Skocz do zawartości
Lumperator

ATI Radeon R520

Rekomendowane odpowiedzi

OK. rozumiem Sulaco, ale myślisz że Jordi właśnie tak zrobił ? :blink: Wydaje mi się, że nie.. i był tak samo test przeprowadzony jak w przypadku blue :> Jedynie mogą teraz zrobić z ss... ale wydaje mi się, że wyniki będą podobne ( w sensie ati vs. nv ).

wyniki jakie uzyskal Jordi, sa imho jak najbardziej ok. moze powtorzyc jescze raz test z ss i fsaa, aby miec pewnosc, ze faktycznie ss i fsaa sie wyswietlaja, ale chyba nie ma to wiekszego sensu - tak wykrecony xl (690/720) bedzie szybszy od kazdego gt (i praktycznie gtx), no chyba ze bedzie to gt wykrecony do poziomu 580MHz na rdzeniu. na gtx wykreconym na 550/700 (3dm03 20k, 3dm05 9,7k) mam w:

1600x1200 fsaa 2x aniso 16 min 27, avg 47, max 90 fps (0-36%-64%)

1280x1024 fsaa 2x aniso 16 min 42, avg 64, max 140 (100%)

1280x1024 fsaa 2x z ss aniso 16 min 24 avg 39 max 73 (0-62%-37%)

tryb 1280x1024 nie jest standardowy dla fear, tak wiec trzeba pamietac o jego wymuszeniu w pliku cfg - standard to 1280x960.

tak wiec gt taktowany 500/600 nie ma szans. fear dziala lepiej na ati i to jest fakt. oczywiscie mozna znalezc pojedyncze tytuly gdzie tak wykrecony xl bedzie wolniejszy od odpowiednio wykreconego gt, ale nie bedzie tego wiele. imho dopiero w przyzpadku gtx taktowanego 550/700 mozna mowic o rownorzednej "walce" z r520 taktowanym 690/720.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi sie ze sulaco odpopwiedzial na twoje pytanie ojejku wystarczajaco.

aha ktos, chyba wlasnie sulaco pytal sie czy dziala na x1800 w grze earth 2160 shader 3.0

wydej mi sie ze tak, wczoraj zainstalowalem tutaj macie screeny

1600x1200 4xAA 16xAnizo (High Quality)

z tego co pamietam nie swiecilo to tak na mojej x800xtpe

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

racuch tutaj masz bios :

Dołączona grafika

jak widac mamy ten sam bios, ale inaczej jest wykrywana karta - jakie sterowniki uzywasz????

ja jade na cat 5.11, ty masz jakies extreme 5.11 ????

a co do podpisu i mojego 1T - zapomnialem poprawic oczywiscie ze 4x512 biega na 2T - ale wy jestescie spostrzegawczy :)

juz poprawilem

pozdro

Edytowane przez Jordi23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) a co do podpisu i mojego 1T - zapomnialem poprawic oczywiscie ze 4x512 biega na 2T - ale wy jestescie spostrzegawczy :)

Jordi23, zapraszam tutaj: http://forum.purepc.pl/4x512-Mb-Rozne-Pami...ty-t147020.html

Podziel się dokładnymi ustawnieniami. Może w końcu ustabilizuję te swoje 4x512 :?

Racuch

A mógłbyś zmierzyć jeszcze wymiar zaznaczony przeze mnie na niebiesko? Z góry dziękuję

Dołączona grafika

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jordi23, zapraszam tutaj: http://forum.purepc.pl/4x512-Mb-Rozne-Pami...ty-t147020.html

Podziel się dokładnymi ustawnieniami. Może w końcu ustabilizuję te swoje 4x512 :?

Racuch

A mógłbyś zmierzyć jeszcze wymiar zaznaczony przeze mnie na niebiesko? Z góry dziękuję

Dołączona grafika

Mniej wiecej 80mm bedzie,licząc od środka otworu montażowego do śledzia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mniej wiecej 80mm bedzie,licząc od środka otworu montażowego do śledzia.

Czyli mniej wiecej tyle samo jak w x800xl (?)

A mógłby ktoś z posiadaczy zrobić zdjęcie karty włożonej w płytę w takim ujęciu by było widać wentylator karty (właściwie GPU) i chipset? Chodzi mi o ich wzajemny układ. Próbuję ustalić czy obecne bloczki (przy zmianie mocowania bloczka GPU) da się użyć w połączeniu: moja płyta i x1800xl. Chodzi o to, w którym miejscu karty jest GPU (i jak to wygląda względem chipsetu) jak są rozmieszczone pamięci na karcie (bloczek na chipsecie jest wysoki i radiatory na pamięci mogą się nie zmieścić) -> to niby widać na zdjęciach samej karty ale nie mam puktu odniesienia czyli płyty

Niby mógłbym zmienić bloczek na chipsecie ale wykonanie bloczków Misia ..... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie i Panie niestety sredniej klasy zasiłka 420Wat z 2-ma liniami 18A jest za słaba do X1800XL i podkręconego Venica .Właśnie rozgladam sie za czymś 550W-600W.Niestety przy 1,4Vcore(2,7GHz) Venice system wali bluescreenami dopiero przy 1,35 Vcore i 1,8GHz działa bezprob lemowo cały złom.Problemy nasilały sie z dnia na dzień ale dzisiaj nawet w COD2 nie dało sie zaciupac,juz myslałem że grafa padła a to pada zasiłka.

Jesli ktos ma kupon z 6-cioma trafieniami w duzego na środe to poproszę ;-)

UPDATE:

problem lezy jednak w czyms innym X800XL i X550 nie gryzły sie tak z resztą jak X1800XL.Powachluje troche BIOS-ami do MOBO może coś pomoże.............

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie i Panie niestety sredniej klasy zasiłka 420Wat z 2-ma liniami 18A jest za słaba do X1800XL i podkręconego Venica .

problem jest w jakosci Twej obecnej zasiłki a nie w jej mocy (jak widac naciąganej)

550W nie potrzeba do Twego konfigu

"porządne" 420,450 wystarczy az swiat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przedewszystkim chodzi o jakosc lini 12v, racuch majc 18A na niej to jasne ze bedziesz mial takie problemy. Moj 500watowy ToPower

ma na lini 12v - 31A, moc tej lini to podstawa.

ale on ma 2x18A ;) ogolnie troche dziwna sprawa - Racuch co to za zasliniacz? jakos watpie aby wachlowanie biosami pomoglo..no ale moze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szef 420W 302DF , niestety w wakacje na inny nie miałem.To jednak nie zasiłka ,cos niedobrego dzieje sie z kontrolerem w procku lub co gorsza z pamiatkami(w co watpię)Problem jak juz mowiłem nasilał sie od paru dni i wczoraj wywaliło bsoa z komunikatem PFN_LIST_CORRUPT czyli problemy z ramem .Narazie pomogło poluzowanie MHz na Crucialach a w wolnej chwili polookam w czym rzecz ......?

mała poprawka z tymi liniami ,jest 15A-V1 i 18A-V2

to ten: http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://...20_v2.html.html

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jezeli tak to dziwna sprawa,

ale i tak mnie dziwi ze na 420W ma 2x18 - co to za zasilacz???

Antec 550W ma 2x19 !!

Może sobie mieć nawet 3x20 ale najważniejsze ile wynosi łączna wydajność prądowa. Jak mówi Zenfist, wszystkie linie mają wspólne źródło o określonej mocy a to co jest podawane najczęściej przez producentów to tylko mamksymalna obciążalność pojedyńczej lini. W moim Taganie np. są dwie linie po 20A ale łącznie może dać 35A!

U niego może być znacznie mniej.

...Narazie pomogło poluzowanie MHz na Crucialach a w wolnej chwili polookam w czym rzecz ......?

Tylko niech to nie będzie prawdą :? :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj to faktycznie slaby - ten zasilacz ma 18A na dzielone linie 12V. moze sprawdz z czyms mocniejszym.

muszę w koncu szarpnąć sie na konkrecję bo ten pasuje jak pieść do nosa.........

Problem występuje tylko w COD2 ,1-misja (trening) i bluescreen hmmm,reszta OK czyli smarki i inne gejms'y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mógłby ktoś z posiadaczy zrobić zdjęcie karty włożonej w płytę w takim ujęciu by było widać wentylator karty (właściwie GPU) i chipset? Chodzi mi o ich wzajemny układ. Próbuję ustalić czy obecne bloczki (przy zmianie mocowania bloczka GPU) da się użyć w połączeniu: moja płyta i x1800xl. Chodzi o to, w którym miejscu karty jest GPU (i jak to wygląda względem chipsetu) jak są rozmieszczone pamięci na karcie (bloczek na chipsecie jest wysoki i radiatory na pamięci mogą się nie zmieścić) -> to niby widać na zdjęciach samej karty ale nie mam puktu odniesienia czyli płyty

Ponawiam prośbę

Osoby mające WC na tej karcie mogłyby pokazać sposób zamocowania bloczka?

Mój obecny bloczek, który sprawdzić się na Ati9500, Ati9800 i X800xl niestety, ze względu na zmianę mocowania, tak po prostu zamontować się nie da. I kombinuję jak sobie z tym poradzić

Dołączona grafika

Racuch

A jaki jest wymiar zaznaczony na zielono?

Dołączona grafika

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, karta na zdjęciu leży pod kątem, nie widać, że zapinka jest opisana na kwadracie. Jeszcze raz dziękuję

Nie ma sprawy ;)

W szczycie pobór X1800XL wynosi do 230Wat wiec bez kozackiej siłowni nie ma co startować,lece zbierać puszki i makulaturę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) W szczycie pobór X1800XL wynosi do 230Wat wiec bez kozackiej siłowni nie ma co startować,lece zbierać puszki i makulaturę

OT: Sugeruję taką z odpinanymi kablami To naprawdę fajna rzecz. No i z odpowiednimi parametrami ;)

Niech tylko wyklaruje sytuacja z nowymi topami do bloczków u Mate'a i na początku przyszłego roku trzeba będzie coś postanowić ;)

Do pełni szczęścia i oglądu sytuacji potrzebuję jeszcze:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi