Skocz do zawartości
tom666

[wc] zbiornik z wody za oknem 2 - porazka

Rekomendowane odpowiedzi

pare tygodni temu pisalem o "super, extra, cool" pomysle, jak to z taniego, badziewnego wydajnosciowo zestawu z cpc zrobic cud chlodzenia, wystawiajac zbiornik z woda za oknem,

pomysl jakby to powiedziec..nie do konca sie udal..

wczoraj w nocy skonczylem wiercenia na balkon, umiescilem zbiornik z woda, wszytsko zalalem borygo, po 2 h testow szczelnosci "na sucho" temperatura bloku wodnego byla praktycznie identyczna jak temperatura otoczenia, 5 - 8 stopni - idealnie, tylko pojawil sie problem, na bloku i na calej rurce w mieszkaniu zaczely sie skraplac ogrominiaste krople wody,

gdybym poprzedniego wieczora umiescil zestaw na cpu i gpu juz dawno bym zala caly komputer, woda rano, po prostu kapala z rurek, jak dla mnie problem nie do przeskoczenia, moj pomysl zakononczony jedna wielka mokra klapa

wiec z powrotem pojemnik z woda wyladowal w mieszkaniu lecz rurki zostaly na balkonie, napewno woda nie nagrzewa sie tak bardzo jak przy rurkach w mieszkaniu ale do szczescia i niskiej temperatury procesorow jeszcze daleko, 1700+@2000:( bez podnoszenia napiecia w idle 50-51 a stres 55-56, na @2100+ z juz koniecznym podniesionym napieciem na dzien dobry 59 i obciazony prawie 66 - programy sie wywalaja,

teraz chyba bedzie tzreaba pomyslec nad nowym blokiem, albo balkonowa chlodniaca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..., tylko pojawil sie problem, na bloku i na calej rurce w mieszkaniu zaczely sie skraplac ogrominiaste krople wody

gdybym poprzedniego wieczora umiescil zestaw na cpu i gpu juz dawno bym zala caly komputer, woda rano, po prostu kapala z rurek, jak dla mnie problem nie do przeskoczenia, moj pomysl zakononczony jedna wielka mokra klapa...

a wiemy co to jest gabka, mata bitumiczna, welna mineralna, steropian itd - jezeli tak to w czym problem :?:

- mysle ze do rurek najlepsza bylaby gabka - okrecasz rurki gabka i zaciskaszn p opaskami zaciskowymi do kabli (byle dokladnie)

- bloczek obudowalbym steropianem albo okleil samoprzylepnymi matami bitumicznymi a od spodu ta czesc ktora nie nachodzi na procka (i CopperShinma) tez podkleilbym gabke

- ewentualnie procka (poza rdzeniem bo tam wiadomo pasta) i okolice Socketa spryskalbym jakims preparatem hydrofobowym (zabezpieczajacym przed wilgocia)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez chcialem tak zrobic

ale jedno mnie zastanawia - jak miales wystawiony zbiornik to miales te 66C???????????

dziwne troche - no to oczywiste ze to gabka okleic i po problemie - a pozatym blok moze byc zimny a proc goracy zle odbieranie ciepla

ale przy mrozach na dworze sytuacja sie poprawia - bo np. jak jest -10C to plyn chlodniczy tez tyle ma - czyli blok bedzie mial ok 0C czyli teoretycznie na procu powinno byc ok 15C czyli super warunki do krecenia :? :wink:

ps. wymyslilem strasznie durny pomysl apropos wc

nie robimy bloku tylko taka tuleje ze woda bezposrednio styka sie z jadrem - dzialalo by tylko na intelach bo tam nie ma mostkow - coprawda woda szybko by przez to przeplywala ale nie bylo by bariery miedzi - a proc chyba by sie nie zjebal :? - oczywisnie na p4 i tulipanach konieczne sciagniecie chełmu - jak kiedys bede mial wiecej kasy na zalanie kompa to sprobuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam prostrza sprawa do sklepoo budowlanego i poprosic o OTULINE to rodzaj gombki okraglej do zakladania na rury w celu likwidowania ucieczek ciepla w socketa ladujesz silokon moze byc ten bialy termoprzewodzacy na wierzch proca tesh (wokol jadra) i na coper schima tak zeby miedzu blokiem a cs i cs a prockiem byla biala pasta i woda sie nei dostanei ewentualnie jakas gombka wokol ale proc sie grzeje wiec tam sie ogrzeje i powinno byc spox

ewentualnie obloz jakims styropianem zbiornik na balkonie zeby tak zimno nie przechodzilo w uklad i bedzie spox chociaz zaposc to i texty zrob nie buj sie w godzinke sie nei stanie nic zlego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne, że ci się aż tak woda skrapla. Według mnie jakbyś założył na proca, to w obudowie temperatura rurek oraz bloku powinna byc na tyle wysoka, żeby się nic nie skraplało na nich.

Ja jak otworzę okno (a chłodnica stoi przy oknie) mam bardzo zimną wodę w układzie, blok też jest zimny, ale woda się nie skrapla. Dodam, że mam w obudowie jakiś środek higroskopijny, który wyciąga z niej wilgoć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne, że ci się aż tak woda skrapla. Według mnie jakbyś założył na proca, to w obudowie temperatura rurek oraz bloku powinna byc na tyle wysoka, żeby się nic nie skraplało na nich.

Ja jak otworzę okno (a chłodnica stoi przy oknie) mam bardzo zimną wodę w układzie, blok też jest zimny, ale woda się nie skrapla. Dodam, że mam w obudowie jakiś środek higroskopijny, który wyciąga z niej wilgoć.

czy ja dobrzw widze - kolejny moderator :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh ja wlasnie dostalem paczke z CPC... ide odebrac za chwile... mialem taki sam pomysl tylko ze z chlodnica na balkonie... bylby lepszy efekt... czy jak wywale za okno sama chlodnice to tez edzie sie tak dzialo ?? ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz cos naprzeciw moderatorom ;)

Moze masz zle zalozony blok, bo bez przesady ale 66C to za duzo. Czy blok dociska dokladnie w srodek rdzenia? Jak nie to obroc zapinke o 180C, albo niedlugo ukruszysz rdzen albo zjarasz proca.

Coz przyznam sie bez bica ze tez mam cpc i u mnie sprawuje sie bez zarzutu 40C to juz raczej max (ale z wlasna chlodnica), 32C standard.

Natomiast po chlodzeniu wody lodem (temp wody ok 6C), temp proca spadla do 13C (@2.8 ), woda sie jednak skraplala i tego sie raczej nie da przeskoczyc, ja bym na stale z takim czyms nie probowal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam prostrza sprawa do sklepoo budowlanego i poprosic o OTULINE  to rodzaj gombki  okraglej do zakladania na rury w celu likwidowania ucieczek ciepla w socketa ladujesz silokon moze byc ten bialy termoprzewodzacy na wierzch proca tesh (wokol jadra) i na coper schima tak zeby miedzu blokiem a cs i cs a prockiem byla biala pasta i woda sie nei dostanei ewentualnie jakas gombka wokol ale proc sie grzeje wiec tam sie ogrzeje i powinno byc spox

ewentualnie obloz jakims styropianem zbiornik na balkonie zeby tak zimno  nie przechodzilo w uklad i bedzie spox chociaz zaposc to i texty zrob nie buj sie w godzinke sie nei stanie nic zlego

Litosci! Czy jezyk polski jest tak trudny, ze niemożnością jest zbudowanie logicznego i poprawnego zdania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh ja wlasnie dostalem paczke z CPC... ide odebrac za chwile... mialem taki sam pomysl tylko ze z chlodnica na balkonie... bylby lepszy efekt... czy jak wywale za okno sama chlodnice to tez edzie sie tak dzialo ?? ??

he he chyba nie bedziesz zadowolony z tego zestawu :) albo juz całkiem załamany ! czyt. artykuł na www.mod-case.com na temat CPC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam prostrza sprawa do sklepoo budowlanego i poprosic o OTULINE  to rodzaj gombki  okraglej do zakladania na rury w celu likwidowania ucieczek ciepla w socketa ladujesz silokon moze byc ten bialy termoprzewodzacy na wierzch proca tesh (wokol jadra) i na coper schima tak zeby miedzu blokiem a cs i cs a prockiem byla biala pasta i woda sie nei dostanei ewentualnie jakas gombka wokol ale proc sie grzeje wiec tam sie ogrzeje i powinno byc spox

ewentualnie obloz jakims styropianem zbiornik na balkonie zeby tak zimno  nie przechodzilo w uklad i bedzie spox chociaz zaposc to i texty zrob nie buj sie w godzinke sie nei stanie nic zlego

Litosci! Czy jezyk polski jest tak trudny, ze niemożnością jest zbudowanie logicznego i poprawnego zdania?
:lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

:lol: :lol: :lol: Czlowieku, zastanow sie co piszesz :!: "obloz jakims styropianem zbiornik na balkonie " 8O Przeciez on po to jest na balkonie zeby sie chlodzil. To niech lepiej wstawi go z powrotem do pokoju i nie wydaje kasy na styropian i nie wierci dziur w scianach :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

:lol: :lol: :lol: Czlowieku, zastanow sie co piszesz :!: "obloz jakims styropianem zbiornik na balkonie " 8O Przeciez on po to jest na balkonie zeby sie chlodzil. To niech lepiej wstawi go z powrotem do pokoju i nie wydaje kasy na styropian i nie wierci dziur w scianach :idea:

nie zrozumiales grzyba - no coz ja mialem celine odkrecona kiedys i chlodzana lodem proc mial 15C i sie nic nie skraplało i chodzil tak przez ok 2h!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :P :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie też już to wkurza...od czytania forum człowiek powoli głupieje. :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie też już to wkurza...od czytania forum człowiek powoli głupieje. :x

zdania zdaniami ale temerature jak na skraplanie wody to miał za wysoką tez to mnie zastanawia jak sie na 15 st woda skrapla jak ja w pokoju miałem w nocy 5 st(niezłe wietrzenie pojemnik pod oknem temperatura na procku wyszła 19 st i nic sie nie skraplało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zostaly na balkonie, napewno woda nie nagrzewa sie tak bardzo jak przy rurkach w mieszkaniu ale do szczescia i niskiej temperatury procesorow jeszcze daleko, 1700+@2000:( bez podnoszenia napiecia w idle 50-51 a stres 55-56, na @2100+ z juz koniecznym podniesionym napieciem na dzien dobry 59 i obciazony prawie 66 - programy sie wywalaja,

teraz chyba bedzie tzreaba pomyslec nad nowym blokiem, albo balkonowa chlodniaca

Koniecznie dołóż chłodnice

Ja mam taki blok i z chłodnicą i zbiornikiem 6L mam max 45C z prociem

ustawionym na 1660Mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla niektorych to jest smieszne lae jak sie zyje w ciaglym stresie i nerwicy ze serce w wieku 18 lat wysiada to prosze sie nie dziwic

na szczescie tutaj sa litery drukowane nie jestem w stanie uzywac znakow przestankowych 9poprawcie jak zle napisalem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Własnie skonczyłem modowac ten badziewny zestawik wymieniłem rurki w bloku na 10 mm oraz węze oraz srednice rurek wlotowych do nagrzewnicy efekt to 31 stopni w idle więc troche lepiej jak było :)

Co do tego bloku to straszny shit jak powiększałem sobie otwory to go obejzałem w srodku na dnie bloku nawet rys po szczotce drucianej nie ma takie te bulbalizatory a co do dyszy hehehe venturiego to rurki które są orginalnie w bloku sięgają do samego dna bloku i jest w niej wycięty kwadracik 3x3 mm heheeh to tyle jesli chodzi o genialny blok z pcp

pozdro spider :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety "polska jenzyk trudna" :) a w dyslekcje i inne lekcje nie wierze po prostu nie chce wam sie uczyc !

qb

powstrzymaj sie od tego typu komentarzy :evil:

nie twoja sprawa jak grzybu pisze

jezeli masz cos do niego to na priv prosze :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka

Ja mam ten zestawik z cpc16DB.Lecz ostro go zmodyfikowałem!!!

Wywalilem stare rurki założyłem 15mm,wywaliłem imitacje zbiorniczka wstawiłem zamiast tego 10L zbiornik,Rurki wystające z bloku wyrwałem i kumpla stary za darmoche przylutował mi miedziane rurki 15mm,dołożyłem chłodniczke z poloneza(nagrzewnica)i dwa wiatraczki zbiornik z wodą mam na strychu gdzie nie jest grzane i jest holernie zimno .Jak pożyczylem proca od kupmla po włączeni kompa temp15C max po8Hpracy granie w hitmana 2 26C (proc to antek xp 1900@ xp1900MHz)

Jestem z siebie zadowolony ze dokonałem tej nie drogiej przerubki a wc kupiłem nie za 109 tylko za 80zł.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOD z oczka wodnego (ilosc - 1 wiadro 8l) - skutek - temp proca spadla do 20C jak narazie - zara beda konkrety - krece... :twisted: :twisted:

WOW - fsb 136 = 1777MHz full stable - testy w sandrze zrobilem - temp 24C - juz lod powoli sie topi ale temp wody 0/1C nic sie nie skrapla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem jush ze wystawianei chlodnicy na mroz z sama woda to lipaa

postawilem kompa na parapet otworzylem okno i zasysac zaczalem powietrze o temp -7 (minus siedem)C

co sie okazalo:

woda w chlodnicy zamarzala !~!! nagminnie kilka razy ale 1750 udalo mi sie osiagnac

rozwiazanie:

uzuwac albo spirtu (detka lub borygo 1:5)

temp byly fajne mianowicie chipset mial 3C a tem w momentach przed zamarzneiciem wody 7C

jak zastosuje cos neizamarzalnego do -15 to mam nadzieje do okolo 0C zejsc i wycisnac 1800 (postowalo sie ale po chwilitemp 20C bo obieg stal !! )

mala uwaga

mam grube weze i zadna woda mi sie nei ksraplala na wezach ani na WB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra drzyjcie amdkowcy moj tulip poszedl na 1799MHz!!!!!

temp 22C ni wiecej ni mniej

postowal sie na 1.9GHz - musze zejsc do nizszych temperatur - aha robilem testy na 1.77GHz i antki we wielu testach jakos gorzej wypadaja - chodzi mi o 1700+ a nawet 1900+ !!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...