Skocz do zawartości
Nargil

Wszystko O - Seagate Barracuda 7200.9

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem okazję testować ostatnio Samsunga SP2004C. Dotąd myślałem, że Samsungi są ciche, ale niestety nie są. Dodatkowo dysk grzał się niemiłosiernie. Mimo że SMART podawał 40 stopni to dysk miał wg mnie ok 60. Natomiast nie pokazywał żadnych błędów, problemów ze znalezieniem ścieżki itp.

W sprawie tych milionów błędów mojej Baracudy napisałem maila do Seagate'a. W odpowiedzi napisałi, że mam przeskanować go SeaToolem. Tak też uczyniłem, oczywiście dysk przeszedł wszystkie testy bez zająknięcia. Na razie uznaję to za objaw normalny (wartości błędów nadal rosną), ale od czasu do czasu będę go sprawdzał

a odpislaes do seagate ze Seatool nic nie wykryl i co oni o tym sadza ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie od kilku dni używam barracude 160gb pracuje na sata1, i na początku skanowałem go hddlife pro wer 2,8,96 i oba parametry były na 100%, sklonowałem 80gb ze starej barki , system działa ok ale po 14 godzinach pracy dysku stan i sprawnośc spadły do 42%, i stąd moje pytanie czy dysk zaczyna wysiadać czy to może być jakiś inny powód?post-110024-1143138509_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te wartości są chyba ustalane na podstawie wyników smarta, a nie na podstawie faktycznych osiągów, więc nie przejmowałbym się tym.

Widzę Ryqu, że masz tych błędów podobnie jak ja.

Właśnie wysłałem do Seagate'a info o tym, że SeaTool nic nie wykrył, zobaczymy co na to powiedzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja wlasnie od paru dni mam u siebie 300GB 7200.9 i wszystko jest super, tylko jedynym minusem to glosniejsza praca w porownaniu do 160 a mam porownanie bo mam tez 160 na sata 2 tyle ze 300 zluzy mi jako magazyn wiec jej pracy nie slychac jedynie gdy z niego korzystamy na system mam 160. ale jesli chodzi o predkosc to jest killer :) niech sie schowaja ci co mowia ze nie ma wielkiej roznicy w porownaniu do ata :) i to rekompensuje troszke glosniejsza prace. Ale moge jeszcze dodac ze jak kopiuje sie z dysku na dysk to nie jest tak glosny jak np przy kopiopwaniu z sieci czy skanowaniu antywirem np nie wiem dlaczego tak jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...jak kopiuje sie z dysku na dysk to nie jest tak glosny jak np przy kopiopwaniu z sieci czy skanowaniu antywirem np nie wiem dlaczego tak jest

Moje 300-ki są bezgłośne a czasem słychac chrobot głowic (delikatny) przy defragmentacji. Najgłośniejsze są przy teście HDTachem :-)

Do PATA to nie ma co porównywać a szczególnie w RAIDzie jest duża przewaga. Co dla mnie jest w 50% ważne jak wydajność - cienkie kabelki SATA - juz dwa lata temu ostatni dysk PATA sprzedałem i ciesze się że się rozstałem z tamtą technologią ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uzywam tego syfiastego dysku od 3 m-cy i to co moge napisac. Dsyk szybki, wydajny itd itd ale kures*wo tak piszczy ze nie da sie wytrzymac. W nocy porazka. Pisk o wysokiej czestoptliwosci jest tak wqrwia*acy ze szkoda gadac. Nigdy w zyciu wiecej seagatea. Odradzam! SYF totalny. Po co mi ponad przecietna wydajnosc skoro praca przy kompie jest udreka i po jakims czasie po prostu boli mnie leb! Nie mowiac o tym ze szlak mnie jasny trafia !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uzywam tego syfiastego dysku od 3 m-cy i to co moge napisac. Dsyk szybki, wydajny itd itd ale kures*wo tak piszczy ze nie da sie wytrzymac. W nocy porazka. Pisk o wysokiej czestoptliwosci jest tak wqrwia*acy ze szkoda gadac. Nigdy w zyciu wiecej seagatea. Odradzam! SYF totalny. Po co mi ponad przecietna wydajnosc skoro praca przy kompie jest udreka i po jakims czasie po prostu boli mnie leb! Nie mowiac o tym ze szlak mnie jasny trafia !

To weź swoje 4 litery wraz z dyskiem i wymień go na gwarancji a nie opowiadaj takich historii... :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To weź swoje 4 litery wraz z dyskiem i wymień go na gwarancji a nie opowiadaj takich historii... :mur:

Po 1. Niektorzy cenia cisze (i wcale nie jestem maniakiem)

Po 2. Ten problem mialo wiele osob (poczatek dyskusji) tak wiec jest malo prawdopodobne ze dysk ma jakas wade wiec reklamowanie nie ma sensu

Po 3. Poniewaz dostalwalem nawet prywatne wiadomosci co do glosnosci pracy tego dysku to czuje sie zobligowany aby podzielic sie swoimi refleksjami.

Po 4. Podejrzewam ze jestes bardzo zadowolony ze swojego dysku ale to nie jest fan klub seagata tylko forum na ktorym pisze sie rowniez o wadach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja 160-tka chodzi ciszej niż stara Barracuda IV, a myślałem, że to niemożliwe. Więc jestem szczęściarzem, że trafiłem na cichy egzemplarz, czy może Ty masz pecha, że trafiłeś na jakiś lichy? :P

tez mialem IV

podczas odczytu/zapisu chodzila duzo glosniej niz 9 ale przynajmniej jak nic nie robila to byla cisza - nie piszczala jak 9tka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 1. Niektorzy cenia cisze (i wcale nie jestem maniakiem)

Po 2. Ten problem mialo wiele osob (poczatek dyskusji) tak wiec jest malo prawdopodobne ze dysk ma jakas wade wiec reklamowanie nie ma sensu

Po 3. Poniewaz dostalwalem nawet prywatne wiadomosci co do glosnosci pracy tego dysku to czuje sie zobligowany aby podzielic sie swoimi refleksjami.

Po 4. Podejrzewam ze jestes bardzo zadowolony ze swojego dysku ale to nie jest fan klub seagata tylko forum na ktorym pisze sie rowniez o wadach.

Ad.1.Ja też cenie cisze - szczególnie w nocy jak komputer pracuje.

Ad.2.Ten problem kilka osób miało ale dźwięk ustawał po kilku dniach eksploatacji. U mnie też.

Ad.3.Dobrze że o tym mówisz, ale to nie znaczy że jak ty najgorzej trafiłeś to cała seria jest be...

Ad.4.Jak na razie jestem zadowolony ale mam je krótko i nie twierdze jako długotrwały użytkownik 9-ki tylko jako wieloletni użytkownik Seagate'ów i osoba która uważnie czyta forum i wypowiedzi innych :wink:

Myśle że spokojnie wymienią ci na gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro mowa o ciszy bracudy 7200.9 160Gb SATA Ii to ja tez sie wypowiem

Mam ja od okolo 2 miesiecy - najnowzszy frmwae) i powem tak , raz jest cicha przy tych samych operacjach a raz glosna - mowie tutaj o uruchamianiu np systemow w wirtualnym pulpicie ( MS Virtual PC). Raz gdy uruchamiam jakies systemy to glowicy nawet nie slychac , a zara jak uruchamiam drugi raz to slychac chrobotanie na calego. Dysk mam defregemtowany bardzo czesto programiekiem PerfectDisk - wiec tak sie zastanwiam jak to sie ma ze raz cicho , raz glosno

Zaskoczyla mnie takze opinia jednego z uytkownkow bracudy 300Gb ktory mwil ze glowice glosniej pracuja niz w 160GB - myslaem ze jak mniej pojemne talerze tym praca glowic jest bardziej cicha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle że spokojnie wymienią ci na gwarancji.

dysk mam 3 m-ce i pisk nie ustal. Byl moment ze myslalem ze sie uspokoil ale to byl krotki okres. Dysk kupilem w sklepie internetowym a to ma jedna wade - jak sie cos zepsuje to procedura gwarancyjna jest dluzsza, drozsza i bardziej pogmatwana :( Nie wiem czy sie zdecyduje :/ Zreszta gdzie ja teraz zrzuce tyle GB danych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dysk mam 3 m-ce i pisk nie ustal. Byl moment ze myslalem ze sie uspokoil ale to byl krotki okres. Dysk kupilem w sklepie internetowym a to ma jedna wade - jak sie cos zepsuje to procedura gwarancyjna jest dluzsza, drozsza i bardziej pogmatwana :( Nie wiem czy sie zdecyduje :/ Zreszta gdzie ja teraz zrzuce tyle GB danych...

No utrudnienia są to fakt - sam mam wszystko z netu kupione. Z dyskami zawsze najgorzej bo nie ma co z danymi zrobić. Ale to jedyne wyjście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jesli chodzi o 160 to jestem bardzo zadowolony jest porownywalna jesli chodzi o cisze ze 160 7200.7 a mialem dwie i moje byly bardzo ciche. Co do nowej 9 160 to jedynie zauwazylem a razcej wysluchalem takie jakby swist czy cos w tym rodzaju dzwiek podobny do dziweku pracujacego kondensatora lub niektorych zasilaczy ale wydaje mi sie to wynika z fakt ze jest jeden tylko talerz ale zupelnie go nie sluchac jedynie jak otworzy sie bude i przystawi glowe ale nie jest to jakis wyrozniajacy sie odglos, komponuje sie z dzieiwekim reszty komponentow :)

a co do 300 to juz troszke innna historia jest glosnawy to fakt wiec nie polecil bym go na systemowy dysk ale jako magazyn jest idealny przy kopiowaniu nie jest zle gorzej przy jakims skanowaniu czy defragmentacji jedynie przypominaja sie czasy pare lat wstecz :] ale na nim akurat mam glownie na nim filmy i gry wiec te rzezcy nie wymagaja skanowania a dysk przy plikach tak duzych nie defragmentuje sie wiec defrag nie jest potrzebna a jesli juz to ran na bardzo dlugi okres wczesniej mialem 160 prez ponad rok i tez mialem na niej grubsze dane i gdy go sprzedawalem prawei wogole nie bym pofragmentowany a nie robilem tego od nowosci. Wiec moge go psokojnie polecic ale glownie z przeznaczeniem na magazyn. Od jakiegos czasu wogole siedze na seatach najpierw 2x120 potem 2x160 teraz 160 i 300 z seri 9 i z rzadnym nie mialem problemow a duzo danych sie przewinnelo przez nie :)

PS: ZADNYCH PISKOW NIE ODNOTOWALEM !!! :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś sie z was bawił w odpowiedi dobór wartości w momencie stawiania Raida, pod plyte dfi, czy mozna już cos z tego przyjać za standardowe ustawienia na których u każdego te dyski bedą smigały właściwie, bez poszarpanych wykresów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wymienilem dysk ide na sataII inie wiem czemu windows laduje mi sie 2razy dluzej

dopiero po kilku minutach normalnie zaczyna funkcjonowac sprawdzalem dysk

czas dostepu 12

a transfer 63 wiec lepszy od ide

biosy zmienialem sterowniki tez nic nie daje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wymienilem dysk ide na sataII inie wiem czemu windows laduje mi sie 2razy dluzej

dopiero po kilku minutach normalnie zaczyna funkcjonowac sprawdzalem dysk

czas dostepu 12

a transfer 63 wiec lepszy od ide

biosy zmienialem sterowniki tez nic nie daje

U mnie podobnie.

Jaki masz system?

Sprawdzałeś podgląd zdarzeń?

Tutaj więcej na ten temat > http://forums.nvidia.com/lofiversion/index.php?t10755.html

Edytowane przez deserted

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A macie nforce'a 4 ? :>

Na uli1695 jest fszystko fporzo :>

Tak, nforce 4, płyta A8N-E.

Na początku po instalacji win2003 działo się TO, a kiedy doinstalowałem SP1, jak by wszystko wróciło do normy, ale nie całkiem, bo od czasu do czasu system długo się ładuje, przez chwile ten ruchomy pasek zatrzymuje się na moment, po czym leci dalej i trwa to tak z 2 minuty. W podglądzie zdarzeń nie ma teraz żadnych błędów.

Próbowałem wgrać do dysku nowy firmware (z AAD na AAE ), ale bez skutku. Pojawia się taki komunikat:

Seagate Firmware Upgrade Utility v4.11

ROM file checked

App file checked

Overlay file checked

Overlay file checked

Scan complete, 0 controllers detected

DevEnum: No devices of the provided interface!

Próbowałem najpierw z CD, później z dyskietki i odłączonym napędem CDRW.

Biosy do płyty były już 3, stery do nforce'a 6.66, a teraz 6.69 i dalej nic.

BTW

W sklepie koleś wymienił mi ten dysk już 3 razy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie podobnie.

Jaki masz system?

Tutaj więcej na ten temat > 2050517[/snapback]

U mnie podobnie.

Jaki masz system?

Tutaj więcej na ten temat > http://forums.nvidia.com/lofiversion/index.php?t10755.html

mam sys XP zdazen tez nie mam czerwonych nie wiem o co tu chodzi ale nie tylko ja mam taki problem

czytalem ze w raid0 chodza normalnie wiec nie zostaje mi nic innego jak kupic drugi

z drugiej strony jesli to nieprawda to bede w plecy o nastepny dysk :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...kiedy doinstalowałem SP1, jak by wszystko wróciło do normy, ale nie całkiem, bo od czasu do czasu system długo się ładuje...

A próbowałeś SP2?

Nie wiem panowie ale u mnie bez zgrzytów wszystko śmiga. Może dlatego że moje dyski mają najnowszy firmware?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A próbowałeś SP2?

Nie wiem panowie ale u mnie bez zgrzytów wszystko śmiga. Może dlatego że moje dyski mają najnowszy firmware?

Mam win2003, jest tylko SP1.

deserted >> wywal stery nVidii od IDE, na nF3 to one koliduja z SATA, wiec mysle ze na nF4 bedzie to samo.

Tzn które dokładnie? :rolleyes:

tu są aż 3. To ostatnie (NVIDIA nForce4 Serial ATA Controller) jest od mojego dysku.

post-124681-1143796206_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne, całkiem usunąłem te stery (z dodaj usuń programy) i system długo się ładuje. Ten pasek który sie przewija w trakcie ładowania mignął 27 razy.

Po zainstalowaniu IDE SW system ładuje się nawet szybko, ale wiem że za którymś razem znowu zacznie się "długie ładowanie".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne, całkiem usunąłem te stery (z dodaj usuń programy) i system długo się ładuje. Ten pasek który sie przewija w trakcie ładowania mignął 27 razy.

Po zainstalowaniu IDE SW system ładuje się nawet szybko, ale wiem że za którymś razem znowu zacznie się "długie ładowanie".

Nie trzeba odinstalowywać. Wchodzisz do menegera urządzeń i potem "kontrolery IDE" a dalej "standardowy podwójny kontroler PCI IDE" właściwości i zakładka "sterownik" i tu zmieniasz na co chcesz np na standardowe Microsoftu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi