kosmoludek Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 Witam, mam taki mały problem, mam skonfigurowac sieć w szkole, 8 komputerów spietych w siec za pomocą huba, jak na razie są skonfigurowane 3 komputery każdy z win98, te 3 kompy widzą sie nawzajem w otoczeniu sieciowym, na jednym z komputerów jest postawiony winXP no i tu jest problem, kompy z 98 nie widzą tego z xp, a komp z xp nie widzi komputerów z 98 w otoczeniu sieciowym. Gdy próbuje pingować np komp z win98 i komp z win98 mam 100% strat (jednak w otoczeniu są widoczne), tak samo jest gdy próbuje pingowac kompa z winxp. Wszystkie są w tej samej grupie roboczej, adresy ip mają ustawione ręcznie xp= 192.168.0.1 te z win98 kolejno od ..0.2 do ..0.4 maska podsieci 255.55.255.0. W domu miałem juz kiedyś na jedym kompie xp a na drugim 98, ale były łączone bezpośrednio przez sieciówki bez uzycia huba i widziały sie wzajemnie. Moze ktoś wie jak rozwiazac ten problem, aby xp widział komputery z 98 a 98 widziały xp?? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 xp ma sp2? jak tak to musisz wylaczyc firewalla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosmoludek Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 XP poczatkowo był bez sp zadnego wiec zainstalowałem sp1 i dalej tak samo... :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 Niestety są problemy 98se czasami może nie widzieć xp. I chyba na to się nic nie poradzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazlis7 Opublikowano 11 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 ja też administruję szkolną siecią komp. Mam tak jak ty troche win 98 i parę home. Sprawdź czy we właściwościach karty graficznej jest "Logowanie windows". Jeżeli kompy mają "Klient sieci Microsoft" to może występować opisywany przez ciebie problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...