hardy99 Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 (edytowane) Witam Mam pewien problem ze swoim Radeonem 9800 Pro. Otóz po zmianie płyty głownej + proca, oraz chłodzenia na karcie dzieją sie dziwne rzeczy. W czasie grania w kilka gier (FarCry, GTA:SA, demo Bet on Soldiers) po jakims czasie monitor robi sie czarny, gra niby działa, gdyz szłychac odgłosy np. jak strzele z jakiejs broni. Inne gry np. (Battlefield 2, Doom 3, HL2, Swat 4, LockOn, Il-2 Sturmovik + Pacific Fighters, Panzers, Splinter Cell: Chaos Theory, demo Fear) działąją dobrze. Gdzies wyczytałem, że jak sie kręci sporo proca to trza zwiekszyc częstotliwość AGP do 67-68 MHz, to jednak w moim wypadku daje odwrotny skutek, gdyz występują błedy w grafice w tescie na Pixel Shader 2.0 w 3DMarku03. Druga sprawa to, ze karty nie moge kompletnie podkręcić. Kiedys dało rade wyciagnąc z rdzenia 400 MHz, a teraz nawet 385 MHz nie działa (przypomne, ze teraz mam Zalmana VF700-AlCu, a wczesniej standardowe) pamieci kręcą sie w miare dobrze, na pobobnym poziomie co kiedys (720-740 MHz). Karta nie grzeje sie, przy pełnym obciązeniu jest lekko cipeła, wczesniej byłą goraca. Radiator jest dość goracy, wiec jest raczej dobrze założony. Nie pomaga wyłaczenie FastWrites. Patrzyłem na sterownikach catalyst 5.8 i 5.9. Słyszałem, ze pomaga czasem wgranie nowego BIOSu do karty, ale ja nie wiem kompletnie jak sie to robi. Jesli jest gdzies dość przejzyscie opisana ta procedura, to prosze o link. Pozdrawiam i prosze o pomoc Edytowane 8 Października 2005 przez hardy99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Stary miałem to samo, jakby karta dostawała przez pewien czas za mało prądu. W grach miałem krzaki, ale czasem wracało do gry po kilkunastu (dziesięciu?) sekundach. Nie wiem, nie kombinowałem, bo bardzo mnie to wkurzało. Format C: i po problemie... :) Wiem że to żadna rada, w każdym razie pomaga, a ja i tak musiałem zrobić reinstalla. Coś pamiętam że na pewno miałm to w FarCry przez pewien czas, a potem przez chwilę działało OK. TO wina chyba jakiegoś oprogranowania lub tweaka w Windzie, ale za cholere nie potrafie sobuie przypomnieć jakiego ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 (edytowane) Tylko ze u mnie karta nie moze dostawac za mało prądu, mój zasialcz to HuntKey 400W i nie z takimi sobie radzi. A nawet jak to działoby sie to z kazdą wymagająca grą, a nie z kilkoma. Ja błedów zadnych nie mam, poprostu po pewnym czasie robi sie czarny ekran i czasem pomaga minimalizacja, a czasem trza reset, Reistalowany system to był juz kilka razy i cały czas jest to samo. 3DMarki03 i 05 przechodzi przez kilka godzin i problemów nie ma. Podobnie jak memtest na pamiec i SuperPrime na proca. Edytowane 8 Października 2005 przez hardy99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LEON2000 Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Podam Ci mój przypadek to się pewnie uspokoisz. Jeszcze niedawno miałem k7s5a i zmieniłem ją na to co w podpisie na dodatek R9550 wykecone go na 500/270 po zmianie płyty nie mogłem już ustawić takich zegarów(mimo teoretycznie lepszej płyty). Więc wniosek jest prosty płyta płycie nierówna. A co do objawów w grach to może i rzeczywiście zmiana biosa na grafie/płycie pomóc. Pokombinuj jeszcze ze sterami od siebie proponuje Omegi (żadnych problemów). PS Pytanie powinieneś zadać w temacie o r9800, bo któryś z Moderów zamknie temat :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...