Skocz do zawartości
Otwinek

Pomocy Dzis Kupiec Oglada Kompa Mojego:-(

Rekomendowane odpowiedzi

Pomozcie mam problem zformatowalem dysk postawilem winde xp a po wlaczeniu nie wykrywa mi dysku i wyswietla sie ten komunikat jak wejde do biosu to na zakladce od bootowania zbiera sie z minute do wyswietlenia i w koncowym etapie nie wyswietla dysku

ja pierdziu nie wiem co jets pomocy bo dzis mam sprzedac kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taśma/zasilanie/zworka?

Ewentualnie komp od nowa: porozłączać wszystko, złożyć z zachowaniem szczególnej uwagi na to, co się robi (zworki, taśmy, kable), reset ustawień bios i ustawienia od nowa, instalka systemu od nowa i MUSI (a przynajmniej powinno) chodzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok sprobuje i napisze potem ale jz tak robilem no nic teraz zachowam szczegolna ostroznosc

a propos jestes ekspert od zwisow bo wiesz w tym samym kompie kiedy jesce dzialal to mialem takie numery ZAWSZE ze jak wlaczylem kompa i nie wykrylo mi klawiatury to jak nacisnlaem byle jaki jej klawisz to paralizowalo mi myszke i klawiature a np pad podpiety pod usbdzialal nalezycie

klaw i mysz--->ps2

wiesz moze jaka to przyczyna??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żaden ze mnie ekspert - czasem coś tam uda mi się doradzić, bo już sam to przerabiałem na swoim lub znajomego kompie.

Może "śledzik" na którym znajdują się te 2 gniazda wygiął się do środka obudowy i wtyczka nie dochodzi do końca lub styki "śledzika" nie łączą.

Skoro działy się takie cuda, to proponuję wyciągnięcie tego z budy i złóżenie "pajączka" czyli: płyta + procek + ram + grafika + monitor + zasilacz.

Reszta zostaje obok. Radiator i wiatrak zostają rzecz jasna na procku. Potem resetujesz ustawienia biosu zworką (przy zasilaczu odłączonym od prądu). Następnie podłączasz zasilacz, uruchamiasz zestawik stykając 2 piny na płycie i powinno śmigać. Wtedy podłącz dysk, napęd (nadal na zewnątrz obudowy) i wrzuć system. Powinno śmigać. Jeśli nie, to może płyta jest jednak walnięta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi