Skocz do zawartości
fenir

Tanie Panoramy 20"

Rekomendowane odpowiedzi

1600x1200 to właśnie 4:3 więc pasków nie bedzie :)

yyyy że jak?? przeciez 1600x1200 to byłyby pasy po bokach na panoramie..tak jak mówisz to właśnie 4:3

a w ogóle mi chodziło o to, że panoramy 20" maja natywną rozdziłke ok. 1600x1200 (juz sprawdziłem i widze że mają 1680x1050) a do tego juz trzeba miec niezłego kompa aby gierki uciagnąl w takiej rozdzielczości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość RzeźniQ_dNb

yyyy że jak?? przeciez 1600x1200 to byłyby pasy po bokach na panoramie..tak jak mówisz to właśnie 4:3

a w ogóle mi chodziło o to, że panoramy 20" maja natywną rozdziłke ok. 1600x1200 (juz sprawdziłem i widze że mają 1680x1050) a do tego juz trzeba miec niezłego kompa aby gierki uciagnąl w takiej rozdzielczości

to znaczy jakiego kompa?? czy moj radeon 9600 HIS pioicgnie grafe na doomie 3?? (nie zalezy wszystko od rozdzialki, przeciez detale moge miec na medium :) )

aha wgralem dooma 3 i najwieksza rozdzialke ma wlasnie tylko 1600x1200 wiec nie wiem jak ma byc tam wieksza skoro sie dac wiekszej nie da :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to znaczy jakiego kompa?? czy moj radeon 9600 HIS pioicgnie grafe na doomie 3?? (nie zalezy wszystko od rozdzialki, przeciez detale moge miec na medium :) )

aha wgralem dooma 3 i najwieksza rozdzialke ma wlasnie tylko 1600x1200 wiec nie wiem jak ma byc tam wieksza skoro sie dac wiekszej nie da :-|

taaaaaa juz to widze jak twój radeon ciągnie 1680x1050 B) B) życze szczęścia..no chyba że wszytskie detale na LOW, ale to bez sensu :? oczywiście pozostaje Ci zmniejszenie rozdzielczosci troszke kosztem jakości obrazu

dlatego naprawde trzeba imho miec kase albo nie grac praktycznie aby pakować sie w monitory >20"

a po drugie masz tak "niskie wymagania" czy jestes niedzielnym graczem?? bo jesli któreś z tych to racja..styknie radeon..ale pamiętaj że Doom 3 ma 2 lata..a weź teraz odpal Obliviona, NFS MW itd. w takiej rozdzielczości..ja bym ze swoim sprzetem się za to nie zabrał (a kompa nie mam najgorszego chyba ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość RzeźniQ_dNb

teraz nie gram ale na panoramie chetnie bym pogral

moj komp to:

athlon 3.2

1 Giga ramu

radeon HIS 9600 256mega

x-fi

kupowalem go 1,5roku temu i wszystkie giery te mi smigaja elegancko tylko ze na normalnym crt a nie panoramie wiec jak bedzie na panoramie??

...za malo na dooma 3,quake 4, nfs mw, hl2??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz nie gram ale na panoramie chetnie bym pogral

moj komp to:

athlon 3.2

1 Giga ramu

radeon HIS 9600 256mega

x-fi

kupowalem go 1,5roku temu i wszystkie giery te mi smigaja elegancko tylko ze na normalnym crt a nie panoramie wiec jak bedzie na panoramie??

...za malo na dooma 3,quake 4, nfs mw, hl2??

Hmmm czy za malo? Odpowiedz brzmi tak jezeli chcesz pograc w wysokiej rozdzielcosci i w detalach med/maks. Jezeli chcesz pograc w rozdzialce nie natywnej i w niskich detalach to bedzie sie dobrze gralo (framerate bedzie wystarczajacy). A tak poza tym to jak do tej pory na Twojej karcie gralo Ci sie dobrze w te gry co wymieniles to po zmianie monitora imo tez bedzie Ci sie lux gralo ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość RzeźniQ_dNb

ee jednak nie pogram :angry:

wlaczylem najwyzsza rozdzielczosc na 1600x1200 na CRT i medium detale i jednak przycina, gra nie chodzi plynnie, a ja musze miec plynnosc

czy kupienie samej grafiki do mojego kompa cos pomoze?? jesli tak to jaka to musi byc grafika

....kurcze a jak bym se tak gral normalnie na rozdzialce 1024 to opbrocz bocznych pasow co by bylo gorszego??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość RzeźniQ_dNb

Za 500zł możesz kupić grafę 6800 GS 128MB DDR3 450/1200MHz!

wydaje mi sie ze by byla i tak zaslaba zeby mi plynnie gra chodzila na tak wysokiej rozdzielczosci i na medium detalach

...aha dowiedzialem sie z nieokreslonych zrodel ze na panoramach da sie grac na nizszych rozdzialkach i obraz nie bedzie pociety po bokach, w ile tym prawdy, nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi sie ze by byla i tak zaslaba zeby mi plynnie gra chodzila na tak wysokiej rozdzielczosci i na medium detalach

...aha dowiedzialem sie z nieokreslonych zrodel ze na panoramach da sie grac na nizszych rozdzialkach i obraz nie bedzie pociety po bokach, w ile tym prawdy, nie wiem

Pewnie, ze sie da - tylko ze alternatywa do bocznych pasow jest obraz rozciagniety w poziomie na caly ekran, co czasami moze wygladac dziwnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość RzeźniQ_dNb

uff to troszeczke zescie mnie uspokolili :)

...co do kupna grafy to pomysle jak najpierw zakupie LCD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem posiadaczem NEC 20WGX2.

1. Wiekszość nowszych gier obsługuje panoramoczne rozdzielczości.

2. Nawet jak nie obsługują to pozostaje tryb 4:3 albo rozciągnięty obraz (wcale nie wygląda tak źle, zależy od typu gry).

3. Jakość obrazu na przeskalowanej (nienatywnej) rozdzielczości jest nadal bardzo dobra.

Grałem w Obliviona przy niższych, panoramicznych rozdzielczościach na radeonie 9600 i było ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość RzeźniQ_dNb

witam cie Aldhar, a jak tyczy sie sprawa ogldania divixow czy widac te kluch, niedoskonalosci komresji bardzo na ekranie??

........apropo ile za niego dales??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, witam,

Jeśli chodzi o DivX, to nie jest tak źle. Oczywiście obraz jest znacznie ostrzejszy niż w CRT, więc kompresję widać dla powiedzmy wersji jednopłytowych. Powiedzmy sobie jasno, obraz nadal wygląda cudnie. Z tymi sprawami jest tak, że owszem zobaczysz wszelkie niedoskonałości tylko dlatego, że wiesz, że powinny być widoczne wyraźniej. Osobiście tuż po rozpakowaniu miło spędzałem czas oglądając ciekawe filmy, a nie szukając dzury w całym.

Dałem za niego 2400zł w marcu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość RzeźniQ_dNb

aha :) to nie jest tak zle

...ja chem zakupic tego NECa po mistrzostwach swiata mysle ze stanieje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung wypuscil nowa panorame 20" 205BW.

Dołączona grafika

Tutaj mozna sobie poogladac zdjecia: http://detail.zol.com.cn/picture_index_43/index426931.shtml

A tutaj specyfikacja: http://detail.zol.com.cn/price_search.php?...344&subcatid=84

Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co panowie...? Temat umarł? Tak nie można!

Czy nie ma nic lepszego od NEC'a na AS-IPS?

Kiedy zostanie zniesiony dodatkowy podatek który został nałożony przez UE na monitory od 20" w górę z DVI to gwarantuję że temat będzie bardziej gorący ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co panowie...? Temat umarł? Tak nie można!

Czy nie ma nic lepszego od NEC'a na AS-IPS?

Z panoram 20" to raczej nic lepszego nie ma, ale jak zainteresujesz sie 21" to Samsung 215TW imo jest lepszy od tego NEC'a. Samsung nie ma szyby, ma wiekszy piksel 0,27mm, obsluguje HDCP (chociaz niekoniecznie jest to jakas wielka zaleta). Jedynie jest troche wolniejszy (8ms GTG, 16ms BTB).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy zostanie zniesiony dodatkowy podatek który został nałożony przez UE na monitory od 20" w górę z DVI to gwarantuję że temat będzie bardziej gorący ;]

Wlasnie znalazlem to info dotyczace podatku. I z tego co wyczytalem to nie zanosi sie na to by zostal on zniesiony

Unia Europejska wprowadziła 18 stycznia nowy podatek w wysokości 14% od każdego sprzedawanego w Europie monitora LCD z cyfrowym wejściem DVI, który nie został wyprodukowany na Starym Kontynencie.

Nowy przepis dotyczy modeli o przekątnej obrazu większej niż 19 cali. Produkty o mniejszych rozmiarach ekranu, posiadające format 4:3, do końca bieżącego roku nie będą podlegały nowemu opodatkowaniu.

Z tego tekstu wynika, ze bedzie on rozszerzony o monitory z mniejszymi matrycami od 2007r. :mur:.

Ktore firmy produkuja swoje monitory na terenie Europy? Gdyby nie ten podatek to taki NEC20WGX2 kosztowalby ponizej 2000zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie znalazlem to info dotyczace podatku. I z tego co wyczytalem to nie zanosi sie na to by zostal on zniesiony

Z tego tekstu wynika, ze bedzie on rozszerzony o monitory z mniejszymi matrycami od 2007r. :mur:.

Ktore firmy produkuja swoje monitory na terenie Europy? Gdyby nie ten podatek to taki NEC20WGX2 kosztowalby ponizej 2000zl.

Kiedyś ten podatek musi być zniesiony .... też myślę ( wiem ) że nie prędko.

Gdyby nie ten podatek to ten NEC 20WGX2 którego podałeś kosztowałby ok. 1820 PLN ( dla końcowego produktu po dodaniu podatków z kwoty podatku UE z 14% robi się ok +20 % z całości ).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung 215TW imo jest lepszy od tego NEC'a.

Sam nie wiem. Co on ma lepszego. Plamka... no dobra. Ale Jak z jakością matrycy, obrazu, czernią, bielą, smużeniem, itp. Byłbym skłonny te 4ms przeboleć pod warunkiem, że faktycznie otrzymam matrycę o lepszej jakości, a w to raczej wątpię, że Samsung (S-PVA) załadował panel lepszy, niżli NEC (AS-IPS). Ma jednak przynajmniej jedną wielką zaletę: PIVOT...

Pozdrawiam

..::GofNet::..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam nie wiem. Co on ma lepszego. Plamka... no dobra. Ale Jak z jakością matrycy, obrazu, czernią, bielą, smużeniem, itp. Byłbym skłonny te 4ms przeboleć pod warunkiem, że faktycznie otrzymam matrycę o lepszej jakości, a w to raczej wątpię, że Samsung (S-PVA) załadował panel lepszy, niżli NEC (AS-IPS). Ma jednak przynajmniej jedną wielką zaletę: PIVOT...

Pozdrawiam

..::GofNet::..

Jasnosc Samsung ma gorsza (300 cd/m2 vs. 470 cd\m2), natomiast kontrast ma lepszy (1000:1 vs. 700:1). W NEC'u niby kontrast moze byc 1600:1 w trybie Advance DVM tylko nie mam pojecia co to znaczy i jak to wyglada w praktyce. Jak ktos ma wieksze pojecie o tym to niech opisze szerzej ta funkcje. A co do czerni to na matrycy S-PVA powinna byc "lepsza" od tej z AS-IPS. Osobiscie uwazam, ze obydwa monitory sa swietne i wybor zalezy od wlasnych preferencji. Ja bym wolal wieksza plamke, wiekszy obszar roboczy, pivot kosztem gorszego czasu reakcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Philips,LG,Samsung, Benq otwiera fabryke, chodzi przede wszystkim o składanie monitorów: gotowe płytki matryce obudowy tak jak to się robi Mławie(LG):

http://pclab.pl/art15849.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi