Skocz do zawartości
Lumperator

ATI Radeon R520

Rekomendowane odpowiedzi

WIecie co ? Musialem załadować oryginalny BIOS do mego xt, bo na poprzednim miałem problem następujący, że czasami miałem czarny ekran a po restarcie pokazywało mi że mam niepodłączony kabelek od zasilania :mur: Czyżby 450w firmowego zasilacza to za mało czy co ?? W każdym razie po wgraniu starego biosu wszystko wróciło do normy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a tak, żeby troszke odświerzyć temat, to nareszcie w konfigu bedzie AMD, czyli więcej pointsów, fpsów itd ; itd. Jak wszystko będzie, to dam znać jak się wszystko kręci na wiatraczkach i zapodam wyniczki :) Pozdrawiam :)

wlasnie quartz napisz jak tam po wymianie z intela na amd ?

duzo skoczyly ci wyniki na tym 1800xt ?

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jakoś częściej byście tu zaglądali ?? :P Bo ja nie widze sensu żeby temat był dalej przyklejony, już lepiej przykleić o r580. Zresztą na tych samych zegarach co wyżej już 9701 punktóww2k05 :D Udało mi się pogonić pamięci i teraz jest spoko. Może jutro pobawie się trochę więcej, marzy mi się 10k

Tak więc serafku wyniki jak narazie to 1k więcej, a w grach odczuwam naprawdę ogromną różnicę (nie przesadzam) choć napewno dużo więcej daje też dysk, wcześniej był jakiś stary 2mb na ata100 szajs. A teraz jestem w niebie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@draak - jakie masz pamięci na swoim x1800xt?

U mnie na Sapphire to Samsungi K4J523240C-BJ12, pod standardową suszarką (wyjątkowo denerwujące wycie) wyciągają ~840-850Mhz i zastanawiam się czy ich oradiatorowanie i nawiew pomogą w OC czy to nie kwestia temperatur. (czujnik temp. włożony między kość i pada pokazuje w stresie 60 st i więcej)

PS. w planach oczywiście WC

@quartzXXI - freez to mam jeden duży, ale kiedy przesadzę z częst. PCI-EX (ponad 105), co do podkręcania karty to monitor przechodzi w stan czuwania, a system dalej działa.

Zresztą na tych samych zegarach co wyżej już 9701 punktóww2k05 :D Udało mi się pogonić pamięci i teraz jest spoko. Może jutro pobawie się trochę więcej, marzy mi się 10k

Wynik podejrzanie niski, nie masz AA w sterach włączonego??

na 2500MHz i podanych przez Ciebie taktach powinieneś mieć ponad 10k bez problemu - patrz tutaj, a tu z wł. AA.

pozdro dla wszystkich szczęśliwych posiadaczy X1800XT B)

Edytowane przez toolboy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@toolboy, z tego co z trudem odszyfrowałem po oderwaniu radiatorka (fotki mojej vga z wc znajdziesz w tym temacie, okolice 20strony (?), grudzień/styczeń) nasze karty dysponują identycznymi kostkami ;)

U mnie max. taktowanie dla pamięci osiągnąłem już z aftermarketowymi radiatorkami i abadonem na gpu. Także, walcz dalej, z lepszym chłodzeniem niż ori suszarka powinno być lepiej! :)

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale na jednordzeniowcu i to niżej taktowanym niż Twój dualcore (dobrze widzę? ;) ). W marku05 z sterami od cat. 6.2 wzwyż dwa jajca dają ok. 5-7% zysku w porównaniu do single core o tych samych takowaniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie będę musiał przetestować w wolnej chwili cat. 6.4 i 6.5, bo ostatnie benche miałem na 6.3. Dla porównania możesz ustawić cpu@2.8GHz, wtedy zobaczysz ile punktów może dać Ci podkręcenie karty do moich wartości.

PS. Link do orba z wynikiem z desktopa znów jest aktywny, możesz bezpośrednio porównać, w którym GT tracisz te paredziesiąt pkt.

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh nic dziwnego, ja zawsze miałem jakieś dziwne spadki ilości punktów czy tam czegokolwiek innego, zresztą wina może leżeć po płycie bo jest to a8r-mvp choć wydawałoby się że ati+ati da wieksze rezultaty niz nvidia+ati :lol: A tu proszę 500punktow na korzyść nvidii nforce4 :mur:

ZZnudziło mi się to kręcenie i przejmowanie się dlatego sobie chyba odpuszcze i powróce teraz do dalszego grania w EnemyTerritory (schockoheaven#3 jakby co :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@draak - ustawiłem procka na 2800 i mimo upałów za oknem (30st w cieniu) udało mi się zrobic

2 testy 3dM05:

1. ustawienia grafy jak przy wyniku 11k - 739/841;

10991

Dołączona grafika

Game Testy:

Ja - 46,6 || 33,3 || 54,8

Ty - 45,6 || 33,6 || 56,9

2. ustawienia grafy na rdzeniu o 28Mhz niższe niż poprzednio (739+28=767MHz - z Twojego sig'a), mem 841;

10794

Dołączona grafika

na samym tylko rdzeniu powinieneś miec 200pkt więcej, o pamięciach na 900Mhz nie wspominając

aha ww. testy wykonane na cat 6.4, wynik 11k na 6.5 ale nie wygląda aby ta zmiana wpływała na wynik...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, nie jest tak różowo jak piszesz, w pewnym momencie vga przestaje skalować się z cpu (lub raczej odwrotnie) i dalsze podkręcanie karty nie daje tak wymiernych wyników- zbyt wolne cpu po prostu podcina skrzydła karcie. Naturalnie, możesz mieć też lepiej zoptymalizowany system, u mnie była luna, bmp itp i może stąd uda Ci się zrobić ok 11200pkt na podobnie podkręconej vga jak u mnie (i naturalnie tak samo takowanym cpu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko się wyjaśni za jakiś czas, kiedy złożę WC, w każdym razie z tego co pamiętam, to na orbie jest wynik 12k na jednojajowym procu 29xxMhz

nie chcę się spierac, po prostu nudzę się, siędząc w domu na L4 i zastanawiam ile mogę jeszcze poleciec po przejściu na H2O B)

Edytowane przez toolboy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi