Mr.Martin Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 (edytowane) Tia, tylko moje 2AAA są z października i słyszę przepaść między moimi a tym co miałem w ręku. Ewidentnie nie wiązało się to tylko ze zmianą firmware. W tej chwili ma cichy komputerek i minimalnie słysze dyski. Jak tylko trafi mi się nowa 160GB i okaże się tak cicha to natychmiast wymiana (nawet gdyby wiązało się z mniejszą wydajnością). PS. 3.AAD nie pomogło w problemach z raidem? a tak propo zmiany firmware - to czy w dyskach mozna je zmieniac tak jak w anpedach CD ? czy wogole jakis producent daje taka mozliwosc ? Propo nowych firmware - to napewno jakas zmiana w tym firware nastapila bo po mieli by zmieniac go - tylko ze golym okiem moze byc nie zauwazalna wiazac sie np z jakas awaria itp PS Kto jest glownym dystrybutorem dyskow Seagate na Polske ? i kto ma glowny serwis ? wlasnie znalazlem najswiezsze Polskie informacje na temat dysku 300GB SATA II 16MB cache - wedlug testow w magazynie Chip Komputer Test dysk ten osiaga 56.2 MB podczas odczytu i 53,4MB/s podczas zapisu ( nie napisano czy to maxymalne czy srednie) Napisano takze ma trzy talerze i ze nie generuje halasu mimo az trzem talerzom Przy opisie zas dysku 250Gb napisano ze 8MB bufor wplynal na spadek predkosci zapisu malych i srednich plikow Edytowane 9 Marca 2006 przez Mr.Matrin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 160GB ma 3 talerze? Brawo dla Chipa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 160GB ma 3 talerze? Brawo dla Chipa :) w ktorym Chipie to wyczytales ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 wlasnie znalazlem najswiezsze Polskie informacje na temat tego dysku - wedlug testow w magazynie Chip Komputer Test dysk ten osiaga 56.2 MB podczas odczytu i 53,4MB/s podczas zapisu ( nie napisano czy to maxymalne czy srednie) Napisano takze ma trzy talerze i ze nie generuje halasu mimo az trzem talerzom Przy opisie zas dysku 250Gb napisano ze 8MB bufor wplynal na spadek predkosci zapisu malych i srednich plikow Hmm, czy czegoś nie zrozumiałem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 (edytowane) Hmm, czy czegoś nie zrozumiałem? zapomnialem dodac ze chodzi tu o dysk 300GB SATA II 16MB cache - z gory przepraszam za wprowadzenie w blad jezeli ktos to czytal nie wiem jak dlugo ten screen bedzie dostepny ale wstawiam odnosnik do tabeli testow dyskow powyzej 200Gb na SATA Test HDD SATA powyzej 200GB Skoro w Polsce przetestowali serie 7200.9 to napewno i gdzies za granica tez sa testy - wiec jezeli ktos widzial testy dyskow SATA II 300Gb z serii 7200.9 prosze o linka ( glownie chodzi mi o ilosc talerzy , pojemnosc talerzy, i transfery odczytu i zapisu) Edytowane 9 Marca 2006 przez Mr.Matrin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Tia, tylko moje 2AAA są z października i słyszę przepaść między moimi a tym co miałem w ręku. Ewidentnie nie wiązało się to tylko ze zmianą firmware. W tej chwili ma cichy komputerek i minimalnie słysze dyski. Jak tylko trafi mi się nowa 160GB i okaże się tak cicha to natychmiast wymiana (nawet gdyby wiązało się z mniejszą wydajnością). PS. 3.AAD nie pomogło w problemach z raidem? No właśnie na tym firmware miałem 2 dyski na, których raid stawiałem i nie działał jak trzeba :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 ...jezeli ktos widzial testy dyskow SATA II 300Gb z serii 7200.9 prosze o linka ( glownie chodzi mi o ilosc talerzy , pojemnosc talerzy, i transfery odczytu i zapisu)Ja ci powiem za kilka dni co do transferów bo mam zamówione i powinny przyjść jutro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Ja ci powiem za kilka dni co do transferów bo mam zamówione i powinny przyjść jutro. o w koncu ktos zrobi super testy w HDTach - super :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalin20 Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Całkiem nieźle. To napisz jak z głośnością. Powiedzmy jest noc (czyli jest tak cicho że w uszach piszczy :) )i czy z odległości .5 metra słyszysz szum silnika? Hmm, no tak, tylko reszta kompa musiała być wyciszona. Komputer mam dość cichy (zaiłka z 12 cm wolnoobrotowym wiatraczkiem, na procku Arctic Fan 3 TC, na karcie malutki wentylek który kręci się 3000 obr/min ale jest niesłyszalny!!!). W dzień czyli teraz jak to pisze z odległości 0,5 szym dysku jest słyszalny, ale jest delikatny. Przy odczycie troche bardziej "hałasuje" :wink: W nocy kiedy jest naprawde cicho dysk jest wyraźniej słyszalny ale dźwięk jaki emituje jest jak najbardziej znośny. Bez problemu można przy nim spać (sprawdzone na sobie i na bracie :wink: ). Gdy siedze normalnie przy kompie (stacja stoi na podłodze) to szum czy "hałas" jaki wydobywa sie z komputera jest porównywalny z brzęczeniem mojego starego poczciwego monitora. Dodam jeszcze tylko że dysk mam na sztywno przykręcony do obudowy w gnieździ (tak to sie nazywa :unsure: ) 5,25'' za pomocą aluminowych przejściówek własnej roboty :D a obudowa to stary codegon bez bocznych ścianek... więc jej sztywność pozostawia wiele do życzenia. Pozdro!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 ...dysk mam na sztywno przykręcony do obudowy w gnieździ (tak to sie nazywa :unsure: ) 5,25'' ...zatoka 5.25 - służe radą :D B) Kurcze gdzie ten kurier i moje dyski??? Już sie niepokoje... :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xisio Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 PS. 3.AAD nie pomogło w problemach z raidem? Ja mam 2x cos takiego: ST3160812AS P/N 9BD132-301 Firmware 3.AAD Date Code 06236 Site Code WU kupione w lutym, niestety RAID 0 na nforce4ultra wykres poszarpany (pokazywalem kilka postow wyzej) W poniedzialek bede wymienial plyte na ta z podpisu jak dojedzie do mnie kurier z karta graficzna i postawie nowy RAID0 na ULi M1575, co do glosnosci to mam komputer paswywnie chlodzony i powiem ze te dyski wlasciwie slysze tylko po wlaczeniu komputera jak zaczyna sie ladowac windows, pozatym nie stwierdzam chrobotania czy wycia lozysk (choc mam wrazenie ze pierwszego dnia byly glosniejsze) dyski sa w specjalnej kieszeni obudowy przykrecone od spodu na silikonowych mocowaniach co ma ta obudowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalin20 Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 zatoka 5.25 - służe radą :D B) dzięki :D teraz bede już pamiętać :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 [...] nowy RAID0 na ULi M1575, co do glosnosci to mam komputer paswywnie chlodzony i powiem ze te dyski wlasciwie slysze tylko po wlaczeniu komputera jak zaczyna sie ladowac windows, pozatym nie stwierdzam chrobotania czy wycia lozysk (choc mam wrazenie ze pierwszego dnia byly glosniejsze) dyski sa w specjalnej kieszeni obudowy przykrecone od spodu na silikonowych mocowaniach co ma ta obudowa. To jest ten objaw, jak startują są słyszalne później cisza (nie mówie o wyszukiwaniu). Czyli te z firmware 3.AAD nie są ciche, a ultra ciche :) Jak będę miał okazje to wymieniam. Mogli by na silentpcreview obsłuchać tą wersje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xisio Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 (edytowane) nie są ciche, a ultra cicheMoze zle sie wyrazilem, ultra cichy dla mnie byl baracuda IV 40gb, tam nie slyszalem prawie nic jak nie dotykalem uchem dysku, tutaj napewno duze znaczenie ma konstrukcja mojej obudowy ktora dosc znacznie tlumi halas, jak zapuscisz defragmentacje i poloze dlon na budzie czuje delikatne wibracje od glowicy czasem stlumione pukniecie, ale to jest porownywalne z baska IV, wiec moja opinia jest cichy (pamietaj ze dzialaja u mnie 2 dyski jednoczenie) Edytowane 11 Marca 2006 przez xisio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Jak spojrzysz w sygnaturke to też zauważysz że mam 2xHD. Xisio, rozumiem nie masz porównania. Na moich 2AAA słychać w idle rotor silnika, bardzo cicho ale jednak. Czegoś takiego nie zauważyłem w 80GB 3.AAD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Witam wszystkich serdecznie. Dziś na giełdzie kupiłem Seagate 250GB, wykres mnie trochę nie pokoi, strasznie jest poszarpany, zastanawiałem się jeszcze nad Samsungiem-355zł, lecz cena mnie przekonała do barki , teraz w sumie nie żałuje, nie dawno testowałem w HD-Techu kumpla dysk(Samsung SP2504C) i niestety osiągi dużo gorsze w granicy 180MB/s. W końcu zrobię raida, jak będę miał chwilkę. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rygu Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Witam wszystkich serdecznie. Dziś na giełdzie kupiłem Seagate 250GB, wykres mnie trochę nie pokoi, strasznie jest poszarpany, zastanawiałem się jeszcze nad Samsungiem-355zł, lecz cena mnie przekonała do barki , teraz w sumie nie żałuje, nie dawno testowałem w HD-Techu kumpla dysk(Samsung SP2504C) i niestety osiągi dużo gorsze w granicy 180MB/s. W końcu zrobię raida, jak będę miał chwilkę. Pozdro mam pytanie czy 250 jest głośniejsz od 160? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Nie odnotowałem żdnego nasilonego hałasu po dołożeniu jeszcze jednego dysku, może wieczorem gdy wszystko ucichnie wtedy będę mógł cos więcej powiedzieć. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Witam wszystkich serdecznie. Dziś na giełdzie kupiłem Seagate 250GB, wykres mnie trochę nie pokoi, strasznie jest poszarpany, zastanawiałem się jeszcze nad Samsungiem-355zł, lecz cena mnie przekonała do barki , teraz w sumie nie żałuje, nie dawno testowałem w HD-Techu kumpla dysk(Samsung SP2504C) i niestety osiągi dużo gorsze w granicy 180MB/s. :lol: Po pierwsze burst jest raczej mało istotny. Po drugie burst bardzo zależy od kontrolera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 ...kupiłem Seagate 250GB, wykres mnie trochę nie pokoi, strasznie jest poszarpany, zastanawiałem się jeszcze nad Samsungiem-355zł, lecz cena mnie przekonała do barki , teraz w sumie nie żałuje, nie dawno testowałem w HD-Techu kumpla dysk(Samsung SP2504C) i niestety osiągi dużo gorsze w granicy 180MB/s. ... A mógłbyś powiedzieć jakie masz wyniki średnie odczytów i czas dostępu - bo rzeczywiście burst jest mało istotny i mało mówi o dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Witam. Oczywiście że mogę powiedzieć jak sie dysk sprawuje w dalszych testach, jak powiesz mi jak to się robi. Poniżej teścik w Raid: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 (edytowane) ...mogę powiedzieć jak sie dysk sprawuje w dalszych testach, jak powiesz mi jak to się robi...Wszystko jest na tym screenie :-) Average read 69.5MB/s i Access Time 12.8 ms Dzięki i pozdro Edytowane 11 Marca 2006 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Witam. Oczywiście że mogę powiedzieć jak sie dysk sprawuje w dalszych testach, jak powiesz mi jak to się robi. Poniżej teścik w Raid: Proszę bardzo kolejny dowód, że kontroler Nvidii Raid jest do du... z dwoma Seagatami 7200.9. Albo na odwrót Seagaty nie lubią Nvidii :/ Teraz to już na pewno wiadomo, że Raidu 0 na barkach 7200.9 lepiej nie stawiać na Nvidii :( przykre ale prawdziwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Proszę bardzo kolejny dowód, że kontroler Nvidii Raid jest do du... z dwoma Seagatami 7200.9. Albo na odwrót Seagaty nie lubią Nvidii :/ Teraz to już na pewno wiadomo, że Raidu 0 na barkach 7200.9 lepiej nie stawiać na Nvidii :( przykre ale prawdziwe. Dokładnie. Trudno powiedzieć która firma co sknociła, kiedyś tego się dowiemy ale jest faktem że raid w połączeniu Nvidia-Seagate 7200.9 pracuje nieprawidłowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 raczej jakis babol z hdd seagate gdyby nv dało ciała czegos nie dopracowując w chipsecie badz sterach raid na jakichkolwiek dyskach by sie krzaczył a sprawa tyczy sie tylko baraki 9. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xisio Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 No niestety mamy kolejne potwierdzenie ze dyski z serii 7200.9 i RAID od Nvidia to najgorsze polaczenie ;( na mojej Asus A8N32-SLI wykres podobny co dawalem wczesniej. Dzis w nocy przylatuje do mnie znajomy z pl na dzien Patryka ;) i przywiezie mi plyte z podpisu, jutro zamiana i stawiam na niej RAID na ULi M1575 i tych samych dyskach wiec zobaczymy czy Seagate zwalil cos ogolnie czy tylko z nv, wyniki jutro wieczorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Cholera nie straszcie bo niedługo dyski mają mi przyjść... :-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Cholera nie straszcie bo niedługo dyski mają mi przyjść... :-( wiec kiedy dokladnie spodziewasz sie tych 300Gb SATA II Segate ? bo czekamy na wykresy w HDTach pojedynczyego dysku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 wiec kiedy dokladnie spodziewasz sie tych 300Gb SATA II Segate ? bo czekamy na wykresy w HDTach pojedynczyego dysku :)Dokłądnie spodziewałem się na czwartek, potem piątek i sobote :sad: . No teraz czekam dzisiaj <_< Kurier zawalił może. Zamówienie ma status zrealizowane a przesyłka wysłana więc czekam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Dokłądnie spodziewałem się na czwartek, potem piątek i sobote :sad: . No teraz czekam dzisiaj <_< Kurier zawalił może. Zamówienie ma status zrealizowane a przesyłka wysłana więc czekam... Tylko prosze Cie umiesc wykresy z HDTach tych 300Gb Baracud - bedziesz pierwszy ktory te dyski przetestuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...