majace chyba pokrycia w rzeczywistosci tak w/g testow ( link ), jak i ogolnych opinii userow uwazajacych, ze purevideo nv wypada jednak lepiej od avivo ati. Mnie zainteresowal to ze nowe VPU ati sprzetowo obsluguje znacznie wiecej podczas przetwarzania obrazu niz konkurencja a co za tym idzie napewno szybciej i w przyszlosci moze to byc bardzo przydatna opcja(np. HDTV) a w krajach bardziej rozwinietych juz teraz mozna skorzystac z tej mozliwosci(czyli sprzetowego wsparcia). Do tego nie zapominajmy ze stery Ati narazie sa bardzo niedopracowane wiec mozliwe ze cos tam porawia a nVidia. Edytowane 13 Listopada 2005 przez sucker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 mocne slowa, ale nie majace chyba pokrycia w rzeczywistosci tak w/g testow ( link ), jak i ogolnych opinii userow uwazajacych, ze purevideo nv wypada jednak lepiej od avivo ati.Pewnie nie jestem dla Ciebie autorytetem w temacie jakośc obrazu (ogolnie pojeta).Być może na monitorku tego nie widać.W tym roku miałem okazję bawić się paroma modelami ATI i NV więc wiem co mówię.Proponuje podłącz swego 7800 pod dobry TV i pozniej zrob porownanie na jakiejkolwiek ATI i wtedy włącz sie do dyskusji . Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 (edytowane) ojejku : twoj post mnie rozbawil, hehe. My z draakiem poprostu prawie zawsze mamy podobne opinie i poglady i to tyle... Co do jakosci obrazu podlaczanego x1800xl do TV nie bede sie wypowiadal bo poprostu nie podlaczalem do kompa telewizorka. A co do zmiany nazwy pliku fear.exe na jakis inny.exe - hmmm zrobilem to i wydaje sie ze jest poprawa wczesniej gralem w 1280x960 wszystko na max (SS na OFF) 2xAA 16xAnizo (high quality) i nie widzialem fps ponizej 35 po zmianie tej nazwy podnioslem AA do x4 reszta bez zmian (1280x960 16xAnizo high quality) i plynnosc ta sama - czyzby rzeczywiscie cos sie poprawilo ??? :blink: hej racuch testowales juz moze oficjalne catalysty 5.11????? - ok juz przeczytalem w dziale sterowniki - ;) ja wlasnie je zassalem i sprawdze w domciu Edytowane 14 Listopada 2005 przez Jordi23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tranquility Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Co do jakosci obrazu podlaczanego x1800xl do TV nie bede sie wypowiadal bo poprostu nie podlaczalem do kompa telewizorka. A co z jakością filmów w DivX/XviD przy AVIVO na kompie nie na TV-OUT ? Też odczułeś różnicę jak Racuch ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 A co z jakością filmów w DivX/XviD przy AVIVO na kompie nie na TV-OUT ? Też odczułeś różnicę jak Racuch ? hehe nie wlaczalem jeszcze zadnego filmu ;), jedynie ogladalem pare meczy meczy NBA - jakosc obrazu hmmm chyba tak samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-mess- Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 A pozatym karty nv ma jedna irytujacą wadę-tak szeroko reklamowany HDR w standardzie OpenEXR,SoftShadows,i inne "bajery ",a nawet ich High-endowe produkty tak naprawdę ledwo to "ciagną",a przecież kupujac taka karte oczekiwałbyś ze można je odpalić bez tak drastycznego spadku wydajności i jak nakazuje przyzwoitość z FSAA -a tu?Lipa-to mam za złe NV na czym jedziesz wlasciwie? bo nie widze podpisu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Jordi, Racuch, a jak tam demo NFS: MW u Was działa? Na wykręconych 78gt zdarzają się spadki w max detalach przy 1280x1024 (nie pisząc o moim sprzęcie, gdzie muszę grać przy aax2). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sensei Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 (edytowane) Jak wynika z informacji zawartych na łamach serwisu the inquirer, seria kart graficznych ATI X1800 pojawi się również w wersji AGP. Pierwszym tego typu urządzeniem jest karta Diamond Multimedia. W zasadzie produkty nie będą różnić się niczym od swoich braci na PCI-E, niczym oprócz tego, że ATI Radeon X1800 w wersji AGP zamiast AVIVO będzie posiadał moduł VIVO (prawdopodobnie ATI Rage Theatre) . Ponadto można przypuszczać, iż wersje AGP będą droższe od kart PCI-E ze względu na konieczność zastosowania chipu konwertującego sygnał PCIe-do-AGP. Diamond Viper - ATI Radeon X1800 w wersji AGP, będzie dostępny jeszcze w tym miesiącu. (źródło: The Inquirer) Pomijajac zrodlo i jego wiarygodnosc oraz kwestie wyzszej ceny :angry: to wypada sie cieszyc i dopingowac zeby pozostale produkty tez wychodzily na strasza magistrale. Aczkolwiek na poczatku zapowiadano ze Fudo bedzie na AGP, potem zaprzeczono, teraz znowu ze tak... :unsure: Edytowane 14 Listopada 2005 przez sensei Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Jeśli to prawda, to w tym momencie gryzę się w język (póltora miesiąca temu kupiłem X800XT). No trudno takie life. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Jordi, Racuch, a jak tam demo NFS: MW u Was działa? Na wykręconych 78gt zdarzają się spadki w max detalach przy 1280x1024 (nie pisząc o moim sprzęcie, gdzie muszę grać przy aax2). jutro ci powiem bo dopiero dzisiaj sciagnalem demko nowego NFS - zapodam wyniki z benchamrak frapsa w 1024 , 1280 i 1600 z 4xAA i 16xAnizo (high quality) w grze wszystko max Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 (edytowane) Tranquility Ostatnio dorwałem całą serię Alternatywy 4(w kiepskiej kompresji) i w porownaniu do X550 i X800XL ktore miałem w ostatnich 2 tygodniach powiem że jest kolosalna roznica na + dla R520.Generalnie nie mam nic do NV ale wyjście TV ma niedopracowane od dawna i test na TV daje pełny pogląd na temat.Co do wydajnosci w NFS z AAx4 mam przy starcie spadek do 28-29 FPS-óf(podgląd z frapsa i 1280x1024) bez OC karty.Giera z full bajerami jest b.wymagająca i oscyluje w granicach 45-60 FPS.Paradoksalnie powtarza się sytuacja jaka była z Morrowind-em karty pokroju GF4MX chulały na niej bo nie obsługiwały w pełni Vertex i Pixel shaderów a z kolei ludzie mający Radki 8500 pluli że w" wodzie" spadki FPS były tragiczne.Ale to tylko moje ględzenie. Ciekawie wypada Q4 na nowych 5.11.W 1280x1024 wsio full z AAx4 HighQ i UltraQ fraps mówi że mam min. 54FPs a w 99% gry 60-62FPs.Fajna sprawa bo tryb AA w X1800XL wciąga 1-dną dziurką, bez spadków wydajności.Wł. i wył. UltraHQ nie robi roznicy. Szybki test w FEAR: FEER.EXE AI Ati disable 1280x960 -AAx2-Anizo x16 -reszta full bez SS min. 30fps aver. 53fps max. 120fps i analogicznie FEAR.exe i właczone AI Ati(bez AA) min. 29fps aver. 47fps max. 97fps Karta bez OC no,no tylko szkoda ze nie mam czasu w to popykać. :-( Edytowane 14 Listopada 2005 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tranquility Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 (edytowane) Właśnie wsadziłem X1800XL potem stery ATI 5.11 i ZONK: WTF ? Czy ktoś tak miał ? nie widzę zakładki z opcjami 3D :-(, zastanawiam się nad reinstalką windy ale może da się coś z tym zrobić ? Edytowane 14 Listopada 2005 przez Tranquility Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 (edytowane) Właśnie wsadziłem X1800XL potem stery ATI 5.11 i ZONK: WTF ? Czy ktoś tak miał ? nie widzę zakładki z opcjami 3D :-(, zastanawiam się nad reinstalką windy ale może da się coś z tym zrobić ? A nie zainstalowales przypadkiem sterow z CCC. Raz zainstalowalem stery z tym czyms i tam inaczej wchodzilo sie do ustawien karty ale nie pamietamn dobrze bo zaraz po instalacji wywalilem je bo bardzo wolno dziala CCC. Mozliwe ze rowniez sciagnales same stery bez CP/CCC wtedy musisz sciagnac jeszcze CP/CCC i zainstalowac osobno jak sie nie myle. Edytowane 14 Listopada 2005 przez sucker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tranquility Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Ściągnąłem wersje z "panelami" a dokładnie "5-11_xp-2k_dd_cp_wdm_27345.exe" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Odinstaluj, wyczyśc DC w awaryjnym i zainstaluj na nowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Ściągnąłem wersje z "panelami" a dokładnie "5-11_xp-2k_dd_cp_wdm_27345.exe" a może zainstaluj to: Microsoft NET Framework :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tranquility Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 a może zainstaluj to: Microsoft NET Framework :rolleyes: Microsoft NET Framework o ile mi wiadomo to jest wymagane do tej drugiej wersji sterowników a ja mam standardową z panelami - ta wersja nie wymaga tego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 a może zainstaluj to: Microsoft NET Framework :rolleyes: To jest wersja z CP wiec tutaj nie potrzeba tego badziwia od MS. Tranquility zrob to co radzi Dem. Jesli to nie pomoze to czeka reinstal windowsa. Jesli to tez zawiedzie to bedzie trzeba szukac gdzie indziej problemow niz programowe. Moze zasilacz za slaby? Moze jakas niekompatybilnosc. Mozliwosci duzo ale to potem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tranquility Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 To jest wersja z CP wiec tutaj nie potrzeba tego badziwia od MS. Tranquility zrob to co radzi Dem. Jesli to nie pomoze to czeka reinstal windowsa. Jesli to tez zawiedzie to bedzie trzeba szukac gdzie indziej problemow niz programowe. Moze zasilacz za slaby? Moze jakas niekompatybilnosc. Mozliwosci duzo ale to potem ;) Spójrz co mam w podpisie - hardware odpada, jeszcze dziś rano miałem 7800GT i chodziło normalnie wszystko... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 No dobra więcej sie nie odzywam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tranquility Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 (edytowane) Chyba że seria X1XXX albo X1800 działa tylko na wersji z CCC & Framework Microsoftu ? Ciekawe jaką wersje sterów ma jordi hmmm Odinstaluj, wyczyśc DC w awaryjnym i zainstaluj na nowo. Nie pomogło :/ Sterowniki CCC z MS framework działają wszystkie zakładki są ale jakoś nie przepadam za tą wersją sterów czy posiadacze X1800XL mogą potwierdzić to że na wersji z CC i bez MS framework nie mają opcji 3D w panelu ? Edytowane 14 Listopada 2005 przez Tranquility Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 (edytowane) zapytaj sucker i dem to sa fachury p.s. może w sprawie jakości odtwarzania filmów itp.(ATI VS NVidia) wypowiesz sie obszerniej ,temat jest swieży,produkt i sterowniki też. Edytowane 14 Listopada 2005 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Chyba że seria X1XXX albo X1800 działa tylko na wersji z CCC & Framework Microsoftu ? Ciekawe jaką wersje sterów ma jordi hmmm Nie pomogło :/ Sterowniki CCC z MS framework działają wszystkie zakładki są ale jakoś nie przepadam za tą wersją sterów czy posiadacze X1800XL mogą potwierdzić to że na wersji z CC i bez MS framework nie mają opcji 3D w panelu ? Ati planowalo zlikwidowanie sterow z CP i zastapienie ich CCC ale duzo uzytkownikow protestowalo przeciwko temu i Ati nadal robi stery z CP i z CCC. Nie wiem czy w serii x1x00 jest zgodna z CP czy moze tylko z CCC. Tutaj niech uzytkownik serii x1x00 sie wypoiwie. Rowniez pamietaj ze narazie Ati nie ma dopracowanych sterow pod x1x00 wiec moze to byc tez przyczyna problemow. I miales wczesniej GF'a a teraz masz Ati czasem taka przesiadka powoduje problemy programowe w windzie. Reinstal moglby odpowiedziec czy to byl ten problem. zapytaj sucker i dem to sa fachuryIronia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Ati planowalo zlikwidowanie sterow z CP i zastapienie ich CCC ale duzo uzytkownikow protestowalo przeciwko temu i Ati nadal robi stery z CP i z CCC. Nie wiem czy w serii x1x00 jest zgodna z CP czy moze tylko z CCC. Tutaj niech uzytkownik serii x1x00 sie wypoiwie. Rowniez pamietaj ze narazie Ati nie ma dopracowanych sterow pod x1x00 wiec moze to byc tez przyczyna problemow. I miales wczesniej GF'a a teraz masz Ati czasem taka przesiadka powoduje problemy programowe w windzie. Reinstal moglby odpowiedziec czy to byl ten problem. Ironia? Tak ;-) Co do sterow to trzeba sie uzbroić w cierpliwość.W zasadzie żaden program nie wykrywa do końca serii X1800(riva,Everest ,Ati tool itp.)Szukam cały czas progsa do edycji BIOS-a i też nici.Pomoc mile widziana. W oficjalnych 5.11 funkcja overdrive jest skopana (podbija tylko GPU)w starych było OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 No ja w kwestii nowych sterów ATI się nie wypowiem, bo przeszedłem do alternatywnego obozu. Ale myślę, że wersja z CP powinna działac bez problemu. Zrób format C i postaw system na nowo (wiem , że to zajmuje dość dużo czasu, ale czasem warto się poświecić) i napisz czy pomogło. PS. Po formacie i ustawieniu systemu pod siebie zrób sobie obraz partycji systemowej, zaoszczedzisz sobie poźniej czasu przy jego odtwarzaniu, bo jedyne co bedziesz musial zrobić, to przywrócić system z obrazu ( 1-5 min roboty). pozdr. PS 2. Za wszelkie błedy literowe przepraszam, ale jestem pod wpływem C2H5OH. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tranquility Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 No ja w kwestii nowych sterów ATI się nie wypowiem, bo przeszedłem do alternatywnego obozu. Ale myślę, że wersja z CP powinna działac bez problemu. Zrób format C i postaw system na nowo (wiem , że to zajmuje dość dużo czasu, ale czasem warto się poświecić) i napisz czy pomogło. PS. Po formacie i ustawieniu systemu pod siebie zrób sobie obraz partycji systemowej, zaoszczedzisz sobie poźniej czasu przy jego odtwarzaniu, bo jedyne co bedziesz musial zrobić, to przywrócić system z obrazu ( 1-5 min roboty). pozdr. PS 2. Za wszelkie błedy literowe przepraszam, ale jestem pod wpływem C2H5OH. Chcę się wsytrzymać z reinstalką windowsa jeszcze - muszę się upewnić czy tylko ja tak mam czy inni posiadacze X1800XL też tak mają i tu moja proźba do Racucha - mógłbyś ściągnąć najnowsze stery 5.11 w wersji CC i sprawdzić to ? P.S. Co do image systemu to wiem że można tyle że ja miałem zrobiony z kartą GF7800 i nie chce go przywracać jeśli już to wolę zainstalować wszystko od nowa ale póki co czekam na odpowiedź Racucha... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Chcę się wsytrzymać z reinstalką windowsa jeszcze - muszę się upewnić czy tylko ja tak mam czy inni posiadacze X1800XL też tak mają i tu moja proźba do Racucha - mógłbyś ściągnąć najnowsze stery 5.11 w wersji CC i sprawdzić to ?x1300pro i win 64, to samo tzn. ccc dziala, cp - nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tranquility Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 (edytowane) x1300pro i win 64, to samo tzn. ccc dziala, cp - nie Ufff z głowy reinstalka :D choć może by wypadało u mnie to zrobić ale narazie sobie podaruję... UpDate 3D Mark 2005 default bez OC - 7280 pkt :-| przy procu 2.7GHz później sprawdzę OC... Po OC rdzeń 640(1.3 V) pamięć 1400MHz (2.0 V) wynik to 8735 pkt ale karta się nieźle grzeje bo nowe stery 5.11 w stanie spoczynku pokazują mi 80 stopni a w stresie ok 90-95 stopni :? hmmm Edytowane 14 Listopada 2005 przez Tranquility Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 (edytowane) Ufff z głowy reinstalka :D choć może by wypadało u mnie to zrobić ale narazie sobie podaruję... UpDate 3D Mark 2005 default bez OC - 7280 pkt :-| przy procu 2.7GHz później sprawdzę OC... Po OC rdzeń 640(1.3 V) pamięć 1400MHz (2.0 V) wynik to 8735 pkt ale karta się nieźle grzeje bo nowe stery 5.11 w stanie spoczynku pokazują mi 80 stopni a w stresie ok 90-95 stopni :? hmmm Wyniki w normie na tych zegarkach.Co oznacza :? w tescie(bez OC) Dawałem cały czas do zrozumienia że bez CCC nie działa X1... .U mnie wywaliło bład i dałem sobie spokuj chociaz też wolę z CP. Edytowane 14 Listopada 2005 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...