akslow Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Dlugo sie zastanawialem ktory dysk brac :).. ale jak sie okazalo nie bedzie to seagate :P. Mam juz dosc czekania na modele 200GB i 250GB wiec zainwestowalem w kolejnego SAMSUNGA 250GB SATA2 :). Ciekawe jakie beda roznice miedzy SAMSUNGIEM 200GB (ata133) ktorego tez posiadam. Bede w stanie zrobic porownanie co tak naprawde daje ncq i sata2. Dysk odbieram jutro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 No narazie to jeszcze euforia nieopadla, bo mam Raid 0 jakies 2 dni, ale jak slusznie stwierdzil scazi, kazdy chwali Raid 0 do pierwszej awarii ktoregos z dyskow. Nie mialem nigdy Hitachi wiec nie moge sie jakos obiektywnie do tego odniesc. Mam Barakude/y. Od jakis 4 lat zawsze kupuje Barakudy i jeszcze zadna mnie niezawiodla. Mimo wszystko ja bym postawil na szybki czas dostepu (per analogia do Cheetah SCSI) Ja zawsze miałem barki tylko, że jak musiałem kupować hdd to jeszcze 7200.9 nie było i wziąłem hitachi. Znalazłem ciekawy test hitachi vs seagate w singlu jak w raidzie tyle, że dyski po 500Gbtestowali. Hitachi and Seagate chyba se kupie drugiego hitachi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMDFan Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 (edytowane) Witam Czy można bez komplikacji podłączyć Barracudę 7200.9 do płyty Gigabyte K8NS bo kilka postów wyżaj był problem z obsługą tego dysku przez chipset NForce3 - oczywiście chodzi o dysk Sata. Edytowane 3 Stycznia 2006 przez AMDFan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntgale Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 Poczytałem, kupiłem i mam nadzieję nie żałować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 Ja zawsze miałem barki tylko, że jak musiałem kupować hdd to jeszcze 7200.9 nie było i wziąłem hitachi. Znalazłem ciekawy test hitachi vs seagate w singlu jak w raidzie tyle, że dyski po 500Gbtestowali. Hitachi and Seagate chyba se kupie drugiego hitachi :) Tylko stosunkowo niska wydajność 500GB Seagate nie ma nic wspólnego z dużą wydajnością dysków z serii 40-160GB. Dział marketingu Seagate dał ciała udostępniając do testów głównie dyski 500GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntgale Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 No i rad jestem bardzo z nowego dysku. Na DFI NF2 sata1 chodzi super, tylko że teraz już słyszę wiatraki w kompie (puszczone na 5V) - przedtem je dysk zagłuszał. Mam natomiast inny problem - okazuje się że dysk SATA nie jest kompatybilny z moją obudową (Chieftec LBX), w której dysk jest montowany prostopadle. Otóż wtyczka SATA, która jest dość długa, mocno blokuje zamykanie ścianki bocznej. Czy spotkał się może ktoś z wtyczką sata łamaną (taką jak np. zasilanie dysku sata)?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 No i rad jestem bardzo z nowego dysku. Na DFI NF2 sata1 chodzi super, tylko że teraz już słyszę wiatraki w kompie (puszczone na 5V) - przedtem je dysk zagłuszał. Mam natomiast inny problem - okazuje się że dysk SATA nie jest kompatybilny z moją obudową (Chieftec LBX), w której dysk jest montowany prostopadle. Otóż wtyczka SATA, która jest dość długa, mocno blokuje zamykanie ścianki bocznej. Czy spotkał się może ktoś z wtyczką sata łamaną (taką jak np. zasilanie dysku sata)?? Tak, Chieftec takie sprzedaje wlasnie ze wzgledu na konstrukcje swoich obudow :wink: Looknij TU pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soldier666 Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 A kupic takowe mozna np. tutaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntgale Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 O super, dzięki wielkie, chyba dziś sobie zrobię wycieczkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zlakos Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Ja ma to cacko od dzisiaj i wszystko by pasowalo gdyby nie to ze w biosie wykrywa mi go jako ATA 133. Dsyk chodzi cichutko i barzdo szybko tylko nie wiem jak go ustawic zeby chodzil na SATA I ?? Dodam ze moja mobo to Abit AN8 z SATA I ! Kto mi pomoze jak to ustawic bede bardzo wdzieczny!! Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soldier666 Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Glupie pytanie: kupiles dysk na SATA ? Pewnie tak, niewazne jak go wykrywa, chodzi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zlakos Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Dysk jest na SATA II i chodzi. Tylko ze chodzi na ATA 133 a nie na SATA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 czy ktos na necie widzial test bracud 7200.9 ale modeli wiekszych od 160GB i na SATA II ? chodzi mi o wykresy predkosci tych dyskow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soldier666 Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Dysk jest na SATA II i chodzi. Tylko ze chodzi na ATA 133 a nie na SATA. Ustaw zworke na ustawienie trybu pracy Serial ATA I 1.5Gb/s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snooze Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 Ja nie kupilem dysku bo nie bylo. Moge dostac tylko serie 7 za cos kolo 320 ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 Moze chwilowe braki w twoim regionie. Seria .7 jest gorsza. Lepiej poszukaj albo poczekaj na dostawe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymin Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 (edytowane) Mam pytanko Jak można sprawdzić przy zakupie tej barracudy 9 że w 100% jest to ta seria a nie np. 7 lub 7plus czy jeszcze jakis inny wynalazek?? jak na biedu sprawdzić i byc pewnym przy zakupie tej 9 czy czasem ktos nie robi cie w h*** i sprzedaje coś innego??? Edytowane 13 Stycznia 2006 przez Tymin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntgale Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Mam pytanko Jak można sprawdzić przy zakupie tej barracudy 9 że w 100% jest to ta seria a nie np. 7 lub 7plus czy jeszcze jakis inny wynalazek?? jak na biedu sprawdzić i byc pewnym przy zakupie tej 9 czy czasem ktos nie robi cie w h*** i sprzedaje coś innego??? Kup TU i będziesz zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Kup TU i będziesz zadowolony. Powiem tak - lepiej poczekac i kupic dysk w jakims dobrym renomowanym sklepie ( gwarancja itp) niz w byle jakim a pozniej same nerwy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntgale Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Powiem tak - lepiej poczekac i kupic dysk w jakims dobrym renomowanym sklepie ( gwarancja itp) niz w byle jakim a pozniej same nerwyGwarancję 5 lat masz u producenta, więc to co piszesz nie ma większego sensu, a 309 zeta za ten dysk to dobra cena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Gwarancję 5 lat masz u producenta, więc to co piszesz nie ma większego sensu, a 309 zeta za ten dysk to dobra cena. i co bedziesz do producenta wysylal dysk ? placil za przesylke ubezpieczona , czekal itp :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soldier666 Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Mam pytanko Jak można sprawdzić przy zakupie tej barracudy 9 że w 100% jest to ta seria a nie np. 7 lub 7plus czy jeszcze jakis inny wynalazek?? jak na biedu sprawdzić i byc pewnym przy zakupie tej 9 czy czasem ktos nie robi cie w h*** i sprzedaje coś innego??? Na dysku jest napisane czarno na bialbym (doslownie) Barracuda 7200.9 pozatym gorna metalowa pokrywa ma przetloczenie, 7200.7 nie miala tego i gora dysku byla zupelnie plaska. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snooze Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Na dysku jest napisane czarno na bialbym (doslownie) Barracuda 7200.9 pozatym gorna metalowa pokrywa ma przetloczenie, 7200.7 nie miala tego i gora dysku byla zupelnie plaska. Czyli musze szukac napisu na dysku w sklepach :)) W kazdym razie mowili ze nie ma w hurtowni (Kupuja w krakowie - mieszkam 60km od krk). Mam nadzieje ze dostane wersje na ata 100 (IDE) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zlakos Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Ustaw zworke na ustawienie trybu pracy Serial ATA I 1.5Gb/s.Wlasnie z tym jest problem! Nie mam przy dysku rzadnej zworki!! kto mi opisze jak to dokladnie mam zrobic?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snooze Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Az mi sie nie chce wierzyc - maja mi sprowadzic u mnie w miescie za 323PLN 160GB seria 9 na ata 100. Kolo czwartku - piatku powinienem juz go instalowac. Wtedy napewno zdam relacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntgale Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 Powiedzcie mi jedno: skoro sata 150 korzysta z szyny PCI to raczej nigdy dysk nie będzie pracował jako sata 150, czyż nie? Choć oczywiście mogę się mylić. U mnie we właściwościach kontrolera jest UDMA6 i raczej nie sądzę aby jeśli się nawet da (mało prowdopodobne) przestawić na UDMA7 to podniosło wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soldier666 Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 Wlasnie z tym jest problem! Nie mam przy dysku rzadnej zworki!! kto mi opisze jak to dokladnie mam zrobic?? Zworke musisz sobie skolowac, ja tez nie mialem :rolleyes: . Tutaj masz dokladny opis jak to wykonac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 (edytowane) Powiedzcie mi jedno: skoro sata 150 korzysta z szyny PCI to raczej nigdy dysk nie będzie pracował jako sata 150, czyż nie? Choć oczywiście mogę się mylić. U mnie we właściwościach kontrolera jest UDMA6 i raczej nie sądzę aby jeśli się nawet da (mało prowdopodobne) przestawić na UDMA7 to podniosło wydajność. Dlatego SATA nie korzysta z szyny PCI !!! Max przepustowość szyny PCI (standardowej , nie 64 bit, nie 66 mhz) to 133 MB/s (1 MB = 1000 KB). Przepustowość SATA 1 to 150 MB ( 1 MB = 1000 KB ) a SATA 2 300 MB. Edytowane 17 Stycznia 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntgale Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 (edytowane) Dlatego SATA nie korzysta z szyny PCI !!! Max przepustowość szyny PCI (standardowej , nie 64 bit, nie 66 mhz) to 133 MB/s (1 MB = 1000 KB). Przepustowość SATA 1 to 150 MB ( 1 MB = 1000 KB ) a SATA 2 300 MB.Oki, zgodzę się z Tobą, ale powiedz mi z jakiej korzysta mój SIL3114? Edit.. Oki, ale ja mówię o K7, nie K8. Edytowane 17 Stycznia 2006 przez ntgale Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 Oki, zgodzę się z Tobą, ale powiedz mi z jakiej korzysta mój SIL3114? Edit.. Oki, ale ja mówię o K7, nie K8. Co do SIL3114 to nie wiem :wink: - może poszukaj w google. A KT 880 to jest K7 (socket A) bo mój Athlon XP Barton na tym chodzi :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...