Skocz do zawartości
Slayer

RIVA TNT 2 M64 32MB vs TNT 16MB vs S3 Savage 4 16MB

Rekomendowane odpowiedzi

Takie retro pytanie :wink: Co byście brali do takiego sprzęu jaki u mnie jest w podpisie, jakby mi Radek padł? 8)

No czy w takim zestawieniu coś da jednak te AGPx4- w przypadku RIVY TNT M64 i Savage 4?

No i ciekawi mnie, jak by działała Riva TNT i M64 na najnoszych driverach Detonator 41 :) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No...trudno znaleść Rive TNT2 -pełną- do 50 zł. Z tego co widziałem, chodzą po 80 zł i są raczej mało dostępne :(. Z resztą, to ma być karta awaryjna.....

TNT2 Vanta odpada na satarcie- szajs :)

M64 32 MB- kiedyś testowałem to, jak mi zabrali Geforce 2MX400- wyszło, że jest to minimalnie, ale jednak szybsze ( w 3D- Marku 2001) od Rivy TNT 16 MB którą kiedyś miałem.

Na każdej karcie da się grać. Kto powiedział, że muszę od razu w Doom 3 Alpha czy coś na podobnym poziomie :P Spoko- większość gierek odpali- najwyżej się zmniejszy się detale. A tak poza tym- i tak mało gram- nie mam czasu na to i za bardzo nie chce się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy na dzisiaj wogóle jest sens brać 16 MB kartę? W laptopach jest więcej :) A- z tego co kiedyś czytałem, to koleś w GTA 3 grał na M64 :D Co prawda nastawił z góry kamerę, ale chodziło mu to w miarę nawet :)

Inny motyw- przeglądając newsy z różnych stron, znalazłem patch dla Savage 4, żeby UT 2003 szybciej działał :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inny motyw- przeglądając newsy z różnych stron, znalazłem patch dla Savage 4, żeby UT 2003 szybciej działał :D

:lol:

Savage nigdy nie mialem, wiec nie wypowiadam sie. Z ta moja, to dalem przyklad, u mnie ma chodzic na niej winda i nic wiecej. Do gry jakas ultra moze sie jeszcze nada

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=8679572

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=8673887

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=8767326

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=8694604

tam jest kupa tego, cos bys znalazl dla siebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Savage4 nie polecam od razu! Przede wszystkim, ze ma o wiele mniej punktow w 3DMarku niz Riva TNT2, a co do tego Patcha do UT2003 to na trzeciej płytce instalacyjnej jest programik, który nagrywa się przy słabym sprzęcie i on obniża jakość grafiki tak aby można było pograć. Kolega na Celinie 633 i Rivie TNT2 M64 32MB gra bez żadnych problemów w UT2003, jednak jak porównam wygląd jego grafiki w grze a w mojej to nie zamieniłbym się - na to się patrzeć nie da - pixele jak cegły!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej...ale te Ultry co mi pokazałeś to razem z kosztami przesyłki wyjdą po ponad 100 zł!!! Chodzi mi o to, żeby wydać jak najmniej- jak mi Radeon będzie działać jak teraz, to moze nawet nic z tych kart nie wsadzę do kompa! To ma być na wypadek sprzedaży/ awarii, żeby przeczekać!!!!!

PS- biorę udział w aukcjii Rivy TNT za 47 zł

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=8673887

Jestem tam jako Wiedzmin19 :) Ale ta cena nie przejdzie- jeszcze 2 dni zostały- dojdzie do 80zł spokojnie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie retro pytanie  :wink:  Co byście brali do takiego sprzęu jaki u mnie jest  w podpisie, jakby mi Radek padł?  8)

No czy w takim zestawieniu coś da jednak te AGPx4- w przypadku RIVY TNT M64 i Savage 4?

No i ciekawi mnie, jak by działała Riva TNT i M64 na najnoszych driverach Detonator 41  :)  :D

miałem i jedną i 2 krafike Savage nie kupuj trudno jest ją ustawić dość często konflikty sprzętowe i wydajnoscią ustepuje m64. jesli masz wybór między tylko tymi 2 to weż m64 jesli masz jeszcze jakąś możliwość to najlepiej Pełną TNT2(nie m64) albo TNT2ultre albo TNT2pro(spokojnie podkrecisz prawie do częstotliwosci ultry). uważaj też na szyne bo niektóre nawet pełne tnt2(te baaardzo tanie producent no name ) miały 64 bitową szynę(pomimo ze powiiny mieć128 !!!!)

wydajnoscią miedzy agpx2 a x4 przy tych grafikach nie zuważysz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dla odmiany polecam Savage4 - miałem takie coś i mam do tej karty sentyment - wydajnościowo jak tnt2 M64 (w D3D) - a jeżeli coś jest pisane pod to ( np UT) - to chodzi szybciej od TNT 2 pełnej ... ale jeżeli dla kogoś 3DMark jest wyznacznikiem to trudno ......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra ..To ja polecę tak .

Zastanów sie nad GF256 . W grę wchodzi winfast ( widziałem trchoche na giełdzie w krakowie) i creative ( nawet kilka wersji , z S-video , DVI , ) Przy odrobinie szczęście wyrwiesz kartę za 130 , 150 PLN i to na DDR .To już zapierd***a. Model DDR podkręcony o 25% (można nawet 35%) będzie śmiało konkurował z GF2MX-400. Mam w domu Dwa kompy .Jeden na ATLONIE 1 Ghz z GF2MX-400 i PIII 670 Mhz z GF256 @140/340 (podkręcony od 1.5 roku . W 3Dmarku ten drugi jest leciutko szybszy .Ale nie chodzi o te parę punktów tylko o to że za 130 zł masz kartę ze sprzętowym T/L i satysfakcje że ją podkręcisz o 40%.

CO MYŚLISZ / MYŚLICIE ???......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra ..To ja polecę tak . 

Zastanów sie nad GF256 . W grę wchodzi winfast ( widziałem trchoche na giełdzie w krakowie) i creative ( nawet kilka wersji , z S-video , DVI , ) Przy odrobinie szczęście wyrwiesz kartę za 130 , 150 PLN i to na DDR .To już zapierd***a. Model DDR podkręcony o 25% (można nawet 35%) będzie śmiało konkurował z GF2MX-400. Mam w domu Dwa kompy .Jeden na ATLONIE 1 Ghz z GF2MX-400 i  PIII 670 Mhz z GF256 @140/340 (podkręcony od 1.5 roku . W 3Dmarku ten drugi jest leciutko szybszy .Ale nie chodzi o te parę punktów tylko o to że za 130 zł masz kartę ze sprzętowym T/L i satysfakcje że ją podkręcisz o 40%.

CO  MYŚLISZ / MYŚLICIE ???......

gf256 to juz fajna sprawa. tylko ze za 200 moze juz miec gtsa i tak dalej. zawsze jest cos troszke drozszego i lepszego. jesli chcesz kupic do 50zl, to ja bym bral jakas rive. mialem tez vante i nie byla taka zla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POWTARZAM JESZCZE RAZ- NIE CHODZI MI O WYWALANIE KASY- DO 50 ZŁ I WIĘCEJ NE DAM!!!!! To ma być karta na wypadek awarii, gdybym sprzedał Radeona, czy oddał do serwisu i niczego innego nie miałbym tymczasowo na stanie!!!!!!!!!!! A tak, to będzie sobie leżeć w pudełku- aż coś się spierd..... ;) Po to ma być- i nie mam zamiaru póżniej jej sprzedawać. Kapisz? :)

Wystarczyłby mi nawet stary S3 Virge/Trio, gdybym miał takiego pod ręką. A, że jest Allegro, to moze trafi się coś leprzego- można wybrać coś leprzego . O TO MI WŁAŚNIE CHODZI!!!!!!

PS- widziałem MX 32 MB ( nie MX 200) za 80 zł+ wysyłka, ale wolę mieć 40 zł w kieszeni, KAPISZ? :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aaaaaaaa....dobra . Bierz Riwę TNT2 .Naj mniej problemów ,najbardziej sprawdzona. Za pięć dych możesz dostać też ładną vantę ale nie baw się w to . Bier pełną i dowal 10 jak trzeba i relax ...chlopaki chcą ci pomóc no i trochę zabrylować wiedzą ,ale tylko wdobrej mierze

Torpido

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam w serwerku Creative'a na Savage4 (32MB)... spisuje sie miodzio, zadnych problemow... i wydajnosc biorac pod uwage, ze karta ma 3 lata, jest na poziomie. Kiedys na celeronie 500 spokojnie gralem sobie w 1024/768 w Quake'a 2 i 3...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...