Goomba Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 (edytowane) W skzole uzywamy zabytkowego Borlanda 3.1, który jest pod DOSa i problem polega na tym ze nie mam w czym kompilować programów które pisze w szkole. Np. taki prosty programik, ktory w szkole napisalismy: #include<iostream.h>#include<conio.h>void main(){ float a,b,x; clrscr(); cout << "Rownanie liniowe postaci ax + b = 0";cout << endl; cout << "podaj a - "; cin>>a; cout << "podaj b - "; cin>>b; if (a==0) if (b==0) { cout<< "Istnieje nieskonczenie wiele rozwiazan";} else {cout << "Brak pierwiastk˘w rzeczywistych";} else {x=-b/a; cout << "Pierwiastek powyľszego r˘wnania x=" << x;} while(!kbhit());}Chcialem zrobic to na Dev C++ i na Borland C++ Compiler 5.5, ale niestety wywalało bledy... :( Edytowane 8 Października 2005 przez Atak#komarA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inesian Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 to zrob to w borlandzie 3.1, dziala pod XP bardzo dobrze swojego czasu uzywalem go i nie bylo zadnych problemow poza dziwnymi kolorkami menu kompilatora, ale to nie przeszkadzalo w pracy B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Własnie Borland 3.1 porzyczony od nauczyciela nie chce sie zainstalować... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Chcialem zrobic to na Dev C++ i na Borland C++ Compiler 5.5, ale niestety wywalało bledy... :( 1688764[/snapback] I nic dziwnego ze były błedy bo to ani ni jest c++ ani c , napisz to zgodnie ze standardem c++ to wtedy skompiluje sie poprawnie na kazdym kompilatorze. #include <iostream>using namespace std;int main(){ float a,b; system("cls"); cout << "Rownanie liniowe postaci ax + b = 0\npodaj a i b\n"; cin >> a >> b; if(!a) { if(!b) cout << "Istnieje nieskonczenie wiele rozwiazan"; else cout << "Brak pierwiastk˘w rzeczywistych"; } else cout << "Pierwiastek powyľszego r˘wnania x = " << -b/a; cin.sync(); cin.get(); return 0;} Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Wiem własnie ze to tak troche dziwnie wyglada, bo kiedys uczyłem sie troche C++ kompilujac programy na Linuksie, ale w szkole tak napisany program działa! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 1. Po co instalować? Skopiuj gotowy zainstalowany. Program jest pod DOS, więc nie będzie krzyczał o ustawienia rejestru itp. Nie zapomnij jednak o ustawieniu ścieżek dostępu do bibliotek. Aby ominąć ten problem, wrzuć go dokładnie w taki sam katalog, jak w szkole (czyli jeśli w szkole jest w D:\BC3, to u Ciebie też musi być w D:\BC3). 2. Skoro już instalujesz, to jak to się nie da? Jakie błędy wywala? 3. Możesz spokojnie go zainstalować i uruchamiać pod psełdo-DOSem. Potrzebna do tego będzie dyskietka/płytka startowa Windows 98 oraz kilka MB wolnego miejsca na partycji FAT32. 4. Ostatecznie jest jeszcze DosBox oraz FreeDos, pod którymi BC powinno działać ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 (edytowane) A po kiego czorta mu taki śmieć jak 3.1 przeca jest tyle nowoczesnych kompilatorów choćby devc++, który trzeba jednak mocno poustawiać,ale wtedy jest bardzo dobry do uzytku. No tak w szkole działa , tylko że na jakiś zabytkowych kompilatorach ;], po co uzywac zabytków skoro jest tyle dobrych i darmowych narzędzi. Edytowane 8 Października 2005 przez razor1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Pytasz, dlaczego w szkole pracuje się na takich "śmieciach"? Oto powody: 1. Bo szkoła ma licencje od XX lat. 2. Bo nowsze kompilatory to kombajny, które tylko utrudnią życie komuś, kto zaczyna przygodę z programowaniem. 3. Bo nowsze działają pod Windows i nie mają bezpośredniego dostępu do sprzętu, przez co nawet rysowanie przez zapis do pamięci grafiki to problem. 4. Bo nawet na studiach używa się BC3. 5. Bo inny kompilator to mieszanie sobie w głowie. Dlatego też Atak#komarA powinien mieć BC3 (taki sam, jak w szkole) zamist "cudownego" DevC. @Atak#komarA: Co z tym BC3? Śmiga? Jak nie śmiga, to jakie błędy wywala? Dawaj całe treści błędów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 (edytowane) Pod dyskietka startowa od Win98: This program requires Microsoft WindowsPod Windowsem XP: Startup Error Please exit Windows, change to the drive directory where the install files are localed ant type WIN INSTALL <return> Kurcze nie za pieknie to widze... :( Edytowane 8 Października 2005 przez Atak#komarA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 (edytowane) A ja się zastanawiam, czy to instalka BC3.1, czy może Windows 3.1 ? Uruchom konsolę: Start->Uruchom: CMD Pod konsolą przejdz do katalogu, gdzie jest program - np: CD D:\BC31a potem tak, jak piszą: WIN INSTALL Edytowane 8 Października 2005 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 (edytowane) Na 100% była to instalka BC3.1, ale juz sobie poradziłem z problemem. Okazało sie ze osoba w moim klanie w America's Army, ma zainstalowanego BC3.1, spakowanego BC dostałem poczta, wszystko smiga dzieki wszystkim za pomoc. :) UPDATE: Jako ze duzo ludzi pisalo mi na GG w sprawie tego BC to tu macie linka. :) Edytowane 26 Listopada 2005 przez Atak#komarA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 toż, żebyś tak zrobił, to radzili Ci powyżej. PS: Twój program jest pisany bardzo nieelegancko. W ogóle zapamiętaj, że main musi zwrócić int! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 (edytowane) Wczesniej nie wiedziałem kto ma BC3.1 zainstalowanego... A program to nie ja pisałem tylko nauczyciel. :) To jest stronka mojego nauczyciela na której znajduja sie programy które pisalismy na lekcji. Pod FireFoxem niezabardzo działa sciaganie. :? Edytowane 9 Października 2005 przez Atak#komarA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 (edytowane) PS: Twój program jest pisany bardzo nieelegancko. W ogóle zapamiętaj, że main musi zwrócić int! 1690649[/snapback] Prawda ale to nie jego wina to bardziej wina "uczących" c++ i narzędzi na jakich pracują, niestety także "rutyna" tych ludków co uczą powoduje "śmiech na sali". A zresztą piszta co chceta ;]. Swoją drogą najlepiej wspominam okienkowe wersje kompilatorów borlanda z 96/97 r wersje 4.5 i 5.02 dobrze sie na nich pracowało i jak na tamte czasy mnogośc opcji mile mogła zaskoczyć. Edytowane 9 Października 2005 przez razor1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 ja najbardziej lubie kwrite'a i gcc ;) a z kombajnów to dev-cpp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 Nom pod Linuksem jest swietnie w kwesti programowania, ale niestety nie mam w szkole programowania na Linuksach. A i jeszcze jedno, jaka ksiązka do nauki C++ według was jest najlepsza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 11 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 użyj szukania, na ten temat przelano już megabajty tekstu..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur.M Opublikowano 11 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 zacznij od megatoturiala "od zera do gier kodera" możesz przeczytać lub ściągnąć na avocado Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 11 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 boze jak ktos taki moze uczyc innych programowania jak sam pisze "iostream.h" (+inne razace byki) i nawet stronki nie potrafi zrobic by dzialala pod roznymi przegladarkami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slimmm Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2005 czesc !! pozwole sie przylaczyc do dyskusji fakt w szkolach zalecaja urzywanie jak najstarszego kompilatora jestem na WSB w Nowym Sączu i urzywamy tam dorlandowskiego Turbo c v1.1 :blink: dacie wiare!? sciaglem to kiedys sobie w domku na kompa z "muzemum borlanda" :wink: i nie che sie zainstalowac po WIN XP SP1 rozpakowalem winrarakiem i sie zainstalowac nie che wiec urzywam w tej chwili div c++ choc tre programy ktore mamy dane jako przyklady do wykladow [material na CD -jestem na zaocz.] nie zawsze cha chodzic na tym Divie jdym slowem katastrofa.... mam wiec prosbe Czy ktos mogl y mi poradzic co zroic zevby odpalic tego dziadka...turbo c alo czy ktos ma moze zainstalowanego i go tylko rzaekopiowac...? PS.jak uruchamiam plik instal.exe to po chwili wyskajuje okienko "tan plik systemowy nie nadaje sie do uruchomienia aplikacji MS-DOS lub Windows : wybierz przycisk zamknij aby zakonczyc dzialanie prog. " :sad: Przepraaszma jesli jestem to dla kogos banal;a albo jesli sie zblaznilem ale naprawde jestem w kropce na wykladach sie za wiel wynies nie da a dla mnie to jest chieroglif egipski .... zaczynam raczkowac Prosze o wsparcie i pomoc . Mile widziane tez jakies kursy c or C++ sprawdzone i dobre lub jakies publikacje ksiązkowe Prosze o pomoc. :unsure: Slimmmak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 imo symfonia c++ calkiem dobra na start Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macio19 Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 A po kiego czorta mu taki śmieć jak 3.1 przeca jest tyle nowoczesnych kompilatorów choćby devc++, który trzeba jednak mocno poustawiać,ale wtedy jest bardzo dobry do uzytku. No tak w szkole działa , tylko że na jakiś zabytkowych kompilatorach ;], po co uzywac zabytków skoro jest tyle dobrych i darmowych narzędzi. Hmm to może zdradzisz nam te ustawienia ponieważ mi także czasem błędy wywala - daj opis tak aby DevC++ działał poprawnie bo ja tylko go zassałem i użytkuję na kocią łapę - dziękówka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 Hmm to może zdradzisz nam te ustawienia ponieważ mi także czasem błędy wywala - daj opis tak aby DevC++ działał poprawnie bo ja tylko go zassałem i użytkuję na kocią łapę - dziękówka A co tu jest do zdradzania ??? Pisz kod zgodny z ISO C++ a wtedy błędów nie będzie. A co do ustawień środowiska to chyba nie tak cięzko wejść sobie w opcje środowiska/edytora i pozmieniać pare rzeczy i przy okazji zmienić sobie kontrast tła edytora z białego na szare żeby wzroku nie psuło... ( białe tło + ciemna czcionka do tego półmrok w pokoju = psucie wzroku ) jakby ktoś jeszcze nie wiedział wiadomo to od paru dekad. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...