rxg Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 rxq wartość którą podajesz w A to pobór prądu Amperach. Czyli jeśli bierzemy najwyższą wartość w V np. 1.8V dla pamięci x 40A to daje 72Wat. Ale czy tak to działa, to nie wiem. Swoją drogą miałem nawet 46A przy 1.3V/2.1V co by dawało prawie 100W a takie wartości były gdzieś podawane przy okazji OC X1800XT, więc ta karta może tyle zjeść :D Odnośnie zasilacza to 18A na linii 12V to trochę mało moim zdaniem. Dobrze wykręcony procesor "zaczerpnie" ze 100W to zostaje Ci 116W na resztę a to już nie tak dużo. Napięcia może trzymać stabilnie ale mocy ma za mało i to może być przyczyną zwisów po OC. Jordi23 ATITool u mnie zaniża czyli pokazuje mniej niż jest na prawdę (jest 1.1V/1.9V a ATITool podaje 1.075V/1.889V) ... Sprawdzałem ten odczyt w rivatuner i w spoczynku jest 10.9 i linia wskazująca jest równa. W stresie bez oc 22.0 linia niema wahań natomiast, gdy podniosę V skacze i dochodzi do 37A. Myślę, że bez dobrego zasilacza się nie obejdzie Jeśli możesz sprawdź czy u ciebie w riwatuner po oc wykres A jest równy czy szarpany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lateral Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 Pobór w Amperach skacze bo to jest zależne od działania karty, od wykorzystania pamięci i obliczeń GPU. No i oczywiście od napięć i taktów. Np. w 3Dmarku w przerwach między testami (plansza Loading) pobór będzie spadał więc wahania to norma moim zdaniem. ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zassalem najnowszego ati toola i nawet na domslnych ustawieniach 500/500 wywala artefakty a w 3dmarku 600/600 czysto, mial ktos taki przypadek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rxg Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zassalem najnowszego ati toola i nawet na domslnych ustawieniach 500/500 wywala artefakty a w 3dmarku 600/600 czysto, mial ktos taki przypadek?w scan for artifacts jeśli o to chodzi to mi też wali artami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lateral Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 Settings>Artifact Scanning> zaznaczyć Use old (...) scanning method. ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 nocne boje z radkiem, http://service.futuremark.com/compare?3dm05=1561323 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lateral Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 heheh to tylko ja mam taką "padakę" z pamięciami 2.0ns i powyżej 670Mhz pamięci nie ruszy :D ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 heheh to tylko ja mam taką "padakę" z pamięciami 2.0ns i powyżej 670Mhz pamięci nie ruszy :D ... u mnie sa pamieci 1.4ns. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 (edytowane) No ja tez mam 1.4 Witam PITer w gronie posiadaczy X1800Xl i gratuluje wyniku powyzej 10K w Marku 2005 (witaj w klubie :P) widze ze zmieniles chlodzenie na zalmana - chyba tez to zrobie ;) bo silencera cos nie widac kolejny posiadacz X1800XL ktorego znakomicie kreci wiec nie przesadzajcie ludzie z tym ze Xl sie tak beznadziejnie kreca i tylko trzeba miec farta zeby dobra sztuke trafic, z tego co widze to trzeba miec farta w druga strone tzn zeby dorwac zle krecaca sie karte, na forum XS 80-90% uzytkownikow spokojnie kreci Xl'ki w granicach X1800xt Edytowane 15 Grudnia 2005 przez Jordi23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tranquility Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 (edytowane) ...tylko trzeba miec farta zeby dobra sztuke trafic... Wybacz ale :lol: TYLKO robi ogromną różnicę ja osobiście nawet przy 80% prawdopodobieństwie dobrego OC nie ładował bym się drugi raz w X1800XL - "wóz albo przewóz" jak dla mnie... no chyba że była by to selekcjonowana karta :D Edytowane 15 Grudnia 2005 przez Tranquility Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 Ja mialem pierwsza z brzegu bez selekcjy, specjalnie dla mnie na zamówienie sciagali bo od reki na magazynie nie mieli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rxg Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 (edytowane) Okazało się, że 670mhz przy 2.1to max dla pamięci na mojej karcie (2.0ns). Wyżej nawet przy2.2 nie chcą chodzić. Ogólnie żałuję, że nie wziąłem XT. Choć z drugiej strony wszystko chodzi w 1280x1024 z 4aa i 8af. Rdzeń jak na razie przy 1.75 620 więcej nie ustawiam, bo przy 1.2 zasilacz siada. Choć pewności nie mam, że to zasilacz. Edytowane 15 Grudnia 2005 przez rxg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżeju Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 Wie ktoś może jak się kręcą x1600 pro?Niegdzie nie mogę tego znaleźć, a może wogóle się nie kręcą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milan655 Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2005 x1600pro to następna porażka ATI, jak można było dać 128bit do tej karty, w ten sposób X800GT jest nawet szybsze od niej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tranquility Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2005 (edytowane) Okazało się, że 670mhz przy 2.1to max dla pamięci na mojej karcie (2.0ns). Wyżej nawet przy2.2 nie chcą chodzić. Ogólnie żałuję, że nie wziąłem XT... No X1800XT 512MB nawet w dobrej cenie są teraz bo po 1999 zł już można kupić :-) Ja też mogłem łyknąć XT no ale wtedy nie było ich jeszcze wogóle :rolleyes: Edytowane 16 Grudnia 2005 przez Tranquility Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2005 (edytowane) u mnie sa pamieci 1.4ns.No właśnie co do tych pamięci to dziwna sprawa,u mnie są prostokątne i znamionowo mają 2GC czyli staroć o dziwnym kształ·cie (montowane na 9800Pro były kwadratowe ???)więc jak to jest ,jeżeli możecie to poproszę fotkę tych 1,4nsec i ich oznaczenia a od siebie dodam że moje lecą do ~720 MHz. p.s. po prawie 2 tygodniach czekania gość w hurtowni oznajmił że DFI będzie wysłana do producenta ,ściema czy gra na czas ?? cięzko bez kompa w domciu :mur: Edytowane 16 Grudnia 2005 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cobra Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2005 Jest to mozliwe - niestety. Wypada zalowac ze do takich wnioskow (konieczna wysylka do producenta) doszli po 2 tygodniach. Moga tez sciemniac ,bo wedle prawa maja 14 dni roboczych na usuniecie usterki ,a w przypadku wysylki do producenta (poza granice naszego kraju)nawet 28 dni roboczych.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rxg Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2005 Co do tych pamięci to moim zdaniem, jeśli faktycznie są 1.4 ns to na 700-750Mhz powinny pracować przy 1.9 a nie 2.0 czy 2.1V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2005 No właśnie co do tych pamięci to dziwna sprawa,u mnie są prostokątne i znamionowo mają 2GC czyli staroć o dziwnym kształ·cie (montowane na 9800Pro były kwadratowe ???)więc jak to jest ,jeżeli możecie to poproszę fotkę tych 1,4nsec i ich oznaczenia a od siebie dodam że moje lecą do ~720 MHz. p.s. po prawie 2 tygodniach czekania gość w hurtowni oznajmił że DFI będzie wysłana do producenta ,ściema czy gra na czas ?? cięzko bez kompa w domciu :mur: U mnei tez sa prostokatne, co do DFI to moja dzis tez zaliczyla zgon, kupiona w AMASOFCIE, objawy nie wstawala i 3 diody sie palace. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2005 Rozumiem, że otwory montażowe pod radiator na x1800xt są takie same jak te na x1800xl? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 (edytowane) U mnei tez sa prostokatne, co do DFI to moja dzis tez zaliczyla zgon, kupiona w AMASOFCIE, objawy nie wstawala i 3 diody sie palace.No to witaj w klubie miałem to samo........... Dziwne to wszystkio bo jak pisałem wcześniej po wpakowaniou X1800XL mobo po kilkunastu dniach zaczeła się sypać.Na koniec paliły się 3 diody a mobo ruszała po paru godzinach odpoczynku ale tylko 1 raz p.s. właśnie wydębiłem Asusa A8N-SLI na tydzień lub 2 ze sklepu qmpla ale nie licze na jakies OC ale przynajmniej NET będzie ;-) No to czekamy na kolejne pady DFI z X1800XL Edytowane 17 Grudnia 2005 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 Sorry jesli odpowiedz na to pytanie juz padla - czy X1800XT 512MB i X1800XT 256MB roznia sie layoutem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 Ta sama plytka PCB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 Lancer, a x1800xl i xt to też ten sam layout? W następnym tygodniu, po nastu przeczytanych recenzjach i wątkach na xs, kupuję x1800xt i pewnie dfi ultraD... ... aż tu nagle nachodzą mnie "wątpliwości"... O dziwnych przypadkach zgonu kombinacji x1800 i dfi nf4 dowiaduję się po raz pierwszy od Racucha i najwidoczniej też PITera. Macie jakieś sugestie czym to ewentualnie mogło być spowodowane? x1800 ciągnie zbyt wiele prądu ze złacza pci-e? WTF? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 Macie jakieś sugestie czym to ewentualnie mogło być spowodowane? x1800 ciągnie zbyt wiele prądu ze złacza pci-e? WTF?no wlasnie. tak sie tylko zapytam, czy w obu przypadkach bylo podlaczone dodatkowe zasilanie? atx24? itd itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 (edytowane) zasilanie było standardowe 24 i 4 pin ale bez molexa i fdd,ciekawa sprawa Asus rusza mi tylko na jednej kości ale to chyba przypadek i ułomnośc tej mobo bo na MSI którą miałem pożyczoną na 2 dni chulały obie w dualu (2x1GB) nareszcie piszę z domu :D Edytowane 17 Grudnia 2005 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lateral Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 No to czekamy na kolejne pady DFI z X1800XL Panowie bez paniki, dwa niewyjaśnione przypadki to za mało a może się stworzyć mit na miarę "Silencer zabija Radeony" :D Zaraz będzie w internecie: Nie kupujcie X1800XL bo ludziom na Tweaku zaczęły się sypać DFI. ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 własnie bez paniki nie udało mi sie znalesc na zadnym forum by komus padł xl/xt na dfi jordi jako 1 user xl na tym forum smiga na dfi bez kłopotu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 no wlasnie. tak sie tylko zapytam, czy w obu przypadkach bylo podlaczone dodatkowe zasilanie? atx24? itd itp Tak wszystko bylo podlaczopne. Juz kiedy miala tez taka jazde z 3 diodami. Swoje przezyla, przyjela na socket kilkaset procesorów :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 (edytowane) http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/...I_X1600Pro.html Nic dziwnego, że ten 12 potokowiec (4 pot.) osiąga tak marne wyniki. Może jestem nie na czasie (mam kupę nauki) i nie śledzę wszystkiego na temat x1300 i x1600. Mam nadzieję, że rozwiążą ten problem x1600 jest (na podstawie specyfikacji) w miarę atrakcyjną i nowoczesną kartą. Chociaż obie karty x1300 i x1600 są produkcji MSI, która w obu przypadkach wyprodukowała buble. Szczególnie x1300Pro Edytowane 17 Grudnia 2005 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...