Skocz do zawartości
Lumperator

ATI Radeon R520

Rekomendowane odpowiedzi

kurde. znowu zasilacź do wymiany. :/ zreszta zobacze na tym chiefie. jak nie odpali to dopiero kupie. a o taktach zapytalem bo na kazdej stronie pisza o 600/1400. na stronie producenta nie ma wzmianki nt. taktowan. :(

Raczej do wymiany.Ja mam 230Wat na 12Vol. i jest to za malo(jutro Taganik 580 W) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymagania minimalne do tej karty to 450w (tak pisało) z firmowego zasilacza. Takty 600/1400 sa ale widocznie tylko 2d. w 3d jest chyba normalnie (nie wiem bo nie moge tego do cholery sprawdzić)

Jak nie możesz sprawdzić trybu 3D :mur: , WłąCZASZ CCC i tam masz napisane jakie takty na 3D są, co za problem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze, nie krzycz na mnie. Kolejna Kasia, która się ostatnio na mnie wydziera :) Oczywiście, że takty są na 625/1500, tzn. teraz są na 690/1600 :lol:

PS. Jest jakiś mod, który pozwoli mi na zwiększenie taktowania w overdrivie niż 690/800 ?? Bo tylko on mi działa, atitool odpada :angry:

Edytowane przez quartzXXI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. Jest jakiś mod, który pozwoli mi na zwiększenie taktowania w overdrivie niż 690/800 ?? Bo tylko on mi działa, atitool odpada :angry:

Wgraj bios w wersji 103 od sapphire x1800XT PE, która jest de facto identyczną kartą co zwykłe x1800XT. Podnosi on napięcie dla vcore do ok. 1,4V. Bios znajdziesz na www.techpowerup.com. Sam go używam i jest wszystko OK!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgraj bios w wersji 103 od sapphire x1800XT PE, która jest de facto identyczną kartą co zwykłe x1800XT. Podnosi on napięcie dla vcore do ok. 1,4V. Bios znajdziesz na www.techpowerup.com. Sam go używam i jest wszystko OK!

Ok, więc proszę (nie: BŁAGAM) wytłumacz mi jak wgrałeś BIOS-a. Posiadam ten BIOS i za chlere nie moge go sflashować (a tyle razy próbowałem). Powiedz mi dokładnie jakim programem, i krok po kroku opisz co zrobiłeś przy jego flashowaniu. Z góry thx

Jeszcze takie pytanko. Czy te karty korzystają tylko z lini 12v? Rozglądałem się na allegro i nawet 450tki mają malutko przy 12v. Czy 22A wystarczy na 12tce? Sam nie wiem jaki PSU wybrać. Chodzi o niezbyt drogi zasilacz. :/

Mój kosztował ok. 250zł, teraz go wieźmiesz za jakieśą 200-230zł. Niby ma mocną linię 12v ale spada wlasnie przy obciazeniu do 11.7v., ale co tam --->nie narzekam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, więc proszę (nie: BŁAGAM) wytłumacz mi jak wgrałeś BIOS-a. Posiadam ten BIOS i za chlere nie moge go sflashować (a tyle razy próbowałem). Powiedz mi dokładnie jakim programem, i krok po kroku opisz co zrobiłeś przy jego flashowaniu. Z góry thx

Na początek ściągasz ten program Winflash v1.05. Jak go uruchmomisz zaznaczasz opcję FORCE a następnie load image i flash.... działa na bank. Opcja force jest wymagana bo wg. biosu X1800XT i X1800XT PE to dwie różne karty... :D Na dzień dobry dostaniesz 700/1600. Jak by cosik nie działało to pisz....

Powodzenia!

Edytowane przez lordtvonp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dzień dobry dostałem 695/792 :lol: W każdym razie działa. Na początku przestraszyłem się bo centralnie zgasł monitor :mur: (myślełem że już po mnie), no ale po resecie wszystko wróciło do normy. Te zegary pokazał mi overdrive więc musi działać. Szkoda tylko, że nie jest wykrywana przez inne programy jako x1800xt PE :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te zegary pokazał mi overdrive więc musi działać. Szkoda tylko, że nie jest wykrywana przez inne programy jako x1800xt PE :D

Puść 3dmarka05 powinien ci pokazać ponad 9k. I tak w każdym wypadku karty wykrywane są jako X1800 Series.... :) Gratuluje nowego nabytku :-P BTW. Monitoruj temperatury VRM w evereście u mnie dochodziły do 100 stopni i musiałem założyć na nie chłodzonko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat temp. mierze w Ati Toolu, i jest max 75*C, tak więc jest OK. A suszara jak wspomniałem, mi nie przeszkadza (wtajemniczeni wiedzą o co chodzi :lol: )

@EDIT. Ponad 9k pewnie tak, tyle że nie na intelu :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Tak więc dla mojego GeCuba wyniki 690/1600 są także osiągalne - podkrecane przez CCC. Zmieniłem chłodzenie na accelero x2 - temp w stesesie nie przekraczają 76 stopni dla rdzenia i 72 dla vram. Wynik Osiągniety bez manipulowania napięciami.

W idle temperatury to rdzeń 49-50 pamięci 53.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Puść 3dmarka05 powinien ci pokazać ponad 9k. I tak w każdym wypadku karty wykrywane są jako X1800 Series.... :) Gratuluje nowego nabytku :-P BTW. Monitoruj temperatury VRM w evereście u mnie dochodziły do 100 stopni i musiałem założyć na nie chłodzonko :)

Który everest wykrywa ci temperatury na radeonie ?? :ph34r: Ja mam 2: Ultimate 2005 (ktory nie wykrywa karty graficznej :twisted2: i corporate edition ktory nie odczytuje temp. na karcie i na dodatek teraz zle odczytje tempy. dla procka - ktore wedlug niego wynosza 8-14*C :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lordtvonp Mi podczas spoczynku (karty graficznej :twisted2: ) everest pokazuje tylko 53*C, podczas grania max. 78*C zwazywszy ze na biosie od PE.

Moze masz nadnaturalnie grzejaca sie karte ?? Masz jakis dobry przeplyw chlodnego powietrza w budzie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lordtvonp Mi podczas spoczynku (karty graficznej :twisted2: ) everest pokazuje tylko 53*C, podczas grania max. 78*C zwazywszy ze na biosie od PE.

Moze masz nadnaturalnie grzejaca sie karte ?? Masz jakis dobry przeplyw chlodnego powietrza w budzie ??

Przewiew w budzie mam spoko - Chieftec 2x120mm. Na grafie mam Accelero X2, które teoretycznie wieje na VRM.... Po naklejeniu radiatorków na VRM i puszczeniu 92'ki na 5V i temp. są ok (56 iddle i 83 stress).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a skąd ty wytrzasnąłeś wentylatory o wymiarach 1200mm ?? :lol: Tan serio, spoko ze juz jest \ok, ja ciagle mam klopoty z kreceniem, bo atitool mi nie przelacza automatycznie trybu 2d/3d i odwrotnie. Konczy sie czasem zawieszeniem kompa, czarnym lub szarym ekranem :angry:

Mam nadziej ze szybko kupie dysk, i zrobie format, to atitool moze w koncu zadziala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a skąd ty wytrzasnąłeś wentylatory o wymiarach 1200mm ?? :lol: Tan serio, spoko ze juz jest \ok, ja ciagle mam klopoty z kreceniem, bo atitool mi nie przelacza automatycznie trybu 2d/3d i odwrotnie. Konczy sie czasem zawieszeniem kompa, czarnym lub szarym ekranem :angry:

Mam nadziej ze szybko kupie dysk, i zrobie format, to atitool moze w koncu zadziala

Osobiście uważam że atitool to kupa.... Więcej z niego szkody niż pożytku.... Lepiej użyć ati tray tool'a. U mnie śmiga bez zarzutu :D Opcji 10x więcej niż w CCC i nie muli windy. Z drugiej strony patrząc po wgraniu biosu od PE nie widzę większego sensu kręcić dalej. Zegary 700/1600 to już praktycznie kres bezpiecznego podkręcania X1800XT. Szkoda byłoby zjarać kartę po pół roku użytkowania....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja już ponad 4miesiące działa praktycznie nonstop jako 725/1700 i nie widzę, by coś jej dolegało.

Nie ma czegoś takiego jak kres bezpiecznego o/c (przy dobrym chłodzeniu) w odniesieniu do samych zegarów. Można mówić o max. bezp na dłuższą metę napięciu dla gpu (ok. 1.475V), ale same taktowania, obojętnie czy wysokie czy też nie, nie wpływają negatywnie na żywotność karty (o ile, raz jeszcze podkreślam, dobrze je chłodzicie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście uważam że atitool to kupa.... Więcej z niego szkody niż pożytku.... Lepiej użyć ati tray tool'a.

Bardzo kompetentna wypowiedź :D Otóż spieszę poinformować, że ATITool jako jedyny poprawnie "obsługuje" napięcia rdzenia i pamięci kart X1000. A jeśli ktoś jeszcze nie wie (?!), to jest bardzo istotna sprawa przy OC.

...

Dopisane: Nie wspomnę już o profilach, bo to takie "nieprzydatne i mało znaczące"...

Edytowane przez southorn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaaaa, tylko żeby te profile działały to by było OK :lol:. U mnie program po załadowaniu profilu którego stworzylem dla 3d, czasem dziala a czasem nie, tzn. czasem moge pograc, a czasem pojawi sie szary ekranik :mur:

Małe pytanko, jakim cudem działa wam ati tray tools ?? U mnie wykrywa prędkość pamięci na 66Mhz :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo kompetentna wypowiedź :D Otóż spieszę poinformować, że ATITool jako jedyny poprawnie "obsługuje" napięcia rdzenia i pamięci kart X1000. A jeśli ktoś jeszcze nie wie (?!), to jest bardzo istotna sprawa przy OC.

...

Dopisane: Nie wspomnę już o profilach, bo to takie "nieprzydatne i mało znaczące"...

Wszystko pięknie i fajnie gdyby tylko działało jak należy.... :sad: Nie neguje ideii programu tylko aspekt czysto praktyczny. Jaki jest sens podkręcać kartę niestabilnym programem, którego każda koleja wersja jest jedynie beta testem prowadzącym do następnej wersji beta :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko działa jak należy.

Ja osobiście profile mam trzy: standard, średnie OC, i max OC. Przełączam sobie ręcznie z paska.

A jeżeli chodzi o wykrywanie 3D i uruchamianie żądanego profilu podczas pracy aplikacji 3D (np. gry lub 3Dmarka) to jest nieco trudniejsza sprawa. Otóż nie każdą gre ATITool rozpozna prawidłowo jako 3D. Przykład? Enemy Territory: raz zaskoczy, raz nie.

Rozwiązanie? Ustawić w "Exception List", "Force 3D Mode" dla wybranego programu wtedy zawsze podczas jego uruchamiania będzie startował profil ustawiony w "When 3D application is detected".

I wszystko chodzi jak należy a po zamknięciu aplikacji wraca do profilu "When 3D (..) is closed"

Program jest stabilny i spełnia swoje zadanie, kolejne bety to ciągłe usprawnienia i dodawane nowe funkcje.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jestem wkurzony na maxa!!! :/ NIgdzie nie mogę kupić GCX1800XT. Wszędzie w cennikach mają ale jak się do nich zadzwoni to kart nie ma! :/ Pojechałem dzisiaj specjalnie do krakowa w poszukiwaniach i też lipa. Wiecie, gdzie można ustrzelić za 1300zeta?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi