yotomeczek Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 I śmiaga szybciej :) Udało ci się zrobić sesnsowny wykres Hdtach tych dysków w Raidzie? Żartownik ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Żart nie zamierzony, aczkolwiek ciekawie to wyszło :) Z rozpędu nie doczytałem że z raida przerzuciłeś sie na jeden dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 tyle juz czasu minely kiedy to wyszly 80Gb i 120Gb i 160Gb oraz 500Gb z serii 7200.9 - moze ktos sie doczytal kiedy wyjda inne modele z tej serii 200GB i 300Gb na SATA II ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 ja się waham pomiędzy hitachi a seagate 7200.9 :mur: ktoś tu pisał że jednak hitachi działają ciszej... :unsure: a te barki 7200.9 to są na IDE i SATA? jeżeli tak to która będzie ciszej chodzić? IDE czy SATA? POzdr. PS. To znalazł ktoś taniej niż na znak.pl? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mik_druid Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 (edytowane) Sorki za denne pytanie ale czym sie rózni ATA od SATA , ktory dysk pasowalby do mojej starszej plyty glownej ( jeszce slot A ) http://www.proline.pl/shop.php?prodid=5345...331363038313241 CZy ten byłby dobry?? Edytowane 20 Listopada 2005 przez mik_druid Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgadzam się -> Hitachi u mnie w seek jest cichszy. Porównanie mam z Seagate u kolegi.Wez pod uwage, ze porownujesz poziom halasu swojego dysku po wyciszeniu (za pomoca AAM i gumek) z dyskiem kompletnie nie wyciszonym :) Przypomnij sobie jak Twoj siorbal na samym poczatku na full speed ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 ja się waham pomiędzy hitachi a seagate 7200.9 :mur: ktoś tu pisał że jednak hitachi działają ciszej... :unsure: no ja napisałem ... nie jest to duża różnica - ale jest i żeby nie było nawet głośniejszy w moim przypadku segate jest nadal dyskiem bardzo cichym to już nie jest to chrupanie co w maxtorach 80GB 7200 ... itd po prostu słychać delikatnie prace głowic w seek (wszystkie dyski miałem położone na piankach - nieprzykręcone) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 czyli który polecasz? SEAGATE czy HITACHI ? no czy model ATA czy SATA? i na koniec jaka pojemność będzie najciszej bujać się... 80/120/160GB ? najlepiej gdybyś podał tak przynajmniej po jednej propozycji z każdej pojemności POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 czyli który polecasz? SEAGATE czy HITACHI ? no czy model ATA czy SATA? i na koniec jaka pojemność będzie najciszej bujać się... 80/120/160GB ? najlepiej gdybyś podał tak przynajmniej po jednej propozycji z każdej pojemności POzdr. mam obydwa modele hitachi i seagate na sataII w raid0 wydajnosc nowy 7200.9 model seagate zjada hitachi T7K250 na sniadanie ... samsugi zreszta tez ;) halas najcichszy jest z nich samsung, seagate i na koncu hitachi Speed Naszych Dyskow ... 7200.9 to naprawde dobry produkt ... a co do wielkosci value2price 160GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 (edytowane) mam obydwa modele hitachi i seagate na sataII w raid0 wydajnosc nowy 7200.9 model seagate zjada hitachi T7K250 na sniadanie ... samsugi zreszta tez ;) halas najcichszy jest z nich samsung, seagate i na koncu hitachi 7200.9 to naprawde dobry produkt ... a co do wielkosci value2price 160GB Seagate 9 jest jak już kiedyś pisałem symbolicznie szybszy (praktycznie tak samo szybki) jak samsungi P120 których nie widzę na wykresie. Edytowane 22 Listopada 2005 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 Seagate 9 jest jak już kiedyś pisałem symbolicznie szybszy (praktycznie tak samo szybki) jak samsungi P120 których nie widzę na wykresie.a mi wychodzi co innego ... ze SP2004C samsunga na SATA300 (ncq) jest wolniejszy od 7200.7 seagate na sata150 (ncq) ... dziwne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 mam obydwa modele hitachi i seagate na sataII w raid0 wydajnosc nowy 7200.9 model seagate zjada hitachi T7K250 na sniadanie ... samsugi zreszta tez ;) halas najcichszy jest z nich samsung, seagate i na koncu hitachi Speed Naszych Dyskow ... 7200.9 to naprawde dobry produkt ... a co do wielkosci value2price 160GB mmm u mnie priorytetem jest cisza o jakim dokładnie modelu samsunga mówisz jeżeli możesz wymień po jednym najbardziej cichym dyksu 80, 120 i 160GB POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 mmm u mnie priorytetem jest cisza o jakim dokładnie modelu samsunga mówisz jeżeli możesz wymień po jednym najbardziej cichym dyksu 80, 120 i 160GB POzdr. pisalem o sp2004c ale tu pojemnosc nie ma znaczenia ... samsung jest o tyle cichy ze nie slychac chrobotania glowic ... ale odbija sie to zanczaca na wydajnosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sivy(R) Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Witam Ja mam problemy z tymi dyskami, jak by komus sie nudzilo to wiecej info w tym watku Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavlik Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 Ten sam dysk [160GB 7200.9], dwa różne kontrolery. Czerwony z mostka Intela ICH 7 (podobnie jest na ICH5), niebieski z chpsetu Silicon Image Sil 3112. Sprawdzałem kikakrotnie (różne procki i płyty), ten chipset nie daje sobie rady z transferami powyżej 68 MB/s. Ta sama sytuacja jest na nowszej wersji tego chipsetu Sil 3132, który obsługuje SATA II. Większy o 15 MB/s jest tylko burst speed, wykres ten sam. Różnice może nie są ogromne, ale jeżeli będą wychodziły coraz szybsze dyski to troche szkoda będzie wydajności. Czyżby ten dysk miał większe możliwości niż przewidywali konstruktorzy Silicon Image ? :) Heh, jak dla mnie roznica jest spora.... Nie wiecie, czy nowe sterowniki cos zmieniają?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 minal juz dosc spory okres czasu kiedy pojawila sie seria 7200.9 SATA II - czy ktos moze juz gdzies wyczytal lub uslyszal kiedy w koncu pojawia sie modele 200 , 250 i 300 GB SATA II ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semprini1 Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 Witam Mam od 3 dni dysk Caviar 160JB (ATA) - transfery nie ma takie zle ,ale przerazil mnie czas dostepu w hdtachu ok >20ms, a w tym programiku : Random Acces Time (whole disk) : 20,37 (min.4,61, max91.39) in lower <500MB - srednio 6,91ms. Czy to normalne ? Czytalem o jakichs trymach Silent i Performance - http://pclab.pl/art11163-3.html czy da sie dla tego dysku jakos wlaczyc tryb performance? Jestem skazany na ATA (starsza plyta), ale czy jest sens wymieniac ten dysk na jakis inny? Niestety nie mam dostepu do Hitachi(wiem,ze na ATA jest najszybszy, jak wynika z testow). Na jaki dysk ew, wymienic go ?? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 (edytowane) 20 ms to rzeczywiście troszkę dużo. Na jaki dysk wymienić? Oczywiście na Seagate 7200.9 ATA 160GB. Bo jest najszybszy :) Edytowane 29 Listopada 2005 przez PioMX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 (edytowane) a mi wychodzi co innego ... ze SP2004C samsunga na SATA300 (ncq) jest wolniejszy od 7200.7 seagate na sata150 (ncq) ... dziwne :) Ten wykres dziwny, tylko jedno pole 2x większe. HDtach pokazuje niemal identyczną wydajność. Pozatym jest to wykres macierzy a nie pojedynczego dysku i inny wynik będzie na pojedynczych dyskach. RAID to większe uzależnienie od kontrolera na płycie. Rozumiem że są to pomiary różnych userów - jeden ma mniej zapchany dysk niż inny i tutaj różnice mogą wynosić 100% (na końcu dysku transfery są 2x mniejsze) Edytowane 29 Listopada 2005 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 2 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2005 Witam. Dołączę do tematu, mam też problem, chciałbym kupić dysk 200~250GB, tylko że ma to byc naprawde bardzo szybki dysk, czy juz jest wiadomo jaki wybrać? Zastanawiałem sie nad Seagate Barracuda 7200.9 160gb, ale to jest 160GB, a wolałbym większą pojemność, później zaproponowano Samsung SpinPoint 200 GB (8MB cache, Serial ATA II) i teraz sam nie wiem, doradzcie coś panowie. A druga sprawa jest taka, żeby odczuć wyraźną poprawę predkosci to o ile musi być większy skok w wynikach programów testujących, bo może mi sie to wcale nie opłaca robić? W programie HD Tach 3.0 dysk na którym jest posatwiony system ma nastepjące wyniki: Burst Speed 95.0 Random access-13.7ms Average read-40.6MB/s Co waszym zdaniem powinienem zrobic, czy to dobre osiągi? Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 2 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2005 powtorze sie jeszcze raz :) ( wybaczcie za to) Ale czy ktos juz moze slyszal lub widzial na zachodnich portalach , sklepach dyski z serii 7200.9 SATA II o pojemnosciach 200 ; 250 ; 300 ; 400 GB ktore mialy sie ukazac w oplowie listopada Bo na dzien dzisiejszy chetnie by sie kupilo cos wiekszego niz oferowane 160GB z tej serii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monaro Opublikowano 2 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2005 powtorze sie jeszcze raz :) ( wybaczcie za to) Ale czy ktos juz moze slyszal lub widzial na zachodnich portalach , sklepach dyski z serii 7200.9 SATA II o pojemnosciach 200 ; 250 ; 300 ; 400 GB ktore mialy sie ukazac w oplowie listopada Bo na dzien dzisiejszy chetnie by sie kupilo cos wiekszego niz oferowane 160GB z tej serii Ja tez szukam a wlasciwie czekam na 200GB i doczekac sie nie moge.......Wyglada na to, ze jeszcze ich nie ma. Czyzby jakies problemy Seagate'a....? Pewnie jak kupie Samsunga 200GB Sata 2 to sie pojawia :) Nic tylko trzeba bedzie jednak poczekac... Na zachodnich stronach www tez cisza poza dyskiem 500 GB no chyba ze ktos mnie oswieci :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 Witam bardzo serdecznie. Pod koniec tego miesiąca na 100% kupuje ten dysk twardy w wersji SATA II. Mam pytanie. Czy mam na coś zwracać szczególną uwage podczas zakupu? Niechce kupić jakiegoś wadliwego egzemplarza <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 ' date=' 3 Gru 2005, 09:32' post='1791755'] Czy mam na coś zwracać szczególną uwage podczas zakupu? Niechce kupić jakiegoś wadliwego egzemplarza <_< jak bedzie miał odgryziony kawałek to tego radzę nie brać :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 jak bedzie miał odgryziony kawałek to tego radzę nie brać :wink:Wiesz, pytam się bo czasem jest tak, że niektóre dyski z danej partii są znacznie gorsze od innych z danej serii. Przezorny zawsze ubezpieczony. Ale czytając Twoją wypowiedź wnioskuje że tak nie jest ;) To dobrze :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eKOKOsss Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 Wez pod uwage, ze porownujesz poziom halasu swojego dysku po wyciszeniu (za pomoca AAM i gumek) z dyskiem kompletnie nie wyciszonym :) Przypomnij sobie jak Twoj siorbal na samym poczatku na full speed ;] To fakt.. trzeba było użyć AAM i stał się cichy. Poza tym właśnie to być może zalezy od budy, trzeba by je porównać w tych samych warunkach. Natomiast jesli chodzi to czy jest cichszy w idle to jest. No i seagate jest o wiele szybszy. Nie ma co tu porównywać. Coś za coś. Nie ma niczego idealnego. Jednak że jestem bardzo wrażliwy na delikatne nawet piski, syki (nie szumy bo to jest nawet przyjemne dla mojego ucha) to wole to co mam. Siedząc dosłownie koło niego bliziutko nie słyszę go. U Ciebie FiDO Seagate'a słyszę. Natomiast w seek sprawa ma się na odwrót. Twój jest cichszy natomiast słyszę obydwa. Hitachi & Gumki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 Witam wszystkich serdecznie, od dziś mogę się cieszyć dwoma dyskami seagate 7200.9, poniżej wyniki: Będę miał chwile w tygodniu to postawie na nich system 64bitowy jak się sprawdzi to tak zostanie. Dodam jeszcze że za dwa dyski zapłaciłem 600zł na giełdzie warszawskiej, bo jeśli dobrze pamiętam to ostatnio padło pytanie gdzie w wawie można tanio kupić te dyski. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eKOKOsss Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 (edytowane) Dodam jeszcze że za dwa dyski zapłaciłem 600zł na giełdzie warszawskiej, bo jeśli dobrze pamiętam to ostatnio padło pytanie gdzie w wawie można tanio kupić te dyski. Wow :D Tanio. Oby tylko dobrze sięsprawowały bo Pan z giełdy może już tam nie stać następnym razem, ale odpukać :D Edytowane 3 Grudnia 2005 przez eKOKOsss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 Wow :D Tanio. Oby tylko dobrze sięsprawowały bo Pan z giełdy może już tam nie stać następnym razem, ale odpukać :DStoi zawsze, nie bez powodu sie chodzi na giełde o paru lat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 (edytowane) Witam. Dołączę do tematu, mam też problem, chciałbym kupić dysk 200~250GB, tylko że ma to byc naprawde bardzo szybki dysk, czy juz jest wiadomo jaki wybrać? Zastanawiałem sie nad Seagate Barracuda 7200.9 160gb, ale to jest 160GB, a wolałbym większą pojemność, później zaproponowano Samsung SpinPoint 200 GB (8MB cache, Serial ATA II) i teraz sam nie wiem, doradzcie coś panowie. A druga sprawa jest taka, żeby odczuć wyraźną poprawę predkosci to o ile musi być większy skok w wynikach programów testujących, bo może mi sie to wcale nie opłaca robić? W programie HD Tach 3.0 dysk na którym jest posatwiony system ma nastepjące wyniki: Burst Speed 95.0 Random access-13.7ms Average read-40.6MB/s Co waszym zdaniem powinienem zrobic, czy to dobre osiągi? Pozdro Zwykle dysk i tak jest najwolniejszym składnikem w systemie, więc moim zdaniem najszybszy z obecnie produkowanych jest i tak nie dość szybki :) Co nie zmienia faktu że pozytywnie powinieneś odczuć przejście ze średniej 40 MB/s na 60MB/s A jeżeli 160GB to za mało, 320GB jest ok i uśmiecha ci się średni transfer na poziomie 115MB/s to polecam 2x Seagate 7200.9 160GB spięte w RAID 0. To jest również alternatywne rozwiązanie dla tych którzy czekają na 300GB z nowej serii i doczekać się nie mogą. A RAID 0 działa wyśmienicie :) Pozdrawiam Piotr EDIT: Worms14, dopiero zobaczyłem że doskonałeś zakupu. Gratuluje. Zrób następny krok ... RAID 0. Edytowane 3 Grudnia 2005 przez PioMX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...