olo23 Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 (edytowane) Pytanie za 100pkt czy ktoś potrafi znaleść na plycie rezystory smd C600 i C607 Prosiłbym o zdjecie jak to mozliwe. One powinny byc obok siebie.r jedyne info jak narazie na necie znalazlem tutaj ---> http://www.rhcf.com/sis-bin/ultimatebb.cgi...30;t=000052;p=3 tylko to chyba inna plyta co ty chcesz ale tez asrock :) Edytowane 1 Marca 2006 przez olo23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenetiX Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 wlasnie o tym mowie na dniach robie u siebie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo23 Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 CLOCK MODE: sync CPU freq: 280 (wiem, ze moglbym wiecej, ale jak na razie mi wystarczy) SPREAD CENTRUM: wszystkie disabled C'n'Q: disabled (bo semp2800+ nie ma tego) MEM CLOCK: 166Mhz FLEXIBILITY: disabled BANK INTERLEAVING: auto BURST LENGHT: 4bit CL: 3 TRCD: 3 TRAS: 5 TRP: 3 MA TIMING: 1T SB-NB i to drugie: 600Mhz pamiec na high voltage czy dobre ustawienia w biosie zeby maszyna dobrze dzialala? ktos mi moze pomoc jezeli takie ustawienia beda zle? napisze ze mam goodramy 2x512, sempron2800+ i k8nf4g Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartool Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 czy waszym zdaniem jest sens wymienic abita nf7-s/xp1700+@25**(do testow)/r9100 na tego asrocka i jakiegos sempika? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Ja bym sobie wymienił na Twoim miejscu,Raz że nowsze,dwa że wydajność troche wyższa po o/c jak i przed o/c ,a też coś innego no i grafa ta GF 6100 moim zdaniem lepsza niż ati 9100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenetiX Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 czy waszym zdaniem jest sens wymienic abita nf7-s/xp1700+@25**(do testow)/r9100 na tego asrocka i jakiegos sempika? zobacz moje oba podpisy miedzy nimi w 3d niema roznicy zadnej. a co do 9100 to raczej bym sie kłocił czy bedzie gorszy,jezli wezmiemy pod uwagę PS3.0 i jakosc 6100 wypada lepiej co do 3D to ja zrobiłem w 3d01 - 5600pkt raczej 9100 robi wiecej co do reszty oczywiscie S64 wpada nieco lepiej niz athlon. wszystko zalezy jaka szyne masz na tym xp1700+ to naprzykład test: Semp2200+ 9*250=2250Mhz synchro z d43 i 9500 64m mod 8potokow 14800pkt do takich wyników mam sentyment a mogło byc lepiej wiec pomysl czy nie opchnać grafy i kupic lepsza+ram mobo masz 1klasa i proc widze tez niezly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo23 Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 (edytowane) zrobilem tak na jednej kosci 512 goodram podkrecilem w biosie szyne na 270mhz zmienilem rowniez sb i nb na 600 i memclock na 133 i vdimm na ultrahigh winda niestety nie botuje... zmieniam wszystkie opcje jak sie tylko da na te co wam poszly i nie wiem czemu nie botuje dodam jeszcze ze przy 2 zapelnionych bankach nie startuje mi nawet bios przy fsb ustalonej na 250... sadze ze to wina tych goodramow bo sa na kosciach elpida ale moze to wina ze cos jesczze nie ustawilem dodam ze timmingow nie zmienialem tylko na auto zostawilem bo po wielokrotnych probach i tak nie udalo sie nic zrobic... chcialbym przetestowac te ramy i wyciagnac z nich ile sie da ale przy waszej pomocy bo sam sobi enie poradze... Edytowane 3 Marca 2006 przez olo23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masterone Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Pytanie !!! Czy ktos wie coś na temat obsługi pamięci ECC na tej płycie? Posadam taką płytkę z A64 3000+. Ostatnio zakupiłem 2 moduły firmy KINGSTON 1GB DDR-400 ECC jednak komp nie startuje. Zero dzwięków zadnych błedów, poprostu ciemny ekran. Jak sądzice czy problem dotyczy braku obsługi ECC na poziomie kontrolera pamieci w CPU czy moze płyta główna ? A tak przy okazji. Interesuje mnie temat napięcia na CPU. Na defult (1,5) chodzi stablnie na 2350 ale już na 1.6 przekracza 2400. Jak uzyskac takie zasilanie na tej płytce? 1,55 to za mało na 2400 dla mojego egzemplarza. Skąd wiem że na 1,6 działa? Wcześniej miałem Epoxa z AGP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenetiX Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 zrobilem tak na jednej kosci 512 goodram podkrecilem w biosie szyne na 270mhz zmienilem rowniez sb i nb na 600 i memclock na 133 i vdimm na ultrahigh winda niestety nie botuje... zmieniam wszystkie opcje jak sie tylko da na te co wam poszly i nie wiem czemu nie botuje dodam jeszcze ze przy 2 zapelnionych bankach nie startuje mi nawet bios przy fsb ustalonej na 250... sadze ze to wina tych goodramow bo sa na kosciach elpida ale moze to wina ze cos jesczze nie ustawilem dodam ze timmingow nie zmienialem tylko na auto zostawilem bo po wielokrotnych probach i tak nie udalo sie nic zrobic... chcialbym przetestowac te ramy i wyciagnac z nich ile sie da ale przy waszej pomocy bo sam sobi enie poradze... mozliwe ze kiepska sztuka procka ja wczoraj testowałem 2500+ i okazał się padaka 290 to byl max czyli niewiele ponad 2000 mhz i to na 1,55 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ro8aG Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 (edytowane) Witam , dołączyłem do grona posiadaczy płyty i jestem wielce zadowolony po modbiosie obecnie jade na takich ustawieniach Sempron 2800 64bit 8*300=2400 MHz Vcore= 1,4 V 2*512Mb Kingmax memclock 166 240 MHz ( 2,5-4-4-8 ) ultrahigh HT 900MHz (300*3) no i jak dla mnie narazie super pobawie się więcej jak dojdzie freezer i radiatorki na mostki mam jednak pare wątpliwości : temperatura mi nie przekracza 30 stop. na BOXowym chłodzeniu ?? i CPU-Z uparcie pokazuje napięcie 2,8 V (w innych progach normalnie 1,4) ?? niedziała mi prog od Biostara mimo że mam chipset ID02F1 (komuś z tym chipem działało) ?? a wielkie THX za biosmoda :) Edytowane 3 Marca 2006 przez Ro8aG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenetiX Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 mam jednak pare wątpliwości : temperatura mi nie przekracza 30 stop. na BOXowym chłodzeniu ?? i CPU-Z uparcie pokazuje napięcie 2,8 V (w innych progach normalnie 1,4) ?? niedziała mi prog od Biostara mimo że mam chipset ID02F1 (komuś z tym chipem działało) ?? a wielkie THX za biosmoda :) 30stop. to chyba dobrze nie :] co do t-utility biostara to nikomu niedziala to byla chyba jakas bujda ja próbowałem na chyba na 1000 sposobów i nic(wraz z instalcja sysa) Uzywaj clockgena on napewno dziala. chipset ID02F1 masz bo uzywasz grafy onboard chipset ID02F5 mialbys jak wlozysz karte pci-ex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antjacek Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 Napiszcie proszę jakie macie usatwienia w biosie bo na moich ma max 230 MHZ Czy ustawiacie Overclock - CPU,PCI Async Jakie macie CPU frequence PCI Frequence (MHz) Memory Clock i oczywiście inne opcje biosu Bardzo proszę o pomoc bo kupiłem nowy sprzęt i kicha. Liczyłem na 250 MHZ czyli 2 GHz procek. Takie wartości by mi wystarczyły. Bardzo proszę o pomoc -------------------------------- Sempron 2,8 64bit Asrock A8NF4G 512 Mb KingMax bios 1,5 karta na płycie 6100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenetiX Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 (edytowane) Czy ktoś ma mozliwość zrobienia dokładnego zdjecia tej czesci płyty bez podstawki??? Ewentualnie dokładne zdjecia całej plyty(musi byc tak dokładne aby widziec nr. ) Proszę o wysłanie mi na PW albo wrzucenie na forum. Potrzebne mi do Vmoda a niemam tak dobrego aparatu w tej chwili Edytowane 4 Marca 2006 przez GenetiX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek lucek Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 Cześć potrzebuje teraz kaski i wpadłem na pomysł żeby sprzedać swoją płytke i grafe. Bo chyba już z gierek wyrosłem więc 6600GT sie mi marnuje a pewnie niezłą kaske bym wziął za nią. Tylko czytając ten topic mam do was pytanko. Czy ta płyta będzie pracować z moimi pamiątkami ? Bo ponoć wybredna jest. Aha no i ja mam Athlona więc czy napięcie na niej będe mógł zwiększać bez V-MODA ? Bo gdzieś mi to sie obiło o oczy. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenetiX Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 Cześć potrzebuje teraz kaski i wpadłem na pomysł żeby sprzedać swoją płytke i grafe. Bo chyba już z gierek wyrosłem więc 6600GT sie mi marnuje a pewnie niezłą kaske bym wziął za nią. Tylko czytając ten topic mam do was pytanko. Czy ta płyta będzie pracować z moimi pamiątkami ? Bo ponoć wybredna jest. Aha no i ja mam Athlona więc czy napięcie na niej będe mógł zwiększać bez V-MODA ? Bo gdzieś mi to sie obiło o oczy. Pozdro jesli potrzebujesz kaski najlepszy wybór w tej chwili ta plyta to niskobudzetowe DFI :] założe sie ze na twojej msi wyciagniecie fsb350 jest wyzwaniem :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek lucek Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 jesli potrzebujesz kaski najlepszy wybór w tej chwili ta plyta to niskobudzetowe DFI :] założe sie ze na twojej msi wyciagniecie fsb350 jest wyzwaniem :] No masz racje u mnie max to 310. Ale procek na tyle nawet nie poleci. To czy możesz odpowiedzeć na moje pytania z poprzedniego postu ? Aha jak jest potem z ta zintegrowaną grafą ? Jak będe chciał coś na PCI-E wrzucić to sie zintegrowaną wyłancza w biosie czy gdzieś ? Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 przestawiasz promary graphics adapter w biosie na pci-express przydzielanie pamieci dla zint grafy auto i jest ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenetiX Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 wkladasz karte pci-ex i samo sie zmieni panowie co do przekraczania fsb 319 to tylko cpu link zmieniamy na 200 reszta bez zmian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pAq85 Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 Witam, z wielkim zainteresowaniem przeczytałem cały ten wątek. Od wczoraj jestem posiadaczem tej właśnie płyty. Razem z nią zakupiłem Semprona 2800+. Po wgraniu zmodowanego biosu (za który dziękuję) pracuję obecnie na HTT 300 (procek na 2.4GHz). Niestety jedna z kości (goodram) nie jest taka super jak ta, którą kupiłem kilka miesięcy wcześniej (też goodram, pracuje nawet na 283MHz) więc pamięci mogę mieć max na 220MHz :( Płyta jak narazie nie sprawia kłopotów. Trochę marnie wypada zintegrowana w starszych tytułach (np. quake 3) ale w nowych grach nawet nawet jak na taki sprzęt. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
batman1978 Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 A głupie pytanie. Mam podobną płytę, tyle ze MSI. Czy będa na niej chodziły karty od ATI? Myślę tu o ATI 1600pro/xt. Dzięki za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 a czemu miały by nie chodzić?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
batman1978 Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 No tak pytam, w końcu wszystko na pokładzie jest NVidia... Dzięki za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipek_dg Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Witam jestem tutaj nowy wiec na poczatku chcialem sie przywitac ze wszystkimi :) A teraz przejde do mojej sprawy do WAS, mianowicie posiadam wlasnie od jakiegos czasu ta ze plyte glowna i mam male problemy , mianowicie na poczatek chodzi mi o grafike gdyz kiedy zmienie odswiezanie monitora na powiedzmy 85Hz przy rozdz. 1024@768 obraz zaczyna migac, nie wiem czym to jest spowodowane, poprostu na sekunde zanika, doslownie jakby przechodzil w stan uspienia i po chwili powraca do normalnosci, myslalem ze to sprawa nagrzewania sie chipsetu, zamontowalem wentyl lecz nic to nie dalo, pisalem z o tym servisem ASRocka nic mi nie pomogli pisali zebym przeinstalowal sterowniki, ale sprawdzalem pare i nic :/ monitor mam takze sprawny bo sprawdzalem, na innym forum dowiedzialem sie ze to moze byc wina zasilania ale podpiolem GF660pod PCIex kumpla i smiga bez problemowo takze to nie zasilacz. Moze macie jakies pomysly co do tego problemu. Teraz druga sprawa, wiec chodzi mi o stery do interfejsu ATA, co prawda dysk pod S-ATA ale napedy optyczne mam pod ATA, no i kiedy kopiuje cos z tych napedow na dysk odbywa sie to z zabujcza predkoscia do 5MB/s-CD-ROM i jakies 8MB/s-Nagrywarka i nie istotne czy kopiuje z CD czy DVD, jak zauwazylem w menadzeże urządzeń sterowniki sa standardowe windosowskie, chodz instalowalem paczke ALLin1 z plyty ASR do pl.gl. Kiedy chcialem na sile wgrac stery to zobaczylem liste gdzie nie ma uwzglednionego mojego chipsetu czyli NF410 (tylko NF2 i pochodne oraz NF3 i pochodne), sciagnalem sobie ze stronki NVIDII stery pod NF4 i gdy chcialem wymusic zainstalowanie tego takze nie dalo rady gdyz nie wykrylo u mnie sprzetu zgodnego ze sterownikiem (co oczywiscie jest jasne to byla tylko proba) czy tak ma byc czy moze jednak da sie cos zrobic ?? bede wdzieczny za pomoc POZDRAWIAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 (edytowane) Małe pytanie- jakie jest domyśle taktowanie wewnętrznej magistrali i jak się je oblicza ? Nie znalazłem opcji mnożnika dla HTT, jedynie częstotliwość między mostkami. No i jak wyglada sprawa z V-Core pamięci - ustawienia w biosie są co 0,05V? Do tego u góry -> jak zmeiniasz odświerzanie, obraz ma prawo zamigać- monitor się dostosowuje do sygnału, jest to normalne. Co do sterowników-> wejdź sobie na www.station-drivers.com i z tamtąd ściagnij odpowiednie stery ( patrz na przynależność po konretny system). Edytowane 6 Marca 2006 przez Slayer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenetiX Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 (edytowane) VDimm MOD z użyciem potencjometra wieloobrotowego Vishay Spectrol 64W-1K 25obr. 0,5W 100ppm Potencjometr do kupienia tutaj 3.32pln Vishay Spectrol 64W-1K W tym miejscu sprawdzamy napięcie VDimm (potencjometr 1K ustawiony na 500ohm) "low" = 2.68v "normal" = 2.77v "high" = 2.82v "ultra.."= 2.85v (bez moda =2.61v) Jutro testuje u siebie a jak ktoś zrobi zdjecia o które prosiłem bedziemy mieli Vcore Moda Edytowane 6 Marca 2006 przez GenetiX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek lucek Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Wiecie może gdzie moge kupić te płyte najtaniej ? Bo zależy mi na kasie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenetiX Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 tak TUTAJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipek_dg Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 hej Slayer ja rozumiem ze sie monitor moze dostosowywac ale przez jaki czas ?? to nie dzieje sie raz czy dwa ray tylko co powiedzmy nawet 5 min :/ a nie wspomnialem ze na innych czest. odswiezania jest wszystko ok :| to juz chyba dziwne prawda ? sprawdzalem wszystkie rozdzielczosci i normalnie chodzi na 75Hz i na wyzszych procz 85Hz tyle ze wiecej niz 85Hz to mam w rozdzielczosciach 640:480 i 800:600 wiec mnie one nie interesuja, dzialam teraz na 75Hz ale oczy troszke bola po chwili :( czy to moze byc jednak jakas wada tech czy ktos zauwazyl takie dzaialania u siebie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo23 Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 (edytowane) zipek_dq sorry ale to nie jest temat na temat twojego monitora :P masz cienki monitor pewnie ktory nie obsluguje wiekszych rozdzielczosci na wysokich czestotliwosciach odswiezania wiec to wina monitora a nie karty... zeby na tym asrocku uzyskac soft vmoda 1.55v trzeba zewrzec styki liczac od lewej 2 i 3? bo przegladnolem ten temat i nie znalazlem opisu... i powiedzcie czym najlepiej polaczyc te styki.... lutownica czy jakims lakierem a moze olowkiem... Edytowane 7 Marca 2006 przez olo23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenetiX Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 chyba na 6 stronie jest zdjecie uzyj lutownicy albo lakieru elektroprzewodzacego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...