Skocz do zawartości
Eloek

6800 I Co Dalej?

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze po tych wszystkich premierach mam maly mentlik :) ale pytanie do naszych ekspertow ;) , mam 6800 msi z odblokowanymi potokami itp ale ma tylko 128 ram oplaca sie zamienic na jakiegos GT wydatek pewnie kolo 400 zeta zeby miec 256 RAM?

czy czekac i zbierac na 7800GT plus plyta z pciE to wydatek kolo 2 tys!! sporo :/ ale moze do lutego uzbieram i moze cena troche spadnie :) no nie wiem niby chcialo sie cos kupic nowego ale tyleee kasy trzeba wydac ze szok:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przed zmianą sprzętu zawsze zadaję sobie pytanie.... czy do tego co robię na kompie potrzebuję czegoś mocniejszego.... ten 6800 nie wystarcza? Wiem, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, ale wydaje mi się, że spokojnie pograłbyś na niej jakiś czas, a wtedy możesz się do mnie zgłosić, odkupię ją od Ciebie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam 6800, ale nie wiem jak odblokować potoki i czy przy okazji nie zajdę karty :(??, a narazie o zmianie nie myślę i raczej radziłbym Ci nic nie zmieniać lepiej pozbierać i za jakiś czas kupić sobie AMD Athlon X2 i GF 7800GTX SLI. Marzenia ale do spełnienia za jakieś sto lat :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam 6800, ale nie wiem jak odblokować potoki i czy przy okazji nie zajdę karty :(??,

Pobierz i zainstaluj najnowszego Riva Tunera.

Potem wchodzisz w: customize> low level system settings > potem wchodisz w zakładkę NVSTRAP DRIVER i w polu Graphics processor configuration zaznaczasz pole Allow enabled hardware masked units i klikasz przycisk customize.

Potem zaznaczasz Bit 01 i Bit 13 no i klikasz OK. Program poprosi o restart kompa więc klikasz OK.

No a jak się system załaduje to testujesz na markach i grach czy nie ma artefaktów i czy karta się nie grzeje.

Myślę że warto spróbować bo odblokowana karta dostaje cholernego kopa ;) Zwłaszcza w najnowszych grach.

Edytowane przez SAVER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak się system nie uruchomi?? To co wtedy?? Albo jak zrobią mi się artefakty to karta do kosza czy na gwarancję?

1685991[/snapback]

System sie uruchomi i karta tez.

Najwyzej bedzie "sniezylo" albo innymi artami sypalo.

Wtedy zablokujesz spowrotem, przelkniesz porazke i to wszystko.

Mysle, ze nic Cie nie kosztuje taka operacja a mozesz wrecz zyskac niezla wydajnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja żadnego bisoa nie chcę wgrywać...

Spróbuje z tymi potokami może dziś a nuż się uda.

A jak jest z temperatura, ponieważ mam karte z radiatorem GIGABYTE i nie wiem czy można cokolwiek kombinować.

A jak ma się odblokowanie potoków do gwarancji??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze po tych wszystkich premierach mam maly mentlik :) ale pytanie do naszych ekspertow ;) , mam 6800 msi z odblokowanymi potokami itp ale ma tylko 128 ram oplaca sie zamienic na jakiegos GT wydatek pewnie kolo 400 zeta zeby miec 256 RAM?

czy czekac i zbierac na 7800GT plus plyta z pciE to wydatek kolo 2 tys!! sporo :/ ale moze do lutego uzbieram i moze cena troche spadnie :) no nie wiem niby chcialo sie cos kupic nowego ale tyleee kasy trzeba wydac ze szok:)

1685829[/snapback]

Oplaca sie. Nie chodzi o sama predkosc gpu ale o 256 mb pamieci. Ja w wielu nowych grach musze zmniejszac nie liczbe detali ale wlasnie rozmiar textury.

Inaczej nieprzyjemnie szarpie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec w 3dmark 2003 po odblokowaniu potokow i podkreceniu mam 10500 p wiecej juz nie wycisne chyba . karte mam mozliwosc wymienic na GT za 400 zloty i teraz mam mieszane uczucia 400 za moze ten tysiac wiecej w grach pewnie z 10 klatek szybciej :)

No nie wiem czy to wogole mam sens ... serce mowi ze bierz ;) a rozum ze sie nie oplaca i lepiej odkladac na 7800 z pol roku i pewnie ceny beda bardziej normalne:)

ps.

moj sprzet to Athlon64 3000(podkrecony do 3500) ramu 1 gb, plyta o dziwo bardzo dobrze sie spisuje msi neo2f 939.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec w 3dmark 2003 po odblokowaniu potokow i podkreceniu mam 10500 p wiecej juz nie wycisne chyba . karte mam mozliwosc wymienic na GT za 400 zloty i teraz mam mieszane uczucia 400 za moze ten tysiac wiecej w grach pewnie z 10 klatek szybciej :)

No nie wiem czy to wogole mam sens ... serce mowi ze bierz ;) a rozum ze sie nie oplaca i lepiej odkladac na 7800 z pol roku i pewnie ceny beda bardziej normalne:)

ps.

moj sprzet to Athlon64 3000(podkrecony do 3500) ramu 1 gb, plyta o dziwo bardzo dobrze sie spisuje msi neo2f 939.

1687416[/snapback]

Według mnie warto dopłacić 400 zł za "pełnego" GT. Ma on przede wszystkim szybsze Ramy gddr3(1100 Mgz) 256 MB a przy odrobinie szczęścia wykręcisz go na ultrę , czyli 400/1200 ;)

Edytowane przez SAVER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatecznie przy snieżeniu można by wgrać bios z podbitym napięciem dla GPU. Powinno pomóc przy niedowoltowaniu ;)

No i skraca żywotność karty...

1686098[/snapback]

Do 1.4V nie, gpu Ultry jest przecież zasilane napięciem 1.4V.

A ja sobie jutro podniosę napięcie bo mi karta sypie artami na 16/6. Wszystkie trzy: 2D, Thrlt i 3D dam na 1,5V. Kij najwyżej karta mi nie wstanie. Najbardziej obawiam się tego jak dam 2d na 1,5V, bo pozostae dwa już dawałem i nic się nie stało

Trochę przesadzasz, poczytaj o tym trochę na zagranicznych stronach..., że karty z rodziny 6800 umią padać po ok. 1 mies. pracy z 1.5V na gpu... Ale jak chcesz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak to zrobiłeś poszedłeś do sklepu i chciałeś wymiany czy jak?? Może też się skuszę :D

Bo z tymi potokami to się boję kombinować.

1689063[/snapback]

Nie trzęś tak portami!!!!!!!!!!!! Nic sie nie stanie. A jak będą arty to wystarczy przywrócić ustawienia w rivie i zroboć restart. Powiem Ci, że jeszcze się nie spotkałem z przypadkiem kiedy po odblokowaniu potoków Riva tunerem karta padła.

Edytowane przez Cyna58

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz wydałem swojego czasu na tą zabawkę 1200zeta i nie dziw się że się boję. A będzie potrzebna jakaś karta PCI wrazie czego?? Duży jest skok wydajności po odblokowaniu potoków? I jak z gwarancją? I czy po odblokowaniu w Riva Tuner zmienia się coś w Biosie kart graficznej czy w sterach? I jaką wersję riva tuner pobrać(link)> Bo takowej nie posiadam. Ale spróbuję może dziś jak skończę wszystkie prace domowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz wydałem swojego czasu na tą zabawkę 1200zeta i nie dziw się że się boję. A będzie potrzebna jakaś karta PCI wrazie czego?? Duży jest skok wydajności po odblokowaniu potoków? I jak z gwarancją? I czy po odblokowaniu w Riva Tuner zmienia się coś w Biosie kart graficznej czy w sterach? I jaką wersję riva tuner pobrać(link)> Bo takowej nie posiadam. Ale spróbuję może dziś jak skończę wszystkie prace domowe.

1689092[/snapback]

Długo się jeszcze będziesz bał??? :blink: Zabawka, zabawką, ja za swoją dałem kiedyś 1500zł i kiedy w ogóle zaistniała możliwość odblokowania potoków (wrzesień 04, jak dobrze pamiętam) zrobiłem to. Przypadki nie wstawania kart z odblokowanymi potokami są naprawdę znikome (znam tylko 1 przypadek). Czy jest duży skok wydajności? - jak dla mnie znaczny karta w konfigu 16x1 6vp bez o/c ma wydajnośc 12 potokowca z 5vp podkręconego mniej więcej do częstotliwości 400/800MHz. O dalszym wzroście wydajności wynikającym już z dalszego podkręcania karty 16x1 6vp już nie wspomnę. Gwara - jak odsyłasz kartę na gwarancję, wgrywasz orginalny bios karty i po sprawie. Co do pytania czy Riva Tuner przy odblokowaniu potoków zmienia coś w biosie karty - nic, ale jak bedziesz chciał to może. Wersja najnowsza to v2.0 RC 15.7 z guru3d.com. A ze swojej strony opórcz odblokowania potoków polecam jeszcze RĘczne podniesienie napięcia na gpu do 1.4V za pomocą Hexeditora i już po drodze zmienienie timingów pamięci na karcie. To tyle... A i na drugi raz miej trochę więcej pewności siebie...

No zamienilem na tego GT 300 mnie ta operacja kosztowala  mam nadzieje ze bylo warto;)

Potestuj trochę i napisz czy było warto. Edytowane przez Kosiarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mam pytanko tego GT podkrecilem do 400/1100 narazie zero problemow tem. 55-60 , ale moze sie cos zjarac ?:)

1689161[/snapback]

Mam nadzieję, że te testy oparłeś na kilkugodzinnym graniu. Dopóki nie pojawiają się błędy w wyświetlanym obrazie, karcie nie powinno się nic stać. Chyba, że ostro jechałeś z napięciem na gpu, ale w twoim przypadku i przy tych temperaturach to wykluczam, poza tym kartę masz dopiero od kilku/kilkunastu godzin. Jeżeli chcesz już naprawdę być pewnym wszystkiego na 100%, to możesz też sprawdzić organoleptycznie temperaturę pozostałych widocznych elementów elektronicznych (szczególnie zasilających) i ewentualnie zrobić dla nich małe radiatorki - nie ma co ukrywać poprawi to trochę o/c.

Teraz moje pytanie - widzisz jakąś znaczącą różnicę między 6800 NU z odblokowanymi potokami + z lekkim o/c a 6800GT??????. Napisz w jakiej rozdzielczości grasz i czy z anizo + fsaa oraz z jakim poziomem detali w grach. Liczę na szczerą wypowiedź.

Edytowane przez Kosiarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiecia nie ruszalem, a roznice w 3dmarku mi wzroslo troche o jakies 2 tys p wczesniej mialem 10 tys a teraz 12 wychodzi w gre jaka teraz gram to FABLE rozdzielczosc 1220x1024 a aa 2Q i anizo 8 wydaje mi sie ze jest szybciej :) mysle ze duza roznice bede mial w FEAR:) zaraz sprawdze demo serious sama 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szarpie Ci, bo prawdopodobnie masz za mało ramu. Zauważ, że przy większych teksturach mieli dyskiem i wtedy są zacięcia.

1687363[/snapback]

nie mam za malo ramu (2gb) lecz pamieci na karcie.

128 ram na grafie to przeszlosc i czas sie z tym pogodzic

albo grac z mniejsza wielkoscia tekstur.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiecia nie ruszalem, a roznice w 3dmarku mi wzroslo troche o jakies 2 tys p wczesniej mialem 10 tys a teraz 12 wychodzi w gre jaka teraz gram to FABLE rozdzielczosc 1220x1024 a aa 2Q i anizo 8 wydaje mi sie ze jest szybciej :) mysle ze duza roznice bede mial w FEAR:) zaraz sprawdze demo serious sama 2

1689235[/snapback]

Odnosisz to wszystko do swojej poprzedniej karty 6800NU od MSI + odblokowane potoki, ale bez o/c ??? - szkoda. Jaki masz pozostały sprzęt..., bo 12tys. w 3dsmarku zapwne 03 dość mało mi mówi, a sam mam w nim ok. 13tys pkt z o/c karty. No nic testuj dalej.... Jak zobaczysz jakieś większe różnice to napisz...

albo zmienic w biosie wielkosc pamieci ram udostepnianej grafice na 256mb [;

Przy 2GB ramu, to i 512MB ramu udostępnionego dla grafiki będzie dobrym wyborem... tylko czy coś da... "seraf" - mogłbyś przetestować, sensowność tego działania? A może masz już tyle ustawione... Edytowane przez Kosiarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1689092[/snapback]

A ja wtedy dałem prawie 1700zł. I jak tylko się dowiedziałem że jest możliwość odblokowania potoków. Odrazu przeszukałem neta jak to zrobić. I wcale się nie bałem. No...... może troszeczkę, bo nie wiedziałem czy to bezpieczne. Teraz jakbym miał innego 6800 to nawet niezawachałbym się modowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi