Skocz do zawartości
Robokop_78

Jak Zbudować Macierz Raid 0 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zbudować macierz RAID 0 ?

Mam z tym pewne problemy, albo czegoś nie zrobiłem albo cos robię nie tak. Proszę o pomoc. Poniżej opis mojej niedoszłej konfiguracji RAID 0

Dyski którymi chciałem się posłużyć to: Segate 17,2GB oraz WD 20,5 GB

Płyta główna - GA-K8NSC-939

1) Podłączam 2 dyski pod jedna taśmę do pierwszego kontrolera IDE, jeden dysk master drugi slave (nie wiem czy ma znaczenie taśma, którą to podłączam, jeśli tak to, to może być problem)

2) W biosie w Integrated Peripherals wchodze w IDE function Setup Włączam IDE RAID oraz Ide channel 0 Master RAID i Ide channel 0 Slave RAID

3) Wchodzę do konfiguracji RAID poprzez F10 po restarcie kompa. Dokonuje tam ustawień na stripping i i przerzucam dyski do okna Arras Disk, poczym potwierdzam ustawienia przez F7, dalej potwierdzam „Clear Disk Data”. Wyskakuje mi okno „Nvida Raid Utility Array List. Wszystko wygląda ładnie.

4) Teraz chce instalować system Win XP. Startuje z płytki Wciskam w odpowiednim momencie F6. Po pewnym czasie wyskakuje komunikat o sterownik i tu zaczyna się problem, bo dostałem z płyta główną kilka sterowników, sprawdzałem wszystkie, które tam są i ten sam rezultat a mianowicie. Dochodzimy do wybrania partycji, na której mam instalować system, no ale tam dalej są dwa dyski??

Tak wiec mam pytanie, co robię nie tak, albo czego nie robię??

Proszę o pomoc !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa rozne dyski i do tego roznej pojemnosci.

1.Kazdy dysk powinien byc polaczony osobnym kablem.

2.Po konfiguracji powinna wyswietlic sie laczna pojemnosc obu dyskow.

3.17 GB i 20 GB to napewno jakies stare dyski , a nie wszystkie dobrze chodza w RAID.

Ja mam dwie 120GB Maxtor i kontroler SIL680 na zlaczu PCI.Po konfiguracji mam pojemnosc 224 GB.Polaczenia - kazdy dysk osobna tasma - Primary Master

Sekondary Master

W biosie plyty trzeba wlaczyc RAID - domyslnie jest wylaczony lub auto.

Jesli beda zle polaczenia to go nie wykryje i dlatego ciagle masz w instalatorze dwa dyski.A jesli chcesz pogadac na temat RAID to zapraszam na GG 6036479

Arko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa dyski o różnej pojemności nie utworzą dobrego RAID-u . Do macierzy RAID musisz mieć dwa , cztery , sześć itd. dysków , czyli parzyście . Dyski muszą być tej samej pojemności , niekoniecznie tej samej firmy , choć to naljlepsze rozwiązanie . Inna konfiguracja raczej , nie wchodzi w rachubę .

Natomiast co do instalacji , to musisz najpierw zainstalować sterownik RAID-u z dyskietki dołączanej do płyty głównej . Sterowniki te są również na płytce CD-ROM ze sterownikami do płyty głównej .

Zrobisz jak zechcesz , ale prawdopodobnie tak stworzony RAID , szybko się wysypie .

Pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest taka ze ten raid to tylko tak do sprawdzenia możliwości tej technologii. Wiem ze najlepszym rozwiązaniem jest 2x taki sam dysk. Jak zmontuje tą macierz i przyniesie to znaczarce efekty to przymierze się do zakupu 2 fajnych dysków. Dlatego zanim to zrobień musze to uruchomić na tych starych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi