exodus.mc Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 Posiadam dysk WDC WD600AB (60GB). Ostatnio z dyskiem zaczely sie problemy. Wykazywal calkowite zepsucie - stukal, charczal itp. Posiedzialem kilka godzin i dysk wrocil do zycia. Cale 60 gb jest dostepne. Dysk zapelnilem w calosci donymi, formatowalem nawet pod dosem dyskietka startowa od 98 - brak prob odtworzenia jednostek alokacji. Jednakze od tej awari pojawilo sie cos dziwnego w SMART dysku. Mianowicie wyglada to tak 01 Raw Read Error Rate 51 200 1 0 OK: wartość w normie 03 Spin Up Time 21 102 94 3983 OK: wartość w normie 04 Start/Stop Count 40 97 97 3308 OK: wartość w normie 05 Reallocated Sector Count 140 199 199 14 OK: wartość w normie 07 Seek Error Rate 51 200 200 0 OK: wartość w normie 09 Power-On Time Count 0 96 96 3228 OK: zawsze pozytywnie 0A Spin Retry Count 51 100 100 0 OK: wartość w normie 0B Calibration Retry Count 51 100 100 0 OK: wartość w normie 0C Power Cycle Count 0 97 97 3215 OK: zawsze pozytywnie C4 Reallocation Event Count 0 186 186 14 OK: zawsze pozytywnie C5 Current Pending Sector Count 0 200 176 0 OK: zawsze pozytywnie C6 Off-Line Uncorrectable Sector Count 0 200 200 0 OK: zawsze pozytywnie C7 Ultra ATA CRC Error Rate 0 200 253 0 OK: zawsze pozytywnie C8 Write Error Rate 51 200 200 0 OK: wartość w normie To co mnie martwi to miejsca zboldowane. Jezeli chodzi o Raw Read Error Rate to np. SpeedFan podaje ta wartos jako krytyczna (ale wartosc aktualna jest 200 wiec nie jestem pewien czy to nie blad). Gorzej jest z Reallocated Sector Count - jak widzicie dysk podmienil bady - jest ich 14 (albo 140 wg speedfan - niewiem ktory program podaje prawidlowo). I teraz pytanie do was. Dysk jest juz uzywany od kilku dni. Reallocated Sector Count nie zwieksza sie ani nie zmniejsza. Czy jest bezpieczne go uzywac? Fitness w speedfan jest na zero performance za to na max... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 Dysk umarł ?? spróbuj hdd regenerator lub wdclear. Programy diagnostyczne z strony producenta ale s.m.a.r.t już Ci dysk pochował nie jako. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eros_14 Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 jak masz gwarancję to zanieś do serwisu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exodus.mc Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 Gwary nie mam :) hehe .. smart mi pogrzebal wiem ale dysk dziala jak marzenie. Co do wdclear lub wdclear to juz zostal tym przejechany - write zero z wdclear i test hddregenerator. Na poczatku byly bledy ale w koncu dziala. HDtach tez pieknie dziala. Bez zawieszen itp. Nie wiem co z nim robic. Chyba bede na nim trzymal przez miesiac jakies filmy (takie mniej wazne rzeczy) a pozniej sie zobaczy czy bady sie powiekszaja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 (edytowane) S.m.a.r.t czasami kłamie [;. Ale uważaj. Pozdr Edytowane 8 Października 2005 przez Domik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Wg jakiegoś tam programu (nazwy nie pamiętam) bazującego na odczycie SMART, to mój dysk ledwo "dycha". No i pod XP demonem prędkości nie jest, lecz pod 98 czy w programach diagnostycznych pod DOS, to całkiem ładnie wymiata. W Twoim przypadku pomijając bad sectory, to nie ma się czym przejmować.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...