opo Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 niestety nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenetiX Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 widze w temacie cisza jak ktos wie jak zrobic V-moda powyzej 1,55V niech mi da cyne na PW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_l_o Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 mlo możesz mieć zle podłaczone taśmy ATA,ewentualnie cieńkie chłodzenie(lub źle zamontowane na procu) i na dzieńdobry przegrzanego procka.Napisz jescze coś o HDD bo spieprzony potrafi sie objawiać w ten sposób.Zapuść jakis programik do temperatury (np speedfan , everest) ,póżniej 3d marka albo coś co konkretnie obciąży procesor(np kompresja DVD na avi) i po zakończeniu lookaj na temperature proca.Jak osiągne 65-70'C no to masz problem z wiatrakiem.Jeżeli bedzie w normie to w speedfanie masz temp dysku i zestaw raportów S.M.A.R.T .Poczytaj na ten temat na tweaku i jak cos sie nie bedzie zgadzać to prawdopodobnie twardy sie do piachu szykuje. Temperatury mam w normie, taśm ata nie posiadam bo jadę na samsungu sata2. Proc na 2,55 GHz nie przekracza 48*C w pełnym stresie. Wszelkie 3dsmarki przechodzą tylko to denerwujące przycinanie. Podejrzewam że to może być wina SB bo ten radiatorek parzy jak jest HT ustawione na 600MHz czyli realnie gdzieś w okolicach 950MHz, a jak ustawiam na 400MHz to jest nieco lepiej z temperaturą, ale przycięcia występują nadal tyle że rzadziej. Powiedzcie czym chłodzicie SB bo ten domyślny radiator to się raczej nawet do normalnej pracy nie nadaje a co dopiero do jakiegokolwiek OC... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Temperature masz troche wysoką... U mnie po 42*C dzieją sie straszne jaja....po o/c oczywiscie...zmien paste pod coolerem jesli masz zwykla to na ArcticSilver5 lub Colaboratory Liquid Pro...u mnie to pomoglo...Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_l_o Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Pasta rzeczywiście nienajwyższych lotów bo to jakaś zwykła srebrna.Coolerek to pentagram QV-80 AlCu więc raczej nie będzie to jakoś genialnie chłodzić, ale jeśli nie używałeś nigdy klienta rc5 to wierz mi że trudno o coś co bardziej rozgrzewa proca. Ponawiam pytanie o sposób chłodzenia mostka połódniowego bo raczej to jego wina... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariushek Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Temperature masz troche wysoką... U mnie po 42*C dzieją sie straszne jaja....po o/c oczywiscie...zmien paste pod coolerem jesli masz zwykla to na ArcticSilver5 lub Colaboratory Liquid Pro...u mnie to pomoglo...PozdrawiamA u mnie jest 60 stopni w stresie, a procesor zupełnie stabilnie bryka na 2700MHz. Jak miałem Durona 1400@1910MHz to temperatura w stresie sięgała 85 stopni i też było wszystko ok :) Co więcej procesor tak działał półtorej roku, a teraz dalej służy mojej siostrze... Temperatura nie jest jakimś krytycznym czynnikiem. Wiadomo niższa temperatura pozwala wyciągnąc parę MHz więcej przy overclockingu, ale na niepodkręconym procu nie powinna mieć wpływu właściwie żadnego. Dopiero jakby dobiła 100-120 stopni to pewnie by proc umarł, ale do samego końca powinien chodzić ok, jeśli nie był podkręcony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 jakie ma timmingi mariuschek?? bo mi wyzej nie lata niz 319 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariushek Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 jakie ma timmingi mariuschek?? bo mi wyzej nie lata niz 319 U mnie też zbiosu max 319MHz. Dokręcam go w windowsie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenetiX Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 no pewnie bo wiecej sie nieda z poziomu biosa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 ale z windy max 333 dalej freezyyyyy. dałem nawet 1.5v ikiszka. na def v idzie mi do 319 stabilnie wiec niewiem.. moze zamało v??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyhoho Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 pojawily sie tu problemy z wgraniem MOD BIOSU musze z przykroscia przyznac ze mi tez sie to nie powiodlo :-( moze ma ktos jakies sugestie??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenetiX Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 (edytowane) ale z windy max 333 dalej freezyyyyy. dałem nawet 1.5v ikiszka. na def v idzie mi do 319 stabilnie wiec niewiem.. moze zamało v??? niom napewno ja mam selekta i na 2800mhz potrzeba mi 1,62 a mam teraz 1,58 :( i max 342-344 :( co do mod biosu to poczytaj sobie jak sie robi update w dosie a potem pisz ze sie nieda,jakos takich osób jak ty jest niewiele, dlaczego bo są niedoinformowani jak ty. Edytowane 14 Lutego 2006 przez GenetiX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XiAo_20 Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 (edytowane) pytanko czy jest sens robienia vmoda na 1,55V czy np. przy 1,5V osiagacie juz praktycznie max wyniki na tej mobo bo kumpel mnie prosi bym mu zrobil vmoda na tej mobo wlasnie i tak mysle czy dac od razu na maxa czy 1,5V styknie mozecie podac np. jakie macie wyniki max przy 1,5V i przy 1,55V thx jak cos >>dobra zrobilem mu polaczenie na 1,55V >>niech sie bawi OC a co Edytowane 16 Lutego 2006 przez XiAo_20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyhoho Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 Skad i po co tyle agresji GenetiX myslalem ze to forum ma sluzyc pomoca i wymiana doswiadczen!!! Widzialem u kogos ten sam problem i chcialem sie dowiedziec czy jest nas dwoch czy moze wiecej a moze popelniamy jakis kardynalny blad :huh: Niemniej jedna dziekuje za instrukcje choc forma w jakiej to robisz pozostawia wiele do zyczenia!!! Nastempnym razem moze nie odpisuj jesli jest to tak banalne dla Ciebie i zostaw odpowiedzi na pytania zbyt dla Ciebie przyziemne innym bardziej wyrozumialym uzytkownikom tego forum! :-) !!!PEACE!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 krzyhoho ja zgadzam sie z genetixem. na forum zostało to opisane w wystarczający sposób. jak nie wiesz jak to zrobić to może oznaczać ze nie jesteś na to gotowy. albo masz zamałe doświadczenie. i w wypowiedzi genetixa nie widze zadnej agresji. raczej to ty jesteś agresorem. czytaj forum dokładnie od początku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyhoho Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 dzieki "opp" za blizsze naprowadzenie mnie do rzeczy ktorre powinienem przejzec a to ze znam sie mniej na tych maszynach niz Wy to wiem nie od dzis i wlasnie dlatego zaczolem korzystac z tego forum! W stosunko do GenetiX'a nie zamiezalem byc agresywny owszem wkradlo sie tam troche irroni za co przepraszam jesli kogos urazilem!!! PEACE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyhoho Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 dobra udalo mi sie zflashowac tego biosa a najlepiej napisane bylo jak to zrobic na stronce asrocka choc zapomnieli oni o tym ze nazwy plikow trzeba pisac razem z rozszezeniami :-) ja tego nie wiedzialem ale sprobowalem i poszlo :-) niestety nic to nie zmienilo bo nadal nie przeskocze fsb 280 na 290 nie wstaje a co jest pomiedzy nie wiem bo kilkadziesiat Hz mnie nie rajcuje :-) :mur: pozostale parametry wygladaja nastepujaco CAS 2,5 Trcd 3 Trp 3 Tras 7 ram mam ustawiony na 166 choc A64 Info pokazuje jak bym mial ustawione 133 :blink: a z kolei predkosc ramu "wycenia" na 180MHz oba mostki mam na 600 mnoznik na auto ale widze ze A64.. widzi x3 a HT Link na 840MHz jesli ktos ma jakies sugestie co do zmian (bo ja jestem zoltodziobem)to skorzystam i bede testowal dalej :lol: obawiam sie jednak ze bez zmiany napiecia nic nie wskoram :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_l_o Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 ustaw ram na 133 cl3 timingi na auto jeśli jeszcze nie ustawiłeś opcji dodanych w modowanym biosie na sugerowane w tym temacie to to zrób i powinien dojść do ht300. Pozatym jeśli się nie mylę to twój proc ma możliwość regulacji napięcia i mnożnika więc z tym też pokombinuj. Ja na dość słabej sztuce semp2600 mam stabilne ht315 dalej to już loteria... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyhoho Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 ustaw ram na 133 cl3 timingi na auto jeśli jeszcze nie ustawiłeś opcji dodanych w modowanym biosie na sugerowane w tym temacie to to zrób i powinien dojść do ht300. Pozatym jeśli się nie mylę to twój proc ma możliwość regulacji napięcia i mnożnika więc z tym też pokombinuj. Ja na dość słabej sztuce semp2600 mam stabilne ht315 dalej to już loteria... jesli chodzi o regulacje mnoznika i nap to juz w biosie 1,5 mialem taka mozliwosc i zarowno wtedy jak i teraz z biosu nie przeskocze 1,45V :mur: a o ktore dokladnie dodane opcje Ci chodzilo??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 a ile ich jest tych dodanych?? zauważyłeś wogle jakieś?? a tak wogle to genetix to opisał co jest dodane i co pozmieniać. zapraszam do leORT: ORT: ORT: ktury. wystarczy poczytać a nie o gotowce pytać. może wiecej sie coś dowiesz:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyhoho Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 teraz to sie juz OPP czepiasz!!! nie chcesz mi pomoc to nic nie pisz!!! sa zyczliwi forumowicze i mam nadzieje ze oni mi pomoga :-P A gdybys sie przyjrzal to zauwazylbys ze prawie wszystkie ustawienia mam takie jakie byly wczesniej sugerowane tu dlatego tez sie pytam co moglbym zmienic! Po raz kolejny Ci przypomne ze nie jestem tak dobry jak Wy w te klocki z tad tez szukam pomocy TU!!! :rolleyes: PEACE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 Krzycho - nie potrzebnie sie unosisz,naprawde moim zdaniem ich wypowiedzi sa takie jak byc powinny,przeczytaj temat,bo nie uzyles jeszcze zadnej z opcji ktore sa w modowanym biosie,mianowicie dodane zostala zmiana MAL i RP czyli alpha timingow,jak je ludzie maja ustawione poszukaj i poprobuj zaznacze tylko ze dla kazdego taktowania ramu inne sa lepsze...zeby juz nie kazac Ci tak szukac i czytac napisze ze te opcje zmieniasz na koncu na samym dole timingow pamieci zmieniasz auto na manual i pojawiaja sie dwie dodatkowe opcje ,ja mam ustawione MAL na 8 ,RP na 4.5 badz 9.5 w zaleznosci jak jest proc krecony,pzdr i nie unos sie ani nie czepiaj,ludzie proboją Ci pomoc ,i takie odpowiedzi sa jak najbardziej na miejscu...moim zdaniem przeczytaj wszystko co zostalo napisane w temacie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_l_o Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 jesli chodzi o regulacje mnoznika i nap to juz w biosie 1,5 mialem taka mozliwosc i zarowno wtedy jak i teraz z biosu nie przeskocze 1,45V :mur: a o ktore dokladnie dodane opcje Ci chodzilo??? http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...600&st=120# na początku tego tematu masz vmoda i już masz napięcie 1,55-1,6 :D obniż mnożnik i jedź z fsb, pamięci i mostki narazie ustaw na jak najmniej wymagające setupy. Jak już podciągniesz proca do zamierzonego pułapu, próbuj walczyć o ogólną wydajność. Jeśli na wysokich timingach pamięci i 133MHz szynie nie będzie Ci proc chciał wyżej pójść to już poprostu wina sztuki i nic nie poradzisz, a właściwie niewiele... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadim Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 teraz to sie juz OPP czepiasz!!! nie chcesz mi pomoc to nic nie pisz!!! sa zyczliwi forumowicze i mam nadzieje ze oni mi pomoga :-P A gdybys sie przyjrzal to zauwazylbys ze prawie wszystkie ustawienia mam takie jakie byly wczesniej sugerowane tu dlatego tez sie pytam co moglbym zmienic! Po raz kolejny Ci przypomne ze nie jestem tak dobry jak Wy w te klocki z tad tez szukam pomocy TU!!! :rolleyes: PEACE opo ma racje, wsystko jest opisane w tym topicku, poczytaj, sa tam moje wypowiedzi ja tez nie moglem pojechac wyzej niz wczesniej dopoki nie zmieniłem 2 opcji w biosie, ale o tym pisze na wczesniejszych stronach ok.8-9-10 Wszystko pisze, poczytaj a nie zdajesz sie na łaske ludzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalux Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 co moze byc przyczyna ze powyzej 260 nie chce mi sie windows zaladowac? mam 2800+, bios 1.6mod ht cpu-nb 600, pamiec 133 2,5 4-4-8-1. Zjechac z 600 na mniej? Jak daje 200 to w 3dmarku wyniki mi spadaja o polowe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 (edytowane) i wiecej konkretow podaj bo tak mozna sie tylko domyslać. a nie o to chodzi zeby sie domyslac ale zeby pomoc. a to co napisałeś duzo mi nie mowi jaka pamiec zasilac z chyba że ta dla ciebie nie jest wazne:P Edytowane 19 Lutego 2006 przez opo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadim Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Napisze jeszcze raz dla tych co im sie o strone nie chce cofnac: dzięki ustawieniu w biosie (mod bios 1.6) : Read Preamble - 9.5 ns Asyc Latency - 8.0 ns Udało mi sie podkrecic sprzet. a wczesniej nie mogłem 290 stablinie utrzymać ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalux Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 ok - nie wiem jaka mam pamiec (pewnie jakas no name :) ) co do zasilacza to 350W. Jak chce w cos pograc to musze zjechac z hht na 250 - chyba to wina ustawienia ramu - bede konbinowal jutro wieczorkiem :) temperature mam na 270 okolo 38 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_l_o Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 ok - nie wiem jaka mam pamiec (pewnie jakas no name :) ) co do zasilacza to 350W. Jak chce w cos pograc to musze zjechac z hht na 250 - chyba to wina ustawienia ramu - bede konbinowal jutro wieczorkiem :) temperature mam na 270 okolo 38 stopni. u mnie sie strasznie grzał SB (ten za gniazdami PCI ze złotym radiatorem), po wymianie pasty i dołożeniu małego radiatora osiągnąłem wyższe fsb 100% stable. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo23 Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 ma ktos takiego konfiga na asrocku z twinmosami 2x512 ? czy to da sie podkrecac? czy lepiej miec pamiec 1gb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...