Skocz do zawartości
mat_zab

Athlon 1200 i problem

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Athlona 1200 pewnego pieknego dnia zdiołem radiator z niego i po poniownym założeniu i włączeniu komputera procesor pokazywał mi 72C.

Gdy wyjąłem komputer i zdjołem procesor zobaczyłem u dołu na naklejce gwarancyjnej lekkie przygżanie ale procesor nadal chodzi niewiem czy przez to przegzanie procesor niebędzie sie wieszał. ciekawostką jest ża w biosie pokazywało mi się jakieś dziwne napięcie bo skakało z 1.76 na 1.808 a nie był ten procesor wogule podkręcany bo mam płyte ECS K7S5A. Ponoć przegżany procesor chodzi niestabilnie niewiem czy to prawda prosze o opinie szpeców.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przegrzany procesor rzeczywiscie w niektorych przypadkach moze dzialac niestabilnie. A co do Twojego problemu to moze zle zalozyles cooler albo rdzen czyms zabrudziles przy kombinowaniu z wyciaganiem procka i to bylo powodem podwyzszenia tak drastycznie temp. Zapodaj pasty i zaloz porzadnie coolera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki masz zasilacz :?: Na tej płytce potrzebny ci jest naprawde bardzo stabilny...

Co do tej temp. to zobacz czy radiator masz teraz dobrze dociśnięty, posmaruj też najlepiej od nowa jakąś lepszą pastą

BTW co rozumiesz przez przygrzany :?: Ma takie fajowe brązowe miejsce pod spodem jeśli tak to dlaczego on wogule chodzi :?: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz jest bardzo wazny choc niewielu zwraca na to uwage

Ja zmienilem swoja obudowe bo jak zaczynalem zabawe z atx to bralem najtansza jaka byla bo myslalem co to za rooznica a teraz wzialem bude za 180 zeta z 300 watowym zasilaczem

Na starej budzie strasznie skakalo mi napiecie a tuner tv mial takie zaklocenia ze polowy kanalow sie nie dalo ogladac

Teraz wszystko dziala idealnie :)

Co do brązowego stickera kiedys u mnie w robocie zatarl sie wiatraczek na serverowym kompie (nowell) A byl to pentium 166

Sprzet mimo zatarcia dzialal idealnie az do czasu gdy plyta a dokladniej czesci pod procem spalily sie od temperatoorki samego proca

Gdy rozkrecilem sprzeta oczom mym ukazal sie piekny widok - lekko poprzytapiany wentyl a na procu sticker gwarancyjny zamiast pierwotnego bialego koloru mial kolor brazowy - miej wiecej kolor kakao

Co wiecej proc dziala do dzisiaj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy rozkrecilem sprzeta oczom mym ukazal sie piekny widok - lekko poprzytapiany wentyl a na procu sticker gwarancyjny zamiast pierwotnego bialego koloru mial kolor brazowy - miej wiecej kolor kakao

Co wiecej proc dziala do dzisiaj :)

Kurcze czy proce Intela produkują rosjskie zakłady zbrojeniowe ??? bo tylko oni chyba potrafą robić tak wytrzymałe rzeczy :P :P :P

Wracając o tematu to, że skacze napięcie to też moze być wina płyty. W końcu standardowe vcore to 1.75 a ono wskacze w góre (a nie opada co było by przyczyną słabego zasilacza). Wiec może coś ze stabilizacją na płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...