DrKleiner Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 Wiem żę trzeba ładować pustą baterie przez 12godzin. Ale mam pytanie czy w tym czasie mogę używać telefonu. SE k508i. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 Ehhh ale temat:> Telefonu mozesz uzywac, jesli masz inna baterie to czemu nie:> A calkeim powaznie, to powiem Ci ze formatowanie baterii wskazane jest na wylaczonym telefonie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 Nazwa uzywana zamiennie. Przy czym ta pierwsza jest bardziej znana. Czy jest poprawna? Trudno powiedziec, ale wielu serwisantow takiej nazwy uzywa i nie mam tu na mysli byle pana Staszka, ktorego serwis polega na wymianie panelu i przelozeniu baterii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 Dzięki za pomoc tak dla pewności to jest 12 godzin? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 formowanie (nie formatowanie jak ktoś powiedział - to nie są synonimy!!) nie jest żadnym dziwnym zjawiskiem.. Chodzi tu poprostu o zwykłe naładowanie "pustego" akumulatorka. Nie chcem wnikać w to czy można czy nie można.. ale nie powinno się zakłócać tego procesu. Być może telefon podłączony pod ładowarkę ciągnie prąd z ładowarki a nie z baterii tego nie wiem bo na telefonach sie nie znam. Po propstu nie powinno się stosować takich praktyk, że łądujemy nową baterię i zanim sie cała naładuje juz jej uzywamy.. bo wtedy może wystąpić efekt pamięciowy.. czyli akumulatorek niejako zapamięta do jakiego poziomu sie naładował i następnym razem bedzie łądował sie do tej włąsnie wartości.. 12h to przyblizony czas.. bedziesz łądował 10 nic si enie stanie.. 14 tez nic.. chodzi o to żeby naładował sie do końca... (do maximum swojej pojemnosci) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 A jak się ładował już 4 godzimy i jest na full to mogę używać telefonu. Telefon kupiłem nówkę dlatego pytam:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 Ja się ładowanie wyłącza to wyjmuj wtyczkę i ponownie wkładaj. 1693741[/snapback] A o co dokładnie Ci chodzi bo nie rozumiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 OK. Dzięki już wyciągnąłem i podłączyłem wtyczkę. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3rr0r Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 A czy nie jest czasem tak, ze w najnowszych bateriach (Li-Ion lub jesli sie nie myle polimerowych) efekt pamieciowy nie wystepuje, przez co formowanie mozna pominac? Nie pisze tego jako stwierdzenia, tylko pytam bo gdzies mi sie o uszy obilo cos takiego. Wiec prosze o odpowiedz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 normalnie efekt pamięciowy właściwy występował w akumulatrkach niklowo kadmowych NiCd.. które co 4..6 cykli dołądowywania trzeba byo rożładowac całkiem i nałądować do pełna.. W nowszych juz tego efektu nei ma (lub jest mniejszy). Jednak pierwsze łądowanie (formowanie) powinno mieć miejsce (chyba :) ). Z resztą co szkodzi dla pewności potrzymać tą baterie 10h w ładowarce :) Nie wiem jak wy ale ja kupuje telefon raz na pare lat, więc nie forumję baterii co tydzień :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 A ile razy trzeba tak formatować baterie. Bo obiło mi się o uszy że 3 razy podrząd?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 11 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 powiem tak... podejrzewam że większość użytkowników telefonów wogle nie słyszała o czymś takim jak formowanie akumulatorów :) i baterie im śmigają... Naładuj raz... jeśli jesteś zapobiegliwy możesz potem rozładowć do końca baterie i jeszcze raz... choć nie wiem czy coś to zmieni. Poza tym wydaje mi się że w instrukcji do danego telefonu (i danej baterii) jest napisane czy trzeba ją formować , ile czasu i ile razy (ewentualnie jak często). Ja swoją formowałem raz podczas kupna motoroli jakieś 3 lata temu i chodzi do tej pory :) (a gwaranncja niezawdodnej pracy była na 1 rok - lithium ion ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...