Skocz do zawartości
rops

Asrock K8nf4g Vga Gf 6100 /nforce 410 Mcp/

Rekomendowane odpowiedzi

weź inny plik ASR z paczki od jakiegoś innego biosu - mi tez pokazywało że bios nie pasuje i mam się wypchać ;)

Co prawda juz zamowilem epoxa pod tego venice ale zostaje mi sempron wiec zaraz sprobuje jeszcze raz...

P.S. Oczywiscie dalsze proby nic nie daly... Moze moglbys podac na grolshek@o2.pl paczuszke dzieki ktorej Tobie sie udalo ?...

Edytowane przez Grolshek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, niestety nie moge Ci podać bo nie pamiętam która paczuszka mi zadziałała a nie mam stacji dyskietek w kompie. Poza tym masz wszystkie paczki na tym forum, w tym temacie więc nie idź na łatwizne tylko wykaż się jako taką chęcią zmiany tego biosu - samo się nie zrobi

EDIT - mam pytanko. Co to właściwie jest NB link i CPU Link?

Edytowane przez Poznaniak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy moge wgrać do Asrocka K8nf4g VSTA , OC biosa 1.6 z Asrocka K8nf4g Sata2 ... normalnie już mam dość nie moge znaleść żadnego biosa do VSTA a ten z SATA2 jest wypasiony ... czy jak zrobie taki manewr to zchrzanie płyte ?? probował ktoś tego ?? :D

Edytowane przez Ower_lolek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Właśnie półtorej godziny temu kupiłem tą płytke na allegro, mam nadzieje ze będe jej szczęśliwym posiadaczem. Wersja oem, wiec pewnie zadnych sterów do płyty nie dostane. Czy wszystko można ściągnąć ze strony asrock'a? Przeglądałem kilka stron w tym temacie, pewnie za jakiś czas przejrze wszystkie, ale pytam już dziś jaki najlpiej procek do tego kupić? Po prostu najwolniejszego semprona i próbować na nim coś kręcić, czy dla lepszych wyników dołożyć troche kasy i kupić np jakiegoś 3000?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stery najlepiej pobierać ze strony Nvidii. Te ktore są na stronie ASRocka są zwykle stare.

Ale mówisz o sterach do zintegrowanej grafiki? Też tak myślę, ale do całej reszty rzeczy na płycie, jak np muzyczna, sieciówka itp to już chyba ze strony asrocka? A co z procem? Jaki brać? W sumie kupiłem tą płyte zeby było dość tanio sie przesiąść z socket a na coś szybszego, wiec chyba wezme jakiegoś najtanszego semprona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co się orientuję, to ta płyta na modyfikowanych BIOSach jest w stanie pójść na HTT300 ustawionym z BIOS. Sempron 2600/2800 ma mnożnik 8x, więc możesz liczyć na 2,4GHz - na tych procesorach nie można zmieniać napięcia na tej płycie. Wyższe Semprony i Atlhony (Venice) mają możliwość podniesienia napięcia do 1,45V, ale raczej i tak więcej niż 2,5-2,6GHz nie zrobisz, chyba, że trafi ci się naprawdę dobry procesor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie ostatnio udało wycisnąć z Asrocka K8nf6g i Semprona 2800+ - 2700 mhz ... w sumie to nie wiem czego brakło czy płyty czy procka ... sam byłem w szoku ... płyta wstała na FSB 339 ... mówie o wartościach na których komp sie butował , ale na 2500 pewnie był by stabilny ... potencjał ten konfig ma potworny ... składam takich kilka tygodniowo i zawsze jest stabilne 2400 mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie ostatnio udało wycisnąć z Asrocka K8nf6g i Semprona 2800+ - 2700 mhz ... w sumie to nie wiem czego brakło czy płyty czy procka ... sam byłem w szoku ... płyta wstała na FSB 339 ... mówie o wartościach na których komp sie butował , ale na 2500 pewnie był by stabilny ... potencjał ten konfig ma potworny ... składam takich kilka tygodniowo i zawsze jest stabilne 2400 mhz.

Szkoda, że nikt nie pisał o potencjale tej płyty na oc troche wcześniej i dlatego zakupiłem używke oem asrock'a k8nf4g. A tak kupiłbym może model wyższą nówkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to fleszuj pierwszy. Nie ma za bardzo pewnosci ze ten bios rzeczywiscie pasuje. Jak sfleszujesz to daj znac czy ci plyta wstala;] :)

Sfleszowałem i płyta wstała. Link jest pewny bo sam go uploadowałem. Pliki dostałem od jednego z userów forum , wiec nie ma co sie bać :]]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie

Złożylem kompa na podstawie tej płyty głównej.

-Asus K8V-VM Via K8M890

-zasilacz 400W

-2x512mb -1 kostka 333mhz 2 kostka 400mhz Elixir ze starego kompa

-dysk80 western ze starego kompa

+2 napędy

i niby ok ale nie końca,

od czasu do czasu po tym jak komputer pochodzi jakiś czas różnie ale przeważnie kilka godzin

następuje zawieszenie systemu. To znaczy na ekranie monitora pokazują się poziome kolorowe pasy i nic już nie można zrobić. Po resecie znowu chodzi przez jakiś czas.To samo wystąpiło po formacie dysku.

Nie zawsze sie wiesza ale dosyć często .

Bardzo dziwne wszystko niby ok ale...

proszę o porady

Dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś takiego

http://www.adapter.pl/eshop/view_product.php?product=7799

gość w sklepie mówił ,że za taką cenę jest ok.

Czy może przez stary dysk się wiesza, ale w poprzednim normalnie wszystko było ok.

To raczej yak jakby od grafiki zintegrowanej?'

Nie wiem co o tym sądzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz do kitu. Te tracery to taka sama półka jakościowa co słynny Codegen. 400W ma tylko na naklejce. Jak najszybciej zmien na jakiś normalny zasilacz (nie Codegen, ColorsIT, Megabajt, Procomp, Ropla, Tracer itd.).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze jedno czy istnieje jakiś program który pokażę co jest nie tak.

Jakiś testujący który np poinformuje ,że np zasilanie jest nie tak ,albo grafika itd.

Poprostu żebym mogl stwierdzić co jest nie tak i co jest przyczyną zawieszania komputera

Dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma takiego programu.

Zmień zasilacz bo to on na bankjest przyczyną. Znając życie w sklepie powiedzą ci że z kompem wszystko jest ok lub dadzą ci taki sam złom. A dużo lepszego Fortrona lub Deltę dostaniesz już za 50zł na Allegro.

BTW na przyszłość nie pisz 2 postów jeden pod drugim.

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie

Złożylem kompa na podstawie tej płyty głównej.

-Asus K8V-VM Via K8M890

-zasilacz 400W

-2x512mb -1 kostka 333mhz 2 kostka 400mhz Elixir ze starego kompa

-dysk80 western ze starego kompa

+2 napędy

i niby ok ale nie końca,

od czasu do czasu po tym jak komputer pochodzi jakiś czas różnie ale przeważnie kilka godzin

następuje zawieszenie systemu. To znaczy na ekranie monitora pokazują się poziome kolorowe pasy i nic już nie można zrobić. Po resecie znowu chodzi przez jakiś czas.To samo wystąpiło po formacie dysku.

Nie zawsze sie wiesza ale dosyć często .

Bardzo dziwne wszystko niby ok ale...

proszę o porady

Dzięki za pomoc

Nie napisałeś jaki procesor, ale pewnie Sempron?

Na twoim miejscu dałbym jakiś nadmuch na mostek północny... bo coś mi się zdaje, że po prostu ma za gorąco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie frezer wszedł, ale zostało tylko kilka milimetrów przestrzeni miedzy nim a radiatorem chipsetu.

Problemu z montarzem nie miałem, ale niewiem jak będzie u ciebie bo ja montowałem na podstawkę od sillencera64. Przy montarzu tego sillencera musiałem odgiąć parę listków na radiatorze chipsetu :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi