Skocz do zawartości
Maks!

Sound Blaster Audigy 2 Oem

Rekomendowane odpowiedzi

Czy testował ktoś może najnowsze stery do audigy wyszły 25 stycznia oficjalne.

Tak - ja je mam zainstalowane - pisałem już że są lepsze od tych z płytki , PAX i KX - for me.

Co do głośników za 600 PLN to może:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83657835 - ale nikt tego nie testował - ale jestem pewien że mają środek w przeciwieństwie do takich Creative - gdzie go brak. - pytaj w temacie o głośnikach

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O co biega z brakiem supportu dla kart OEM? Pisałem kilka razy w sprawie swojego OEMa do supportu, jeszcze przed przestudiowaniem tego tematu. Udzielono mi bardzo rzeczowej odpowiedzi.

Np. kiedy pękła mi płytka ze sterami, napisałem do supportu. I co otrzymałem? Linki do obrazów płyt. Na odpowiedź nie czekałem nigdy dłużej niż kilka godzin (pyt. zadane ok. 18:00, odpowiedź o 9 rano dnia następnego).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zainstalowałem nowe stery bez problemów nie musiałem rozpakowywać od razu rozpoznało karte a nie jak w poprzednich że nie mam audigy.A co do pax i kx to nigdy nie instalowałem bo w gierach podobno sie troche sypią i nie ma eax.Te co teraz mam mi wystarczą thx za odpowiedź.

Edytowane przez kurczak80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem uzywke Augigy 2 ZS Box za 170zl B) i szczerze mowiac w porownaniu z AC97

nawet na leciwych glosnikach Samsunga czuje sie wgnieciony w ziemie :gitarzysta:

i teraz mam pytano do posiadaczy boxowych kart - czy rejestrowaliscie swoje karty

a jesli tak to ktory numer podawaliscie przy rejestracji ? ja mam dwa takie same numery

na plytkach : ze sterownikami/softem i na drugiej - Creative DVD-Sample Audio Disc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zainstalowałem nowe stery bez problemów nie musiałem rozpakowywać od razu rozpoznało karte a nie jak w poprzednich że nie mam audigy.

A u mnie jest zonk, bo po zainstalowaniu tych sterow... zniknal kompletnie dzwiek. :blink:

Ani w glosnikach, ani w sluchawkach, nie ma.

Uruchomilem ta paczke, ladnie odinstalowaly stare stery, po restarcie sie zainstalowaly bez zajakniecia, kolejny restart i niespodzianka.

Mial ktos tak? Albo ma jakis pomysl?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie... do tego jeszcze widze, ze po kazdym restarcie gubi ustawienie glosnikow.

No nic, sprobuje odinstalowac wszystko i przeczyscic Driver Clenerem, bo widze ze zostaly jakie resztki z poprzednich sterow. Jak to nie pomoze, to najwyzej zostane przy starych, albo zrobie formata i wtedy sprobuje.

EDIT: Driver Cleaner i ponowna instalacja starych sterow nic nie daly - karta milczy jak zakleta :( W weekend format, jak to nie pomoze to sie zalamie...

Edytowane przez costi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miał ktos problem z mikrofonem?? Nimoge go ża żadne skarby uruchomic :( wszedzie jest ustawione ze mikrofon, podglosnione na maxa i nic :( mam dwa rozne mikrofony ktore działaja gdzie indziej :( A potrzebuje strasznie zeby zadzaiłał :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem rozowe :F Co do majka i A2 OEM to ciekawi mnie ten problem gdyz u mnine majk dziala o wiele lepiej podlaczony do karty onboard. A2 ma zenujaco slabe wejscie mikrofonowe. Dobrze slychac jeno buczenie :F wiec musze instalowac majaka do drugiej karty. Inaczej nie da sie tego problemu rozwiazac bynajmniej u mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Update mojej historii ze sterami - po usunieciu sterownikow przez Panel Sterowania, wyczyszczeniu Driver Cleanerem, a nastepnie

A. usunieciu z C:\Windows wszystkich plikow zawierajacych Audigy i Creative w tresci

B. usunieciu z rejestru wszystkich wpisow zawierajacych Audigy

C. odinstalowaniu urzadzenia w Menedzerze Urzadzen

mam dzwiek.

To znaczy, po restarcie system wykryl nowe urzadzenie i automatycznie wzial skads stery (prawdopodobnie z plyty od karty, ktora byla w napedzie). Niestety po zainstalowaniu nowszych sterow znow zniknal dzwiek :?

Powtorzylem jeszcz raz cala powyzsza operacje i zostalem przy tych sterach, ktore sobie Winda sama znalazla. Do czasu formatu mam przynajmniej dzwiek.

Mam wrazenie, ze problem sie zaczal od tego, ze kiedys eksperymentowalem z paczka PAX New Year 2005 do Audigy. Mam zreszta po niej caly czas pamiatki w panelu sterowania, ktore rzekomo zostaly odinstalowane.

Jak po formacie i postawieniu systemu od nowa tez bede mial takie jazdy to zaczne sie ostro irytowac...

Edytowane przez costi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam sterowniki orginalne z plyty cd dolaczonej do karty, te z netu niechca sie zainstalowac bo pisze ze niema takiego sprzetu. Mikrofon tez podlaczylem do dzwiekowej na plycie, ale jak tak robie to nimoge w shoutcast (robie male radio ) zeby jak cos mowie grala muzyka jednoczesnie, jest cisza i ja cos mówie. Zaczynam żałowac ze kupilem ta karte niestety :( Same problemy mam.

Jak ktos ma sterowniki ktore da sie zainstalowac to niech napisze jjakie a mile widziany link by był. Bo mnie ta karta juz doprowadza do furii, z płyty głównej i dziala wszystko a Creative i [ciach!]o ze az strach.

Edytowane przez bikol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bikol problem sterow byl juz opisywany w tym temacie kilka razy... wystarczy rozpakowac paczke sterow np winrarem i potem z katalogu Drivers odpalic *.*exe Choc przyznam ze u mnie zawsze sie wszystko ladnie instaluje poprzez autoupdate....

costi odzyskales dzwiek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie moge zrobic AutoUpdate?? szukam w sterach i niewidze.

edit: Dobra, znalazlem na stronie creativa.

edit2: przy instalacji nowych sterów, wywalic najpierw stare?? czy to bez róznicy??

Edytowane przez bikol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edit2: przy instalacji nowych sterów, wywalic najpierw stare?? czy to bez róznicy??

Sterowniki same po uruchomieniu instalki komunikuja ze odinstaluja poprzednie stery i po kliknieciu OK same je odinstalowuja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstaluj nowe sterowniki ( ok 34 MB ) po całkowitym usunięciu poprzednich.

Co do mikrofonu to sprawdź czy masz zaznaczone odpowiednie źródło, odpowiednie zaznaczenie 20 dB boost, odpowiednią głośność odtwarzania i nagrywania mikrofonu - takie podstawy ale może jakimś cudem zapomniałeś :wink: Mikrofon możesz podłączyć zamiast do gniazda czerwonego to do gniazda "Line in" (niebieskie chyba). Zablokuj w bios i odinstaluj kartę zintegrowaną ( nie jest konieczne ale może tak będzie pewniej ) i wybierz w ustawieniach windowsa w urządzeniu przechwytującym domyślnie swoją "ukochaną" audigy.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem na allegro cos takiego: http://allegro.pl/show_item.php?item=84892719 Co myslicie o tym?? Jakie dodatkowe korzysci uzyskałbym po zmodyfikowaniu karty??

Ja zrobiłem coś takiego instalując sterowniki PAX :wink: W tej chwili używam najnowszych oficjalnych Creative z 2006r i działają zdecydowanie najlepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem na allegro cos takiego: http://allegro.pl/show_item.php?item=84892719 Co myslicie o tym?? Jakie dodatkowe korzysci uzyskałbym po zmodyfikowaniu karty??

Przeczytaj to:

http://www.veranet.pl/index.php?6,3,16,1

O ile wiem ta "modyfikacja" polega na mozliwosci zainstalowania nowszysch, lepiej wygladajacych (GUI) sterownikow z Audigy 2 na karcie Live! To cale gadanie o poprawieniu czyms takim jakosci dzwieku to wg mnie jedna sciema :D

Kolejny, dlugi art:

http://pcarena.pl/art-151,0.html

Edytowane przez byru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracajac do poprzedniego tematu...

Na pewno miedzy ASE a A2/A4 jest spora roznica ale czy jest rowniez duza miadzy A2 a A4? Skoro tak to dorzucilbym troche kasy i kupilbym A4 (i chyba tak zrobie bo A2OEM jest juz tylko na allegro chyba).

Mam sluchawki Siberia Icemat. Wczesniej mialem zwykle e5 za 20zl. Po podlaczeniu nowych sluchawek prawie nie slychac roznicy w jakosci dzwieku. Nie jest on tez super przestrzenny. Mam nadzieje ze jest to wina mojej zintegrowanej karty.

PS wlasnie wrocilem z nartuf ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje wszystkim za OGROMNA pomoc...

Zarejestrowalem sie na tym forum bo myslalem ze Tweak.pl to najlepszy serwis o sprzecie, a na forum dowiem sie czegos o karcie ktora chce kupic.

Edytowane przez Mr X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miedzy dowolna audigy a zintegrowana karta na plycie jest ogromna roznica w jakosci dzwieku, w ilosci efektow i zwiekszeniu ilosci fps w grach.

Miedzy A2/A4 roznica jest minimalna, natomiast SE wogole bym nie dotykal...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawiła się nowa wersja YouP-PAX Fi v2.32

http://www.youp-pax.com/youp/YouP-PAX-Fiv2.32.2006.SP2.rar

lub

http://www.crsky.com/Download.asp?ID=12225

YouP-PAX Fi v2.32 Installation Notification

YouP-PAX Fi v2.32 SP2

Modification based on official driver Ver.5.12.14.1144, the driver supports multiple languages(does not support Japanese)

Supported sound card:

SB Audigy (not include SB Audigy LS)

SB Audigy2 (include SB Audigy2 value)

SB Audigy2 ZS series (not include Gateway OEM)

SB Audigy2 ZS Notebook

SB X-Fi series

Supported operating system:

Windows 2000 (Service Pack4 or higher version recommended)

Windows XP (Service Pack2 or higher version recommended)

Windows 2003 (Service Pack1 or higher version recommended)

Windows XP 64bit edition

Windows Longhorn (vista) beta

Note: Installation program has excluded the sound card detection process, it does not mean that the software package and driver are compatible with your sound card, please do not install the driver if your sound card not in the list above.

The sound card drive includes three types of sound optimizations:

Music Edition

Optimized for music playback, and female voice especially cleaned up. This edit is designed for music soundtrack of slow rhythm. But DVD-Video sound, DTS-CD playback is not as good as Entertainment Edit.

Game/DVD edition

Optimized for Game audio, DVD-Video sound playback and DTS-CD playback. Enhance high frequency, low frequency, and multi-channel surround. Better DVD-Video music and excellent EAX experience provided.

Creative official edition

This option was required by some dudes on the internet.

Note: The three editions are based on the ways you enjoy the music, please choose the most suitable one. New stuff, multi-edit-switch enables you switch sound edit without re-installing drivers! Visit www.YouP-PAX.com forum to download this program.

Suggestion:

Please do not disable Ctxfihlp at startup, otherwise sound quality goes worse.

Install package have four small tools("YouP-PAX Fi v2.32 Drivers" in Start menu):

1.AC3-DTS SW Decoder

2.X-Fi X-Fi Splash On or Off

3.Multi-edit-switch

4.Uninstall YouP-PAX Fi v2.32 Drivers and software

AC3/DTS decoder option:

AC3/DTS decoder option was designed for the problems when DVD playback by using SPDIF(sound card hardware decoding AC3/DTS signal), there are different adjustment in the driver depends on what type of CPU you are using,be able to fix the delay, noise during decoding. If still unable to fix your problem, please change to another CPU mode, it may fix your problem.

Notes for Drivers:

1. This set of modified drivers is optimized for analog and digital. If any issue occurs, please install other drivers instead of it.

2. If any issue occurs, please uninstall and re-install it. Or re-format your partition and re-install operating system if issues are not fixed.

3. If you willing to install Audigy4 pro software package or any other software packages, please install them and reboot the system before you install the driver, otherwise it may cause some EAX related software unstable.

4. Please do not update your Creative MediaSource player to Ver.3.10.09 or above, otherwise for Audigy2/ZS series sound card may lose multi-channel WAV recording feature.

5. The driver integrated soft-mod Audigy2/Audigy2 ZS->Audigy4 Pro patch which included for study purpose only. Please remove it after downloading in 24 hours. You have responsibility for the consequence of using this set of modified driver.

Suggestion:

1. DTS-ES-CDs are able to be played with Creative MediaSource Player after install this set of drivers. 3-5 seconds of delay may occur during the first song you play.

2. To get best results on AC3 audio during DVD-video playback, please select NIGHT (MINIMUM) on dynamic compress feature in CREATIVE AUDIO CONTROL PANEL.

3. Audigy series sound card can not use the decoder feature in Creative Audio Control Panel. Please select CREATIVE AUDIOHQ + SURROUND MIXER (AUDIGY) and use device control in AudioHQ to change the settings.

Edytowane przez RALF11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na peno roznia sie tak malo? Roznica w cenie wynoci ok 100zl. Bede zmuszony zamowic A4 OEM bo 2 juz nigdzie nie ma. Na allegro jest jakas 2 letnia i drogo. Co to daja sterowniki PAX?

Edytowane przez Mr X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi