MeHow Opublikowano 6 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2005 Otoz, chcialem skompilowac ez-ipupdate do aktualizacji zmiennego IP pod usluge z dyndns'a . ./configure polecialo grzecznie, natomiast make wywala na koniec cos takiego: root@rufjan:/home/mehow/ez-ipupdate-3.0.11b7# make gcc -g -O2 -o ez-ipupdate ez-ipupdate.o conf_file.o md5.o cache_file.o pid_file.o conf_file.o(.text+0x2f3): In function `parse_conf_file': /home/mehow/ez-ipupdate-3.0.11b7/conf_file.c:88: undefined reference to `errno' collect2: ld returned 1 exit status make: *** [ez-ipupdate] Error 1 guglalem, czytalem INSTALL, README i dalej nie mam pojecia co to moze powodowac. Jakies pomysly? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 (edytowane) Może jakiegoś .h brakuje a może ktoś skopał źródła i nie dał #include <errno.h>. Tyle mi podpowiada moja bardzo skromna wiedza programistyczna :-) Binarkę sobie ściągnij i tyle. Edytowane 7 Października 2005 przez bigfan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 binarki niestety nie ma. Kod jest poprawny, bo u kumpla na debianie sie kompiluje. Obawiam sie, ze czegos brakuje u mnie w systemie, podejrzewam, ze brak mi jakiegos pakietu, tylko jakiego? Gugl niestety mi zbyt nie pomogl. Moze wy dacie rade? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 (edytowane) Zapokaż # find / -name errno.h Jak nie ma to zainstaluj kernel-headers. Edytowane 7 Października 2005 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 niestety jest. Wiec problem jest nadal aktualny. Znalazlem juz w necie binarke, ale ciagle zalezy mi na tym, zeby to przekompilowac sobie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinek Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 (edytowane) Z tym patchem powinno pojsc diff -burN ez-ipupdate-3.0.11b7/conf_file.c ez-ipupdate-3.0.11b8/conf_file.c--- ez-ipupdate-3.0.11b7/conf_file.c 2000-10-23 04:36:18.000000000 +0200+++ ez-ipupdate-3.0.11b8/conf_file.c 2003-04-17 19:31:50.000000000 +0200@@ -37,12 +37,16 @@ #include <conf_file.h>-#if HAVE_STRERROR+#if HAVE_ERRNO_H+# include <errno.h>+#else extern int errno;+#endif++#if HAVE_STRERROR # define error_string strerror(errno) #elif HAVE_SYS_ERRLIST extern const char *const sys_errlist[];-extern int errno; # define error_string (sys_errlist[errno]) #else # define error_string "error message not found" Mozesz sobie albo recznie przeedytowac albo skopiowac to do pliku, wgrac do katalogu gdzie masz zrodla, potem: patch -p1 <plik_z_tym_tekstemi jeszcze raz make. powinno pomoc pzdr. Edytowane 9 Października 2005 przez cinek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 binarki niestety nie ma. 1688103[/snapback] Jak nie ma jak jest. http://ez-ipupdate.com/ A swoją drogą w Debianie nie trzeba tego kompilować, bo jest stosowny pakiecik w repozytorium :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 bigfan zerknij na moj poprzedni post :) znalazlem binarke :) . Na stronie dyndns nei bylo, wiec naiwnie stwierdzilem, ze nie ma, skoro nie dodali. Program juz dziala, zainstalowalem wlasnie z binarki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^BerZerK^ Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 w debianie zawsze jest ddclient w repozytoriach. apt-get install ddclient nano /etc/ddclient.conf i ci dziala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 ^BerZerK^: ale co, za przeproszeniem, ma piernik do wiatraka? Pytanie było o kompilację a nie o repozytorium debiana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...