mrbounce Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 mam karte Compact Flash Sandisk (zwykla) 512 MB i jestem z niej bardzo zadowolony (szybkosc, bezawaryjnosc, itd.), ale okazalo sie, ze to za malo. chce to zamienic na 1 GB (oczywiscie tez Sandisk) i tu pojawia sie pytanie - czy lepiej miec 2 x 512 MB czy 1 x 1 GB? jak bedzie wygladala sytuacja z predkoscia odczytu / zapisu oraz ze zuzyciem energii (akumulator) w porownaniu tych kart? czy ktos ma takie porownanie, potrafi mi odpowiedziec??? dodam, ze na podstawie np. tego testu chipa, karty te bardzo dobrze wypadly, 1 GB wrecz znakomicie (zwlaszcza szybkosc), ale z kolei ma chyba wieksze zuzycie energii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 Powiem inaczej: Jak ci padnie 1GB to tracisz wszystkie zdjecia, a jak padnie ci jedna z 512MB to przynajmniej jakies zdjecia bedziesz miec :) Wiec lepiej miec 2x512MB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Powiem inaczej: Jak ci padnie 1GB to tracisz wszystkie zdjecia, a jak padnie ci jedna z 512MB to przynajmniej jakies zdjecia bedziesz miec :) Wiec lepiej miec 2x512MB 1688749[/snapback] Powiem inaczej: Jak dla mnie jest 100x większa szansa na uszkodzenie karty przy przekładaniu jej w aparacie - np. upuszczenie w dziwnym miejscu - niż jej padnięcie samoistne. Poza tym niewiele jest bardziej wpieprzających rzeczy niż 'card full' jak akurat złapałeś fajny kadr. A tym szybciej ono nastąpi, im mniejsza karta ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 No chyba, ze gosc nie sciaga lapy z przycisku i robi zdjecia seriami nie patrzac co fotografuje, wtedy to mozna zapelniac karte w pare chwil. Bo nie sadze, ze przy normalnym uzytkowaniu nie zauwazy ze licznik zbliza sie do zera i trzeba wsadzic druga karte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrbounce Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 dziekuje za odpowiedzi. kwestia wygody (przekladanie kart lub nie) nie jest dla mnie klopotliwa, nosze ze soba futeral, ktory ma miejsce na dodatkowe karty, a prawdopodobnie bede jeszcze nosil ze soba dodatkowy akumulator, wiec nie jest to zaden problem. odnosnie bezpieczenstwa take jestem w stanie zaryzykowac, ze karta raczej nie padnie, bo takie rzeczy sie rzadko zdarzaja. bardziej chodzi mi o roznice w korzystaniu w takich konfiguracjach, tzn. czasy zapisu / odczytu w aparacie (a nie z aparatu do komputera i odwrotnie) oraz ewentualny wplyw na akumulator. czy ktos ma takie porownanie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 bardziej chodzi mi o roznice w korzystaniu w takich konfiguracjach, tzn. czasy zapisu / odczytu w aparacie (a nie z aparatu do komputera i odwrotnie) oraz ewentualny wplyw na akumulator. czy ktos ma takie porownanie?? 1689370[/snapback] Tutaj niestety polecałbym sprawdzenie jak zachowuje sie konkretna karta w konkretnym aparacie - są naprawde duże różnice; ta sama karta w aparacie producenta A działa rewelacyjnie, natomiast w innym aparacie już gorzej. Sprawdź np. http://www.dpreview.com/ http://www.steves-digicams.com/ A nuż karta, którą zamierzasz kupić była testowana w aparacie, który masz. Możesz też poszukać/zapytać na cyberfoto.pl - tam więcej ludzi ma doświadczenie i będzie w stanie Ci pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...