Skocz do zawartości
woj7up

MONITOR 17" Czy iiyama????

Rekomendowane odpowiedzi

Witam raz jeszcze :wink: (grzesio ....juz sie tak nie rozpisze)

Mianowicie.........

Chcę kupic monitor mam na oku 2 modele

1. IIYAMA 17" HF-703UT Vision Master 407 980.00 PLN http://www.iiyama.pl/pages/produkte/crt_pl...php3?id=HF703UT

2. IIYAMA 17" HM-703UT Vision Master 413 PRO 1080.00 PLN

http://www.iiyama.pl/pages/produkte/crt_pl...php3?id=HM703UT

Chciałbym zebyście mi doradzili który wybrać, ewentualnie jaki inny model, o równie dobrych parametrach ( w 1280x1024 musi być 85Hz i w podobnej cenie)

Prosze o wasze zdanie co do tych monitorów.

W modelu HM-703UT Vision Master 413 PRO jest ponoć dość dobry kineskop Diamondtron M˛ w ktorym jest wada tak jak w trinitronach czyli jakies 2 paski biegnace wzdłuż krawedzi kineskopu. Jak to wygląda na żywo bo jeszcze tego nie widziałem, czy jest to dokuczliwe i tak dalej.

Prosze o sugestie i pomoc. Z góry dziękuje

CIAO :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z paskami to jest tak ze jedni ich nie widza a innym strasznie denerwuja, musisz pujsc do jakiegos sklepu i sam zobaczysz czy ci przeszkadzaja (widac je na jasnym tle w 1/3 i 2/3 wysokosci ekranu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przez kupe czasu pracowałem bez tych pasków, a od pół roku mam monitor z paskami. Osobiście w ogóle ich nie zauważam ani mi nie przeszkadzają.

Z drugiej strony, moja siostra kiedy kupowała 19" Samsunga i dostała z paskami, to nie mogła wytrzymać i musiała zmienić na inny. Ona jest grafikiem, więc rozumiem dlaczego mogłoby to jej przeszkadzać, ale mnie w ogóle to nie przeszkadza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stary kupilem ostatnio sobie neca fe 700+ z kineskopem mitsubishi diamondtron i jedyna chwila kiedy przypominam sobie o tych paskach to ta w ktorej pisze cos w wordzie (biale tlo) sam kineskop jest porzadny i polecam paps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sork za doklejkę,

Czy ktokolwiek z was ma doświadczenie z dużymi ( >19'' ) monitorami. Ostrzę sobie zęby ( i namiętnie zbieram ) na Mitsubishi Diamond Plus 230SB ( 22'' ).

Jakieś wady? Jakieś zalety?

Może coś lepszego w podobnym przedziale cenowym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tak ja tez sie napalalem na iiyame a sie okazalo ze philips ten co mam czyli 107p20 ma lepsze parametry i (pasmo 234MHz) iiyamie 160 chyba no i iiyama kosztowala z 1300 - 1500zl a filips 1030zl i sie ciesze ze mam philipsa

a te iiyamy za 1kzl to zlom nie bierz tego - co do paskow to miesiac i juz ich nie widac -0czy sie przyzwyczjaja)

aha po co ci w 1280x1024 85hz???? przciez na 17 to i tak za duza rodz - no chyba ze do grania.......

w moim filipsie w takiej rodz spox masz 85hz wyciagniesz 90nawet

pozatym w tym filipsie masz plaski kineskop a nie szklo na kineskopie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tak ja tez sie napalalem na iiyame a sie okazalo ze philips ten co mam czyli 107p20 ma lepsze parametry i (pasmo 234MHz) iiyamie 160 chyba no i iiyama kosztowala z 1300 - 1500zl a filips 1030zl i sie ciesze ze mam philipsa

a te iiyamy za 1kzl to zlom nie bierz tego - co do paskow to miesiac i juz ich nie widac -0czy sie przyzwyczjaja)

aha po co ci w 1280x1024 85hz???? przciez na 17 to i tak za duza rodz - no chyba ze do grania.......

A jak wypada geometria i kolory...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wypada geometria i kolory...?

obrass i kolory zarypiste

aha monitor ma funkcje podwyzszenia kontrastu - light frame 2 - jak to wlaczam np. w quake 3 i rodz 1600x1200 i AAx4 to wszytskim gały wychodza - super :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...te iiyamy za 1kzl to zlom nie bierz tego...

aha monitor ma funkcje podwyzszenia kontrastu - light frame 2 - jak to wlaczam np. w quake 3 i rodz 1600x1200 i AAx4 to wszytskim gały wychodza - super :wink:

Zdeczko przesadzasz ;)

Monitory Iiyamy są bardzo dobre, ostatnio modele 17 sporo staniały i za tę cene (około 1000) to aktualnie najlepsze monity!

Vision Master Pro 413 ma tez opcje rozjasniania i zgadzam sie, że wygląda to w grach i filmach super!

Gadanie o monitorach na podstawie parametrów to bzdura, każdy egzemplarz może się różnić i to bardzo!

Monitor trzeba wybrac organoleptycznie ;) !!

Idziesz do sklepu oglądasz wszystko co mają (z użyciem Nokia Test) i potem idziesz do innego sklepu i powtarzasz czynność :)

Nie warto szukać najtańszych sklepów w tym przypadku, lepiej zapłacić nawet 100 (!) więcej i kupić ten sam monit w innym sklepie ale bez wad geometrii !

Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

Monitor to "najgorsza" rzecz do kupienia bo złą decyzje "widzisz" przez nastepne kilka lat :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...te iiyamy za 1kzl to zlom nie bierz tego...

Zdeczko przesadzasz ;)

Monitory Iiyamy są bardzo dobre, ostatnio modele 17 sporo staniały i za tę cene (około 1000) to aktualnie najlepsze monity!

Vision Master Pro 413 ma tez opcje rozjasniania i zgadzam sie, że wygląda to w grach i filmach super!

Gadanie o monitorach na podstawie parametrów to bzdura, każdy egzemplarz może się różnić i to bardzo!

Monitor trzeba wybrac organoleptycznie ;) !!

Idziesz do sklepu oglądasz wszystko co mają (z użyciem Nokia Test) i potem idziesz do innego sklepu i powtarzasz czynność :)

Nie warto szukać najtańszych sklepów w tym przypadku, lepiej zapłacić nawet 100 (!) więcej i kupić ten sam monit w innym sklepie ale bez wad geometrii !

Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

Monitor to "najgorsza" rzecz do kupienia bo złą decyzje "widzisz" przez nastepne kilka lat :)

komu ty to mowisz???/ dlatego wybralem philipsa

a wogle najlepsze monitory to eizo i to jest bezdyskustyjne tylkko ze 17' kosztuje 2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wogle najlepsze monitory to eizo i to jest bezdyskustyjne tylkko ze 17' kosztuje 2000

Do Ciebie zaadresowana była część na temat jakości monitorów Iiyama.

"Poradnik" zaś do osoby pytającej o radę.

Poza tym, z tego co napisałes wynikało, że kierujesz sie przy zakupie danymi z papierków producenta :!:

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te paski przeszkadzaja raczej w 19stkach (moje subiektywne odczucie). Na 19 Iiamy qrw..ca mnie strzelala przez te paski a na 17 soniaka ich prawie nie widze. Paski sa w kazdym plaskim kineskopie (poza tft ofkoz)

Jak masz kase to radze kupienie soniaka, iiama ma straszne odchyly (jeden monitor wporzo inny parananoja a inny cienki i go juz nie oddasz). Mam same zle doswiadczenia z iiama, soniaki natomiast ostatnio bardzo mile zaskakuja (obraz zyleta, odswiezanie, geometria)

Poza tym jak juz chcesz wydac to siano, to kaz postawic sobie te monitory obok siebie wlacz najlepiej nokia monitor test i oceniaj w sklepie przed zakupem a nie w domu po zakupie. Jak ci nie pozwola to idz do innego sklepu.

Nie kupuj wysylkowo!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Ciebie zaadresowana była część na temat jakości monitorów Iiyama.

"Poradnik" zaś do osoby pytającej o radę.

Poza tym, z tego co napisałes wynikało, że kierujesz sie przy zakupie danymi z papierków producenta :!:

Pozdrawiam,

to jest moje zdanie ze philips jest dobry - kuzyn tez chcial 17' iiyame kupic to moo w sklepie odradzili bo mowili ze duzo reklamacji jest i sa jakies cyrki z gwara

a parametry to nie wszystko ale daja pewne pojecie o produkcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak masz możliwośc i pieniądze to kupuj iiyame, są to z całą pewności dobre monitory. Choć wśród 17" sa lepesz i nie koniecznie tak drogie.

Jakie masz na myśli?

Ja zastanawiam się nad Samsungiem SM 757 DFX lub 757 Magic Bright - nie wiem tylko czy ten monitor z Magic Bright jest wart 100 zł więcej. Ma ktoś taki? http://www.samsung.com.pl/produkty/monitor...ory/sm757mb.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...