Skocz do zawartości
Nargil

Wszystko O - Seagate Barracuda 7200.9

Rekomendowane odpowiedzi

Tia, tylko moje 2AAA są z października i słyszę przepaść między moimi a tym co miałem w ręku. Ewidentnie nie wiązało się to tylko ze zmianą firmware.

W tej chwili ma cichy komputerek i minimalnie słysze dyski. Jak tylko trafi mi się nowa 160GB i okaże się tak cicha to natychmiast wymiana (nawet gdyby wiązało się z mniejszą wydajnością).

PS. 3.AAD nie pomogło w problemach z raidem?

a tak propo zmiany firmware - to czy w dyskach mozna je zmieniac tak jak w anpedach CD ? czy wogole jakis producent daje taka mozliwosc ?

Propo nowych firmware - to napewno jakas zmiana w tym firware nastapila bo po mieli by zmieniac go - tylko ze golym okiem moze byc nie zauwazalna wiazac sie np z jakas awaria itp

PS Kto jest glownym dystrybutorem dyskow Seagate na Polske ? i kto ma glowny serwis ?

wlasnie znalazlem najswiezsze Polskie informacje na temat dysku 300GB SATA II 16MB cache - wedlug testow w magazynie Chip Komputer Test dysk ten osiaga 56.2 MB podczas odczytu i 53,4MB/s podczas zapisu ( nie napisano czy to maxymalne czy srednie)

Napisano takze ma trzy talerze i ze nie generuje halasu mimo az trzem talerzom

Przy opisie zas dysku 250Gb napisano ze 8MB bufor wplynal na spadek predkosci zapisu malych i srednich plikow

Edytowane przez Mr.Matrin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie znalazlem najswiezsze Polskie informacje na temat tego dysku - wedlug testow w magazynie Chip Komputer Test dysk ten osiaga 56.2 MB podczas odczytu i 53,4MB/s podczas zapisu ( nie napisano czy to maxymalne czy srednie)

Napisano takze ma trzy talerze i ze nie generuje halasu mimo az trzem talerzom

Przy opisie zas dysku 250Gb napisano ze 8MB bufor wplynal na spadek predkosci zapisu malych i srednich plikow

Hmm, czy czegoś nie zrozumiałem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, czy czegoś nie zrozumiałem?

zapomnialem dodac ze chodzi tu o dysk 300GB SATA II 16MB cache - z gory przepraszam za wprowadzenie w blad jezeli ktos to czytal

nie wiem jak dlugo ten screen bedzie dostepny ale wstawiam odnosnik do tabeli testow dyskow powyzej 200Gb na SATA

Test HDD SATA powyzej 200GB

Skoro w Polsce przetestowali serie 7200.9 to napewno i gdzies za granica tez sa testy - wiec jezeli ktos widzial testy dyskow SATA II 300Gb z serii 7200.9 prosze o linka ( glownie chodzi mi o ilosc talerzy , pojemnosc talerzy, i transfery odczytu i zapisu)

Edytowane przez Mr.Matrin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tia, tylko moje 2AAA są z października i słyszę przepaść między moimi a tym co miałem w ręku. Ewidentnie nie wiązało się to tylko ze zmianą firmware.

W tej chwili ma cichy komputerek i minimalnie słysze dyski. Jak tylko trafi mi się nowa 160GB i okaże się tak cicha to natychmiast wymiana (nawet gdyby wiązało się z mniejszą wydajnością).

No właśnie na tym firmware miałem 2 dyski na, których raid stawiałem i nie działał jak trzeba :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...jezeli ktos widzial testy dyskow SATA II 300Gb z serii 7200.9 prosze o linka ( glownie chodzi mi o ilosc talerzy , pojemnosc talerzy, i transfery odczytu i zapisu)

Ja ci powiem za kilka dni co do transferów bo mam zamówione i powinny przyjść jutro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem nieźle. To napisz jak z głośnością. Powiedzmy jest noc (czyli jest tak cicho że w uszach piszczy :) )i czy z odległości .5 metra słyszysz szum silnika?

Hmm, no tak, tylko reszta kompa musiała być wyciszona.

Komputer mam dość cichy (zaiłka z 12 cm wolnoobrotowym wiatraczkiem, na procku Arctic Fan 3 TC, na karcie malutki wentylek który kręci się 3000 obr/min ale jest niesłyszalny!!!).

W dzień czyli teraz jak to pisze z odległości 0,5 szym dysku jest słyszalny, ale jest delikatny. Przy odczycie troche bardziej "hałasuje" :wink:

W nocy kiedy jest naprawde cicho dysk jest wyraźniej słyszalny ale dźwięk jaki emituje jest jak najbardziej znośny. Bez problemu można przy nim spać (sprawdzone na sobie i na bracie :wink: ).

Gdy siedze normalnie przy kompie (stacja stoi na podłodze) to szum czy "hałas" jaki wydobywa sie z komputera jest porównywalny z brzęczeniem mojego starego poczciwego monitora.

Dodam jeszcze tylko że dysk mam na sztywno przykręcony do obudowy w gnieździ (tak to sie nazywa :unsure: ) 5,25'' za pomocą aluminowych przejściówek własnej roboty :D a obudowa to stary codegon bez bocznych ścianek... więc jej sztywność pozostawia wiele do życzenia.

Pozdro!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...dysk mam na sztywno przykręcony do obudowy w gnieździ (tak to sie nazywa :unsure: ) 5,25'' ...

zatoka 5.25 - służe radą :D B)

Kurcze gdzie ten kurier i moje dyski??? Już sie niepokoje... :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 2x cos takiego:

ST3160812AS

P/N 9BD132-301

Firmware 3.AAD

Date Code 06236

Site Code WU

kupione w lutym, niestety RAID 0 na nforce4ultra wykres poszarpany (pokazywalem kilka postow wyzej)

W poniedzialek bede wymienial plyte na ta z podpisu jak dojedzie do mnie kurier z karta graficzna i postawie

nowy RAID0 na ULi M1575, co do glosnosci to mam komputer paswywnie chlodzony i powiem ze te dyski wlasciwie slysze tylko po wlaczeniu komputera jak zaczyna sie ladowac windows, pozatym nie stwierdzam chrobotania czy wycia lozysk (choc mam wrazenie ze pierwszego dnia byly glosniejsze) dyski sa w specjalnej kieszeni obudowy przykrecone od spodu na silikonowych mocowaniach co ma ta obudowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

nowy RAID0 na ULi M1575, co do glosnosci to mam komputer paswywnie chlodzony i powiem ze te dyski wlasciwie slysze tylko po wlaczeniu komputera jak zaczyna sie ladowac windows, pozatym nie stwierdzam chrobotania czy wycia lozysk (choc mam wrazenie ze pierwszego dnia byly glosniejsze) dyski sa w specjalnej kieszeni obudowy przykrecone od spodu na silikonowych mocowaniach co ma ta obudowa.

To jest ten objaw, jak startują są słyszalne później cisza (nie mówie o wyszukiwaniu).

Czyli te z firmware 3.AAD nie są ciche, a ultra ciche :)

Jak będę miał okazje to wymieniam. Mogli by na silentpcreview obsłuchać tą wersje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie są ciche, a ultra ciche

Moze zle sie wyrazilem, ultra cichy dla mnie byl baracuda IV 40gb, tam nie slyszalem prawie nic jak nie dotykalem uchem dysku, tutaj napewno duze znaczenie ma konstrukcja mojej obudowy ktora dosc znacznie tlumi halas, jak zapuscisz defragmentacje i poloze dlon na budzie czuje delikatne wibracje od glowicy czasem stlumione pukniecie, ale to jest porownywalne z baska IV, wiec moja opinia jest cichy (pamietaj ze dzialaja u mnie 2 dyski jednoczenie) Edytowane przez xisio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie. Dziś na giełdzie kupiłem Seagate 250GB, wykres mnie trochę nie pokoi, strasznie jest poszarpany, zastanawiałem się jeszcze nad Samsungiem-355zł, lecz cena mnie przekonała do barki , teraz w sumie nie żałuje, nie dawno testowałem w HD-Techu kumpla dysk(Samsung SP2504C) i niestety osiągi dużo gorsze w granicy 180MB/s.

W końcu zrobię raida, jak będę miał chwilkę.

Pozdro

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie. Dziś na giełdzie kupiłem Seagate 250GB, wykres mnie trochę nie pokoi, strasznie jest poszarpany, zastanawiałem się jeszcze nad Samsungiem-355zł, lecz cena mnie przekonała do barki , teraz w sumie nie żałuje, nie dawno testowałem w HD-Techu kumpla dysk(Samsung SP2504C) i niestety osiągi dużo gorsze w granicy 180MB/s.

W końcu zrobię raida, jak będę miał chwilkę.

Pozdro

Dołączona grafika

mam pytanie czy 250 jest głośniejsz od 160?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol:

Po pierwsze burst jest raczej mało istotny. Po drugie burst bardzo zależy od kontrolera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...kupiłem Seagate 250GB, wykres mnie trochę nie pokoi, strasznie jest poszarpany, zastanawiałem się jeszcze nad Samsungiem-355zł, lecz cena mnie przekonała do barki , teraz w sumie nie żałuje, nie dawno testowałem w HD-Techu kumpla dysk(Samsung SP2504C) i niestety osiągi dużo gorsze w granicy 180MB/s.

...

A mógłbyś powiedzieć jakie masz wyniki średnie odczytów i czas dostępu - bo rzeczywiście burst jest mało istotny i mało mówi o dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...mogę powiedzieć jak sie dysk sprawuje w dalszych testach, jak powiesz mi jak to się robi...

Wszystko jest na tym screenie :-)

Average read 69.5MB/s i Access Time 12.8 ms

Dzięki i pozdro

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Oczywiście że mogę powiedzieć jak sie dysk sprawuje w dalszych testach, jak powiesz mi jak to się robi.

Poniżej teścik w Raid:

Dołączona grafika

Proszę bardzo kolejny dowód, że kontroler Nvidii Raid jest do du... z dwoma Seagatami 7200.9.

Albo na odwrót Seagaty nie lubią Nvidii :/

Teraz to już na pewno wiadomo, że Raidu 0 na barkach 7200.9 lepiej nie stawiać na Nvidii :( przykre ale prawdziwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę bardzo kolejny dowód, że kontroler Nvidii Raid jest do du... z dwoma Seagatami 7200.9.

Albo na odwrót Seagaty nie lubią Nvidii :/

Teraz to już na pewno wiadomo, że Raidu 0 na barkach 7200.9 lepiej nie stawiać na Nvidii :( przykre ale prawdziwe.

Dokładnie.

Trudno powiedzieć która firma co sknociła, kiedyś tego się dowiemy ale jest faktem że raid w połączeniu Nvidia-Seagate 7200.9 pracuje nieprawidłowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety mamy kolejne potwierdzenie ze dyski z serii 7200.9 i RAID od Nvidia to najgorsze polaczenie ;( na mojej Asus A8N32-SLI wykres podobny co dawalem wczesniej.

Dzis w nocy przylatuje do mnie znajomy z pl na dzien Patryka ;) i przywiezie mi plyte z podpisu, jutro zamiana i stawiam na niej RAID na ULi M1575 i tych samych dyskach wiec zobaczymy czy Seagate zwalil cos ogolnie czy tylko z nv, wyniki jutro wieczorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec kiedy dokladnie spodziewasz sie tych 300Gb SATA II Segate ? bo czekamy na wykresy w HDTach pojedynczyego dysku :)

Dokłądnie spodziewałem się na czwartek, potem piątek i sobote :sad: . No teraz czekam dzisiaj <_<

Kurier zawalił może. Zamówienie ma status zrealizowane a przesyłka wysłana więc czekam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokłądnie spodziewałem się na czwartek, potem piątek i sobote :sad: . No teraz czekam dzisiaj <_<

Kurier zawalił może. Zamówienie ma status zrealizowane a przesyłka wysłana więc czekam...

Tylko prosze Cie umiesc wykresy z HDTach tych 300Gb Baracud - bedziesz pierwszy ktory te dyski przetestuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi