Skocz do zawartości
yooguruto

Naprawiać Epox 8rda+ ?

Rekomendowane odpowiedzi

Oddalem do naprawy EPOXa 8RDA+. Za w miare rozsadna cene zaoferowano mi naprawa tej plyty, czyli jak sie okazalo : 1) wymiana czipsetu 2) wymiana kilku stabilizatorow napiec. Jak myslicie czy takiego typu uszkodzenia mozna naprawic i oplaca sie to robic? (chodzi tu nie tyle o cene w tym wypadku, tyle co pewnosc ze po naprawie plyta bedzie chodzic jak powinna)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten chipset to niby na nowy wymienia? A skad wezma? Sprowadzany bedzie kosztowal fortune (a na pewno wiecej niz 200 PLN ktore wydalbys na nowa plyte, a trzeba jeszcze zaplacic za robocizne). Pewnie wylutuja z innej MOBO, w ktorej poszlo cos innego i tak skonczysz ze skladakiem, ktory bedzie Cie kosztowal wiecej niz nowa plyta i na pewno nie bedzie tak niezawodny. Zdecydowanie odradzam naprawe.

IMHO: jedyne typy awarii, ktore warto naprawiac w plytach glownych to BIOS i kondensatory. Wszelkie bardziej zaawansowane dzialania przy obecnych cenach nowych plyt mijaja sie z celem.

Ale to tylko moja opinia, rob jak uwazasz.

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie też to troche śmierdzi-zmiana chipsetu to raczejn ie ejst łatwa rzecz. Mozliwe,ze chcą cie naciągnąć, popytaj w innym serwisie-niech zdiagnozują co jest i ile kosztowała by naprawa. Jeśli faktycznie to powazna awaria to warto zmeinić płyte i od razu może platforme na s754 lub s939

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koleś chcą Cię skroić, a ty to łykasz pewnie są do wymiany... noo te cholera dziura w głowie :mur: tee no wiecie bo mają nie dopowiednią licze elektroiltu, są wypukłe, o ile dobrze pamietam chyba ze ta dziura w pamięci znów mnie napada to czesta dolegliwość w EPOX'ah, a z resztą nei wierze że zwykły serwis podjąłby sie wymiany chisetu, powodzenia moze chcą to jeszcze zrobić lutownicą tranzystorową, nie daj się nabrać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...