Skocz do zawartości
tytuz

Acer Aspire 5024 - Problem Z Dvd-rw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem jak w temacie:) Moj naped DVDRW dziala w trybie PIO. Najbardziej to widac przy przegrywaniu plytki na dysk lub wypalaniu plytek (plytke DVDR w predkosci 8x nagrywal ponad godzine i nic w tym czasie robic nie mozna bylo).

Aby rozwiazac ten problem wszedlem do menadzera urzadzen -> Kontrolery IDE ATA/ATAPI -> Pomocniczy kanal IDE i na zakladce Ustawienia zaawansowane ustawilem Tryb transferu na DMA jezeli dostepne.

Po restarcie kompa zaly czas bierzacy tryb transferu jest Tryb PIO.

Dodam ze instalowalem sobie WinXP Pro wiec byc moze nie zainstalowalem jakis sterownikow IDE, aczkolwiek dysk dziala w trybie Ultra DMA 5.

Nie wiem co z tym fantem zrobic, dzieki wielkie za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam problem jak w temacie:) Moj naped DVDRW dziala w trybie PIO. Najbardziej to widac przy przegrywaniu plytki na dysk lub wypalaniu plytek (plytke DVDR w predkosci 8x nagrywal ponad godzine i nic w tym czasie robic nie mozna bylo).

Aby rozwiazac ten problem wszedlem do menadzera urzadzen -> Kontrolery IDE ATA/ATAPI -> Pomocniczy kanal IDE i na zakladce Ustawienia zaawansowane ustawilem Tryb transferu na DMA jezeli dostepne.

Po restarcie kompa zaly czas bierzacy tryb transferu jest Tryb PIO.

Dodam ze instalowalem sobie WinXP Pro wiec byc moze nie zainstalowalem jakis sterownikow IDE, aczkolwiek dysk dziala w trybie Ultra DMA 5.

Nie wiem co z tym fantem zrobic, dzieki wielkie za pomoc!

1689166[/snapback]

usun ten kontroler i uruchom ponownie system a nastepnie sprawdz czy sie zmienilo na DMA 5, jesli nie to ustaw na DMA 5 i jeszcze raz zrestartuj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi