Skocz do zawartości
Lumperator

ATI Radeon R520

Rekomendowane odpowiedzi

dlatego srednik wynik nie jest tutaj wyznacznikiem, bardziej bym sie wzorowal na min fps i tutaj mnie dziwi ze draak na X1800xt mial min 24fps a ja na X1800xl puszczona na 500/500 mialem 23 fps

nie powiem, mnie tez dziwi Twoj min fps ;) zauwazylem, ze najmniej fps jest na samym koncu scenki, gdy wybucha Panzerspähwagen SdKfz 221/222 i mamy obloczki dymu - wtedy wlasnie mam najnizszy framerate.

btw: chcialbym sie zapisac do klubu 10k, ale chyba nie przyjmujecie w innych barwach niz klubowe ;)

Edytowane przez Sulaco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie powiem, mnie tez dziwi Twoj min fps ;) zauwazylem, ze najmniej fps jest na samym koncu scenki, gdy wybucha Panzerspähwagen SdKfz 221/222 i mamy obloczki dymu - wtedy wlasnie mam najnizszy framerate.

btw: chcialbym sie zapisac do klubu 10k, ale chyba nie przyjmujecie w innych barwach niz klubowe ;)

a ja zauwazylem ze najnizszy mam gdy koles staje na srodku podworka (czy jak to nazwac), ustawiaja sie na niego swiatla i go rozstrzeliwuja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja zauwazylem ze najnizszy mam gdy koles staje na srodku podworka (czy jak to nazwac), ustawiaja sie na niego swiatla i go rozstrzeliwuja.

no to Panowie z r520 prosze mi tu zaraz pisac ile macie fps w wspomnianym przeze mnie fragmencie scenki. :D

btw: bez wymiany sreenchotow chyba sie nie obejdzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za Cobrą, wyniki jego xt:

"Karta podkrecona w ATITool'u 712/850 (ustawienia na codzien ) , proc 2,8 ,ram 1GB 233MHz 2-2-2-5.

1280x1024 HQ (4 x fsaa ; 16x anizo)

2005-12-11 14:58:19 - cod2sp_s

Frames: 22661 - Time: 362855ms - Avg: 62.452 - Min: 22 - Max: 334"

Przykro mi, ale ja się prawidłowości w tych wynikach doszukać nie potrafię ;) Niby z testów x800xl 512MB (był taki kiedyś) widać, że karta z 512MB zmiata te z 256MB (np. x800xl równał wtedy 7800gtx), x1800xt ma 512MB, a min. framerate mniejszy niż na xl. Ciężko tu cokolwiek porównywać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to się okaże dopiero jak dojdą g.skille, możesz mieć rację ;) Z drugiej strony Sulaco ma 2GB, a jego min. fps też jest niski (choć tu akurat może być to spowodowane 256MBvram). Bądź tu mądry, heh.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sulaco z tego co widze jest w miare obiektywny (choc kierujacy sie w strone NV :) )

hehe

Moja wypowiedz byla z przymruzeniem oka :wink: Co do obiektywizmu Sulaco to nic nie mozna mu zarzucic chociaz jak napisales blizej mu do NV ale to sie zmienia ostatnimi czasy :D

Dobra koniec OT :wink: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sulaco z tego co widze jest w miare obiektywny

hehe jak milo, dla co poniektorych to moze byc cos nowego, ba... nawet lekki szok ;) ale nie sciemniac tu o obozach, preferencjach itd itp, tylko dawac fps i screenshoty :P tak jak pisalem; prosze, o screenshot z fps w miejscu gdzie na koncu scenki wybucha Panzerspähwagen SdKfz 221/222 - jest tam tak fajnie duzo dymu, z ktorego wychodzi twardziel anglik :)

Co do obiektywizmu Sulaco to nic nie mozna mu zarzucic chociaz jak napisales blizej mu do NV ale to sie zmienia ostatnimi czasy :D

bo produkty ati zaczynaja wygladac na jakies bardziej przyswajalne...przynajmniej dla mnie ;) koniec OT :D Edytowane przez Sulaco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No moze ja pierwszy zeby osmielic kolegow :D Zauwazylem ze najnizszy fps mam zaraz po wybuchu jak dym sie rozprzestrzenia i nie zakryl jeszcze wszystkiego :wink:

Dołączona grafika

Ogolnie to jest cos dziwnego z COD2 zrobilem jeszcze raz tescik na ustawieniach 460/620 ale chyba za trzecim razem zrobilem wlasciwy pomiar oto wynik:

2005-12-28 12:56:03 - cod2sp_s

Frames: 10976 - Time: 351909ms - Avg: 31.189 - Min: 15 - Max: 132

Poprzednio wynik jaki uzyskalem na grafie 470/625:

2005-12-14 16:22:33 - cod2sp_s

Frames: 9806 - Time: 336737ms - Avg: 29.120 - Min: 14 - Max: 133

Zyskalem 2 klatki wiecej dzieki obnizeniu taktowania :blink: Sorry za OT :wink: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez takich, nikt głupka nie udawał, pewnie sam jakbym nie prześledził całego loga frapsa też bym się nabrał na avg. 300fps, bo tyle wypruwa ten program. Ot, klasyczne nieporozumienie i myślę, że Bartezjusz też doszedł do takiego wniosku ;)

Poca, jeśli masz faktycznie wszystki misje skończone, to podczas creditsów leci sobie taka scenka, jeśli są tylko napisy to Twój save jest niekompletny.

Broń Boże, to nie było do Was! ;] Tak sobie napisałem myśląc o sobie B)

Wracając do całego zamieszania z FPS. Czy ktoś może udostępnić mi save z CoD2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli dajemy screen z max. ilością dymu, zanim komando się pojawi? ;) Nie ma sprawy, zaraz coś ustrzelę.

Ważne- test na świeżym cod2, bez autoexec? Tylko taki bench ma imho rację bytu, wczorajsze wyniki Bartezjusza i moje z avg 300fps, pokazują, że z tym autoexeciem fraps głupieje.

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli dajemy screen z max. ilością dymu, zanim komando się pojawi? ;) Nie ma sprawy, zaraz coś ustrzelę.

Ważne- test na świeżym cod2, bez autoexec? Tylko taki bench ma imho rację bytu, wczorajsze wyniki Bartezjusza i moje z avg 300fps, pokazują, że z tym autoexeciem fraps głupieje.

tak dokladnie. czysty cod2 bez autoexeca itp dodatkow. stery najlepiej ustawienia w default, tylko max w samej grze. jestem ciekaw jak to dziala/wyglada na ati lub co tam stery nv mieszaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już zaczynacie robić pojedyńcze screeny to temat zaczyna ocierać się o granice absurdu :D

Ciekawe jak testowalibyście samochody? Który ma lepsze przyspieszenie na odcinku 5.4 metrów albo czy prędkość maksymalna to 203 czy 204.5km/h, a może czy na odcinku między skrzyżowaniami wraz z czterema samochodami np. w kolorach zieleni wypadnie lepiej od kombinacji z kolorami czerwieni plus opony zimowe i włączone radio na pół mocy :D :D :D

...

PS. To tak dla rozluźnienia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

southorn - zgadam sie z Toba, mi wydaje sie ze sulaco poprostu nam nie wierzy i chce zobaczyc screena z tego momentu gry, dla mnie to zaden problem prosze bardzo :

rozdzielczosc 1280x1024 4xAA 16xAA (HQ) w grze wszystko na max, sterowniki cat 5.12

Radeon X1800XL puszczony stock 500/500

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Radeon puszczony 650/720

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jak widac radek X1800xl stock (500_500) jest duzo szybszy od 7800GT, a na podkreconej do 650_720 to juz przewaga jest miazdzaca

(porownuje do screena danego przez chemicznego)

Edytowane przez Jordi23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

southorn - zgadam sie z Toba, mi wydaje sie ze sulaco poprostu nam nie wierzy i chce zobaczyc screena z tego momentu gry, dla mnie to zaden problem prosze bardzo :

eeee tam zaraz nie wierzy :P nie mam teraz pod reka x1800 to prosze Was o screeny i wszystko. wiem o tym, ze cod2 lepiej dziala na ati i jakos nie widze w tym wiekszego problemu.

btw: dzieki Jordi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeczytalem cale i mam mieszane uczucia bo pisaliscie cos o "umieraniu"x1800xl ze nie wszystkie sie tak kreca jak np twoj model ,nie znam sie na podkrecaniu ,duzo osob pisze o pisaniu konkretnych gier pod konkretne karty no i juz sam nie wiem czy warto dolozyc200zl bez pewnosci ze karta bedzie szybciej dzialac (bo rozumiem ze na standardowych wydajniejszy jest gt oprocz col2)Tak wiec niech sie madrzejsi wypowiedza!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Nie wiecie czasami czy Radeon x1800 XL ma czujnik temperatury? Bo ja gdzieś słyszałęm, że tylko najlepsze modele tj. XT go posiadają.

Z góy dzięki za info

Coś kiepsko ze słuchem, bo już x800 miały pełen monitoring temperatur.

W COD2 oprócz faktu, że z ati działa szybciej (i nie jest to raczej wina złych sterów nV, czasu już trochę mieli), to dużego kopa daje 512vram, który będzie z pewnością wymagany dla max. ustawień w nadchodzących tytułach. W COD2 mogę teraz grać w 1280/aax4/afx16 niezależnie od kampanii, z przeciętnie 50-60fps, co jest wynikiem _conajmniej_ dwukrotnie większym niż to co było możliwe na x850xtpe.

Kończąc ten temat jestem tylko ciekaw jak gtx sli się spisuje w tej pozycji, w końcu takie dwie suszarki mają te 512vram łącznie.

Co do ati toola beta 11, to wszystko działa już cacy, nie ma problemów z profilami 2d/3d, a podkręcanie jest tak banalnie proste jak na kartach serii x8x0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poświęciłem dobre kilka godzin i przeczytałem wszystko co jest zawarte w tym temacie.

Wnioski oraz pytania za chwilkę.

Najpierw mój sprzęt:

Athlon64 3000+@2880 MHz 1,55V (AC Freezer 64 Pro)

DFI LanParty NF4 Ultra-D

2x512 Patriot DDR600

GeForce 7800GT MSI

Trzy miesiące ponad pracuje tylko na ten sprzęt. I nie jestem zadowolony...

Głównie z karty graficznej.

COD2 czasami haczy - po prostu porażka...

Naczytałem się o tych Radeonach X1800XL i w przypadku możliwości podkręcenia

to taki SLI wypada śmiesznie wg mnie teraz...

Myśle o zmianie właśnie 7800GT na X1800XL - mam jedno zasadnicze pytanie!

Czy na sterownikach 5.13 nie trzeba już walczyć z ustawieniami driverów i innymi problemami?

Czy mam taki sam komfort jak w przypadku kart NV? Czyli montuje kartę, instaluje drivery i ciesze się bez zbędnego grzebania

(nie licząc OC oczywiście).

Znam minusy i plusy... Wcześniej był problem z driverami, awarie płyt głównych, "cofanie się" możliwości OC.

Jednak jestem gotów zaryzykować. Bo przy takim kompie wszystko powinno śmigać a tak niestety nie jest...

I nie chodzi mi o 4xAA 16Xanizo i 1600x1200. Chce mieć po prostu płynność w 1280 z ewentualnymi dodatkami cokolwiekbym nie odpalał...

Prosze o pomoc - bo jak tak dalej pojdzie to sprzedam wszystko - to do niczego nie prowadzi - człowiek wydaje grubą kase, podkręca a i tak nie można się cieszyć płynnością... Jakaś paranoja...

PS. Wybaczcie za taki pesymizm :D Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widac radek X1800xl stock (500_500) jest duzo szybszy od 7800GT, a na podkreconej do 650_720 to juz przewaga jest miazdzaca

(porownuje do screena danego przez chemicznego)

ok. przyjrzalem sie temu dymkowi, porownalem z tym jaki jest na nv, w roznych momentach tej akurat scenki, i smiem twierdzic, ze dymek na ati jest jakis inny, mniej gesty, bardziej przejrzysty, ogolnie jakis mniej "dymny". nie jest po prostu identyczny z tym na nv, a wlasnie na dymie nv najwiecej traci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle o zmianie właśnie 7800GT na X1800XL ...

To by była najgłupsza rzecz jaką mógłbyś zrobić... jeśli już posiadasz 7800GT to nie ma najmniejszego sensu zmieniać na X1800XL jeśli już to tylko X1800XT 512MB ale nie XL 256 MB... ja zmieniłem z 7800GT na właśnie X1800XL ale myślałem wtedy jeszcze jak głupi że wszystkie się kręcą przynajmmiej na konkretny poziom a tu kapa i jedno wielkie rozczarowanie przez co to była to najgłupsza rzecz jaką zrobiłem...

P.S. Chyba że masz pewność/możliwość sprawdzenia przed kupnem że ten XL będzie się dobrze kręcił to tak ale jeszcze dochodzi kwestia że może ci zacząć "zdychać" karta...

Edytowane przez Tranquility

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi