mic_s Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Witam. Mam nastepujacy problem z ponizszym sprzetem: płyta główna - Soyo SY-6VBA, slot 1 proc - PIII 633 zasilacz - bodajze Fortron 350 Problem jest nastepujacy - gdy komputer zostanie wyłączony z prądu na dłuzej (>12godzin na oko) to nie chce wstac. Jesli zostawi sie listwe włączoną (ale komp naturalnie off) to działa po włączeniu. Jesli jednak odetnie mu sie dopływ prądu to konieczne jest przekladanie zworki od Clear cmos, wtedy komputer działa. PIerwsze podejrzenie - bateria. Wymieniłem na nową i nadal dokladnie to samo. Zreszta gdyby to była bateria to komputer działałby bez problemu tylko nie trzymałby daty, ustawien itp. Mial ktos kiedys taki problem? Przypuszczalnie płyta główna jest uwalona ale zanim wyleci na smietnik wole wyczerpac wszystkie mozliwosci. PS. I musze dodac ze nie mam bezposredniego dostępu do tego komputera bo znajduje sie ode mnie jakies 160km co nieco utrudnia sprawe :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Zanim wyrzucisz płytę spróbuj: a) rozebrać i złożyć komp jeszcze raz (wyczyścić/odkurzyć przy okazji) b) wgrać nowszy bios (jeśli to możliwe) c) zostawić zworkę w pozycji CLEAR d) sprawdzić pamięci Po resecie ustawień ustawiasz coś, czy leci na default? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...