Skocz do zawartości
mrbounce

Cf Sandisk: 2 X 512 Mb Czy 1 X 1 Gb ?

Rekomendowane odpowiedzi

mam karte Compact Flash Sandisk (zwykla) 512 MB i jestem z niej bardzo zadowolony (szybkosc, bezawaryjnosc, itd.), ale okazalo sie, ze to za malo. chce to zamienic na 1 GB (oczywiscie tez Sandisk) i tu pojawia sie pytanie - czy lepiej miec 2 x 512 MB czy 1 x 1 GB? jak bedzie wygladala sytuacja z predkoscia odczytu / zapisu oraz ze zuzyciem energii (akumulator) w porownaniu tych kart?

czy ktos ma takie porownanie, potrafi mi odpowiedziec???

dodam, ze na podstawie np. tego testu chipa, karty te bardzo dobrze wypadly, 1 GB wrecz znakomicie (zwlaszcza szybkosc), ale z kolei ma chyba wieksze zuzycie energii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem inaczej:

Jak ci padnie 1GB to tracisz wszystkie zdjecia, a jak padnie ci jedna z 512MB to przynajmniej jakies zdjecia bedziesz miec :)

Wiec lepiej miec 2x512MB

1688749[/snapback]

Powiem inaczej:

Jak dla mnie jest 100x większa szansa na uszkodzenie karty przy przekładaniu jej w aparacie - np. upuszczenie w dziwnym miejscu - niż jej padnięcie samoistne. Poza tym niewiele jest bardziej wpieprzających rzeczy niż 'card full' jak akurat złapałeś fajny kadr. A tym szybciej ono nastąpi, im mniejsza karta

;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba, ze gosc nie sciaga lapy z przycisku i robi zdjecia seriami nie patrzac co fotografuje, wtedy to mozna zapelniac karte w pare chwil.

Bo nie sadze, ze przy normalnym uzytkowaniu nie zauwazy ze licznik zbliza sie do zera i trzeba wsadzic druga karte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje za odpowiedzi. kwestia wygody (przekladanie kart lub nie) nie jest dla mnie klopotliwa, nosze ze soba futeral, ktory ma miejsce na dodatkowe karty, a prawdopodobnie bede jeszcze nosil ze soba dodatkowy akumulator, wiec nie jest to zaden problem. odnosnie bezpieczenstwa take jestem w stanie zaryzykowac, ze karta raczej nie padnie, bo takie rzeczy sie rzadko zdarzaja.

bardziej chodzi mi o roznice w korzystaniu w takich konfiguracjach, tzn. czasy zapisu / odczytu w aparacie (a nie z aparatu do komputera i odwrotnie) oraz ewentualny wplyw na akumulator. czy ktos ma takie porownanie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardziej chodzi mi o roznice w korzystaniu w takich konfiguracjach, tzn. czasy zapisu / odczytu w aparacie (a nie z aparatu do komputera i odwrotnie) oraz ewentualny wplyw na akumulator. czy ktos ma takie porownanie??

1689370[/snapback]

Tutaj niestety polecałbym sprawdzenie jak zachowuje sie konkretna karta w konkretnym aparacie - są naprawde duże różnice; ta sama karta w aparacie producenta A działa rewelacyjnie, natomiast w innym aparacie już gorzej.

Sprawdź np.

http://www.dpreview.com/

http://www.steves-digicams.com/

A nuż karta, którą zamierzasz kupić była testowana w aparacie, który masz.

Możesz też poszukać/zapytać na cyberfoto.pl - tam więcej ludzi ma doświadczenie i będzie w stanie Ci pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi