Santi Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 @vojt Gratuluje zakupu. :P Najwazniejsze by byc zadowolonym z zakupionego sprzetu. :D ViewSonic tez ma rewelacyjnie rozwiazany problem z kablami. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 Santi a masz pewność, że te na S-IPS są gorsze ? (Philipsy) Bo jeśli tak, to niedobrze... bo w sklepie, w którym zamierzam kupić własnie jest na S-IPS Poważnie zastanawiam się nad tym ViewSoniciem, mam nadzieje, że da ktos jakieś opinie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 (edytowane) To zalezy od wlasnych preferencji. S-IPS maja lepsze katy widzenia i lepsze odwzorowanie kolorow. Matryce MVA maja za to lepsze nasycenie kolorow i lepszy kontrast. :P Jasniejsze rogi wystepuja na obydwoch matrycach. :-| Poza tym jak lubisz pograc w szybkie FPS to na pewno ten Phillips na S-IPS bedzie gorzej sie sprawowal w grach od VS. Polecam przeczytac ten temat, wszystko fajnie opisane. ;) http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=...p;#entry2512953 Wyczytalem tez, ze ViewSonic ma duzo lepsza kalibracje kolorow od swoich konkurentow na matrycy MVA. Podobno mozna recznie sobie wykalibrowac kolory np. na Belinea'i 102035W i uzyskac ten sam efekt. Nie wiem czy bym potrafil to zrobic. :D Zreszta 'Belka' jest duzo drozsza i cena ja dyskwalifikuje. PS. Moja subiektywna ocena jest na korzysc ViewSonic'a. :D PS.2 Trzeba tez wspomniec, ze ViewSonic nie ma 'aspect ratio control' - czyli nie mozna wyswietlic innej rozdzialki niz natywna 'piksel w piksel' (np. 1024x768 zawsze bedzie rozciagnieta). Nie wiem tylko czy z poziomu OSD nie da sie tego zrobic, a z poziomu softu juz mozna. Jak ktos ma jakies wieksza widze w tym temacie to niech sie wypowie. ;) Dla mnie to nieistotny szczegol w sumie jest, ale dla kogos moze byc wazna cecha in minus majaca duzy wplyw na wybor 'panela' . :D Edytowane 6 Lipca 2006 przez Santi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2006 Philips też kryje kable w podstawce, to chyba norma w tych panelach skoro 3 modele juz jakie są tu wymieniane maja to rozwiazanie. Jeśli chodzo o S-IPS w Philipsie to raczej wątpie zeby było do nabycia u nas, chyba ze monitor to jakiś lezak magazynowy i jest na starej wersji S-IPS. W innym wypadku to na 100% będzie MVA, opisami ze stron www sklepów radze się nie sugerować. Moje oczka się już przyzwyczaiły do LCD i jestem bardzo zadowolony z 200W6CS :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2006 To teraz mam niezły dylemat... Monitor będzie wysiał na ścianie... ViewSonic droższy, ale niby lepszy, eh... Philipsa już ktoś ma, i chwali, a ViewSonica jeszcze nikt, więc ciężko się o nim coś dowiedzieć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2006 (edytowane) To teraz mam niezły dylemat... Monitor będzie wysiał na ścianie... ViewSonic droższy, ale niby lepszy, eh... Philipsa już ktoś ma, i chwali, a ViewSonica jeszcze nikt, więc ciężko się o nim coś dowiedzieć Postanowilem przetrzec szlak ViewSonic'a i zamowilem monitor w Henwarze. :P Dostawa ma byc w poniedzialek i decyduje kolejnosc zamowienia. Spytalem sie tez o gwarancje na bad/subpiksele - 0 bed'ow i 4 subpiksele na trzy lata. Tak wiec czekam z niecierpliwoscia. :D Znalazlem jeszcze jeden sklep gdzie mozna kupic tego ViewSonic'a. http://www.gvcnet.pl/?mod=5&id=472 Pisza, ze jest dostepny. Zrezygnowalem jednak z tego sklepu poniewaz jawnie prowadza selekcje na zero bad/subpikseli wiec jest imo wieksze ryzyko na dostanie monitora z jakimis subpikselami jezeli nie wykupimy dodatkowej gwarancji. Ja nie mam zamiaru ponosic dodatkowych kosztow wiec wybralem Henwar. ;) Edytowane 7 Lipca 2006 przez Santi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojt Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2006 (edytowane) @vojt Gratuluje zakupu. :P Najwazniejsze by byc zadowolonym z zakupionego sprzetu. :D ViewSonic tez ma rewelacyjnie rozwiazany problem z kablami. :P Można by powiedzieć że za te pieniądze to trzeba :D być zadowolonym, ale poza tym że paleta kolorów jest "tylko" 16,7 mln to nie mam mu nic do zarzucenia.(mimo szczerych chęci) Nadal go jednak testuję i jeśli jednak znajdę jakieś "wady" lub szczegóły z któych nie jestem zadowolony to napiszę z pewnością. (bo może to wyglądać zbyt różowo) Przeglądanie internetu w natywnej rozdzielczości jest komfortowe dopiero po powiększeniu czcionki w przeglądarce internetowej. Ale to nie jest żaden problem. Mam pytanie dotyczące HDTV. Otóż po wgraniu sterowników od monitora pojawiła się taka zakładka: Co zmienia ta opcja ? Edytowane 7 Lipca 2006 przez vojt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2006 Znalazlem jeszcze jeden sklep gdzie mozna kupic tego ViewSonic'a. http://www.gvcnet.pl/?mod=5&id=472 oo Gvcnet, to sklep w którym planuje zakup Philipsa, a więc i ViewSonica... w takim razie, 2 monitory w tym samym sklepie, pozostaje wybrać - no i ja już kompletnie nie wiem.................. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2006 (edytowane) oo Gvcnet, to sklep w którym planuje zakup Philipsa, a więc i ViewSonica... w takim razie, 2 monitory w tym samym sklepie, pozostaje wybrać - no i ja już kompletnie nie wiem..................Rzuc moneta i bedziesz wiedzial. :D A tak na powaznie to ja dosyc dlugo 'drazylem' temat monitorow panoramicznych i im wiecej wiedzialem tym wybor byl trudniejszy. :mur: Wiekszosc modeli odrzucilem na wstepie, ale myslalem dosc dlugo na kilkoma pozycjami. I gdy moim faworytem byl 215TW jak 'filip z konopi' wyskoczyl ten ViewSonic. :P Jakos przypadl mi do gustu tzw. milosc od pierwszego wejrzenia (joke :lol2:). Samsung jest imo troche za drogi i roznice wydanych pieniedzy wole wydac na wakacje/rozbudowe kompa/ubrania/piwo/wodke/czy cos innego. :D Opinie tego ViewSonica (glownie na zagranicznych forach bo u nas malo jest jego uzytkownikow) sa bardzo dobre, a i w testach wypada niezle. Phillips tez jest swietnym monitorem i obojetnie co wybierzesz to powinienes byc zadowolony. :P Juz pisalem o tym, ale wspomne jeszcze raz. ViewSonic przekonal mnie glownie designem i matryca MVA, ktora bardziej mi 'lezy' niz ta S-IPS montowana w starym modelu Phiillpsa na ktora moglbym trafic. Bardzo dobra kalibracja kolorow tez miala niewielkie znaczenie przy dokonywaniu wyboru. Edytowane 7 Lipca 2006 przez Santi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2006 (edytowane) A czemu nie wybrałeś 22" ? Acer jest w cenie 1899 zł . Edytowane 7 Lipca 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2006 Bo pewno tak jak ja z Philipsem, kupil go zanim pojawił sie ten Acer, czyli dokładnie kilka dni i sam bym się zastanawiał nad nim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2006 A czemu nie wybrałeś 22" ? Acer jest w cenie 1899 zł . A gdzie go można wyrwać ? bo mój zakup jeszcze nie dokonany ;) będzie w połowie miesiąca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2006 A gdzie go można wyrwać ? bo mój zakup jeszcze nie dokonany ;) będzie w połowie miesiąca Jest link w temacie Panoramy 22" ( pierwszy post ). Firma digitallo. Będą od 20 lipca. Ja czekam na inne modele i wybiorę najlepszy 22" ( mniejsze nie wchodzą w grę bo mały piksel mi przeszkadza ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2006 A czemu nie wybrałeś 22" ? Acer jest w cenie 1899 zł .Hmm... Jakos Acer mnie nie przekonuje tym modelem. Nie wiadomo do konca jaka matryca i czy posiada DVI. Na tej aukcji jest napisane, ze ma DVI ale i tak pewnosci nie mam. http://www.allegro.pl/item114120387_22_ace...5ms_nowosc.html W panelu 26" we wszystkich newsach pisza, ze zostala uzyta matryca PVA wiec dlaczego nie moga podac tego infa dla modelu 22" :?: A maly piksel czy bedzie przeszkoda? Nie wiem, jak zobacze go w akcji to wtedy bede wydawal osad. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2006 Mnie osobiscie mały pixel nie przeszkadza, nie wiem jak ze wzrokiem u Kyle'a ale wydaje mi się ze deko przesadza, owszem jak sie siedzi powiedzmy 1m od monitora to wielkość czcionki ma juz zasadnicze znaczenie, ale przecież normalnie to się siedzi 50-60cm od panelu wiec to nie jest problem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GofNet Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2006 (edytowane) Nie wiadomo do konca jaka matryca i czy posiada DVI. www.acer.com Nie ma jeszcze szczegółowych informacji, ale podano, że posiada DVI oraz D-sub. Przekątna ekranu: 22" Plamka wynosi 0,282 Mocowanie: 100x100 Kąty: 170º/160º Rozdzielczość: 1680x1050 Czas reakcji matrycy: 5ms Kontrast: 700 Jasność: 300 Głośniki: BRAK Nie chce siać paniki, ale 5ms sugeruje bardziej matrycę TN, niż jaką inną. Znowu kąty i paleta kolorów świadczy przeciwnie chyba, że to są te nowe TN'y o których była już wzmianka (zwane również S-TN'ami). Pozdrawiam ..::GofNet::.. Edytowane 8 Lipca 2006 przez GofNet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwarucha Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 Kąty jak najbardziej świadczą o TN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 Do wad dzisiejszych matryc TN ( nie Best TN ) zalicza się : - słaba reprodukcja kolorów ( zwykle jest to 18 bit + dithering ) - kąty ... zwykle przy CR 1:10 ~150 w poziomie i 130 w pionie ( o ile to 150 w poziomie jest nawet nawet o tyle 130 w pionie już stanowi problem ) Myślę że matryc B TN nie należy się bać bo kolory na nich będą prawdopodobnie nie odbiegające od dobrych VA ( pełne 24 bit - 16,7 mln ). Ponadto te nowe TN Samsunga mają kontrast 1000:1 ( typowy ) więc podobnie ... nie odbiegający od dobrych VA. Kąty też będą w zupełności wystarczające ( zwłaszcza pion gdzie były problemy uległ poprawie ze 130 st na 160 st ) Po nowych TN można się spodziewać mierzonego kontrastu ~830:1 ( tyle mają obecne 1000:1 VA ) i bezproblemowych kątów. Ponadto krótkiego czasu reakcji ( 5 ms typ - 2 ms GTG ). Jak zwykle wszystko okaże się w praktyce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 Witam, Czy ktos cos wie na temat TEGO monitora? Czy ktos moglby podzielic sie uwagami lub doradzic, czy warto to to kupic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GofNet Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 Ale Samsung SyncMaster 204B nie jest panoramicznym... Ten temat poświęcony jest LCD panoramicznym... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 To nie jest panoramka a temat o nich jest ... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojt Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 A jednak znalazłem coś co mnie zmartwiło. Przy odtwarzaniu ciemnych scen w filmie DVD (!) potrafią się pojawić artefakty (tak jak przy divx-ach). Zastanawiające tym bardziej że w divx-ach już tego tak nie widać. Problemu nie ma jak sceny wyświetlanego filmu DVD są jasne albo kolorowe, jak scena jest ciemna pojawia się taki przykry dla oka efekt. ALE mam coś co ucieszy posiadaczy nowych matryc LCD - z TEJ stronki można ściągnąć klipy, trailery, filmiki przyrodnicze w formacie HDTV. To TRZEBA zobaczyć bo efekt i jakość przechodzą wszystko. Pliki znośne i transfer także. Warto ściągnąć pare żeby się przekonać co nas czeka niedługo (i co potrafią nasze panoramki) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G-Dave Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 Możesz dać photo jak wygląda taki artefakt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 A jednak znalazłem coś co mnie zmartwiło. Przy odtwarzaniu ciemnych scen w filmie DVD (!) potrafią się pojawić artefakty (tak jak przy divx-ach). czy to pojawia się takze gdy monitor jest w trybie DV MOVIE ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 (edytowane) A jednak znalazłem coś co mnie zmartwiło. Przy odtwarzaniu ciemnych scen w filmie DVD (!) potrafią się pojawić artefakty (tak jak przy divx-ach).To normalne że je widać i to jest .... uwaga .... zaleta !!!!!!! Dobry monitor odznacza się tym że " wszystko " pokazuje. Na tych kiepskich kopiach tracisz ( zresztą pozornie ) ... ale na dobrych wiele zyskasz bo zobaczysz więcej ( DVD DL9 [ nie ten szajs z gazet ] lub HD-DVD albo BR ). Edytowane 13 Lipca 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojt Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 Możesz dać photo jak wygląda taki artefakt? Prosze Cię bardzo: Tu już film "normalnie" idzie( na jasnych scenach): gmfriend: TAK (pojawia się też na DV Mode) Kyle: możliwe że masz rację (że to jest jakaś spaprana kopia DVD), sprawdzałem odtwarzanie DVD tłoczonego i nie zauważyłem żadnych problemów z artefaktami. Zresztą zerknijcie na screen z HDTV, oby jak najszybciej ten rodzaj telewizji zawitał w Polsce, poszczególne włosy widać ! :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 Ten film to Honey :P a kopia faktycznie nie za dobra . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foamclene Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 serwis gwarancyjny acera - koszmar (wysylaja wszystko do czech) naprawy platne - ekspres ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Prosze Cię bardzo: zadnych artow nie widzę :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 zadnych artow nie widzę :( Chodzi mu o te rozmycia miejscowe i kwadraty ( efekty kompresji) u mnie na 20W6CS też to widać na divx'ach i to prawie wszystkich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...