t0mi Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 Hejka potrzebuje polaczyc 2 budynki na odleglosci 180 m jak narazie dziala z samymi antenkami przy 2 AP polaczonych w bridga 2x wap-4030a, chcialbym osiagnac najwieksza predkosc i nie wiem jakie anteny zakupic, nie wiem czy wierzyc tym kalkulatorom zasiegu na stronach internetowych.. chcialem zakupic jeden panel ok 15 dBi i druga yage 14 dBi... poradzcie jakies anteny w miare tanie.. jak zmierzyc predkosc na moscie jakim programem? dzieki za pomoc i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmic Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 pamietaj ze 54 mega to sciema i nigdy tyle nie uzyskasz!znaczy tyle bedzie pisalo!jak bedziesz mial 15 mega bedziesz sie cieszyl!antenki starcza napewno na taka odleglosc!nawet bez antenek mozesz sprobowac! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t0mi Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 na zwyklych antenkach mam 6 Mbps ale chodzi o cos wiecej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 Możesz zastosować zwykłe panele. Przy tak małej odległości zastosowanie zbyt mocnych anten może poskutkować pogorszeniem wydajności. Jesli chcesz mieć na serio 54Mbps, to polecam APki na 5GHz. Około 500zł/szt ze skrzynką, żeby można było powiesić na zewnątrz. Ja miałem "na biurku", bez antenek 4,8MB/s realnego transferu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mick1 Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 A ja proponuje jakies kierunkowe o niewielkiej mocy (slabe yagi albo helikalne). Mocy nie powinienes dac za wiele, bo mozesz pogorszyc sygnal, jak dasz za mocne anteny, a kierunkowymi najmniej bedziesz sial po okolicy :) Co do predkosci, to nie spodziewaj sie wiele wiecej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaWrzOL Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Proponuje Yagi 12dBi. Powiedz jeszcze czy jest widocznosc optyczna. A co do 54Mb to jest osiagalne szczegolnie przy 180m. Moj kolega chodzi sobie na podworku z laptopem wlasnie na 54Mb/. Odleglosc od Ap 2 sciany + 30m wiec niech nikt nie mowi ze przy 180m i zachowanej widoanczosci i 100% czystej strefie fresnela nie bedzie 54Mb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mick1 Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 OK zlapal maks szybkosc (54Mb), ale czy sprawdzal czymkolwiek, czy faktycznie przejda mu te 54 megabity? Watpie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...