BlackDragon1987 Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 (edytowane) Witam. Ostatnio odebralem nowy komputer: Plyta glowna: Gigabyte GA-8N-SLI Pro nForce 4 (Intel Edition, SLI READY) Procesor: Pentium 4 3.0 Ghz / 2 MB / 800 Mhz / S775 / HT Pamiec: TwinMOS 2 x 512 DDR-2 533 Mhz (dual) Karta graficzna: ASUS GeForce 7800GTX 256 DDR3 256bit (430 Mhz / 1200 Mhz) Obudowa: Thermaltake Kandalf Silver Zasilacz: Thermaltake Pure Power 680W SLI READY Martwia mnie jedynie osiagi mojego komputera. Przetestowalem grafike wszystkimi najpopularniejszymi programami typu benchmark i oto jakie wyniki uzyskalem: * AquaMark3 - 66.300 * 3D Mark 2001 SE - 22.498 * 3D Mark 2003 - 16.432 * 3D Mark 2005 - 6.665 Testy robione na Windows XP Pro SP2 na sterownikach ForceWare 77.77. Wyniki sa dobre ale to w koncu GeForce 7800GTX ktory powinien wyciagac: * AquaMark3 - 88.000 * 3D Mark 2001 SE - 25.000 * 3D Mark 2003 - 16.500 * 3D Mark 2005 - 7600-7800 Chcialbym prosic o rade. Czy cos jest nie tak z moja konfiguracja? Czy karta moze byc wadliwa, czy moze chodzi o procesor - Intel, a nie AMD? Z gory dziekuje i pozdrawiam. Edytowane 10 Października 2005 przez BlackDragon1987 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 (edytowane) porównaj wersję swoich sterowników do wersji ze strony www.nvidia.com do tego pozamykaj programy dzilajace w tle (antyvirus itp) Edytowane 10 Października 2005 przez krzychoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-mess- Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 ja mysle ze to procesor. wiadomo ze intele w grach sa o wiele wolniejsze od odpowiednikow amd. zeby wykorzystac w wiekszym stopniu ta grafike musialbys miec jakiegos P4 3.6Ghz. nie mam intela, a to co pisze opieram na tym, ze moja 7800GT przy procesorze A64 3000+ 939 jest beznadziejnie wolny, za to przy podkreconym na 4100+ (wg everesta) jest juz naprawde fajny :D a ty masz gtx, jeszcze szybsza karte, a procek porownywalny moze z A64 3000+ :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackDragon1987 Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 (edytowane) Dziekuje za odpowiedzi. Faktycznie wina wydaje sie lezec po stronie procesora. Zrobilem nowy test z Pentium 4 3.0 @ 3.21. Wynik: przed 6589 / 6851 po. Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam. Edytowane 10 Października 2005 przez BlackDragon1987 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bachus81 Opublikowano 11 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 Dziekuje za odpowiedzi. Faktycznie wina wydaje sie lezec po stronie procesora. Zrobilem nowy test z Pentium 4 3.0 @ 3.21. Wynik: przed 6589 / 6851 po. Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam. 1693491[/snapback] jest to kolejny dowód na to co są warte procesory Intela :lol2: nadają się tylko na grzejnik bo 60-70C to dla nich norma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackDragon1987 Opublikowano 11 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 (edytowane) jest to kolejny dowód na to co są warte procesory Intela :lol2: nadają się tylko na grzejnik bo 60-70C to dla nich norma 1694361[/snapback] W moim przypadku temperatura nie przekraczala 50C kiedy procesor byl podkrecony do 3.24, normalnie w stanie spoczynku 40-43C. Ostatnio osiagnalem 7066 punktow w 3D Mark 2005. Procesor 3.0 @ 3.24 a grafika 430/1200 @ 451 / 1250 :) Do ilu mozna bezpiecznie podkrecic Pentium 4 3000/800/2048/HT (S755) na seryjnym wiatraczku? Edytowane 11 Października 2005 przez BlackDragon1987 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 11 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 (edytowane) jest to kolejny dowód na to co są warte procesory Intela :lol2: nadają się tylko na grzejnik bo 60-70C to dla nich norma 1694361[/snapback] <_< nie tak prędko......ja mam takiego intela, tylko za karte mam9800pro a nie 7800gtx Proc wcale się nie grzeje, bo na AC freezerze 7 mam 38*C w idle i 59*C max w stresie :D i to na podkręconym na 3.72 Nie martw się.....jestem pewny ze na zwyklym AMD64 3000+ też fajnie byś nie mał :lol: wiec wynikiem się nie martw tak samo amd64 jak i Intele po podkręceniu dopiero dostają kopa, choć na nominalnym 3.00Ghz też nie narzekam (Hyper-Threading B) ) Przy 3.72 miałem o 450punktów więcej przy 3dmarku 2001 i........380-400 przy 2003 a na twoim gtx to jak widze nawet głupie 200Mhz przy podkreconym procu daje duży wzrost w 2005 :lol2: Podkręć proca jeżeli masz blokade na agp/pci na 250fsb, daj napięcie na 1.48, dzielnik na ramy ustaw na 5:4 i luzik...............w ten sposób masz 3.75Ghz pozdrawiam B) EDIT: zapomniałem o jednym jak widzisz posiadacze amd64 karzą nawet zamykać programy jak antiviry itp....dlaczego ?? Bo proc nie może wykonywać kilku operacji naraz :-P a u nas posiadaczy intela z HT ta sprawa albo w ogóle nie dotyczy, albo przyrost jest marny.....co to oznacza ?? Że na amd64 pograsz przy świeżutkim systemie, gdzie nic innego oprócz gry nie może być włączone.. :blink: bo punkty i FPS-y spadają szybko :D dlatego wybralem intela.....w tle antivir, bitcomet, muza....a spadki FPS-ów praktycznie żadne.......dlaczego adm64 jest szybki w testach ?? Bo testy robią na świeżutko postawionych systemach, gdzie amd jest górą (gdzie jest szybszy od intela)....a intel jestem pewnien że wygrałby z konkurtencją na sprzęcie testowym "żółtodzioba", który nie formatuje komputera raz na miesiąc lub nawet 3 (mój rekord na bartku :D) i śmieci ma od cholery :D Edytowane 11 Października 2005 przez quartzXXI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-mess- Opublikowano 11 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 HT to fajna sprawa ale przesadzasz... jezeli chodzi o wydajnosc w grach Intel wypada po prostu biegnie (ten sam segment cenowy). te wyniki pod moim avatarem sa osiagnalem przy zasyfionym systemie, z antivirem i firewallem w tle + kilka aplikacji. nie moze byc wiec tak zle ;EEE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 11 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 (edytowane) spoko, każdy ma swoje zdanie :) Ja w 100% zgadzam się że a64 jest lepsiejszy w grach....miałem nawet dylemat co wybrać.....ale po pierwsze, chciałem w przyszłości zmienić na jakiegoś GF, bo ati sie nie stara, a do grudnia to daleko :D....problemy z nForce'ami, czyli freezy itp.....na pci-e nie chiałem jeszcze wchodzić, bo brak kasy, lub ewentualna sprzedaż mojego 9800pro, a x700 to nie dla mnie :lol: noi jeszcze HT i ostatni najważniejszy argument....rodzice "kazali" kupić p4, bo tak powiedział mój szwagier: "intel, droższy znaczy najbardziej stabilny, płacisz za 99% kompatibilność" - no ja może się z nim zgadzam w 75%....no ale coż, mam kochanych rodziców....na dodatek ze swojego portfela musiałem wydać na proca i płyte..a zasilacz to już sprezentowali ( co za łaska :lol:) pozdro tyle ;) @edit btw....masz fajną budę...noi ogólnie fajny sprzęcik....yyymmm.....to chyba razer ze sleelpadem, zgadza się ?? :rolleyes: Edytowane 11 Października 2005 przez quartzXXI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-mess- Opublikowano 11 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 trzeba bylo kupic k8t880pro np abita, swietna plyta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 11 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 -mess-, nie dokońca się na tym znam, ale czy jego Gigabyte ma blokadę pci/agp ?? jeżeli ma to wtedy będzie sens wyjaśniać mu co zrobić by proca podkręcić ;) BlackDragon1987 nie martw się, ja też kiedyś byłem w tym kompletnie zielony, teraz jestem już "tylko" zielonym w prawdziwym O/C... pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-mess- Opublikowano 11 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 nie mam pojecia, ale przypuszczam ze ma :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bachus81 Opublikowano 11 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 HT to fajna sprawa ale przesadzasz... jezeli chodzi o wydajnosc w grach Intel wypada po prostu biegnie (ten sam segment cenowy). te wyniki pod moim avatarem sa osiagnalem przy zasyfionym systemie, z antivirem i firewallem w tle + kilka aplikacji. nie moze byc wiec tak zle ;EEE 1694997[/snapback] każdy kto zna się na sprzęcie wie że AMD Venice bije każdego bezpośredniego konkurenta ze stajni intela na głowę. Co do HT to jest to plus procesorów intela i to chyba tylko jedyny. Ja na swoich AMD mam zawsze włączonych kilka programów i nie zaobserwowalem jeszcze spadku wydajności. A wydajność w grach jest bardzo dobra. Poczytajcie sobie testy zagranicznych portali jak mi nie wierzycie :D Jeśi Intel wypuści sensowne proce, które będą miały nie gorszą wydajność niż AMD, będą mało się grzały i będą tańsze lub przynajmniej porównywalne cenowo z AMD to na 100% będę je polecal swoim klientom. obecnie nie odpowiada mi w Prescottach: 1. cena 2. temperatura- w stresie 70C to norma, 3. bardzo słabe, w porównaniu z AMD, możliwości OC 4. dobra, ale nie bardzo dobra wydajność w 3D Zalety: 1. HT 2. więcej zalet nie znam B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 2 zaleta........qrde piep**ona stabilność, i brak problemów !! Wszędzie widzę na tym forum problemy z sprzetem a64, moze niekonretnie samego proca ale czesci z nimi zwiazanymi.....a moze to tylko dlatego, że użytkowników a64, jest kilaset % więcej więcej niż intela ?? <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackDragon1987 Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 Szukalem informacji czy moj Gigabyte ma blokade na PCI/AGP ale nic nie znalazlem :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 A ja mam do was pytanie. Skąd wy bierzecie $$ na takie karty. Ja nie mogę uciulać na marnego gf 6600. ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 ja też mam z tym problem, ale..... 1. Posprzedałem wszystkie g*wna niepotrzebne jakie mam w domu na allegro, w tym i gry oryginalne, nawet te które mi się podobały 2.Byłem w anglii, i zarobiłem 900zł mając 16lat :lol: 3.dzięki punktowi 2, zmieniłem platforme, i zakupiłem nowe chłodzenie :D do wszystkiego a teraz nie mam nic....chciałbym jakiegoś GF 6800 ale zonk, musze czekać do przyszłych wakacji...w tedy zarobie 6 tys. :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 Szczerze? :) Mając 16 lat to ja zarabiałem po 3-4 kafle na miesiąc. ;) Teraz jest DUŻO marniej. :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-mess- Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 ja mam kase z turniejow :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jin* Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 (edytowane) Szczerze? :) Mając 16 lat to ja zarabiałem po 3-4 kafle na miesiąc. ;)O_o na peronie? jak mozesz to uchyl rabka tajemnicy skad miales takie zyski ;] Edytowane 13 Października 2005 przez Jin* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-mess- Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 w takim wieku zarabiac tyle mozna tylko w jeden sposob... i nie jest to sprzedawanie butelek ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 czyżby kolejne OT ?? :lol: Ja w każdym bądź razie, już też "mogę" zarabiać pieniądze na turniejach (tanecznych), ale trzeba być na dobrych miejscach :D A to wcale teraz takie łatwe nie jest, mając "prawie" najwyższą klasę taneczną "A" :) noi jeszcze sponsoring by się przydał.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-mess- Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 hehe ja mam sponsoring, a piszac o turniejach mialem na mysli te w gry komputerowe :) fakt faktem ze trzeba sie utrzymywac w czolowce, co jest bardzo trudne i nie zawsze sie udaje :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...