Kubski Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 wlasnie jestem po swiezym sflashowaniu biosa do wersji beta 1010.004 (2005/10/19) .... nowszej nie ma ... dysk nadal nie jest wykrywany. :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nethaker Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 http://www.seagate.com/support/kb/disc/faq/sata_lock.html ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubski Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 (edytowane) oooo tchnoles troche nadzieji w ta beznadziejna sprawe :) dzieki wielkie ... ide probowac :D --------------------------------------------------------------------------------------------------------- DZIEKI WIELKIE Nethaker ... udalo sie :D poki co wszstko dziala i jest cud miod :) Dziwne tylko ze seagate nic nie pisze o tym na naklejce na dysku :/ Jeszcze raz dzieki :) ide instalowac windowsa :) Edytowane 10 Grudnia 2005 przez Kubski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agares Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 ten link od Nethakera powinien pomoc jesli nie pozostaje ci chyba przetestowac u kogos innego moze dysk walniety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 (edytowane) Obecnie mam dysk PATA 7200.7 80GB 2MB ktorego wynik prezentuje się tak: http://img226.imageshack.us/my.php?image=seag18vq.gif Czy jak kupie PATA 7200.9 160GB 8MB (ST3160812A) to na jaki wzrost prędkosci moge liczyć(%)? EDIT: i jak wygląda porownanie prędkosci zapisu tych 2 dysków...? (%) Gucio Edytowane 11 Grudnia 2005 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Obecnie mam dysk PATA 7200.7 80GB 2MB ktorego wynik prezentuje się tak: http://img226.imageshack.us/my.php?image=seag18vq.gif Czy jak kupie PATA 7200.9 160GB 8MB (ST3160812A) to na jaki wzrost prędkosci moge liczyć(%)? Gucio +30% z 47 na 62 średni odczyt ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 od jakiegoś czasu mój ulubiony sklep :D : łódź zawsze zagadaj na GG to uzgodnisz czy jest i ew cene (jak nie ma to sprowadzą praktycznie z dnia na dzień) Ja szukam RECENZJI dysku a nie sklepu w którym mam kupić dysk :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 Obecnie mam dysk PATA 7200.7 80GB 2MB ktorego wynik prezentuje się tak: 1807755[/snapback] +30% z 47 na 62 średni odczyt ... Na pierwszych 80GB to po prostu zmiata z powierzchni każdą 80-tkę :) Różnica w okolicach 80% albo i więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f_barezi Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 od jakiegoś czasu mój ulubiony sklep :D : łódź zawsze zagadaj na GG to uzgodnisz czy jest i ew cene (jak nie ma to sprowadzą praktycznie z dnia na dzień) Aha kupiłem drugiego seagate 7200.9 tym razem ATA - porównanko SATA vs ATA: "yotomeczek" a jak w realu, jest jakas roznica miedzy sata a pata 7200.9 (glosnosc /szybkosc ladowania win XP/gier /prog)?? bo sie zastanawiam czy jest sens wydawac 40pln wiecej na sata, czy w rzeczywistosci odczuje roznice?? a jeszcze jedno pytanie: czy w rzeczywiscie RAID 0 przyspiesza takie operacje?? Chodzi mi glownie o szybkosc ladowania systemu XP,kopiowania i uruchamiania programow i gierek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 (edytowane) "yotomeczek" a jak w realu, jest jakas roznica miedzy sata a pata 7200.9 (glosnosc /szybkosc ladowania win XP/gier /prog)?? bo sie zastanawiam czy jest sens wydawac 40pln wiecej na sata, czy w rzeczywistosci odczuje roznice?? a jeszcze jedno pytanie: czy w rzeczywiscie RAID 0 przyspiesza takie operacje?? Chodzi mi glownie o szybkosc ladowania systemu XP,kopiowania i uruchamiania programow i gierek. Między SATA a PATA jest minimalna różnica, ale w przyszłości możesz nie mieć gdzie podłączyć dysku na PATA. Raid striping faktycznie czasem przyspiesza niemal o 100% takie operacje. Edytowane 13 Grudnia 2005 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 Qurcze, panowie pomóżcie bo troche się gubie :-| Kupuje dysk i teraz mam mały problem. Który dysk będzie lepszy? >> SEAGATE BARRACUDA 7200.9 160GB 8MB Serial ATA II (361 PLN) >> SEAGATE BARRACUDA 7200.8 200GB 8MB Serial ATA NCQ (398 PLN) Prócz wielkości różnią się portem (S-ATA I i II), technolobgią NCQ :? Prosze o kilka słów doractwa :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FLITH Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 (edytowane) ' date='13 Gru 2005, 08:37' post='1811720'] Qurcze, panowie pomóżcie bo troche się gubie :-| Kupuje dysk i teraz mam mały problem. Który dysk będzie lepszy? >> SEAGATE BARRACUDA 7200.9 160GB 8MB Serial ATA II (361 PLN) >> SEAGATE BARRACUDA 7200.8 200GB 8MB Serial ATA NCQ (398 PLN) Prócz wielkości różnią się portem (S-ATA I i II), technolobgią NCQ :? Prosze o kilka słów doractwa :wink: Ja radzę brać 7200.9. Pojemność mniejsza, ale dostajesz: większą wydajność, cichszą pracę (dzięki jednemu talerzowi) i niższą temperaturę. Mam taki dysk i jest chłodniejszy od Samsunga 160GB SATA II NIDEC o dwa stopnie, chociaż minimalnie głośniejszy w seek. Edytowane 13 Grudnia 2005 przez FLITH Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 "yotomeczek" a jak w realu, jest jakas roznica miedzy sata a pata 7200.9 (glosnosc /szybkosc ladowania win XP/gier /prog)?? bo sie zastanawiam czy jest sens wydawac 40pln wiecej na sata, czy w rzeczywistosci odczuje roznice?? a jeszcze jedno pytanie: czy w rzeczywiscie RAID 0 przyspiesza takie operacje?? Chodzi mi glownie o szybkosc ladowania systemu XP,kopiowania i uruchamiania programow i gierek. w raidzie na hitajcach pracowało się przyjemniej :D sporo szybszy był odczyt zawartości katalogów chociażby ... kopiowanie to już trza by stoperem mierzyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2005 no i w koncu po dlugim oczekiwaniu pojawily sie w Polsce dyski Seagate 7200.9 SATA o pojemnosciach 200GB , 250GB , 300GB i 400GB. Czy ktos z was moze zauwazyle jakies nowe testy na jakis portalach tych dyskow ? ( szczegolnie chodzi mi o dysk 300GB bo albo ma dwa talerze po 160GB albo trzy po 100GB) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 no i w koncu po dlugim oczekiwaniu pojawily sie w Polsce dyski Seagate 7200.9 SATA o pojemnosciach 200GB , 250GB , 300GB i 400GB. Czy ktos z was moze zauwazyle jakies nowe testy na jakis portalach tych dyskow ? ( szczegolnie chodzi mi o dysk 300GB bo albo ma dwa talerze po 160GB albo trzy po 100GB) Zapodaj adres sklepu gdzie można znaleść 200GB z serii 9. W sklepie Benchmark.pl jeszcze nic nie ma :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 ' date='17 Gru 2005, 13:22' post='1819658'] Zapodaj adres sklepu gdzie można znaleść 200GB z serii 9. W sklepie Benchmark.pl jeszcze nic nie ma :/ oj zagalopowalem sie - 200GB nigdzie nie ma - zas pozostale sa juz do nabycia w kilku sklepach Wiec skoro juz sa w Polsce to w innych krajach napewno tez i to wczesniej - wiec napewno powinny byc nowe testy tych dyskow - jakby ktos natrafil prosze o linka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aran Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 200 są w esc.pl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 200 są w esc.pl.No właśnie. Tylko tam ;) Nigdzie indziej tego nie ma, nawet w łódzkich hurtowniach <_< Pewnie błąd na stronie mają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akslow Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 Jaki jest okres gwarancji na te dyski ?? Bo spotkalem sie z okresem 36 miesiecznym i 60. To by przesadzilo w moim wypadku o zakupie seagate :) bo wczesniej myslalem o samsungu 250 gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 O ile sie nie myle to sklepy daja 3 lata, a producent 5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sivy(R) Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 O ile sie nie myle to sklepy daja 3 lata, a producent 5.no ja tez tak mam, podobno wystarczy sie zarejestrowac na stronce seagate'a i mu mozna wysylac, moze ktos podac dokladny link bo ja jakos nie moge tego znalezc ;/ Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 Czy ma już ktoś dysk Seagate 250 GB 7200.9 SATA? Jestem ciekaw jak wygląda jego wykres w HDtach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 Kupiłem tego seagate i mam problem: wyjmuje stary seagate 80GB i wkładam w to samo miejsce ten nowy 160GB, włączam zasilanie a tu juz na starcie przykra niespodzianka - dysk wyraznie buczy a dokładniej nie dysk buczy tylko moja obudowa wprawiona wibracjami tego nowego dysku. Robie inny test: podłączam samo zasilanie do obu dysków 80 i 160 trzymając je w rękach: wyraznie ten nowy 160GB ma większe wibracje. Robie następny test: waze oba dyski i co się okazuje ten 160GB mimo na oko mniejszej elektroniki jest cięzszy. WNIOSEK: seagate ST3160812A na 99% ma dwa talerze po 80GB :( jestem wqur... nieco bo komp mam wyciszony a takiego grzmota nie mam zamiaru wstawiać. Dysku nie da się oddac ... a moze to wina mojego wadliwego egzemplarza ze ma takie wibracje ? Dysk jest Made in CHINA co tez mi się nie podoba bo poprzedni to Singapur. Jak się bardziej wqurw... to pojde do sklepow i zaczne wazyć ten model w roznych sklepach... Gucio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 ->gmfiend ile obrotów ma ten stary? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 (edytowane) #gmfriend: Jesteś pewnien że ten dysk to Baraca z serii 9? Z tego co mówisz to wynika raczej że to dysk z serii 7. Dlaczego nie możesz oddać dysku na gware skoro nowy :blink: #Kyle: Prawie wszystkie 80 GB dyski mają 7200 obr/min więc nie widze zwiąsku :/ Edytowane 19 Grudnia 2005 przez [RONIN] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 ' date='19 Gru 2005, 20:57' post='1825080'] #gmfriend: Jesteś pewnien że ten dysk to Baraca z serii 9? Z tego co mówisz to wynika raczej że to dysk z serii 7. Dlaczego nie możesz oddać dysku na gware skoro nowy :blink: Stary dysk to 7200.7 80GB to ST380011A a nowy to 7200.9 ST3160812A. Stary dysk na pewno ma 1 talerz. Miałem na myśli zwrocić do sklepu bo dysk mi się nie podoba a reklamować oczywiscie mogę nie wiem czy ma to sens bo dysk objedzie po serwisach i pewnie wroci ze wszystko w normie (przeciez nikt mi nie gwarantował w chwili zakupu ze będę miał 1 talerz:) a wszelkie domysły ze dysk ma 1 talerz pochodzą z tego forum:( Kiedys seagate pisało w specyfikacjach ilosc talerzy teraz wiedze tego nie robi :( Gucio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 #gmfriend: 160 Gb Baraca z serii 9 ma tylko 1 talerz (tak przynajmniej powinno być :angry: ) ale faktycznie, w ulotce tych dysków nie ma ani słowa o ilości talerzy. Tu masz specyfikacje: http://www.seagate.com/support/disc/specs/...t3160812as.html Jeśli dysk kupiłeś niedawno, zawsze masz mozliwość oddania towaru jeśli nie spełnia twoich oczekiwań. Jeśli tego nie uznają wówczas mów o tym drganiu dysku i że takiego warkotu w swoim kompie nie chcesz. Jeśli firma się liczy z klientem to wymieni ;) Powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusek Opublikowano 20 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2005 Moze mi ktos powiedzieć co to za dysk :? http://www.proline.pl/shop.php?prodid=SEAGATE+ST3160812AS Bylem wczesniej i pisali w opisie ze to 7200.9 a teraz jakies 7200.7 Plus Chcialem Kupić ten chwalony 7200.9 160Gb i cena byla atrakcyjna ale teraz to nie wiem jak to jest z nim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sivy(R) Opublikowano 20 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2005 Moze mi ktos powiedzieć co to za dysk :? http://www.proline.pl/shop.php?prodid=SEAGATE+ST3160812AS Bylem wczesniej i pisali w opisie ze to 7200.9 a teraz jakies 7200.7 Plus idz do Arestu, tam napewno je maja bo kupowalem, oczywiscie w opisie na stronce wisza jako 7200.7 PLUS, LINK za te 15pln wiecej to ja wole sie uzerac raczej z Arestem niz Proline :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 20 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2005 Jak kupowałem dwa dyski do Raida to jeden z nich wyraźnie bardziej wibrował. Większego problemu nie było bo obudowa porządna i z trudem przenosiła wibracje. Ale trochę się wkurzyłem. Po dwóch tygodniach zapomniałem o wibracjach. Prawdopodobnie łożyska się dotarły i żadnych wibracji nie ma. A seria 7 i 9 to różne konstrukcje. Na ciężar największy wpływ ma szkielet konstrukcji. Talerz dysku twardego o ile miałes taki w rękach jest bardzo lekki i waga dysku nie powie ci czy jest tam jeden czy dwa talerze. Jak jesteś dociekliwy to otwórz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...