opo Opublikowano 1 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2006 wadim bios mod 1.6 cpu asynchro z PCI-E pamieci daj na 133 nie na auto bo daleko nie zalecisz na goodramach cpu link i nb link daj na 600 do 319 napewno poleci ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staqqq Opublikowano 1 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2006 ludzie mam maly problem a w sumie pytanie mam konfig: ta plytka + sempron 2600+ /64bit/ bawie sie z nia w OC (sa to moje pierwsze walki na tym polu;) - z wielka pomoca tego forum doszedlem do (w kolejnosci BIOSu): CLOCK MODE: sync (nie wiem, jak lepiej, ale nie mam karty pci-e, wiec to chyba bez znaczenia) CPU freq: 280 (wiem, ze moglbym wiecej, ale jak na razie mi wystarczy) SPREAD CENTRUM: wszystkie disabled C'n'Q: enabled MEM CLOCK: 166Mhz FLEXIBILITY: disabled BANK INTERLEAVING: auto BURST LENGHT: 4bit CL: 3 TRCD: 3 TRAS: 5 TRP: 3 MA TIMING: 1T SB-NB i to drugie: 600Mhz pamiec na high voltage i wszystko jest ok, 3dmark01 prawie 5000 (nie pamietam dokladnie), tylko jeden maly problem: w sandrze2005 szybkosc pamieci +/-2800 M/s i wykorzystanie 70% a janosik (na przyklad) osiagnal +/- 3600 M/s jak??? mam pamiec GoodRAM DDR400 CL2.5 512MB z gory dzieki za pomoc pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 1 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2006 jeśli masz cpu na 280 pusć pamieci na 333 i cl 2,5 4 4 8 powinno być lepiej:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staqqq Opublikowano 1 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2006 no pamieci mam na 166(ddr333)... a na cl2.5 nie idzie... no chyba, ze zmienie na 2,5-4-4-8... sprawdze ale to dopiero po robocie;( a co do tego co napisales wadimowi - co za znaczenie ma sync/async cpu-pcie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marce Opublikowano 1 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2006 w sandrze2005 szybkosc pamieci +/-2800 M/s i wykorzystanie 70% a janosik (na przyklad) osiagnal +/- 3600 M/s jak??? A przypadkiem na zintegrowanej grafie nie działasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadim Opublikowano 1 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2006 mam problem z obsługa pamieci ;/ to juz niezła lipa, zmieniłem bios nic to nie daje ;/ zalicza serwis ale po feriach narazie działa i musze sie kompem nacieszyc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staqqq Opublikowano 1 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2006 tak, na zintegrowanej, przydzielam jej 64mb, a ma to jakis wplyw na szybkosc pamieci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadim Opublikowano 1 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2006 no panowie dzieki userowi opo osiagnałem to co nie bylo mozliwe na gb fsb 319! :D dzienki genetix za biosa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Mam pytanie: Czy to normalne że jak w biosie mam ustawione 64MB RAM dla karty zintegrowanej, to w windowsie w zakładce nvidii pisze mi że karta ma 256MB? Jak jest u was? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadim Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Mam pytanie: Czy to normalne że jak w biosie mam ustawione 64MB RAM dla karty zintegrowanej, to w windowsie w zakładce nvidii pisze mi że karta ma 256MB? Jak jest u was? u mnie tez tak pokazuje ;/ ciekawi m nie jeszcze jedno w 3dmarku na fsb 300 mam tylko 3800 pkt ;/ cos jest nie tak. ale to pewnie sterowniki wiec olewam to. instlowaliscie jakies sterowniki do n-forsa? dzięki ustawieniu w biosie (mod bios 1.6) : Read Preamble - 9.5 ns Asyc Latency - 8.0 ns Udało mi sie podkrecic sprzet. a wczesniej nie mogłem 290 stablinie utrzymać ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalux Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Moze ktos spotkal sie z takim czyms. Mam ta plytke, 2800+, 256 266 i 2x20gb. Jak lece na ustawieniach domyslnych plyty to nie moge zainstalowac windowsa (uruchomic do konca tez zreszta). Jak ustawie grafike na 128mb to juz jest lepiej bo jakos uruchomie go w awaryjnym. A jak przestawie pamieci na 133 i poustawiam je na 3 3 5 3 1 to jakis czas dziala i nawet sie normalnie wlaczy, ale i tak sie wiesza po jakims czasie np nigdy do konca mi nie przeszedl 3dmark. Zawieszenie polega na tym ze obraz sie robi tak jakby podwojny i wszystko sie zawiesza. Nieraz musze 3 razy wlaczac reset zeby komputer zaskoczyl. Jak zaskoczy to wchodze f2 i wychodze bez zapisu bo jak zrobie jakiekolwiek zmiany to znowu moze nie wystartowac. Podejrzewam, ze to cos z pamieciami, a moze to plyta walnieta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadim Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 (edytowane) Moze ktos spotkal sie z takim czyms. Mam ta plytke, 2800+, 256 266 i 2x20gb. Jak lece na ustawieniach domyslnych plyty to nie moge zainstalowac windowsa (uruchomic do konca tez zreszta). Jak ustawie grafike na 128mb to juz jest lepiej bo jakos uruchomie go w awaryjnym. A jak przestawie pamieci na 133 i poustawiam je na 3 3 5 3 1 to jakis czas dziala i nawet sie normalnie wlaczy, ale i tak sie wiesza po jakims czasie np nigdy do konca mi nie przeszedl 3dmark. Zawieszenie polega na tym ze obraz sie robi tak jakby podwojny i wszystko sie zawiesza. Nieraz musze 3 razy wlaczac reset zeby komputer zaskoczyl. Jak zaskoczy to wchodze f2 i wychodze bez zapisu bo jak zrobie jakiekolwiek zmiany to znowu moze nie wystartowac. Podejrzewam, ze to cos z pamieciami, a moze to plyta walnieta?pozycz od kogos pamiec, ja np. mam problem z płyta ze ma problem ze wspołpraca z wieloma pamieciami. Płyta jest wybredna co do pamieci przynajmniej moj model. Moze zmien biosa? Edytowane 2 Lutego 2006 przez wadim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalux Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 dzieki, zmienilem biosa na 1.60 czekam na pamieci od znajomego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 coś nowego?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janosikkk Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 A to nowego że na Htt 307 bez v-moda mi sie po 3 dniach wyje... No i znów mam 2,4GHz :] 100% stabilnie. Bios 1.6 MAL=12ns RP=8ns Staqqq wsio masz w normie,z integra wiekszej wydajności nie wyciągniesz.Ewentualnie możesz sobie zainstalowac Win 2003 server standart.U mnie pod xp miałem 88% a pod 2003 96% (wjednym jak i w drugim w tle opera,cpu-z ,daemon,zone alarm,taskmgr no i testująca sandra) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 a umnie bez vmoda lata na 319*8 stabilnie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 napiszcie jak zrobic moda...bo ten co jest na 1wszej stronie tematu nie chce dzialac u mnie...niech ktos jeszcze raz napisze ktore Vidki polaczyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 nicko 13 nie wiem dlaczego nie działa ci ten mod co jest na 1 stronie ja go testowałem i działał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenetiX Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 połącz wszystkie u mnie działa bezproblemu zrobiłem to zwykłą lutownica transformatorową, musisz tylko uważać zebyś nie przysmażył płyty i nie połaczył ze sobą :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 genetix tobie asroczek bez problemu wstaje na 348?? mi czasem wstaje powyżej 319 jak ma nalot jakiś czasem 335 czasem 329 nie ma zasady kiedy wsatnie:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariushek Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 genetix tobie asroczek bez problemu wstaje na 348?? mi czasem wstaje powyżej 319 jak ma nalot jakiś czasem 335 czasem 329 nie ma zasady kiedy wsatnie:(Bo ta płyta tak ma. Jak ustawisz częstotliwość HT CPU-NB na każdą inną wartość niż 200MHz to nie da sie wyskoczyć wyżej 319MHz. Jak przestawisz to na 200MHz to idzie bez problemów wyżej, ale moim zdaniem gra nie jest warta świeczki, bo się przez to dużo wydajności w 3D traci i się okazuje, że ogólna wydajność w grach przy 319MHz jest sporo większa niż przy np. 340MHz, chociaż proc szybciej chodzi. Szkoda, że Asrock zasadził taką blokadę w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 ustawiam cpu nb na 200 i czasem idzie wiecej niz 319:) ale to czasem jest bardzo żadko prawie jak w totolotku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariushek Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 Panowie... Jest nowy Clockgen z obsługą GF6100/6150 :) Narazie nie obsługuje zapisywania i automatycznego ładowania częstotliwości, ale na stronie pisze, że w następnej to zrobią... jak tylko wszystko przetestują. W ten sposób bez problemu moge mieć 2720MHz w Windowsie i to nie obniżając mnożnika HT (HTT mam teraz 1360.25MHz). Czekam z niecierpliwością na nową wersję. A na dziś napewno warto się tym pobawić, szczególnie Ci którym nie działał soft Biostara. http://www.cpuid.com/clockgen.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadim Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 (edytowane) Panowie... Jest nowy Clockgen z obsługą GF6100/6150 :) Narazie nie obsługuje zapisywania i automatycznego ładowania częstotliwości, ale na stronie pisze, że w następnej to zrobią... jak tylko wszystko przetestują. W ten sposób bez problemu moge mieć 2720MHz w Windowsie i to nie obniżając mnożnika HT (HTT mam teraz 1360.25MHz). Czekam z niecierpliwością na nową wersję. A na dziś napewno warto się tym pobawić, szczególnie Ci którym nie działał soft Biostara. http://www.cpuid.com/clockgen.php no to czekamy teraz panowie kto pierwszy przekroczy htt 350 :) fajnie działa ten clockgen ale narazie nie mam jak zrobiv Vmoda. jak zrobie to poprobujemy :) bo narazie 310 stabline Edytowane 7 Lutego 2006 przez wadim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 ludzie na tym asroczku kreci sie lepiej jak na K8NE moim zdaniem to takie małe DFI:) poruwnując cene:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenetiX Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 (edytowane) clockgen dziala idealnie w połaczeniu z a64info lub a64tweaker teraz tylko jakis jescze mod na wiecej V i przekraczam 350 stabilnie B) poszukuję vmoda na 1,7V czy ktos cos znalazł w tej kwesti Edytowane 8 Lutego 2006 przez GenetiX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 ja jusz nie czaje albo proc jesy kiepski albo plytka.. na def v proc lata na 8*319 clocgenem dociągam do 333 i ziwechy moda mam na 1.55v pamieci latają do 480Mhz wiec co jest grane?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_l_o Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 (edytowane) Po pierwsze chciałem podziękować GenetiX`owi za tego biosmoda :D No i w związku z OC mam problem. Mam w sumie średnią sztukę Semp2600+ chodzi na 315*8 stabilnie na 1.4V, ale dla równiejszego zegara puściłem go na 313*8 i tu pojawia się problem. Co kilkanaście sekund w windzie pojawiają się takie delikatne freezy. Nie zauważyłem tego wcześniej bo w normalnym użytkowaniu tego nie widać tylko gdy leci muzyka w tle i dobrze się w nią wsłucham to owe freezy stają się denerwujące. Trwają ułeamek sekundy... Stąd moje pytanie, czym Waszym zdaniem mogą być spowodowane? Procek? Pamięć? A może płyta? No i skoro już tu piszę to chciałbym się dokładnie dowiedzieć co tak naprawdę robią, za co odpowiadają te dwie dodane w biosmodzie opcje. Edytowane 9 Lutego 2006 przez m_l_o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janosikkk Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 mlo możesz mieć zle podłaczone taśmy ATA,ewentualnie cieńkie chłodzenie(lub źle zamontowane na procu) i na dzieńdobry przegrzanego procka.Napisz jescze coś o HDD bo spieprzony potrafi sie objawiać w ten sposób.Zapuść jakis programik do temperatury (np speedfan , everest) ,póżniej 3d marka albo coś co konkretnie obciąży procesor(np kompresja DVD na avi) i po zakończeniu lookaj na temperature proca.Jak osiągne 65-70'C no to masz problem z wiatrakiem.Jeżeli bedzie w normie to w speedfanie masz temp dysku i zestaw raportów S.M.A.R.T .Poczytaj na ten temat na tweaku i jak cos sie nie bedzie zgadzać to prawdopodobnie twardy sie do piachu szykuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenetiX Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 ktos znalazł może Vmoda na wicej niż 1,55V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...