Skocz do zawartości
fenir

Tanie Panoramy 20"

Rekomendowane odpowiedzi

mi się dużo lepiej pracuje na szerokim pulpicie, ale to zależy co robisz dokładnie - jeśli praca z tekstem - to panorama mija się z celem - bo będziesz miał po bokach dużo wolnego miejsca, jeśli cad/programowanie i inne z tysiącem narzędzi -> to panorama się przyda.

co do wyboru, zależy czy chcesz matryce TN, czy coś lepszego, niestety jest przepaść cenowa między tymi dwoma segmentami. (odpowiednio ok 1000zł i >1700zł)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi się dużo lepiej pracuje na szerokim pulpicie, ale to zależy co robisz dokładnie - jeśli praca z tekstem - to panorama mija się z celem - bo będziesz miał po bokach dużo wolnego miejsca, jeśli cad/programowanie i inne z tysiącem narzędzi -> to panorama się przyda.

Niekoniecznie mija się z celem praca z tekstem na panoramie, z tej prostej przyczyny że wyświetlają Ci się dwie strony obok siebie (jak w rozłożonej książce) więc jeśli masz dłuższy tekst to masz pod ręką zawsze poprzednią stronę. Poza tym zawsze można zmniejszyć wielkość okna i nadal pozostaje połowa pulpitu dla innej aplikacji.

Dołączona grafika

Edytowane przez vojt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jeszcze lepsza jest na zwykłych proporcjach bo strony nie są ucięte.

Ale wtedy masz jedną strone a nie dwie. NAtomiast mozesz sobie zmniejszyć przecież rozmiar strony powidzmy do 80% wielkosci, czcionka pozostanie czytelna a uzyskasz pełny widok stron. Dla chcącego nic trudnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką jedną strone? Wyraźnie napisałem "strony nie są ucięte". Na zwykłych proporcjach wchodzą 2 strony idelnia, co wy tu wypisujecie za brednie, nie mieliście nigdy monitora o proporcjach 4:3? Kolega vojt zmiejszył strony i ma wolne miejsce po bokach.

Edytowane przez skwarucha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam pytanko czy to normalne ze jak w szybkiej grze mam włączone vsync to przy szybkich scenach widać takie jakby oswierzanie , jakby odbraz do połowy monitora był przesynięty w wzgledem dolnej połowy i ta granica sie przesuwała. Bez vsync nie mam takiego zjawiska, właczyłem bo tak niby miałobyć lepiej a jest gorzej.

Gra to Far Cry + patch 1.33

sprzęt X1800XT + Philipis 200W6CS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam pytanko czy to normalne ze jak w szybkiej grze mam włączone vsync to przy szybkich scenach widać takie jakby oswierzanie , jakby odbraz do połowy monitora był przesynięty w wzgledem dolnej połowy i ta granica sie przesuwała. Bez vsync nie mam takiego zjawiska, właczyłem bo tak niby miałobyć lepiej a jest gorzej.

Gra to Far Cry + patch 1.33

sprzęt X1800XT + Philipis 200W6CS

Odwrotnie ( przy ON nie ma dzielenia obrazu , przy OFF jest ). Ale faktycznie w niektórych grach napis w setupie jest odwrotny do faktycznego ( np. Unreal Tournament ...... Far Cry nie miałem ale wychodzi na to że też ). Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisze w tym temacie poniewaz jest w nim duze zainteresowanie. Mam subpixel (raz swieci na niebiesko, raz na zielono) Moze da sie go jakosc uratowac. Slyszlem o zapuszczeniu bialego koloru na jakis czas. Gwarancja niewchodzi w gre, przyjmuja dopiero od 3 pixeli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale czas reakcji 16 ms jest gorszy kontrast a cena prawie identyczna co belinea wiec co tu lepszego

Te parametry sa z Phillipsa opartego na matrycy S-IPS. Jednak nie produkuja juz go (od konca poprzedniego roku) i w sklepach jest raczej nie do kupienia. Obecnie produkowany Phillips 200w6cs jest na tej samej matrycy co belka (P-MVA).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszę w tym temacie, ponieważ jest nim duże zainteresowanie. Mam subpixel (raz świeci na niebiesko, raz na zielono) Może da się go jakoś uratować. Słyszłem o zapuszczeniu białego koloru na jakiś czas.

Raczej skuteczniejszą metodą jest delikatne masowanie (pobudzanie) palcem miejsca, w którym występuje SubPixel (najlepiej przez miękką szmatkę). Edytowane przez GofNet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę o zwięzłe wskazówki...dłaczego właściwie warto panoramę? - chodzi głównie o zalety panoramy w aplikacjach graficznych (gry, filmy et cetera);

Czy wszystkie nowsze gry na tym pójdą w trybie wide?; jaką kartę (inne elementy kompa) trzeba posiadać ?

Z góry thx i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi