Skocz do zawartości
[Dante]

Nagrywarka

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do zakupu nagrywarki DVD i został mi polecony model LG o oznaczeniu 4167 oraz BenQ 1640 (w którym rzekomo znajdują się urządzenia Plextora?). Byłbym wdzięczny za jakieś opinie odnośnie owego zakupu.

Edytowane przez [Dante]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

,Oct 10 2005, 22:16]Przymierzam się do zakupu nagrywarki DVD i został mi polecony model LG o oznaczeniu 4167 oraz BenQ 1640 (w którym rzekomo znajdują się urządzenia Plextora?). Byłbym wdzięczny za jakieś opinie odnośnie owego zakupu.

1693939[/snapback]

to w plextorze znajduje sie benq a nie odwrotnie.Tak czy inaczej plexa 740 i benq 1640 to te same napędy i nawet biosy są wymienne.

A co wyboru to ja już wybrałem-jutro odbieram zamówionego beńka :wink:

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BenQ 1640 ma lepszą korekcję błądów niż LG4167 i krótszy czas wyszukiwania.

Sam mam 4163 ale ten nowszy LG gorzej wypada w testach, tzn wypada "tylko" dobrze, podczas gdy 4163 wypadało swego czasu bardzo_dobrze/doskonale (w zależności od vortalu).

Więc na dzień dzisiejszy stawiam na Bena, tylko ten serwis :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@99tomcat

W Plextorach są BenQ? I dlatego BenQ kosztuje mniej niż Plextor? Mam rozumieć, że Plextor używa urządzeń BenQ i sprzedaje się za więcej niż sam BenQ? Coś ci się chyba pomieszało.

1694603[/snapback]

Nic mu się nie pomieszało, BenQ produkuje dla Plexa a płaci się za firmę.

Można nawet do 1640 wgrać firmware od plexa 740 i w systemie będzie widoczny Plextor PX740.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak napisał samm-ur to Plextor składa się z części BENQ i właśnie płacisz tylko za firmę.

Ja od ponad tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem 1640 i naprawde jest to jak najbardziej opłacalny i zadawalający zakup B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dante

nic mi sie nie pomieszało. Z tego co wiem to na pewno jeszcze w hp pojawiły sie benqi. Inni producenci robią to samo-dlatego np lepiej nie tykać ostatnio toshiby i asusa bo w nich siedzą samsungi.A te jak wiadomo dobre były ale w epoce p200.Teraz to dziadostwo straszne.

Dodam jeszcze,ze o ile benq box ma inny panel przedni, to benq oem, który u mnei zagościł to w 100% plextor- jedyna różnica to brak loga producenta oraz nieco inne umiejscowienie nadruków o obsługiwanych formatach. Nawet tak jak w plextorze tacka jest czarna.

Na razie nie mam czym nagrać dvd ale zwykłe cd-r i rw nagrywa szybko i dość cicho w porównaniu do litków. Korekcja też świetna-odczytało płyte której ani moje combo ani cd-rom asusa(też ze swietną korekcją ) nie były w stanie odczytać.

Do tego bardzo cicho i z klasą wysuwa sie tacka- jestem miło zaskoczony. Jedyny zgdzyt był jak kapnąlem sie ,zę do oema jest oprogramowanie w postaci nero expresa ale nie mam odtwarzacza dvd :mur:

Chwila szukania i mam już coś z muła ale lekki niesmak pozostaje. Oczywiscie byłem przygotowanyi miałem posciągany sofcik- nowy bios od razu władowałem, mam też już

qsuite v2 ze strony benq-a.

Acha z tego co weim to beneq jest naszpikowany nowinkami- z zewnatrrz rzuca sie w oczy kratka wentylacyjna z boku- jest to system chłodzenia napedu co ma skutkowć lepszą jakością palenia płyt. niestety w wiekszosci obudów kratka jest zasłonieta koszykiem i nie bardzo to działa- tak wieć albo pilnik w dłoń i modujemy bude albo płyty bęa miały nieco gorszą jakosć. Ja mam sytuacje pośrednią- w miejscu kratki ma wybrzyuszenie koszyka a do tego część kratki nakłda sie z szczelinami w koszyku wieć licze,zę ten system chłodzący jako tako będzie działał.

Ogólnie mam plexe za 100zl taniej i do tego z bardziej dopracowanym biosem i przydatnym benqowym softem-jak choćby ten qsuite v2

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dante

Jedyny zgdzyt był jak kapnąlem sie ,zę do oema jest oprogramowanie w postaci nero expresa ale nie mam odtwarzacza dvd  :mur:   

Chwila szukania i mam już coś z muła ale lekki niesmak pozostaje.

99tomcat już odpowiedziałem na Twój post w temacie o nagrywarkach dvd i napisze tutaj to samo. W wersji bulk owszem jest oprogramowanie Nero ale w nim znajduje się odtwarzacz dvd - Nero Show Time B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reasumując:

Nikt nie twierdzi, że LG 4167 jest kiepski, wręcz przeciwnie - jest dobry, ale BenQ 1640 jest lepszy tak?

EDIT: Nie do końca rozumiem wypowiedź 99tomcat'a. Prócz ew. "softu" jest jakaś różnica pomiędzy wersją BOX a OEM napędu BenQ? Mam na myśli wewnętrzną elektronikę.

Edytowane przez [Dante]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG sie teraz oplaca kupic nawet bo maja door to door w 3 dni chyba, a benq czy tam plextor, pionier, nec to chyba robia na czesciach lite-ona wszyscy, ja jednka wziąłym benq black :cry: :sad:

Edytowane przez BarTweak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG sie teraz oplaca kupic nawet bo maja door to door w 3 dni chyba, a benq czy tam plextor, pionier, nec to chyba robia na czesciach lite-ona wszyscy,  ja jednka wziąłym benq black  :cry:  :sad:

1695598[/snapback]

:blink:

radze poczytać jednak ani benq ani nec nie mają nic wspólnego z litkiem ani ze sobą nawzajem!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BenQ i Plextor moze wszystkich czesci lite-ona nie maja, ale ostatnio nawet dostalem nagrywarke weitec, na fakturze pisza, ze to lite-on bo wszysktie czesci ma lite-ona i kosztuje 175 ziko. :cry: :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BenQ i Plextor moze wszystkich czesci lite-ona nie maja, ale ostatnio nawet dostalem nagrywarke weitec, na fakturze pisza, ze to lite-on bo wszysktie czesci ma lite-ona i kosztuje 175 ziko. :cry: :sad:

1695988[/snapback]

Co ty znowu wygadujesz- nie mają nic wspólnego z litkiem no chyba,ze kupują elementy do płytki z elektoroniką od tego samego producenta i pare scalaków sie pokrywa...

Co tak sie uparłeś ze litek jest wszędzie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale jak z odpowiedzią na moje pytanie odnośnie formatów i tego BenQ LightScribe?

1695621[/snapback]

Ben1625 z LightScribe kosztuje prawie 300zeta.

A co do formatów to LG4163/67 obsługuje DVD-RAM a BenQ 1640 nie, ale niewiele osób używa tego formatu na poważnie.

Podobno LG 4167 z nowym firmware'em ma obsługiwać LightScribe ale to nie jest pewna na 100% informacja. Jak zależy Ci na LightScribe i możesz poczekać to wstrzymaj się z zakupem aż będzie wiadomo. W końcu LG kupiło licencję na technologię LightScribe od HP, to może zaczną ją wykorzystywać, choć jak dla mnie to gadżet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na necie różne plotki się czyta, że niby 4167 i 4168 mają takie same bebechy tylko 4167 ma zablokowane LS z powodu umowy licencyjnej między HP a LG, Philipsem i kimś tam jeszcze w której jest mowa (podobno), że inne firmy moga wypuścić spawarkę z LS dwa miesiące po HP.

LG już ma nową nagrywarkę gotową ale musi czekać, więc wydoją klientów sprzedając 4167 z zablokowanym softwareowo LS, a potem rzucą na półki 4168 z LS.

Więc jest szansa na 4167@4168.

Pozatym widziałem w kilku niemieckich e-sklepach LG DVD-Multi GSA 4167 z Lightscribe, sprzedawali po >90EUR, a zwykłe 4167 chodzą po 50EUR, ale z niemcami to nigdy nic nie wiadomo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Ja kupiłem Plextora PX-740A. I wiem, że niepotrzebnie:-( Ale już sobie z tym poradziłem. Wgrałem soft od BenQ 1640 i teraz mam rewelacyjny napęd. Każda płytka jest wypalona z extra jakością a do tego Solid Burn i wiele innych. Tym razem BenQ zrobiło solidny napęd. A ja mam BenQ w obudowie Plexa:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi