Skocz do zawartości
Lumperator

ATI Radeon R520

Rekomendowane odpowiedzi

A no myślałem że będzie lepiej na default coś ok 7500...ale to nie ważne w sumie bo i tak gra się na OC :D Jedyną rzeczą jaką musze to powiedzieć ZJEXALI to chłodzenie to woła o pomstę do nieba i gdyby nie regulacja dodatkowym programem obrotów to bym to X1800XL wyrzucił po jednej nocy spędzonej z tą kartą :mur: Martwią mnie tylko te temperatury w stresie a będę sporo grał...pozostaje czekać tylko na jakiegoś "VGA Silencera" i mieć nadzieję że się nic nie upiecze przy temp 90-95 stopni hehe w sumie ATI CCC strzałka jest tak na 3/4 gwizdka jeśli chodzi o temp...

pobaw sie troche a pamietaj aby wyłaczyć ati AI no i powiedz jak wrazenia w porownaniu z 7800.

Co do temp. u mnie na tej miedzi miałem max. 74c.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie po OC w windowsie (teraz wesele oglądam) jes teraz 75-76 stopni (doszło do 80)... budę mam w miarę dobrze chłodzoną z przodu wentyl 120mm z boku 90 mm i z tyłu 120mm... Co do opini w porównaniu do GF7800 to jeszcze muszę parę dni poczekać pograć dłużej, obejrzeć filmy, itp itd. na pierwszy rzut oka wydaje mi się że filmy są ładniejsze, bardziej "żywe", jest jaśniej choć to może być spowodowane autosugestią ponieważ z góry zakładam że jakaś różnica na korzyść ATI powinna być (wasze komentarze m.inn.) bo kiedyś miałem R9800PRO i w porównaniu do GF4 Titanium obraz było sporo lepszy(na dodatek wtedy miałem CRT a teraz LCD...) no ale seria 7800 to już inna bajka, najlepiej mieć obok siebie dwa kompy z 7800 i X1800 :P no ale nic postaram się w ciągu kilku dni coś napisać...

P.S.Wyższa temp u mnie może być spowodowana tym że na CPU mam TT BigTyphoon a on jest dość sporych rozmiarów i od GPU dzieli go zaledwie ok 2-3cm więc może dlatego...

Edytowane przez Tranquility

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no NV zwariowala z ta cena 7800gt 512 za ok 700$ buahahhahahha no jest to potwor - obecnie najszybszy

na rynku ale bez przesady w tej cenie kupie dwie karty 7800GT i mam SLI ;)

Moje wyniki z dema Need for Speeda MW :

wlaczam tryb gry gdzie uciekam przed policja VW golfem (zielonym) jade okolo 2 min i wylaczam frapsa

procek puszczony na 300x9/ pamieci ok 250 cl2.5/3/3/6, grafa 670/700

w grze wszystko ustawione na max

catalysty 5.11

1024x768 4xAA 16xAnizo (high quality) - min 42 / max 78 / avg 59.320

1280x1024 4xAA 16xAnizo (high quality) - min 36 / max 63 / avg 47.976

1600x1200 4xAA 16xAnizo (high quality) - min 26 / max 46 / avg 37.124

to samo z 2xAA

1024x768 2xAA 16xAnizo (high quality) - min 42 / max 81 / avg 61.300

1280x1024 2xAA 16xAnizo (high quality) - min 38 / max 73 / avg 53.138

1600x1200 2xAA 16xAnizo (high quality) - min 28 / max 50 /avg 40.660

generalnie wydaje mi sie ze na moim sprzecie najodpowiednijeszy tryb to 1280x1204 z 4xAA 16 Anizo

w 1600x1200 sa juz spadki ponizej 30fps, ale od biedy tez mozna pograc w 1600x1200 z AA

Edytowane przez Jordi23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no NV zwariowala z ta cena 7800gt 512 za ok 700$ buahahhahahha no jest to potwor - obecnie najszybszy

Nie wiem czy w porównaniu do "biednej" 256MB wersji X1800XT za 600$ to wcale nie aż tyle ... w końcu ma 2 x tyle ramu a to już konkretny arument (np w Quake4, Doom3 na max detalach to 500MB tekstur ...)

Inna rzecz że w porównaniu do X1800XL za 370$ to obie te grafy są absurdalnie drogie. ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy w porównaniu do "biednej" 256MB wersji X1800XT za 600$ to wcale nie aż tyle ... w końcu ma 2 x tyle ramu a to już konkretny arument (np w Quake4, Doom3 na max detalach to 500MB tekstur ...)

Inna rzecz że w porównaniu do X1800XL za 370$ to obie te grafy są absurdalnie drogie. ...

za 600$ to masz X1800XT 512MB ;)

http://www.newegg.com/Product/Product.asp?...N82E16814102624

wersje x1800XT 256Mb beda za 550$

ale zgodze sie z Toba ze w porownania do ceny X1800XL to jest to lekkie przegiecie

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja niestety ale musiałem zjechać z OC bo zaczęły się pojawiać arty :? obecnie stanąłem na GPU 600 (1.150 V) i MEM 660 (DV) - mam nadzieję że Vga Silencer coś pomoże jak się już ukaże :D

wiesz co ja zrobilem, sciagnalem ten oryginalny wiatrak i sciagnalem paste ktora byla na rdzeniu i przesmarowalem go pasta arctic silver 5, a jezeli chodzi o pamieci to posciagalem te pianki i zgialem je na pol, tak zeby je pogrubic i tak je zalozylem zeby lepiej poprostu przylegaly i ladnie sie scisnely

Pomoglo... na tym chlodzeniu max biega 690 / 720 (tak do benchmarkow) powyzej nie mam artefaktow tylko poprostu testy sie zatrzymuja dlatego mysle ze z lepszym chlodzeniem bedzie lepiej ;)

a tak normalnie mam ustawione 670/700

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz co ja zrobilem, sciagnalem ten oryginalny wiatrak i sciagnalem paste ktora byla na rdzeniu i przesmarowalem go pasta arctic silver 5, a jezeli chodzi o pamieci to posciagalem te pianki i zgialem je na pol, tak zeby je pogrubic i tak je zalozylem zeby lepiej poprostu przylegaly i ladnie sie scisnely

Pomoglo... na tym chlodzeniu max biega 690 / 720 (tak do benchmarkow) powyzej nie mam artefaktow tylko poprostu testy sie zatrzymuja dlatego mysle ze z lepszym chlodzeniem bedzie lepiej ;)

a tak normalnie mam ustawione 670/700

Pomimo WC to 670MHz(rdzeń) jest to u mnie optymalna wart., powyzej spadki FPS i nic już nie daje podnoszenie Vgpu.Przeglądając wyniki ludzików widać że z OC X1800XL bywa loteryjnie od 600MHz do ponad 700 dla gpu i 700 -850 MHz dla BGA.W tej chwili kupno X1800Xl (w rozsądnej cenie) wypada chyba najlepiej.Jak spadnie do powiedzmy 1,2K pln. będzie można pokusić się o mała selekcję i pewnie ktos sie tym zajmie ;-) Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałem znowu obniżyć OC rdzenia z 600 do 540 bo powyżej są arty niezależnie od napięcia - karta jakby "umierała" :? WTF :blink: Oj chyba jutro przesmaruje ten rdzeń bo 40MHz ponad deafult to se można wsadzić ... To chyba najgorszy wynik w OC X1800XL rozumiem że to jest chłodzenie fabryczne dość słabe i nie przesmarowałem jeszcze rdzenia ale na miłoś boską 40 MHz ??? ARGHH :mur:

Edytowane przez Tranquility

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałem znowu obniżyć OC rdzenia z 600 do 540 bo powyżej są arty niezależnie od napięcia - karta jakby "umierała" :? WTF :blink: Oj chyba jutro przesmaruje ten rdzeń bo 40MHz ponad deafult to se można wsadzić ... To chyba najgorszy wynik w OC X1800XL rozumiem że to jest chłodzenie fabryczne dość słabe i nie przesmarowałem jeszcze rdzenia ale na miłoś boską 40 MHz ??? ARGHH :mur:

U mnie po instalce Cat5,11 jakby deko siadło więc nie panikuje.Temp. jajka w normie (40-45C) ,a na sterach z CD OC aż huczy.Poczekajmy na nowe stery ,właśnie odpaliłem demo TocaRD3 z AA i ZONK cemno jak w gluteus maximus. Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to rzeczywiscie cos masz nie tak, strasznie slabo - ja caly czas jade sobie na 670/700 i nie ma zadnego problemu, na nowych cat 5.11 tak samo OC sie nie zmienilo.

A co do ustawien 1280x1024 4xAA 16xAnizo (high quality oczywiscie) to sie zgodze - obecnie kazdy tytul na takich ustawieniach pojedzie z palcem w d..... z oczywiscie ustawieniami na max w grze, napisalem kazdy,

po poza paroma nowymi pozycjami to cala reszta spokojnie bieg a w 1600x1200 4xAA 16xAnizo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to mamy podobny problem. jezeli pamiatki ladnie ida na 700MHz, to rdzen wali artami w rthdribl przy 650MHz :/ i nie sadze, aby to byl problem chlodzenia, bo w/g ccc (jezeli mozna temu wierzyc) nie zdazy nawet przekroczyc 60st. drugie podejscie dzisiaj wieczorem - sprawdze wczesniejsze stery. karta to sapphire

btw: znacie jakis inny dzialajacy soft do OC, bo ten ma problem z wykryciem karty gdy w kompie siedza dwie grafy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to nie tylko "my" mamy problemy z X1800XL na zagranicznych forach ludzie mają te same problemy... wychodzi na to że X1800XL wcale nie jest taki rewelacyjny jeśli chodzi o OC tzn. nie każda karta się kręci niektóre np tak jak moja idą niewiele więcej niż default :mur: Więc teraz to loteria jest - żałuję tylko że przeoczyłem "ten problem" czytając inne fora bo w tym nikt nic nie pisał o słabym OC...szkoda że nie można cofnąć czasu nigdy bym nie kupił X1800XL w ciemno jakbym wiedział że to loteria jest echh - jestem bardzo niezadowolony :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to nie tylko "my" mamy problemy z X1800XL na zagranicznych forach ludzie mają te same problemy... wychodzi na to że X1800XL wcale nie jest taki rewelacyjny jeśli chodzi o OC tzn. nie każda karta się kręci niektóre np tak jak moja idą niewiele więcej niż default :mur: Więc teraz to loteria jest - żałuję tylko że przeoczyłem "ten problem" czytając inne fora bo w tym nikt nic nie pisał o słabym OC...szkoda że nie można cofnąć czasu nigdy bym nie kupił X1800XL w ciemno jakbym wiedział że to loteria jest echh - jestem bardzo niezadowolony :angry:

przykro mi ze zawiodles sie na x1800xl, rozumiem ze podjales ta decyzje moimi spostrzezeniami i opisami mojej "zabawki" ale co mialem napisac jezeli kreci sie znakomicie? Napisalem jak jest.

U mnie sprawa jeszcze inaczej, tzn nie mam zadnych artefaktow gdy za mocno podkrece, tylko poprostu zawiesza sie aplikacja. Maxymalne stabilne ustawienia mam na 690 / 720 - napiecia 1.325 / 2.05

a w normalnie jak gram jade 670/700 napiecia (1.300 / 2.00)

Ja jestem mega zadowolony ze swojego X1800xl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prosba - bedziesz w domku, sprawdz i zapodaj rev. karty i biosu. thx

karty rozumiem naklejka z tylu??? a biosu - hmmm jakims programem ???

bo jezeli chcesz zebym ci podal dane z rdzenia pod radiatorem to srednio, staralem sie jak najdokladniej posmarowac ten rdzen i niechce mi sie rozkrecac i robic to od nowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karty rozumiem naklejka z tylu??? a biosu - hmmm jakims programem ???

bo jezeli chcesz zebym ci podal dane z rdzenia pod radiatorem to srednio, staralem sie jak najdokladniej posmarowac ten rdzen i niechce mi sie rozkrecac i robic to od nowa

np. tu cos jest

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przykro mi ze zawiodles sie na x1800xl, rozumiem ze podjales ta decyzje moimi spostrzezeniami i opisami mojej "zabawki" ale co mialem napisac jezeli kreci sie znakomicie? Napisalem jak jest.

U mnie sprawa jeszcze inaczej, tzn nie mam zadnych artefaktow gdy za mocno podkrece, tylko poprostu zawiesza sie aplikacja. Maxymalne stabilne ustawienia mam na 690 / 720 - napiecia 1.325 / 2.05

a w normalnie jak gram jade 670/700 napiecia (1.300 / 2.00)

Ja jestem mega zadowolony ze swojego X1800xl

Nie no spoko to nie jest niczyja poza moją wina więc tymbardziej nie powinno ci być przykro... Następnym razem po prostu nie mogę być tak w gorącej wodzie kąpany i muszę dokładniej szukać informacji na temat danego produktu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy pierwsze egzemplarze 7800GTX 512 MB w Polsce.

:mur: A cena hmmm ........ za te kasę da się złożyć dobrego kompa!!! :mur:

Patrząc na cenę tego GTXa sądzę, iż X1800XT 512MB będzie kosztował ok. 2700PLN !!!!!!!!!

Kurzcze, według mnie są to strasznie przesadzone ceny.

Edytowane przez lukmek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy pierwsze egzemplarze 7800GTX 512 MB w Polsce.

:mur: A cena hmmm ........ za te kasę da się złożyć dobrego kompa!!! :mur:

Patrząc na cenę tego GTXa sądzę, iż X1800XT 512MB będzie kosztował ok. 2700PLN !!!!!!!!!

Kurzcze, według mnie są to strasznie przesadzone ceny.

Cena tego GTX'a troche przeraza. Ale to nowosc do tego mozna powiedziec ze u nas przedpremierowa wiec pewnie za miesiac bedzie juz w okolicach 2500zl. moze nawet taniej. W koncu 7800GTX 256MB mozna dostac za 1900zl.

Ciekawe co Ati wymysli aby konkurowac z tym monstrem.

Chociaz mnie to nie powinno interesowac przez przynajmniej rok bo nie bedzie mnie penwie przez ten czas stac na te karty :) .

Ale pomarzyc mozna :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi