Skocz do zawartości
multisync75f

Problem Z Uruchamianiem Nowych Gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z uruchamianiem nowych gier. Ostatnio zainstalowałem gre AoE3

i wyskakuje mi taki błąd:

Age Of Empires 3

Initialization Failed

Direct3D Initialization failed. Possible causes:

Old or corrupted graphics driver.

Direct3D improperly installed.

Hardware acceleration witch the workstation locked.

Please chech the log file for more information.

Mój komuter:

AMD Athlon 2500(1800) , 512DDR kingstone , Gigabyte GA-7VT600P-RZ© , Winfast gf 6600 , 40GB Seagate , Wentylator 300W.

Proszę o pomoc :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym ze nie zna angielskiego?

albo nie masz sterow zainstalowanych\zle zainstalowane, albo nie wlaczona przyspieszanie sprzetowe (prawym na pulpicie, wlasciwosci, ustwaienia, zaawasnowane, rozw. problemow, suwak maksymalnie na prawo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy sie śmiać czy płakać... :blink:

Ale mogę się założyć, że sam by do tego doszedł, gdyby zadał sobie trud przeczytania tego tekstu....

Zastanawia mnie jeszcze ten trzystu-watowy wentyl...

Edytowane przez Piterro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Specjalisci od siedmiu bolesci. Pfff...

Po pierwsze nie sadze, zeby kolega cokolwiek grzebal w opcjach przyspieszania sprzetowego dla grafiki, bo i po co.

Po drugie uswiadomcie mnie jak mozna zle zainstalowac sterowniki do karty graficznej ?

Po trzecie przeinstalowanie directx nic nie da.

Wiem to, bo mam identyczny problem. DX9 przeinstalowany dwa razy, sterowniki wymienione na najnowsze. A problem nadal jest i wyglada na to, ze to AOE3 ma jakiegos buga.

Sprobuj poczytac: tutaj

Niektorym powyzsze porady pomagaja, niektorym, tak jak mi, nie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, udalo mi sie znalesc rozwiazanie. Jesli korzystasz z takiego programu jak RefreshForce, musisz go zdeaktywowac na czas uruchomienia AOE3, wtedy gra uruchomi sie bez problemu :)

Milego grania.

1703846[/snapback]

faktycznie korzystam z refreshForca i wyskakuje mi ten sam błąd. jak go wyłanczam wszystko działa. Mimo topytam sie czy jest jakiś sposób żeby nie trzeba było wyłanczać RF ? wydaje mi sie że błąd tkwi w odświerzaniu 75Hz jest ustawione może jakby znaleść plik konfiguracyjny i ustawić tam własne odświerzanie np 85Hz to by pomogło i tu pytanie gdzie jest ten plik konfiguracyjny ? :) bo widze ze wszystko jest w xmlu ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra poradziłem sobie z tym fantem bez wyłązania RefreshForce a mianowicie:

w moje dokumenty\My Games\Age of Empires 3\Users\

jest plik: NewProfile.xml otwieramy go i za pomocą kombinacji CTRL + F odnajdujemy:

<Setting Name="optiongrfxwindowmode">false</Setting>

i false zamieniamy na true

teraz gra włączy nam sie w oknie (*ale sie włączy) i potem w opcjach gry mozemy sobie dać spowrotem na fullscreen, zmienić rozdzielczość i odświeżanie.

Gra przy każdym następnym razie bedzie sie włączać tak jak ustawicie w opcjach gry czyli juz normalnie :P

Pozdro

Edytowane przez malarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi