Skocz do zawartości
rops

Asrock K8nf4g Vga Gf 6100 /nforce 410 Mcp/

Rekomendowane odpowiedzi

K8NF4G-SATA2 1.6 MOD BIOS

Witam!!

Mam zamiar do takiej płyty kupic semprona 3000+ i do ilu będe mógł podniesc napiecie na cpu i w jakim zakresie zmieniac napiecie na tym zmodownym biosie? Aha u czy kazdy 3000+ ma ncq czy to tylko niektóre?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponuje daj CPU link i NB link na 200 i jedz fsb zobacz ile maxymalnie podniesiesz i napisz

mi sie postuje na 330 ale 310 to max stabilnosci .

to wina mojego proca wiecej nieda rady.

Dałem CPU link i NB link na 200 (normalnie mam na 800), niestety ta magiczna bariera 319Mhz nie do przejścia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to wyglada z prockami masz zaznaczone które nie są z CnQ

Dołączona grafika

napiecie do 1,55V normalnie jak po Vmodzie

Dałem CPU link i NB link na 200 (normalnie mam na 800), niestety ta magiczna bariera 319Mhz nie do przejścia

a reszta ustawien podaj albo odezwij sie na gg.

Edytowane przez GenetiX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki, a jak jest z napieciem na pamieci? i czy da sie regulować timingi?

i ostatnie pytanie..... czy pamieci idą za fsb procesora?? np jak mam fsb 200 to pamieci na 400 a jak mam fsb 250 to pamieci na 500???? Czy pamieci mozna sobie normalnie zablokować na danej predkosci? I sądząc po waszych wynikach o/c mam rozumiec ze dzielniki PCI/AGP są zablokowane.

Sorry ze tak sie o wszystko pytam ale powaznie sie zastanawiam nad kupnem tej płyty razem z sempronem 3000+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak masz dzielnik 133/166/200/auto od ktorego beda sie podnosic wraz

z fsb i opcje flexibility option jesli wlaczysz pamieci praktycznie sie niepodkreca zostana tak jak ustawisz 133/166/200

"praktycznie" tzn. ja przy 310 mam na ramach 209 (flexibility enabled+ memory clock 200)

Edytowane przez GenetiX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie podczas kręcenia jest pewna granica do ktorej komp chodzi stabilnie, pózniej idzie jeszcze wyciagnac przynajmniej kilka mhz przy ktorych komp jest niestabilny a tutaj nie ma tej granicy niestabilności tylko przy 320Mhz komp się wogóle nie odpala, przy 319Mhz komp chodzi stabilnie (8godzin Prime bez errorów)

U mnie jest dokładnie to samo. 319MHz 100% stabilnie 320MHz - czarny ekran. Musi być jakieś ograniczenie w biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to wyglada z prockami masz zaznaczone które nie są z CnQ

Dołączona grafika

napiecie do 1,55V normalnie jak po Vmodzie

a reszta ustawien podaj albo odezwij sie na gg.

Dołączona grafika

probowalem tez na innych, ale niestety to samo

Edytowane przez cudak10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WitamDlaczego w programie Asus Probe miga mi napis

"chassis fan below threshold!!!"chassis fan to sa wiatraki w obudowie?Jesli tak to ja ani jednego nie posiadam wiec chyba dlatego tak miga.Dobrze mówie?

Aha..i w obudowie mam 4 miejsca na wentylatorki...załozyc w tych miejscach te wentyle??Pomoze to obnizyc temperature w obudowie i tym samym temp procesora?

Upsss...przepraszam wszystkich pomylily mi sie teamty!!!

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie botuje sie spokojnie na 331 wiec nierozumiem czemu niemozecie przekroczyc 319 :(

niestety do windowsa nie wejde bo proc za cienki

Dołączona grafika

ten wynik jest bez wiekszego kombinowania dlatego pamieci dalem na 133 i flexibility enabled

Edytowane przez GenetiX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie botuje sie spokojnie na 331 wiec nierozumiem czemu niemozecie przekroczyc 319 :(

niestety do windowsa nie wejde bo proc za cienki

Dołączona grafika

ten wynik jest bez wiekszego kombinowania dlatego pamieci dalem na 133 i flexibility enabled

A jaką masz ustawioną wartość mnożnika HT na linku CPU-NB? U mnie wstaje na częstotliwości powyżej 319MHz tylko jak dam x1 (200MHz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PROSZĘ NIEZADAWAJCIE MI PYTAŃ W STYLU CO UŻYWAŁEŚ DO MODOWANIA LUB ZMIEŃ TO LUB TAMTO.

POWTARZAM PO RAZ KTÓRYŚ:

JA GO NIEZMODYFIKOWAŁEM DLATEGO ŻE NIEMA SOFTU DO EDYCJI ASROCK JEST ANTY OC WIĘC NIEWYPUSZCZA NIC TYMBARDZIEJ AMI MEGA.

JEDYNY PROGRAM JAKI ZNAM TO AMICBP ALE ON NIE DAJE MOŻLIWOŚCI EDYCJI TYLKO ZMIANY USTAWIEŃ DEFAULTOWYCH.

KTOŚ MI POMÓGŁ ALE WSPÓPRACA Z NIM JEST CIĘŻKA :( BO TO OSOBA Z SUPORRTU ASSROCKA WIĘC

NIEMOGĘ MU KAZAĆ ZRÓB I ZMIEŃ TAMTO,CO NAJWYŻEJ DORADZIĆ,OPISAĆ DZIAŁANIE I POPROSIĆ O ZMIANIE.

I TAK O DZIWO JEST BARDZO SKORY DO POMOCY I ODPOWIDA NA WIEKSZOSC PYTAŃ.

BIOS MIAŁ BYĆ NA MÓJ PRYWANTY UŻYTEK ALE PO TYM JAK JUŻ JEST NIEWIEM JAK TO BEDZIE DALEJ.

MAM NADZIEJE ŻE SIĘ JESZCZE NIEZORIENTOWAŁ,DLATEGO NIECHCIAŁEM GO DAĆ.

NIEDA SIĘ ZMIENIC ANI MNOZNIKA ANI NAPIĘĆ DLA SEMP PONIZEJ 3000+ BEZ C'N'Q

NIEDA SIĘ PODNIEŚĆ NAPIĘCIA NA PAMIĘCIACH JEST LIMIT H/W TYLKO MOD.

NIEDA SIĘ DODAĆ DODATKOWYCH OPCJI W USATWIENIACH TIMINGÓW TYLKO A64INFO LUB A64TWEAKER

PS.sorry ze krzycze ale sporo osób zadaje pytania nieczytając tematu.

Edytowane przez GenetiX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to rozumiem - gość może wylecieć z roboty gdyby się coś wydało ... pozostaje liczyć na MERLINA .

zapomnij o merlinie wątpię zeby zmienił AMI to nie AWARD,

a pozatym dopaść go to wielki problem ja niemoge od długiego czasu z nim porozmawiać ani na ICQ ani na maile nieodpowiada

Edytowane przez GenetiX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapomnij o merlinie wątpię zeby zmienił AMI to nie AWARD,

a pozatym dopaść go to wielki problem ja niemoge od długiego czasu z nim porozmawiać ani na ICQ ani na maile nieodpowiada

O dziwo MERLIN bywa lub bywał na forum hslab.pl - i co ciekawe komunikował się po polsku :-) /no chyba ,że ktoś się podszył pod niego ale chyba nie ... /

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O dziwo MERLIN bywa lub bywał na forum hslab.pl - i co ciekawe komunikował się po polsku :-) /no chyba ,że ktoś się podszył pod niego ale chyba nie ... /

człowieku gdzie ty żyjesz ???? ostatni raz widziałem go na hslabie jak ktos otworzył temat " A Merlin ma wszystkich w dup..",

a to że komunikuje sie po polsku to jasne przecierz jest polakiem ehhehe

zanim cos napiszesz najpierw zorientuj sie w sytuacji,niż masz pisać takie rzeczy

Edytowane przez GenetiX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

człowieku gdzie ty żyjesz ???? ostatni raz widziałem go na hslabie jak ktos otworzył temat " A Merlin ma wszystkich w dup..",

a to że komunikuje sie po polsku to jasne przecierz jest polakiem ehhehe

zanim cos napiszesz najpierw zorientuj sie w sytuacji,niż masz pisać takie rzeczy

Pewnie go rodacy wkurzyli co raz to nowymi żądaniami ... ale fakt nie interesowała mnie je go twórczość bo nie miałem mobo abita przez ostatnie 4 lata :-) . Sorry za nieaktualną informację .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis doszedł do mnie mój nowy nabytek

Sempron 2800+ s754. >>SELEKT<<<

Niestety druga kość słabsza i niechce pojsc na 464Mhz :(

Ale to bedzie nowy rekord tej płyty i chyba rekord SuperPi :) 1MB - 34.891s(34.625s poprawiony)

8*348=2784Mhz

Dołączona grafika

CpuZ

http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=66252

Edytowane przez GenetiX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8*348

CPU spread SPC disabled

PCI spread SPC disabled

SATA spread SPC disabled

HTT spread SPC disabled

C'n'Q disabled

Memory Clock - 133

Memory Flexibility - disabled

Timingi 9-3-3-3 1T

M.a.latency 8ns

Read preamble 9.5ns

CPU i SB link- 200

Niedługo zabieram się za Vmoda na 1,65-1,7V

Memory voltage - Ultra High

Edytowane przez GenetiX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8*348

CPU spread SPC disabled

PCI spread SPC disabled

SATA spread SPC disabled

HTT spread SPC disabled

C'n'Q disabled

Memory Clock - 133

Memory Flexibility - disabled

Timingi 9-3-3-3 1T

M.a.latency 8ns

Read preamble 9.5ns

CPU i SB link- 200

Niedługo zabieram się za Vmoda na 1,65-1,7V

Memory voltage - Ultra High

No właśnie widzę, że masz HT ustawione na 200MHz... To kiszka, puść jakiś benchmark 3D... U mnie przestawienie HT na 200MHz powoduje prawie 50% spadek wydajności w 3D, a na innym ustawieniu nie idzie mi szyna wyżej 319MHz. Na 200MHz HT dobiłem do 340MHz. Porypana ta blokada. Asrock już takie coś zasadził 939-Dual-SATA2 tylko trzymało ją na 275MHz. Tam się to dało usunąc w modowanym biosie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis doszedł do mnie mój nowy nabytek

Sempron 2800+ s754. >>SELECT<<<

Niestety druga kość słabsza i niechce pojsc na 464Mhz :(

Ale to bedzie nowy rekord tej płyty i chyba rekord SuperPi :) 1MB - 34.891s(34.625s poprawiony)

8*348=2784Mhz

Dołączona grafika

CpuZ

http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=66252

Proc jest ode mnie, ma bestia potencjal :D

Mysle, ze na wyzszym napieciu i na wodzie, mozna powalczyc o 2.9Ghz lub wyzej ;)

Przegladam wlasnie ten temat i musze powiedziec, ze jak na plytke middle-low to nawet niezle sobie radzi na tym zmodowanym biosie :P

Oby tak dalej :)

Pozdrawiam i zycze wielu Mhz'ow ;)

Edytowane przez MaciusieK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie jest rozwiązanie podaj link???

u mnie niema spadku 50% w 3D

hmm dziwne mam kartę PCI-ex

http://www.ocworkbench.com/ocwb/ultimatebb...ic/30/5271.html

Do 939-SATA2 istniał bios bez tej blokady... i jest kilka modowanych biosów na nim zrobionych. Do K8NF4G takiego biosu nie było niestety... chociaż jak to mówią CHGW. Parę osób próbowało starszych biosów, ale bez moda nie idzie osiągnąć granicy blokady, więc kto wie, moze któryś ze starszych biosów tego nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedzcie mi bo jestem zoltodziobem jesli chodzi o O/C i jest to moj pierwszy procek ktory podkrecam czy obnizajac taktowanie pamieci do 133 po to tylko zeby wykrecic bardziej procka nie zmniejsza jego wydajnosci bo przeciez ram to bardzo wazna rzecz mi sie wydaje jesli chodzi o wydajnosc

uswiadomcie mnie jesli sie czegos nie kumam:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi