tukamon Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 (edytowane) witam, dzisiaj kupilem ww router. niestety jak to w zyciu bywa nic nie dziala tak jakby sie chcialo aby dzialalo :) stad moich pare pytan: mam neta z jakiejs sieci osiedlowej: dostalem kabelek skretke, ip, brame, dns i przy pomocy tego routera chce rozdzielic lacze na kompa i lapa [obecnie mam 2 kompy ale jeden robi wypad i w to miejsce lap laduje] niestety kiedy podlaczam wszystko i chce ustalic ip routera takie aby odpowiadalo ip podanemu przez providera router sie zwiesza - tzn firefox pokazuje ze czas uplynal, nie moge sie jeszcze raz na niego wbic itp. jesli jednak jakmis cudem (po xxx resetach) uda sie ustawic to ip to zaden z komputerow nie moze korzystac z neta. czy moze ktos pomoc? :) Edytowane 10 Października 2005 przez tukamon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mick1 Opublikowano 11 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 Mnie na Dlinkach z serii 604 firefox tez odmawial posluszenstwa. Pod explorerem tez nie dalem rady :) Dopiero konqueror rozwiazal sprawe. Byc moze to to samo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 11 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 thx za rade, a co jesli ogolnie siec nie dziala - kompy sie nie widza itp? i jeszcze jedno :) czy da sie jakos [jesli jakims cudem zrobie ta siec] emulowac mac karty przez router? bo provider jest poryty i tak dziala :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mick1 Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 Da sie, ale to raczej niezgodne z prawem - sprawdz umowe. A jesli cala siec nie dziala, komputery sie nie widza i tak dalej, to: 1. Spradz, czy wszystkie komputery korzystaja z serwera DHCP 2. Sprawdz, czy wogole sie pinguja 3. Sprawdz kable 4. Sprawdz switch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 w umowie cos tam pisza ze nie wolno dzielic neta i za drugi kabelek mniej sie placi. ale ja nie mam zamiaru dzielic tego na ilestam mieszkan zeby zaoszczedzic pare groszy. nie po to kupilem ten router i planuje kupic lapa z wifi zeby siedziec na kablu. chce po prostu jeden komp do gier trzymac a z lapem sobie lazic, nie wiem czy to tak strasznie nielegalne jak przy sytuacji gdy dziele neta za 60zl na 4 mieszkania bo chce zaoszczedzic :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...